STA KAZE BIBLIJA O FORMI BRAKA

Da li je moguce da je jedan starac do te mere infantilan da ne zna sta zbogi. Sto rece Jeshau, oproti mu boze jer ne zna sta cini." Ti si zaista prokleto necastiv covek. Ti si prava napast. Odlepi se jedanput od mene.

Ama Covece,ti si se zalepio za mene,ubedjujuci me o onome sto ne valja,ja samo pokusavam da ti odgovorim normalno i razumno.
A inace tata ti Infantilan,mislim kao starac,da ne zna sra zbori.

Evo opet Biser sa tvoje strane:"Ti si zaista prokleto necastiv covek. Ti si prava napast:
Kazem ja imas Fantastican recnik nema sta,pravi stari beogradjanin.:D

Infantilu, ostavi se mojih roditelja. Ti si zaista veoma pokvaren covek. Otvori, bre, svoju temu pa na njoj kenjaj do mile volje. Odlepi se vec jednom, neopojena individuo. Zar te nije sramota da zaseravas tudje teme. Zar te nije sramota da ne znas granicu dokle mozes da ides u svojim idiotizmima i u svom prostakluku. Zar te nije sramota da vredjas tudje roditelje. Jadna je crkva kojoj ti, i takvi kao ti, pripadas. Jadan je i taj bog u koga se ti kunes. Otkaci se vec jednom.

Infantilu, ostavi se mojih roditelja. Ti si zaista veoma pokvaren covek. Otvori, bre, svoju temu pa na njoj kenjaj do mile volje. Odlepi se vec jednom, neopojena individuo. Zar te nije sramota da zaseravas tudje teme. Zar te nije sramota da ne znas granicu dokle mozes da ides u svojim idiotizmima i u svom prostakluku. Zar te nije sramota da vredjas tudje roditelje. Jadna je crkva kojoj ti, i takvi kao ti, pripadas. Jadan je i taj bog u koga se ti kunes. Otkaci se vec jednom.

Dobro bre Hogarius,kakvi su ovo tonovi,sada se vidi ko se dere i ko vredja odje.Ja malo znam.ali ako opet pomenes INFANTILNOST,opet cu da se javim,nema mi druge.Predstani da se drcno ponasas i vise se necu javljati,JASNO:ok:

Gogilli, imas dobar sluh. Infantili su inace nekada pevali u crkvenim horovima zenske glasove, jer su zene u toku citavih dva milenijuma hriscanstva bile u zapecku, a ni sada nisu u mnogo ravnopavnijoj poziciji u odnosu sa hriscanskim muskarcima. Crkva je zene stavila u podredjen polozaj tada i jos uvek ih drzi u ne mnogo povoljnijem polozaj. Uzmi za primer ovog infantila, koji, iako u penziji, jos uvek nije sazreo, ne moze da se pomiri da nije u pravu i detinjasto se ponasa. I udvara se muskarcima, a ne zenam. Udvaranje zenama shvata kao da im se pridaje veci znacaj nego sto zasluzuju, dakle. udvaranje zenama on vidi kao ponizavanje muskog roda. Sta vise, on se hvali kako iza sebe ima dva braka i to vidi kao visoki kvalitet i moral.

No, da se vratimo na temu. Naveo sam forme biblijskih brakov, naravno nisam naveo da je brak, bilo da je sklopljen iz ljubavi ili iz interesa, strogo formalni pravni posao. Stupajuci u brak oba supruznika preuzimaju veoma veliki broj pravnih obaaveza koje su veoma kompleksne. One, obaveze, se umnozavaju kada su bracni drugovi koliko toliko ravnopravni i kada zena unosi u brak znacajnija materijalna sredstva.

Danas imamo i zakonski sankcionisane brakove izmedju dve jedinke istog pola, sto unosi dodatnu zbrku u pravnim odnosima izmedju bracnih parnera. Ono sto je u ovim brakovima karakteristicno, oni se zakljucuju iskljucivo zbog emotivnih privlacnosti dve individue istog pola. Sto ce reci da je takav brak iskljucivo zasnovan na "ljubavi". Sta ti mislis o svemu tome?

