Sta Jovan Deretic hoce?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
srz price je sledeci,da li su ljudi sa ovih prostora starinom sloveni ili starosedeoci,tj da li su ovde odvajkada ili su dosli(po zvanicnoj verziji) to su dve potpuno razlicite price

Doseljavanja slovena je sigurno bilo, tu nema dileme . Osnovno pititanje je koliki je procenat tih doseljenih Slovena kod kasnijih naroda na Balkanu ? Na ovo pitanje za sad nema odgovora.

Свака ставка овог програма Слободне Србије и јесте управо оно што велика већина Србског народа жели. Програм и јесте написан из тог разлога. Како би се иначе привукли симпатизери и будући чланови и то баш сада пар месеци пред изборе?

Ne znam da li on ima nameru da ide na izbore ali ocekujem da neke partije "prepisu" ovo. Koliko sam video do sada program Dveri je najblizi ovome. Ponesto se moze naci kod jos ponekoga iz opozicije ali samo u blagim naznakama.

Ма шта имам да гледам - ја нисам историчар... а ако у Србији уопште има историчара ЗАШТО ГА НЕКО ЗВАНИЧНО НЕ ДЕМАНТУЈЕ... колико сам успео да уочим, он се увек позива на одређене историјске документе и изворе - и према томе има право да формира сопствено виђење историје...

On se uglavnom poziva na dokumente koje nikad niko nije video. Po njemu su njegov glavni izvor informacija supertajna istorijska dolkumenta koja Vatikan čuva iza 9 brava ali eto, on im ima pristup.

Hrvati su genetski jos bliza braca Rusima, tacnije Ukrajincima jer su prvobitno ziveli na teritoriji Galicije u Zapadnoj Ukrajini. A i jezik im je na nekim mestima slicniji ruskom, i jedni i drugi kazu obrana a ne odbrana, tisuca a ne hiljada, ali zato Rusi mesece u godini imenuju kao i mi, dok Ukrajinci imaju slovenske nazive slicno Hrvatima. Najbitnije je ono sto Seselj kaze, Hrvati su se odrekli svojih veza sa Rusijom, dok se Srbi, nazalost sve manji deo njih, time ponose. I zato su Srbi zrtve prijateljstva sa Rusima. Zapad mrzi Rusiju a tu mrznju iskaljuje na Srbima.

.. такав им је и језик, нека мешавина руских, чешких, италијанских, а понајвише српских речи...

Prvo ne piše o Srbima i Hrvatima u VI veku već u VII veku . Drugo, čovek ti je već napisao da tvoj idol nije pročitao Codex Parisinus-om gr. 2009. i da nema pojma o čemu priča.
Da je pročitao ili video ne bi lupetao da je on napisan na latinskom jer je pisan na grčkom a drugo znao bi da je nemoguće da je neko dodavao išta jer je on iz XI veka .
Daj nemoj više da smaraš tvojom beskrajnom glupošću.

Glup si, to prvo pada za oko kada neko sa tobom polemise i onda sa takvima covjek mora da im crta. Original (prepis iz 11og vijeka) je stigao u pariz 1599 godine ali koja rijec od "Na to je neko dodao spis O narodima" tebi nije jasna? Kapiras, nesto moze da se doda na nesto, a da to tesko moze da se provali, ukoliko se ne koriste neke savremene naucne metode. Kad ti u nekoj biblioteci ili riznici knjiga, kulturnog nasledja imas neke spise, recimo parce papira, niko na ovom svijetu ne moze da garantuje da je to original, bas niko. To je vec prepis, to nije original, i na prepis moze da se doda sta oces.

Poslednja izmena:
Citat Original postavio .-.. .--- ..- -... --- :
On samo i uvijek iznosi neprovjerljive teorije bez ikakvih dokaza.

Postoji teorija da naziv Srbi potiče od riječi servi, što je isto tako prihvatljivo kao Deretićeve teorije.

Ja sam sklon teoriji da naziv Srbi dolazi od od staroslavenske riječi srb koja znači izvor.

Ali ni ja, kao ni Deretić, niti drugi postavljači nekakvih proizvoljnih teorija nemamo za to nikakav dokaz.

Dakle, sve ostaje na priči koja najvjerojatnije nije točna.

A gde si video to tumačenje da "srb" znači izvor?

.. указало му се кад' је запалио "иранку"...

Citat Original postavio .-.. .--- ..- -... --- :
Ja sam sklon teoriji da naziv Srbi dolazi od od staroslavenske riječi srb koja znači izvor.

Etnonim: sьr (первонач. "союзник") - saveznik ili rođak

па́серб "пасынок" - usvojiti
Ukrajinski: присе́рбитися "присоединиться" - pridružiti se

Iranski :
sarbh- "бить, рубить," biti , seći , je malo verovatan

U selima na Kosmetu i C.Gori je godinama bio običaj da se među sobom oslovljavaju sa rodjače.
Negde je do dana današnjeg osta običaj oslovljavanja "Srbine" umesto rodjače.

Kratka priča iz života......
Na jednom gradilištu u inostranstvu je upravnik bio Jevrej sa naših prostora a šef Hrvat iz Bosne koji je 90-tih imao sve žive pasoše a zadnji je dobio i srpski.
Naljutio se Jevrej na ovog pa skočio i počeo da ga davi uz reči " UBIĆU TE BRATE SRBINE!!!"
xmas_w00t.gif

Ja sam stajao gledajući i nisam mogao da verujem da se i jedan i drugi u besu nazivaju braćom Srbima!!!

A za vrelo, vrutak, studenac, ... ;)

Slaveni bar imamo gomile istoznačnica za pojedini pojam. :)

.. нису то истозначнице и шта то уопште значи, разбио вас, онај ваш. кривоусти рчма, направио од вас волове... само измишљавате, којекакве, глупости... 'ебо вас милоклиз...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back