Šta je sreća?

Hektor:
Za mene ce biti srecan dan kad se skinem sa kompjutera.Postao sam zavisnik od virtuelne stvarnosti dok mi zivot prolazi.Da su mi one godine a ova pamet nikad ne bi kupio kompjuter,dok ovako razmisljam o kupovini novog.Bas sam jadan...
Kada bi zaista vjerovao u to da je zavisnost od virtualne stvarnosti za tebe loša lako bi se skinuo sa kompjutera. Ali znaš da nije. U tebi se bore dvije slike slobode. Jedna od tih slika uključuje virtuelnu stvarnost, druga ne ili mnogo manje.

Nezavisno od toga mislim da je virtuelna stvarnost više dobra nego loša.

Pokusacu. Suncokret u polju leci dusu, vitestvo, kako si ga opisao, leci um, bolje reci bistri um. Dakle pre te mogu zamisliti kako pomazes svim tim lesevima, kako si ih nazvao, nego kao nekog kome je ideal da odluci da ih ostavi za sobom.

bravo jabukica, pogodila si

Ne treba primecivati tudja nedostojna djela,
Niti ono sto su drugi ucinili ili nisu,
nego vlastita djela I propuste
...
Graditelji razvode vodu,
Kovaci ostre strijele,
Drvodjelci tesu drvo,
Pametni ljudi ukrocuju sebe
...
Ili u selu ili u sumi, u dubinama ili na cvrstom tlu,
Gdje god borave usavrseni, to je tlo radosti.
...
Ako netko pobijedi u boju tisucu puta po tisucu ljudi,
A drugi pobijedi jedino sam sebe,
Taj je drugi nenadmasivi pobjednik.

Buda

Citiracu Aristotelovu misao o sreci:

" Izgleda da su sreci potrebne spoljne vrednosti poshto je gotovo nemoguce ostvariti lepa dela bez ekonomskih sredstava. Mnoge stvari se zapravo reshvaju zahvaljujuci prijateljima, bogatstvu i politichkoj moci. Ne moze biti srecan onaj koji je suvishe ruzan, neuglednog porekla, sam i bez dece; a josh manje je srecan ako su mu deca nenormalna, ili ako su dobra pa ih izgubi. Dakle, da bi chovek dostigao srecu, potrebne su mu i povoljne okolnosti"

Svi se slazu da bogatstvo ne donosi srecu, ali ni siromashtvo ne poboljshava situaciju.

Da li se slazete sa ovom misli?

ne slazem se. da bi neko dosao do srece potrebne su mu izrazito nepovoljne okolnosti - one jacaju Duh. sto vise prijatelja, bogatstva, politicke moci - to vise brige. Onaj koji je ruzan moze biti srecan, onaj koji je neuglednog porekla takodje, sam i bez dece pogotovo itd. Zesce glupa misao, po meni.

Mora, mora da se radi, da se zivi I da se bude veseo.

Ovo je ,naravno, humor. Crni. Sama rec “ mora “ ubija svaku mogucnost srece. Sreca je kad se “ moram “ preobrazi u “ zelim” a kasnije iz “zelim” u “whatever, maaan”.

alles_gut:
Mora, mora da se radi, da se zivi I da se bude veseo.

Ovo je ,naravno, humor. Crni. Sama rec “ mora “ ubija svaku mogucnost srece. Sreca je kad se “ moram “ preobrazi u “ zelim” a kasnije iz “zelim” u “whatever, maaan”.

ehehehe

ovo me podseca na Hyde-a iz veselih 70-tih...
zamisli kada bi chitav svet ziveo ideju grchkih kinika... :D

Udahni duboko i pročitaj

....nešto što svi treba da zapamtimo.

Jedan covek star 92 godine, mali, dobro držeci i ponosan, koji je svakog jutra u osam sati bio komplet obučen, sa kosom moderno nameštenom i savršeno obrijan, iako je skoro sasvim slep, danas se doselio u starački dom. Njegova 70-to godišnja žena skro je umrla i time selidbu u dom učinila neophodnom. Posle mnogo sati strpljivog čekanja u holu doma, ugodno se nasmešio kada su mu rekli da mu je soba spremna.

Dok je upravljao svojom šetalicom ka liftu, opisao sam mu njegovu malu sobu, uključujući i roletne koje su bile okačene na prozoru.

"Sviđa mi se" rekao je sa entuzijazmom osmogodišnjaka kome su upravo pokazali novo štene.

"Gosp. Džons, još uvek niste videli sobu, sačekajte još malo."

"To nema nikakve veze sa ovim" odgovorio je.

"Sreća je nešto o čemu odlučujete unapred. Da li ce mi se dopasti soba ne zavisi od toga kako je raspoređen nameštaj, već kako ja rasporedim svoje misli...Već samo odlučio da mi se dopada. To je odluka koju donosim svakoga jutra kad se probudim. Ja imam izbor: mogu da provedem dan u krevetu brojeći teškoce koje imam sa delovima tela koji više ne rade, ili mogu da ustanem iz kreveta srećan zbog onih koji još uvek rade.

Svaki dan je poklon, i dok su mi oči otvorene, misliću na novi dan i na sve srećne uspomene koje sam odložio. Baš za ovo doba svog života.

Starost je kao bankovni račun. Sa njega podižete ono što ste tu uložili. Moj savet vam je da uložite mnogo sreće u banku sećanja! Hvala vam za vaš deo u banci secanja. Ja još uvek ulažem!!"

Zapamtite pet jednostavnih pravila za sreću:

1. Oslobodite svoje srce mržnje.

2. Oslobodite svoj um od briga.

3. Živite jednostavno.

4. Pružajte više.

5. Očekujte manje.

Za sreću ne treba NIŠTA, treba samo biti slobodan od svega. Treba samo imati čisto i otvoreno srce. Imamo li hrabrosti otvoriti svoje srce? Imamo li hrabrosti odlučiti se na život bez negativnog govora i negativnih misli? Imamo li se hrabrosti odlučiti prihvatiti poraz? Imamo li hrabrosti oprostiti drugima?

alfa69:
Za sreću ne treba NIŠTA, treba samo biti slobodan od svega. Treba samo imati čisto i otvoreno srce. Imamo li hrabrosti otvoriti svoje srce? Imamo li hrabrosti odlučiti se na život bez negativnog govora i negativnih misli? Imamo li se hrabrosti odlučiti prihvatiti poraz? Imamo li hrabrosti oprostiti drugima?
Slobodan od nečega ili slobodan za nešto?

Back