Poslednja izmena:
Gogilli, imas dobar sluh. Infantili su inace nekada pevali u crkvenim horovima zenske glasove, jer su zene u toku citavih dva milenijuma hriscanstva bile u zapecku, a ni sada nisu u mnogo ravnopavnijoj poziciji u odnosu sa hriscanskim muskarcima. Crkva je zene stavila u podredjen polozaj tada i jos uvek ih drzi u ne mnogo povoljnijem polozaj. Uzmi za primer ovog infantila, koji, iako u penziji, jos uvek nije sazreo, ne moze da se pomiri da nije u pravu i detinjasto se ponasa. I udvara se muskarcima, a ne zenam. Udvaranje zenama shvata kao da im se pridaje veci znacaj nego sto zasluzuju, dakle. udvaranje zenama on vidi kao ponizavanje muskog roda. Sta vise, on se hvali kako iza sebe ima dva braka i to vidi kao visoki kvalitet i moral.

No, da se vratimo na temu. Naveo sam forme biblijskih brakov, naravno nisam naveo da je brak, bilo da je sklopljen iz ljubavi ili iz interesa, strogo formalni pravni posao. Stupajuci u brak oba supruznika preuzimaju veoma veliki broj pravnih obaaveza koje su veoma kompleksne. One, obaveze, se umnozavaju kada su bracni drugovi koliko toliko ravnopravni i kada zena unosi u brak znacajnija materijalna sredstva.

Danas imamo i zakonski sankcionisane brakove izmedju dve jedinke istog pola, sto unosi dodatnu zbrku u pravnim odnosima izmedju bracnih parnera. Ono sto je u ovim brakovima karakteristicno, oni se zakljucuju iskljucivo zbog emotivnih privlacnosti dve individue istog pola. Sto ce reci da je takav brak iskljucivo zasnovan na "ljubavi". Sta ti mislis o svemu tome?

Religijski pogledi na brak [uredi - уреди]

Vodeće svjetske religije imaju određene poglede na brak, koje čine dio njihovih doktrina, a koje se u praksi održavaju kroz vjerske ceremonije vjenčanja.

Abrahamske religije [uredi - уреди]

Judaizam je kao najstarija od svih abrahamskih religija ustanovila stav prema kome brak predstavlja ugovornu vezu između muškarca i žene u kojoj sudjeluje Bog, odnosno da brak predstavlja način na koji se vrši Božja zapovijed o rađanju djece. Kabalistički učenjaci unutar judaizma su, pak, razvili doktrinu prema kojoj muškarac i žena u braku stvaraju jedinstvenu dušu, odnosno da muškarac nije "dovršen" dok se ne oženi.

Na istim temeljima se razvio i kršćanski pogled na brak, pri čemu se na njega, ovisno o denominaciji, gledalo kao na ugovor, svetu instituciju, zavjet ili sakrament. U potonjem smislu je najrazrađeniji stav Katoličke crkve, koji se razvio u 12. i 13. vijeku, i temeljem koga slavljenje vjenčanja predstavlja dio misnog rituala. Na temelju istih stavova je Katolička crkva razvila i doktrinu o nerazrješivosti braka i otklonila bilo kakvu mogućnost razvoda (iako se u praksi ponekad koristi institut poništenja braka iz formalnih razloga). Ostale kršćanske denominacije, pak, dozvolile razvod, iako ga ne ohrabruju. Protestantske crkve su, pak, shvaćanje braka kao sakramenta počele mijenjati shvaćanjem braka kao institucije koja se može smatrati i svjetovnom. Mormonska crkva u 19. vijeku je, pak, razvila koncept nebeskog braka u kome bračni drugovi ostaju vjenčani i nakon smrti.

Islam se, pak, ističe svojim inzistiranjem na braku kao društveno korisnoj instituciji koja sprečava blud te ohrabruje sve muslimane da stupaju u brak. Za islam je karakteristično da dozvoljava poliginiju, odnosno brak muškarca s više žena, iako je muslimanu dozvoljeno imati najviše četiri žene istovremeno. Islam je kroz vijekove stvorio složeno bračno pravo, odnosno institucije kao što su talaq (islamski razvod), detaljne bračne ugovore i mahr (imovina koja u slučaju razvoda mora pripasti supruzi).

