Šta je za vas slobodna volja u odnosu na Boga?

:think:

Izbrisan mi je post u kome sam sasvim bezazleno :rumenka: pozelela da imam slobodnu volju kakvu vernici opisuju.:sad2:

Ne poželi nikom ono što ne želiš sebi...:mrgreen:

nisam stigla da pročitam...
umusila-1.gif

Uvek zaboravim da dodam "šala" na kraju rečenice....
smiley_bang.gif

Kakvo pitanje...nije zabranjeno tražiti, zabranjeno je koristiti...
I dalje me zanima šta je pisalo....

I ja:lol:
Rekonstrukcija:zper:

Immortal_girl:
covek moze da se buni protiv Boga al za to sledi unistenje :aha:

Stvarno vam je super ta slobodna volja, hocu i ja malo:lol:

(jos sam i potvrdila da mi se svidja i tako ........bezazleno :sad2:)

I ja:lol:
Rekonstrukcija:zper:

Stvarno vam je super ta slobodna volja, hocu i ja malo:lol:

(jos sam i potvrdila da mi se svidja i tako ........bezazleno :sad2:)

Mora da je besmrtna kliknula trokutić, Bogovi ko po naređenju obrisali...
Ti i dalje imaš slobodnu volju da pišeš bezazleno...ali cena te slobode može da bude visoka.
I meni se sviđa...ali može da bude tragikomično kad neko misli da ima slobodnu volju, a u stvari ima samo opciju da se izrazi po pravilima i opciju da bude kažnjen....ali ipak može da bira između te dve opcije...:mrgreen: :lol:

Ti i dalje imaš slobodnu volju da pišeš bezazleno...ali cena te slobode može da bude visoka.
I meni se sviđa...ali može da bude tragikomično kad neko misli da ima slobodnu volju, a u stvari ima samo opciju da se izrazi po pravilima i opciju da bude kažnjen....ali ipak može da bira između te dve opcije...:mrgreen: :lol:

Ako rade po naredjenju onda mogu samo biti ili andjeli ili demoni :lol:
Ovo je samo forum, a ne izbor izmedju raja i pakla..........izbor izmedju dva nepostojeca:think:

Odlicno zapazanje i izvrsna paralela izmedju foruma i slobodne volje koju nudi bog.

eto shvatila si :aha:

btw nisam je prijavila , nekad brisu i bez trokutica :)

to sto je napisala ne smeta mi...

He, kad je stigao moj drugar Žika u vojsku, za prvu večeru onaj što deli jelo uvali mu kutlaču kiselog kupusa s ničim. A Žika se pobuni:
- Šta? Ovde nema nikakvog izbora? :confused:
- Kako da nema. Ako oćeš jedi, ako nećeš - teraj dalje. :mrgreen:

covek moze da se buni protiv Boga al za to sledi unistenje :aha:

Eto tako.

Slobodnu volju, prema priči iz Biblije, Bog nije dao, već je oteta.
Postoji, ali mu nije po volji.

Savršeni ljudi u savršenom božijem kraljevstvu će biti oslobođeni iste, kako bi bili srećni.

Mozes da poslusas, mozes da odbijes? Zavisi sta dobijas, a sta gubis? Interes je najcesce upravitelj volje.;)

Zapravo nije tako.
Pitanje šta dobijaš, a šta gubiš nameće se kad razmišljaš da li da se zaposliš u nekoj firmi. I onda ti interes kaže da će predugačko radno vreme i nesnosni šefovi biti kompenzovano velikom platom i aftom na raspolaganju. Ili neće. Pa ti u skladu sa interesom odlučiš da li ti se isplati.

U religijskom svetlu, ako si u osnovu smrtno biće, možeš odlučiti da pođeš za nekim ko će ti obezbediti večni život u zamenu za ropsko potčinjavanje.

