Šta je za vas slobodna volja u odnosu na Boga?

Dakle, mi ljudi imamo slobodnu volju. Možemo odabrati šta ćemo činiti.
Međutim, mislim da postoje dve vrste slobodne volje.

Prva vrsta je ona kada npr. šetajući možemo odabrati kojim ćemo putem krenuti bez ikakvih dubljih razloga i motiva.

U drugom slučaju je slobodna volja uslovljena. Dakle, Isus nam daje slobodu da ga prihvatimo ili ne prihvatimo ALI ako ga ne prihvatimo večno ćemo trpeti u paklu.Je li to onda slobodna volja ili postoje zakoni po kojima se MORAMO ponašati AKO želimo da ne dospemo u pakao?

Bog je autoritet. Trazi apsolutnu pokornost. Gde je sloboda u tome? :think:

odakle ti to da Bog trazi apsolutnu pokornost?

postoji i slobodna volja u okvirima Bozjeg zakona...

kao i savest...

Ako su mu desna i leva ruka andjeli, ako su pokorni pred njim i padaju kad se pobune protiv njegove samovolje, ako je Avram trebao ubiti sina opklade radi i dokaza poslusnosti, ako su gradovi goreli i deca umirala bez pitanja, sve samo da bi On bio zadovoljan..

Hoces mi reci da u tim pricama postoji neka sloboda?

Sloboda u tome da Avram izabere da li je njegov sin nistavan naspram tvorca?
I da snosi posledice svog izbora? Samo dokazivanja Donosiocu svetlosti da On poseduje srca ljudi?

Hajt, hajt..

Bog je jedan otac, strog otac koji uvek mase svojim kaisem ako mu deca nisu po volji.
A ta volja ide iz jedne krajnosti u drugu..

Ili bi bio, kada bi nas udostojio svog postojanja..

Recimo da su savest i dela na kraju i povezani..
Jedno ce rukovoditi drugim..

Ostalo? Dresura viseg bica. Kao covek i pas. Covek je superiorno bice dok pas je pokoreno bice koje se da izdresirati za nagradu, cesto hranu..

Ako Bog postoji mi kao njegova deca smo nistavni. Nista vise do tog psa. Tada i mnogo manje nego to..

I tu je dresura. Ako zelis dobiti konacnu nagradu, koja nije jasno definisana, postuj odredjena pravila, koja opet nisu jasno definisana jer ih svi tumace na svoj nacin..

I u svoj toj neodredjenosti, ti cinis sta mislis da treba nadajuci se nagradi za koju mislis da ce izgledati po tvojoj volji..

Pa Besmrtna, slobodna volja, ako je tako uokviriš u neki od zakona...podrazumeva pokornost.
Kakva, bre sad savest?
Sve u kosmosu, materijalno i nematerijalno, podliježe zakonima. Tako je i sa ljudima. Njihova materijalna djela podliježu zakonima. Ali isto tako podliježu zakonima i njihova misaona (mentalna) djela. Šta više, ova zadnja su bitnija jer su materijalna djela proizvod misaonih. Ako uzmemo da je Bog ugradio zakone u ovaj svet (teško da su ovakvi zakoni mogli sami od sebe nastati) u čemu se onda ogleda čovjekova slobodna volja?

Čovjek u istinu posjeduje slobodnu volju i svakog momenta može da je upotrijebi time što svakog momenta pravi izbore. Ali, svaki njegov izbor (i misaoni i materijalni) podliježe zakonu. Ako je čovjekov izbor ono što je Bog označio kao dobro, oda čovjekova slobodna volja postaje jača, još slobodnija (nagrada, potvrda da je čovjek na dobrom putu) a ako, pak, čovjek odabere ono što je Bog označio kao loše, onda čovjekova slobodna volja slabi, postaje manje slobodna (kazna, opomena da se ide pogrešnim putem). Kad je slobodna volja jaka onda čovjek sa lakoćom odlučuje i živi bez teškoća. Kad je pak slobodna volja slaba i u skladu sa čovjekovim izborima ima tendenciju stalnog slabljenja, onda čovjek treba da ulaže dodatne napore (što je nekad na granici nemogućeg ali ipak moguće!) da ojača slobodnu volju i odupre se propasti, jer oslabljena slobodna volja vodi u propast i na ovom svijetu. Primjer slabljenja slobodne volje i neminovnog propadanja čovjeka (ukoliko ne ojača slobodnu volju) su bolesti zavisnosti uzrokovane bavljenjem poročnim radnjama.