Ostale religije [uredi - уреди]

Od ne-abrahamskih religija brakom se najdetaljnije bavi hinduizam u okviru čijih se doktrina razvilo čak osam različitih tipova braka. Hinduistički nauk inzistira na tome da bračni drugovi moraju ostati zajedno do kraja života, kao i da je svrha braka darma (dužnost), artha (posjed), kama (tjelesni užitak) i moksa (duhovni užitak). Hinduistička praksa u Indiji, temeljena na kastinskom sistemu, se temelji na endogamnom i dogovorenom braku, pri čemu se koriste astrološke karte i bračni posrednici. Neka od tumačenja hinduističkih doktrina o braku su zaslužna za sati, ili običaj (samo)spaljivanja udovica, koji se, pak, nastoji iskorijeniti od početka 19. vijeka.

Za budizam je, pak, karakteristično da je u doktrinarnom smislu gotovo potpuno ravnodušan prema braku, odnosno smatra ga isključivo svjetovnom stvari. Gautama Buddha nikada nije eksplicitno osudio brak kao instituciju, ali je naveo poteškoće koje u njemu mogu nastati. Budistički spis Sigalovada Sutta, pak, nalaže poštovanje bračnog druga.

Kritika braka [uredi - уреди]

Brak se u većini kultura, kao i kroz cijelu historiju, smatrao jednim od temelja porodice, odnosno društva u cjelini, tako da brak kao institucija gotovo nikada nije dolazio u pitanje. Međutim, u pojedinim slučajevima je bilo mislilaca koji su brak kritizirali sa različitih stajališta. Najstariji primjer predstavlja Platonova Država u kojem se smatralo da je brak previše "intimna" zajednica, odnosno da podstiče "opasni" individualizam. Neki od učenjaka i filozofa su, pak, brak smatrali preprekom intelektualnom razvoju pojedinca, odnosno vezivanjem za "zemaljsku" sferu u kojoj se ne bi mogla postići dostignuća koja omogućuje jedino celibat.

Radikalna kritika braka, odnosno zalaganje da se on u potpunosti ukine kao društvena institucija, su postala karakteristična za drugu polovicu 20. vijeka, pogotovo kada je feminističkim pokretom počela dominirati radikalna struja. Prema njima brak predstavlja glavno oruđe za ugnjetavanje žena, odnosno da se kroz institut "supruge" i uz njih vezanih rodnih stereotipova žene stavljaju u trajno inferioran položaj. U tome je možda najrječitija bila Andrea Dworkin ustanovivši da se "brak kao institucija razvio od prakse silovanja".
Izvor Wikipedija

Eleleth:
Čitajte bibliju ljudi,tamo su jako korisni savjeti,okoristili su se mnogi
??? Nemoj reci! Zar je moguce? Kako si se ti okoristio?

šta god da kaže Biblija ipak su ljudi ti koji su odgovorni za svoj brak
Biblija uci da je zena napravljena od covecjeg, Adamovog rebra i da je samim tim njemu podredjena. Sta vise ona nije covek, vec je "Covecica". Takav odnos hriscanska crkva je, a i druge monoteisticke religije (judaizam i islam) zadrzala do danasnjeg dana. Taj konzervativizam je narocito zastupljen u Istocno ortdoksnom hriscanstvu koje se ne moze osloboditi za danasnje pojmove smesnih rituala i jos smesnijih odora. Ono sto je izuzetno frapantno da se tih rituala pridrzavaju i visoki intelektualci iako uvidjaju svu besmiao istih.

Blondi, kad kazes ljudi, da li pod tim podrazumevas i zene ili samo muskarce. Da li si ti negde u Srbiji, ili bilo gde na Balkanu videla zenu svestenika ili da bilo gde postoje "sigurne kuce" za muskarce. Muskarac, pogotovu ako je bezpogovorni sledbenik "biblijskog ucenja", sto ce reci fundamentalista, je gotovo iskljucivi dominantan parter u braku. Religija je vraska ideologija sracunata na pokornost ljudi, ali i na poseban podredjen polozaj zene u odnosu na muskarca.

