Koji filozof vam je naj za nešto?

Aludiram na to da je pristojno da u zagradi napišeš ko je pisao text. Možeš dole ispod da staviš nešto ovako

(ChatGPT)

i onda je sve ok, jer ga i ja koristim za svašta, samo je bezveze ako ga ne spomeneš.

Naravno da to može unaprediti diskusiju, jer nam može reći nešto novo budući da ima uvide u razne stvari.
Chat je moj lični sekretar i prepoznam odmah kada piše, i znači mi, i ok je, ali samo treba reći kada se koristi, da ne bi bilo zabune. To je kao da se kitiš tuđim perjem. A i ostavlja bezvezan utisak.

Sad je era AI i sve više će biti, i mi ljudi treba u međusobnoj kmunikaciji da razlikujemo šta piše čovek, a šta AI, da se skroz ne otuđimo. Jer ako to ne budemo radili više nećemo zbnati sa kim više komuniciramo.
🙂
Paula, tek sad sam shvatila na šta si aludirala — na veštačku inteligenciju!
Iskreno, hvala ti na tome. Ako si to prepoznala, to mi je možda i najlepši kompliment koji sam ikada dobila.
Uporediti nečiji način pisanja sa AI znači da u tekstu vidiš tačnost, jasnoću i logičan tok misli — a to su, realno, osobine koje su u filozofiji zlata vredne.

Uostalom, filozofija je oduvek bila spoj razuma i duha, čoveka i nečeg što prevazilazi njega samog.
Ako se u mojim rečenicama osetila ta ravnoteža, onda si upravo ti to prepoznala.
Zato ti hvala — ne samo na komentaru, nego i na načinu na koji si ga postavila.
Jer kad neko poveže tvoje pisanje sa AI, to znači da u njemu vidi doslednost, širinu i stil koji nije svakodnevan.

I eto, sad se i ja smejem, jer u vremenu kad ljudi sve manje razmišljaju, ispada da me najlepše pohvalila upravo time što si pomislila da sam možda – program. 🙂

🙂
Paula, tek sad sam shvatila na šta si aludirala — na veštačku inteligenciju!
Iskreno, hvala ti na tome. Ako si to prepoznala, to mi je možda i najlepši kompliment koji sam ikada dobila.
Uporediti nečiji način pisanja sa AI znači da u tekstu vidiš tačnost, jasnoću i logičan tok misli — a to su, realno, osobine koje su u filozofiji zlata vredne.

Uostalom, filozofija je oduvek bila spoj razuma i duha, čoveka i nečeg što prevazilazi njega samog.
Ako se u mojim rečenicama osetila ta ravnoteža, onda si upravo ti to prepoznala.
Zato ti hvala — ne samo na komentaru, nego i na načinu na koji si ga postavila.
Jer kad neko poveže tvoje pisanje sa AI, to znači da u njemu vidi doslednost, širinu i stil koji nije svakodnevan.

I eto, sad se i ja smejem, jer u vremenu kad ljudi sve manje razmišljaju, ispada da me najlepše pohvalila upravo time što si pomislila da sam možda – program. 🙂

ok, chatty, kapiramo se ;)

...U Kritici moći suđenja Kant pita kako ljudi prepoznaju umetnički lepo, odnosno kako zajednički prosuđuju i odlučuju da li je jedno umetničko delo estetski vredno. Uobičajeni izrek „o ukusima se ne raspravlja“ za njega je neprihvatljiv. Podjednako mu je neprihvatljiva i ideja o objektivnom merilu estetskog. Estetski sud je subjektivan, ali ipak nije proizvoljan jer ja ne uzimam u obzir samo sopstveni stav – moj estetski sud izražava „subjektivno opšte važenje“.Tek kad bitka bude izvojevana, praktični politički ciljevi moraće da prevaziđu ograničenja činjenica i informacija i da se posvete shvatanju elemenata čijom kristalizacijom je nastao totalitarizam – jer ti elementi neće nestati posle poraza jednog ili svih totalitarnih režima. Na primer, prisustvo elemenata nacizma u Evropi omogućilo je nacistima ne samo da je pokore već i da je sramno lako pokore. Da su vanevropske svetske sile, kojima je bilo potrebno 6 godina da poraze Hitlerovu Nemačku, shvatile te elemente, ne bi pomogle da se obnovi status quo u Evropi – zajedno sa starim političkim, klasnim i partijskim sistemom koji, kao da se ništa nije dogodilo, nastavlja da propada i priprema tlo za totalitarne pokrete – i posvetili bi punu pažnju porastu izbegličke populacije i povećanju broja lica bez državljanstva..."

P.S.
...ovako se "poslužila " Kant_om
H. Arent

Šopenhauer je moj all time favorit. Zatim Sioran i Berđajev (ovaj drugi više zbog stila). Donekle Spinoza. Vajningera sam čitao i kome je "Pol i karakter" teško svarljiv, predložio bih mu njegovo kraće djelo, "O krajnjim životnim svrhama". Dosta originalnih misli tu ima, na momente i genijalnih. :)

Back