Sta kuvamo DANAS 2.deo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A ovaj je klasicni, dvobojni Austrijski kuglof, može biti i mramorni
4 zumanca
250 gr margarina ( a po receptu 200 gr putera )
250 gr prah secera
250 gr brasna
1 dl mleka
1/2 praska za pecivo
-u to dodati 4 umucena belanca
U pola ide 2 kasike kakaa, pa se prvo stavi sloj tamne mase ali nejednako, kasikom, i preko toga svetle mase.
Pece se na 175 stepeni 1 sat
Ovaj bude svez i po deset dana ako ga ne pojedete, potrebno ga je samo prekriti folijom kada se ohladi

Ovo je recept stari , moje mame , isproban vise puta

MRAMORNI KUGLOF

Smesa

250 gr margarina
250 gr secera
3 jaja
2 velike kasike ruma
500 gr brasna , meko tip 400 , neko lepo
1 prasak za pecivo
oko 125 gr mleka

Za tamnu smesu

30 gr kakao
30 gr secera
2-3 kasike mleka

Umutiti margarin +secer+jaja+rum
Naizmenicno dodavati mleko , i brasno pomesano sa praskom za pecivo

Odvojiti 2/3 smese i sipati u namascen i pobrasnjen pleh tj modlu ( tad nije bilo gumenih , hehe)
U ostalo umesati drugu tamnu smesu napravljenu od kakaa +secer +mleko ...i to polako sipati na zutu smesu i malo viljuskom promesati .

Peci na 220 stepeni , pocetno pa posle valda znate smanjivati , hehe.....jedno 60 min
Bodite cackalicom da proverite :D

A u smesu mozete dodati i malo struganog limuna , vanil secera , cimeta ....to je vec izbor ukusa koji volite

Au jeste ovaj losos skup al vredi sve pare..naci ja ovolki nisam mogo pojedem drugo parce

Kako praviš paštetu od tune? Meni one fine kupovne paštete mnogo skupe, a volimo ih

Nemam ti ja tu neku meru...vec onanko od oka po ukusu.
Sve u svemu obaris krompir u ljusci pa ga posle ubacis u blender zajedno sa tunom i jednim kis. krastavcicem.Nakapas malo limuna jer bude onako otuzna/teska,dodas soli,bibera i dobro izmesas.Ona ne moze puno da stoji ali jedno dva do tri dana u frizideru moze da izdrzi.

...pastetu od tune i od sardine pravim isto....jedino sto ako je od sardine treba kupiti 2 konzerve...

...znaci od prilike polovinu ulja ocediti iz konzerve..ono sto je ostalo isitniti sto bolje..
...2 srednje kuvana jaja takodje dobro isitniti i 1 manju glavicu crnog luka...
...to sjediniti, pa u to dodati 1 kasiku majoneza, pola kasicice senfa...pa sve dobro umutiti
mixerom...naravno posoliti, a ko voli moze i malo bibera da doda, to je vec stvar ukusa...

...odlicna je, moze da potraje u frizideru 4-5 dana ako je ne pojedete u cugu, posto je
bas lepa i ukusna...:)

Danas sve u znaku sremuša. Čorba od zeleni (šargarepa, koren peršuna, paštrnak, celer), krompira i sremuša. Nisam slikala ostalo malo na dnu lonca.
Pržene lignje, prilog od prosa i sremuša i remulada od sremuša, zelena salata sa rotkvicama, mladim lukom i .. pogodite! :zper: - sremušem

Proprženo proso i sremuš (divlji beli luk)
Sremuš ili divlji beli luk je sada na početku svoje sezone. Pročišćava organizam i ima puno vitamina C, nije prskan i idealan je kao začinska biljka za početak proleća

Sastojci za 2 osobe
1/2 šolje prosa
1 šolja vode ili skuvanoh banča čaja
1-2 kašičice tamarija
2 kašičice taan-a (susamov puter)
2 masline
veza (puna šaka) sremuša (divlji beli luk)
2 kašičice maslinovog ulja
Priprema
*Operite proso i ocedite ga dobro u cediljci. Recimo pola šolje (za 2 osobe). Ostavite proso najbolje preko noći da se dobro osuši, ili sačekajte bar 10 minuta, da se ocedi što više vode.
*Zagrejte šerpu bez ulja i dodajte proso. Ako ste proso već osušili potpuno, zrna će odmah početi da se peku. A ako ste cedili samo 10 minuta, zrna će se u početku malo zalepiti za šerpu, ali uz mešanje će se odvojiti i, kad se osuše, početi lepo da se peku, kao i potpuno suva zrna. Dakle, mešajte proso i pecite ga tako na umerenom plamenu dok zrna ne zamirišu na kokice i ne porumene.
*Za to vreme pripremite 1 celu šolju ključale vode (a može i banča čaja, koji će prosu dati zanimljivu boju i slađi ukus), pa je nalijte preko proprženog prosa. Dodajte 1-2 kašičice tamarija, pokupite penu, poklopite i stavite na najmanji mogući plamen (stavite difuzor za plamen, ako ga imate) i kuvajte pez otklapanja 30 minuta.
*Rezultat bi trebalo da bude rastresito proso, mekano i sočno. Kada se skuvano proso vrlo malo prohladi (nakon 5 minuta), iseckajte sitno vezu sremuša, pa ga umešajte u proso, kao i 2 kašičice maslinovog ulja (najboljeg koje imete). Servirajte tako što ćete sipati proso u čašu i izvrnuti ga na tanjir. Prelijte svaku porciju kašičicom taana (susamov puter) i ukrasite maslinom. Po želji posipte prepečenim susamom.
Ideja: dodajte na početku kuvanja i 2-3 kašike suvog grožđa i pola kašičice kumina ili karija. Ovo će jelu dati orjentalnu notu i slatkoću arapske kuhinje. A i samo proso koje ćete dobiti ovim postupkom kuvanja liči na kuskus, samo što je od njega zrdravije, jer nije testenina kao kuskus, već integralna žitarica.