Poslednja izmena:
Biblija uci da je zena napravljena od covecjeg, Adamovog rebra i da je samim tim njemu podredjena. Sta vise ona nije covek, vec je "Covecica". Takav odnos hriscanska crkva je, a i druge monoteisticke religije (judaizam i islam) zadrzala do danasnjeg dana. Taj konzervativizam je narocito zastupljen u Istocno ortdoksnom hriscanstvu koje se ne moze osloboditi za danasnje pojmove smesnih rituala i jos smesnijih odora. Ono sto je izuzetno frapantno da se tih rituala pridruzuju i visoki intelektualci iako uvidjaju svu besmiao istih.

Blondi, kad kazes ljudi, da li pod tim podrazumevas i zene ili samo muskarce. Da li si ti negde u Srbiji, ili bilo gde na Balkanu videla zenu svestenika ili da bilo gde postoje "sigurne kuce" za muskarce. Muskarac, pogotovu ako je bezpogovorni sledbenik "biblijskog ucenja", sto ce reci fundamentalista, je gotovo iskljucivi dominantan parter u braku. Religija je vraska ideologija sracunata na pokornost ljudi, ali i na poseban podredjen polozaj zene u odnosu na muskarca.

Kad kažem ljudi mislim i na žene i na muškarce. Prvo muškarci potenciraju podredjenost žena jer im tako odgovara ali najveća poenta je što mnoge žene to podržavaju. Nisam videla ženu sveštenika ali jesam videla sigurnu kuću za muškarce. Mada priznaj mnogo je više potrebno takvih kuća za lepši ali slabiji pol.
Ne smatram da je religija sračunata na pokornosti ljudi jer ako tako gledamo ne postoji ništa što ne kreće od tog stava. Političari isto kreću od toga. jedan predsednik isto kreće od pokornosti svog naroda. Šef na poslu od pokornosti svojih radnika, muž u kući od pokornosti svoje žene, roditelj od svoje dece i tako u nedogled.
Kako si napisao fundamentalisti spadaju u rizične grupe, svi ostali su po meni ok.
Svakom je potrebno u nešto da veruje, to mu dodje kao nada. Neko veruje u Boga da će mu doći bolje sutra, neko u sebe i svoje sposobnosti, neko u ljubav, neko u ljude itd. Ali udaljila sam se od teme.

Kad kažem ljudi mislim i na žene i na muškarce. Prvo muškarci potenciraju podredjenost žena jer im tako odgovara ali najveća poenta je što mnoge žene to podržavaju. Nisam videla ženu sveštenika ali jesam videla sigurnu kuću za muškarce. Mada priznaj mnogo je više potrebno takvih kuća za lepši ali slabiji pol
Bio sam decidan ogradivsi se na Balkan.Retko koji muskarac je maltretiran od zene, ako tako nesto i moze da se zamisli. Narocito ne u zemljama u kojima jos uvek ima vise od polovinu stanovnistva nepismenih ili polupismenih i gde popovi odredjuju sta je moral, a sta nije, gde se crkva mesa u drzavne, ovozemaljske poslove, a ne u bozije i onozemaljske, gde predsednik drzave ljubi ruke popovima, itd. itd. Primitivno, dozlaboga.

