STA JEDU SOVE?

Cvetic:)

Početnik
Poruka
8
Molim vas da mi kazete sve sto ste ikada 'slucajno' culi o sovama, posto ja imam jednu kuci, ispalu iz gnezda, koja mi umire zato sto nece da jede vise meso koje vadim iz zamrzivaca i dajem joj iseckano... Ne znam sta da radim... Raspitacu se u pet shopovima, ali, volela bih da razmenim iskustva i cujem savete poznavalaca ovih ptica. I svih koji su ih drzali u kavezu, kao ljubimca... Ja ih obozavam! :), da li je potrebno reci?

Unapred hvala

Uh... Nemam pojma!
Ali, znam da su odlične za uništavanje miševa - dakle jedu i njih. E sad... kako da dođeš do živog miša i da li to ima smisla - ne znam.
Nadam se da ćeš se snaći.
Pozdrav!

Cvetic:):
Molim vas da mi kazete sve sto ste ikada 'slucajno' culi o sovama, posto ja imam jednu kuci, ispalu iz gnezda, koja mi umire zato sto nece da jede vise meso koje vadim iz zamrzivaca i dajem joj iseckano... Ne znam sta da radim... Raspitacu se u pet shopovima, ali, volela bih da razmenim iskustva i cujem savete poznavalaca ovih ptica. I svih koji su ih drzali u kavezu, kao ljubimca... Ja ih obozavam! :), da li je potrebno reci?

Unapred hvala

Moja takodje nije volela meso, samo džigericu (crnu, svinjsku), onako sirovu i seckanu...

sovu je nemoguce cuvati kao kucnjeg ljubimca.sova jede samo zivu hrani nikako "mrtvo meso"tj hranu koju sama ulovi[ubije].i ja sam zarko zeleo da cuvam sovu koja je greshkom uletela u kucu.medjutim kad sam se raspitao o mogucnosti cuvanja objasnili su mi da je to nemoguce pa sam je uvece pustio.u principu ako je zatvorish u kaves ona ce do smrti udarati o reshetke ako pre toga ne ugine od gladi.priznaj ipak joj je najlepshe kad je slobodna.usput ,dnevno pojede skoro dve trecine svoje tezine.toliko zaba i miseva ces teshko da nahvatash.[zivih ponavljam]

Hvala na savetima, ali cu ipak svim snagama pokusati da je nateram da jede ovakvo meso, a ne zivo (i ne od zaba). Pocela je vec da jede, po malo, ovo meso sto joj ja dajem, ali me se plasi, posto je previse mala... Jedino je uspela da uplasi moju macku. :D :D :D

Hrani sovicu svaka 2-3 sata sa po 2-4 zalogaja (njena!) svezeg mesa, mlevenog i u koje je dodato malo Ringerovog rastvora, ali da nije previse vodnjikavo. Idealno bi bilo da imas miseve, ali ne znam da li ti je bas do toga da ih lovis i meljes... Pazi da je ne hranis previse, jer od toga moze da ugine isto kao i od gladi.

Unapred hvala

Reci cu ovo cisto iz razloga ako opet neko bude nasao sovu.:p

joj daj meni mesa treba mi za sokola :!: :!: :!: a za sovu ces tesko ona samo od roditelja uzima hranu.

Nije tacno. Ja sam nasao polu odraslu sovu sa povredjenim krilom i jela je meso iz mojih ruku, i to iz prve ponude.

Voleo bih jos da pomognem, ali je moja sova odmah sutradan misteriozno nestala(sumnjam na komsinku_... :(

Evo pocetkom meseca u Gradskom Parku braca Adamovic pronasli su povredjenu malu usaru (Asio Otus) koja je ispala iz gnezda i na zemlji je najverovatnije napao pas. Imala je povredjena oba krila, sva sreca nisu bila slomljena, male rane na nogama i vratu. Rane su krvarile pa su ih namazali hidrociklin mascu radi dezinfekcije i zaustavljanja krvarenja.

Kontaktirali su osobe koje se bave zastitom prirode (rendzera Milivoja Vucanovica i clanove prirodnjackog drustva GEA). Sova je zatim zbrinuta blizu mesta gde je nadjena i posle nekoliko dana sama je odletela. Cuvala je Mica.

Pre nedelju dana decak , Marko, koji je igrao basket na terenu u malom parkicu pronasao je takodje malu usaru i kontaktirao Mileta. Sova je preuzeta i jos je na oporavku takodje blizu mesta nalazenja, kod mene. Ceka se da ojaca pa da se pusti natrag u prirodu.
U medjuvremenu jos jednu sovu je nasao covek koji je doneo Miletu. Jedno vreme je bila na Bregu u kampu "Mladi cuvari prirode" a sada je sa drugom sovom i obe ce biti zajedno pustene.

Prva sova:

dscn0675zakrsytaricu4.jpg

dscn0681zakrstaricu5v.jpg

dscn0677zakrstaricu6.jpg

Back