A vernik postiže najveću slobodnu volju kad je poklopi sa Božjom voljom na strani dobra (Božja volja je i na strani zla) tj. kad prepusti Bogu da mu pravi izbore.

Poslednja izmena:
To je simbolička priča koja lijepo govori koliko čovjek treba imati povjerenja u Boga. Ako čovjek radi po Božjoj volji na strani dobra, on nikada neće uraditi zlo. To je suština te priče.

Ljubav i poverenje se ne iskušavaju na taj način...bar ne bi trebalo...dok uslovljenost uvek postoji...
Čovek je imao poverenje...ali mu isto nije uzvraćeno...

To je simbolička priča koja lijepo govori koliko čovjek treba imati povjerenja u Boga. Ako čovjek radi po Božjoj volji na strani dobra, on nikada neće uraditi zlo. To je suština te priče.
Dobro, to je simbol poverenja. Aj sad zamisli osobu koja ima toliko poverenje u Boga.
Bash takve osobe su najbolji kandidat da budu izmanipulisane!

Religion is an insult to human dignity. With or without it, you'd have good people doing good things and evil people doing bad things, but for good people to do bad things, it takes religion. Steven Weinberg

Jel to znači da ako imam dobar motiv, mogu da uradim nešto što je loše?
Npr...da ubijem u samoodbrani, da oštetim jednog da bi dala drugom, da iz ljubavi bijem i maltretiram, ne bi li od njega napravila boljeg čoveka...
Pitanje za tebe...da li odobravaš transfuziju, ako je život ugrožen?

Zasto to pitas kad i sama znas da je greh ciniti losa dela...

al opet kad se ucini lose delo sa ispravnim motivom to je olaksavajuca okolnost...

ako ubijes u samoodbrani to je samoodbrana a ne ubistvo zar ne?

sad pitanje je dal je iz nehata ili ne...

i sama znas krivican zakon...

Sta znaci da mi je zivot ugrozen?

Kad mi bude ili kad sam bolesna lecim se :)))

pa pobogu jeco ne leci se sve transfuzijom :roll:

Zasto to pitas kad i sama znas da je greh ciniti losa dela...

nisu loša, ako je motiv ispravan..ili jesu???

al opet kad se ucini lose delo sa ispravnim motivom to je olaksavajuca okolnost...

jel...? :zcepanje:

ako ubijes u samoodbrani to je samoodbrana a ne ubistvo zar ne?

ne, to je ubistvo...lično ne osuđujem, ali JESTE ubistvo...

sad pitanje je dal je iz nehata ili ne...

i sama znas krivican zakon...

to je nebitno...samo činjenice me zanimaju...

Sta znaci da mi je zivot ugrozen?

...znači da može da umre, ako ne primi krv, recimo...

Kad mi bude ili kad sam bolesna lecim se :)))

...ja sam postavila jednostavno pitanje, a ovo nije odgovor...opet vrdaš...

pa pobogu jeco ne leci se sve transfuzijom :roll:

...nisam ni rekla sve, samo u slučaju kada je neophodna...

Dakle???

Zanemario si cinjenicu da je Avram krenuo to i uciniti, kao i da je sva ta sarada bila nista drugo do opklada mocnih..

Poenta? Poenta je pokornost koja se zahteva..
Ali da jeste samo simbolicna prica koja prenosi tu poentu citaocu, jeste..

Opet, sve te price i jesu simbolicne, ne?
Mozda i koncept Boga nije nista drugo do to. Simbolicna poruka..

Ne znam ja, znaju stručna lica...ne vidim ni da si ti stručna u toj oblasti....
Ne budi drska i ne provociraj...posle kukaš, a sama tražiš đavola...
Hoćeš li odgovoriti, ili nećeš...da skratimo priču?

ti si drska i provociras i zato ti necu odgovoriti :aha:

pogledaj samo postove kojima mi se obracas koliko njih je izbrisano ili je cenzurisana vecina posta

iako sam prijavila samo uvredu

pa se zapitaj koliko si bezobrazna kada mi se obracas

ako moraju vecinu posta da ti brisu :aha:

Poslednja izmena:

Back