Ne smatram da je religija sračunata na pokornosti ljudi jer ako tako gledamo ne postoji ništa što ne kreće od tog stava. Političari isto kreću od toga. jedan predsednik isto kreće od pokornosti svog naroda. Šef na poslu od pokornosti svojih radnika, muž u kući od pokornosti svoje žene, roditelj od svoje dece i tako u nedogled.
Ako malo vise odvojis vreme za citanje studija o religijama, videces da je jos od pamtiveka pa do danasnjih dana religijski poglavari uvek bili uz svetovnu vlast. Uzmi primitivna plemena u kojima je vrac, glavni zrec, uvek uz poglavicu. On odredjuje buducnost svojim proricanjem. U antickom svetu, drzavnici i vojskovodje su se pred krucijalnim dogadjajima uvek obracali svojim bozanstvima uz prisustvo, tj. posredovanje
vrhovnog svestenika. Danas u "savremenoj Srbiji" imamo popove u skoloma, bolnicama, vojsci, policiji, u privredi, dakle gotovo u svim sferama drzavnog i drustvenog zivota. I, sada, pogledaj sta se u Bibliji zagovara. Pokornost vlastima. Vlast dolazi od boga. Zar patrijarsi nisu krunisali kraljeve i careve? Zar nasi kraljevi, skoro svi do jednog, su bogato darivali crkkvu i svi su proglaseni za svetitelje, iako su im ruke bile do lakata u krvi - stalno su ratovali, najcesce za tudj racun, ali i za sopstveni. Zar ti svetitelji nisu ubijali i oslepljivali svoje najblize, zar nisu sluzili nevernike? Zar se jedan od navecih pravoslavnih svetitelja i kralj Milutin nije pet puta zenio, a poslednja mu je bila devojcica od 8 (mozda i nesto starija) godina.

Kako si napisao fundamentalisti spadaju u rizične grupe, svi ostali su po meni ok. Svakom je potrebno u nešto da veruje, to mu dodje kao nada. Neko veruje u Boga da će mu doći bolje sutra, neko u sebe i svoje sposobnosti, neko u ljubav, neko u ljude itd. Ali udaljila sam se od teme.
Da li je bas svakom potrebno da u nesto veruje. To "nesto" je o.k. ako nije laz i prevara. Ali, ako ti se obecava vecni onozemaljski zivot u blagostanju, vecitom zdravlju i neradu, to je prevara, laz, stvaranje iluzije o vecnom i srecnom zivotu posle ovog. Ono sto je najgore, ta iluzija se dobro placa, od te ilusije zivi jedan sloj visokoobrazovanih i zasticenih iluzionista, prevaranata. Nemoguce ih je uterati u laz, jer se niko nije vratio iz onostranog, zagrobnog zivota da potvrdi njihove lazne propovedi. Vracare, gatare, prevaranti, i dr. se kaznjavaju, ali ne svi, ne oni u crnim ili sarenim mantijama. Njima se daju velike pare iz drzavnog budzeta i budzeta samoupravnih jedinica.

Uzmi samo jednu iluziju, religiozni, tj. crkveni brak kad su u pitanju hriscani, u kome vazi pravilo "sto bog sastavi niko ne rastavi". To je najobicnija laz, jer se sigurno preko 35 posto takvih brakova razvodi, a verovatno i veci procenat bracnih parova zivi u porodicnom paklu. Platis popu to sto ce ti staviti krunu na glavu i otpevati pesmu cije reci ne razumes i mislis da ces biti srecna sve vreme "dok vas smrt ne rastavi". Da li znas sta znaci rec "jadac"?

Poslednja izmena:
Zadržaću se na formi braka jer je to tema.
Sve što si napisao u vezi braka je tačno, samo se u jednoj stvari ne slažem sa tobom. Nije stanje takvo zato što to propoveda religija.
Totalnu istu situaciju imamo i kod vernika i kod ateista, retko ko danas poštuje instituciju brak.
Ne možeš religiju kriviti za stvari za koje je sam čovek kriv bez obzira na svoju veroispovest ili misliti da su ateisti bolji kao da oni ne maltretiraju žene.
I sama religija zagovara poštovanje supružnika i da se brak zasniva na uzajamnoj ljubavi i poštovanju. Tačno je da su oni za to da muškarac bude taj koji zaradjuje i izdržava porodicu a žena da se brine o deci i mužu. Donekle to i nije tako loše jer bi žene bile rasterećene nekih stvari i mogle bi više da posvete vremena vaspitanju dece.
Ali problem je u tome što današnja porodica ne može da se prehrani ako samo jedan član radi pa je žena primorana da bude zaposlena. Naši vrli Balkanci vole još uvek tu tradiciju da je žena ta koja treba da radi sve po kući ali su postali moderni kada je u pitanju da supruga ide i na posao. Druga stvar je što je zavladao veliki strah medju ženama jer muškarac kada mu dosadi najčešće okrene ledja i ode a nju ostavi sa decom i ne plaćenim računima.
Sve su ovo situacije i primeri iz života i verovatno ih ima još na stotine ali nije religija kriva.
Znam ljude koji su veliki vernici, pametni, pošteni, vredni, radni a isto tako znam i ateiste za koje to isto mogu da kažem. Isto tako znam i onu drugu grupu a ima ih i medju jednima i medju drugima.
Ja lično krivim samog čoveka za njegove postupke.
Nisam protivnik ni razvoda braka. Bolje je i to kada dodje do svadja, zasićenja, prestanka ljubavi, sve se može uraditi na normalan i kulturan način.
Bolje je i to nego ostajati u lažnom braku, trpeti neke stvari zarad poštovanja svog bračnog druga. Nema tu poštovanja već obmanjivanja, poštenije je prekinuti takav brak.
Ali već zalazim u sferu filozofije tako da završavam svoje izlaganje.
Pozdrav Hogi :)