Međutim, ako si u osnovi besmrtno biće (kao što uče religije), pa ti neko obeća ono što već imaš (to jest besmrtni život) u zamenu za ropsko potčinjavanje, a u suprotnom ti preti uništenjem (kao što veruju Jocini svedoci) ili pretvaranjem u bubašvabu, kao što veruju indusi, ili večnim paklenim mukama (kao što zagovaraju rišćani), onda je u pitanju ucena, a ne demonstriranje slobodne volje.

E vidis u hriscanstvu za vjecni zivot treba se malo i potruditi.A sto se tog ropskog zivota u zamjenu za vjecno spasenje tice, to i nije neko ropstvo. Dovoljno je biti posten i zivjeti moralno kao sto svaki covjek treba da zivi i to je sve u skladu sa onim trudom za spasenje.

Govorilo se o slobodnoj volji. Ne o spasenju. Ni o težini života. Ni o moralnosti.

Nisi demonstrirao da rišćani raspolažu slobodnom voljom.

Možda postoji više i manje slobodna volja? :think:
Više - kada ćušneš taj tanjir sa praznim kiselim kupusom i opališ kutlačom po glavi onog što deli jelo;
Manje slobodna volja - izabereš da jedeš ili da gladuješ, sa sve (kiselim) smeškom, al se jedeš iznutra.

Ne postoji apsolutno slobodna volja, a nešto što je manje ili više slobodno, uopšte ili nije slobodno (čim je nečim uslovljeno), ili jeste slobodno ali se kosi sa opšteprihvaćenim kriterijumima ponašanja.
Apsolutna sloboda (pa i volja) postoji samo u glavama onih što se nalaze između četiri obložena zida zamandaljene sobe, i čije su ruke uvezane u nerazveziv čvor bele košulje.

E vidis u hriscanstvu za vjecni zivot treba se malo i potruditi.A sto se tog ropskog zivota u zamjenu za vjecno spasenje tice, to i nije neko ropstvo. Dovoljno je biti posten i zivjeti moralno kao sto svaki covjek treba da zivi i to je sve u skladu sa onim trudom za spasenje.

Gdje je nestalo ono "krstiti" ili "pokrstiti".
Izgleda da to ne važi sada.

Možda postoji više i manje slobodna volja? :think:
Više - kada ćušneš taj tanjir sa praznim kiselim kupusom i opališ kutlačom po glavi onog što deli jelo;
Manje slobodna volja - izabereš da jedeš ili da gladuješ, sa sve (kiselim) smeškom, al se jedeš iznutra.

Ne postoji apsolutno slobodna volja, a nešto što je manje ili više slobodno, uopšte ili nije slobodno (čim je nečim uslovljeno), ili jeste slobodno ali se kosi sa opšteprihvaćenim kriterijumima ponašanja.
Apsolutna sloboda (pa i volja) postoji samo u glavama onih što se nalaze između četiri obložena zida zamandaljene sobe, i čije su ruke uvezane u nerazveziv čvor bele košulje.

tako je, postoji slobodna volja coveka, s tim sto covek ipak zavisi od Boga...

sto znaci da jedino Bog ima apsolutnu slobodnu volju, covek je nema kao apsolutnu...

ali i pored toga covek ima slobodnu volju ....

a Bog je jedini Apsolut.. :heart:

Postoji li slobodna volja?

Da vidimo ovako... Šta je suprotno slobodnoj volji? Biće da je prinuda.
I ondak, kad ti neko kaže - radi šta oćeš, ali pazi da meni bude po volji ILI... to mu onda dođe ovaj... prinuda. :confused:

to nije prinuda...

mi smo stvoreni tako da mozemo biti srecni iako slusamo Bozji zakon :)

znaci nista nam nije uskraceno...

Eto tako.

Slobodnu volju, prema priči iz Biblije, Bog nije dao, već je oteta.
Postoji, ali mu nije po volji.

Savršeni ljudi u savršenom božijem kraljevstvu će biti oslobođeni iste, kako bi bili srećni.

Odakle ti to da slobodna volja postoji ali mu nije po volji?

zasto je nekome sloboda to da krsi Bozji zakon?

jel u tome sloboda?

Sloboda je bas u tome da se nadje duhovna sloboda kod Boga :) :heart:

Back