Ljudi gube sluh zato što puštaju muziku sve glasnije. A kako gube sluh, ne preostaje im ništa drugo nego da je puštaju još glasnije. To je začaran krug.
Buka pod maskom muzike prati me još od rane mladosti. Kao kadetski reprezentativac Srbije u košarci, morao sam da provodim čitave ferije na terenu za košarku, koji se nalazio tik pored naselja takozvanih Omladinskih radnih akcija, odakle su rano ujutru akcijaši odlazili na rad na obližnje gradilište jednog tada jako velikog preduzeća. Trenirali smo dvaput, ponekad i triput dnevno. Muzika je urlala iz zvučnika od šest ujutru do devet uveče. Dolazilo mi je da zaplačem, ali muzika je bila vesela i bilo je nemoguće sakriti se od nje, ni u toaletu, ni pod koševima, ni pod tuševima, zvučnici su bili svuda. Muzika je bila kao čopor lovačkih pasa koji me prati u stopu.
Mislio sam tada da to muzičko varvarstvo vlada samo u komunističkom svetu. U tuđini sam, međutim, ustanovio da je pretvaranje muzike u buku planetarni proces kojim čovečanstvo stupa u istorijsku fazu totalne ružnoće. Totalna ružnoća javljala se prvenstveno kao svuda prisutna bučna, akustična ružnoća: automobili, besni motocikli, električne gitare, vibracioni čekići, bušilice, sirene, zvučnici veličine kineskog zida! Za njom će ubrzo uslediti opšta vizuelna ružnoća (da ne nabrajam i to, možete i sami; ja mislim na vreme kada je živeo Johan Sebastijan Bah i kad je muzika podsećala na crvenu ružu procvalu na ogromnoj snežnoj ravnici tišine).
Setio sam se bučne muzike iz jedne kafančine od sinoć, i setio se onoga što sam Borčiju juče rekao: Buka ima jednu prednost - u njoj se ne čuju reči. Kad racionalizujem stvar a zatim je personalizujem, postajem svestan da od mladosti ništa drugo ne radim, samo govorim, pišem, izmišljam rečenice, tražim formulacije i ispravljam ih tako da na kraju ni jedna reč ne zadržava precizno određeno značenje, značenje se rasplinjuje, gubi sadržaj i pretvara u smeće, plevu, prašinu, pesak koji se kovitla u kojotskom mozgu, izaziva nesanice, kajanja, preispitivanje vrednosti...
U ovom trenutku poželeo sam, pomalo nejasno ali silno, da čujem beskrajnu muziku, apsolutnu buku, divnu i veselu galamu koja će obuhvatiti, zaliti i zaglušiti sve, i u kojoj će zauvek nestati jad, ispraznost i ništavnost reči. Turbofolk - to je negacija rečenice, turbofolk je antireč (to da je i antimuzika, to ste znali)! Čeznem da dugo ležim u Borčinom zagrljaju, da ćutim, da nikad više ne progovorim nijednu jedinu rečenicu i da mi se telesni užitak stopi s orgijastičkom grmljavinom muzike. Odlazim na jutarnju kafu, omutaveo i zaglušen tom imaginarnom bukom. Srećan.