Poslednja izmena:
Zadržaću se na formi braka jer je to tema.
Sve što si napisao u vezi braka je tačno, samo se u jednoj stvari ne slažem sa tobom. Nije stanje takvo zato što to propoveda religija.
Totalnu istu situaciju imamo i kod vernika i kod ateista, retko ko danas poštuje instituciju brak.
Uvazena Bliondie, mislim da si me pogresno razumela. Ni u jednom slucaju nisam stavio ateiste kao isprvnije i moralnije bracne partnere od religioznih, iako su oni u nekoj povoljnijoj moralnoj poziciji od vernika koji svoje brakove sklapaju, pored grdjanskog kao obaveznog, i u crkvu. Oni nemaju te biblijske hipokrizijske naredbe da se spajaju u jedno, sto znaci da budu ON, da se spajaju za sva vremena “dok ih smrt ne rastavi”, niti odredjuju nizi polozaj “covecici”, tj. Eve u odnosu na Adama. Dakle, govorim o crkvenim brakovima u kojima je brak “sveta tajna”, a znamo da je to zivotna zajednica dvoje ljudi razlicitog pola, bilo da bog postoji ili ne. Za mene je gradjanski brak jedina valjana forma braka, jer ljudi u tu zajednicu ulaze slobodne volje i cita im se ono sto zivot zahteva i donosi. Ne pevaju im se niti propovedaju bas nikakva velicanja “bozje” bracne zajednice. Gradjanski brak podrazumeva apsolutnu ravnopravnost polova, sa podjednakim pravima i obavezama, sto nije slucaj sa religioznim.

Ne možeš religiju kriviti za stvari za koje je sam čovek kriv bez obzira na svoju veroispovest ili misliti da su ateisti bolji kao da oni ne maltretiraju žene.
Ne, ne krivim religiju, nju su kreirali ljudi, ona je sracunato utkana u drustveni milje gotovo svake verske zajednice. Ne pravim nikakve razlike izmedju ljudi raznih religijskih opredeljenja, niti izdvajam ateiste kao primer uzornosti. Medjutim, cinjenica je da religija diskriminise zenu u odnosu na muskarca, sto je ocito vec na samom pocetku Biblije gde bog stvara Evu jer je Adamu bilo dosadno samom I, naravno, stvorena je od njegovog rebra, tj. mesa, pa mu je samim tim i podredjena. Sta vise, Biblija regulise cak i pitanje kada muz moze da “pridje” zeni, sto je za danasnje pojmove neshvatljivo. Doduse, danas je crkveno vencanje vise za pompu nego pitanje vere i verskog opredeljenja.

Toliko sto se tice braka.

Znam ljude koji su veliki vernici, pametni, pošteni, vredni, radni a isto tako znam i ateiste za koje to isto mogu da kažem. Isto tako znam i onu drugu grupu a ima ih i medju jednima i medju drugima.
Za donosenje bilo kakvih validnih zakljucaka potrebno je sprovesti siroku anketu sa mnogo uzoraka, tako da tvoja ili moja saznanja o teistima i ateistima na osnovu nasih malobrojnih poznanika nema nikakvu valjanu snagu, a nije ni predmet teme.
:kpozdrav:

Back