ja nisam stavljala banča čaj, tamari niti taan

Remulada od sremuša

Sastojci:
 50 g sremuša (divljeg belog luka) sa perima
 100 g rotkvica, isečenih na tanke i sitne štapiće
 50 g kisele pavlake
 1 kiseli krastavac, sitno isečen
 150 ml jogurta
 1/2 kašika sirćeta
 so, biber po ukusu
 malo šećera

Priprema:

Listove divljeg belog luka sitno iseći. Pomešati sa rotkvicama i krastavcem. Ostale sastojke pomešati, dobro umutiti, preliti, dobro promešati. Ovaj sos je odličan uz kuvan ili pečen krompir, a takođe i uz meso sa grila.

Poslednja izmena:
...pastetu od tune i od sardine pravim isto....jedino sto ako je od sardine treba kupiti 2 konzerve...

...znaci od prilike polovinu ulja ocediti iz konzerve..ono sto je ostalo isitniti sto bolje..
...to sjediniti, pa u to dodati 1 kasiku majoneza, pola kasicice senfa...pa sve dobro umutiti
mixerom...naravno posoliti, a ko voli moze i malo bibera da doda, to je vec stvar ukusa...

...odlicna je, moze da potraje u frizideru 4-5 dana ako je ne pojedete u cugu, posto je

Sve ove sastojke i ja dodajem, samo što ne cedim ulje od sardine, stavim znatno više majoneza, i dodam, po ukusu, belog sira. :)
U stvari, svega stavljam po ukusu, pa ako je malo - dodam. :)

Sve ove sastojke i ja dodajem, samo što ne cedim ulje od sardine, stavim znatno više majoneza, i dodam, po ukusu, belog sira. :)
U stvari, svega stavljam po ukusu, pa ako je malo - dodam. :)

Ali ovo nije posno :aha:

...ajde sad da pitam, jel vi taj sremus koristite od uvek sto bi se reklo ili je to nesto novo...
...ja ga nisam ni vidjala do ove godine na pijaci, doduse nisam ni zivela ovde prilican broj
godina, a tamo gde jesam, nema ga...meni je to skroz nova biljcica....:rumenko:

Ali ovo nije posno :aha:
Pa, i nije :rumenko: al nisam pravila danas, tj. nisam bre skoro pravila, baš bih mogla, nego sam' kažem kako pravim.

Ja danas farbala jaja... bolje da nisam... otprilike 2/3 od onog što sam ofarbala, mi puklo :( Onda zovnem svekrvu i kažem - ja ovo ne umem :( Kako ne umeš? Pa, nije to Sveto Pismo :eek: Eto tako, neće me. Dodje žena i ofarba ostatak, ni jedno puklo nije :eek::eek::eek: Eeeeej, isti šporet na drva, ista vatra, iste šerpe, ista jaja... U čemu je fazon, namam blagog pojma.
Osim toga, bila riblja čorba, pečena riba ( ne'am pojma koja ) i krompir salata. Sveki sve spremila, ja sam bila uništitelj jaja :(

...ajde sad da pitam, jel vi taj sremus koristite od uvek sto bi se reklo ili je to nesto novo...
...ja ga nisam ni vidjala do ove godine na pijaci, doduse nisam ni zivela ovde prilican broj
godina, a tamo gde jesam, nema ga...meni je to skroz nova biljcica....:rumenko:

pravo da ti kažem, ja sam prvi put to kupila i pravila prošle godine. Znači nije oduvek. Možda neko jeste, ja ne.

Dodje žena i ofarba ostatak, ni jedno puklo nije :eek::eek::eek: Eeeeej, isti šporet na drva, ista vatra, iste šerpe, ista jaja... U čemu je fazon, namam blagog pojma.
Osim toga, bila riblja čorba, pečena riba ( ne'am pojma koja ) i krompir salata. Sveki sve spremila, ja sam bila uništitelj jaja :(

Atakualpa, savladaćeš ti i ta jaja... :zag: nije ti danas bio dan. Svašta drugo umeš da spremiš pa ćeš i to da naučiš.

I meni pucaju... danas sam ih skoro ceo dan držala u slanoj vodi. (pročitala na temi U susret Uskrsu) i opet su pucala. Bar jedna četvrtina, a možda i trećina, ne smem ni da prebrojim. I svake godine mi je tako. Onda ta ispucala obučem u ono "obuci jaje" da se pukotina manje vidi i da ga drži da se ne raspadne i složim lepo u korpicu da ima više. Nisu za *******, ali daju mu na količini.
Inače meni jaja pucaju i kad ih ovako kuvam kad se ne farbaju. Onda to muž uglavnom kuva, a više voli i da jede. Vidiš, nisam se setila da ga angažujem za farbanje. Sledeće godine :zper:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back