sta je potrebno za dobar brak

Naravno da nema pravila, to nisam ni rekao.
Ali potrebno je OBOSTRANO opredeljenje.
I zasto moram da se menjam u negativnom?
Sto promena ne bi bila kreativna za stabilniji brak, a ne samo linijom nizeg otpora?
Ono kao - ja bih da probam nesto drugo... :thumbdown:

nisam rekal negativno nego u razlicitim pravciam sto znaci da nam se sistemi vrednsoti menjaju....primer: znam par koji se citav zivot svadjao, nisu bili mnogo ni bliski ali su se odlucili da ce zajedno kroz zivot bez obzira na sve....prosli su pakao od zajendickog zivota....meni opredeljnost vise zvuci kao preduslov a ostajanje u istom rovu tj. zajednicki interesi koji opstaju su mi ti koji su uslov za dobar brak....ako je to deca i porodica onda nek to oboma bude prioritet...a ne neko u medjuvremenu odluci da mu je karijera vaznija.....tu 'leba nema.....

nisam rekal negativno nego u razlicitim pravciam sto znaci da nam se sistemi vrednsoti menjaju....primer: znam par koji se citav zivot svadjao, nisu bili mnogo ni bliski ali su se odlucili da ce zajedno kroz zivot bez obzira na sve....prosli su pakao od zajendickog zivota....meni opredeljnost vise zvuci kao preduslov a ostajanje u istom rovu tj. zajednicki interesi koji opstaju su mi ti koji su uslov za dobar brak....ako je to deca i porodica onda nek to oboma bude prioritet...a ne neko u medjuvremenu odluci da mu je karijera vaznija.....tu 'leba nema.....

Da, ali ovde je pitanje šta je potrebno za dobar brak? To što se neko čitav život svađa, a i dalje ostaje u zajednici nije dobar brak. To su interesi, a u dobrom braku za njih nema mesta.

pa pazi, dobar brak moze da bude i iz interesa...
ukoliko obe strane nalaze u njemu ispunjenje svojih zahteva.
neko je zadovoljan i tim i nista mu vise ne treba.
npr. on ima para, a ona bas to trazi.
ili on hoce domacicu da mu kuva, cisti, pere i radja decu,
sve ostalo mu nije toliko vazno.
svako zadovoljan onim sto je dobio i zive u skladnom, dobrom braku.
:neutral:
sad sto tu nema ljubavi...to je druga stvar...

pa pazi, dobar brak moze da bude i iz interesa...
ukoliko obe strane nalaze u njemu ispunjenje svojih zahteva.
neko je zadovoljan i tim i nista mu vise ne treba.
npr. on ima para, a ona bas to trazi.
ili on hoce domacicu da mu kuva, cisti, pere i radja decu,
sve ostalo mu nije toliko vazno.
svako zadovoljan onim sto je dobio i zive u skladnom, dobrom braku.
sad sto tu nema ljubavi...to je druga stvar...

Zato sam i rekla da svako drugačije doživljava dobar brak.
Za mene brak nema smisla bez ljubavi.
Mogu da ostanem u braku bez ljubavi zbog dece. Ali mi je to loš brak.
Zbog para nikad ne bih ušla u brak.
Ako volim mm biću i dobra domaćica i dobra supruga.
Ako ga ne volim, a živim sa njim zbog dece, onda ću biti samo dobra majka. I ništa više.
A mogu prestati da ga volim samo ako se on promeni pa me više ne voli i ne poštuje što znači da ima razumevanja za moje želje i potrebe. Naravno to mora biti obostrano.
Zato je komunikacija neophodna.

da li je ljubav dovoljna za dobar brak? šta kada naiđu problemi...
zato je dvoje potrebno za brak...jedno drugo stimulisu,dizu kad se padne,bodre,razumeju...jedno drugom su oslonac,podrska...poverenje do neba...bez toga ne ide...naravno mnogo sex-a i jos vise smeha...duhovitost je jako vazna...ako i posle mnogo godina umete da osobi pored vas vratite osmeh na lice onda je vas brak dobar...

A šta će držati brak na mestu?

Ako nema ljubavi sve drugo nema smisla. Jer ona nas podstiče da imamo razumevanja jedno za drugo i da se trudimo da održimo brak ili vezu.

mislim da pitanje bese da li je ljubav DOVOLJNA, a ne da li treba da je ima? naravno da je ljubav neophodna...maaada, znam brakove koji dobro funkcionisu, a nije bilo neke ljubavi, a znam i one druge, koji su poceli sa puno ljubavi i strasti, a vec zavrsili....

Zato sam i rekla da svako drugačije doživljava dobar brak.
Za mene brak nema smisla bez ljubavi.
Mogu da ostanem u braku bez ljubavi zbog dece. Ali mi je to loš brak.
Zbog para nikad ne bih ušla u brak.
Ako volim mm biću i dobra domaćica i dobra supruga.
Ako ga ne volim, a živim sa njim zbog dece, onda ću biti samo dobra majka. I ništa više.
A mogu prestati da ga volim samo ako se on promeni pa me više ne voli i ne poštuje što znači da ima razumevanja za moje želje i potrebe. Naravno to mora biti obostrano.
Zato je komunikacija neophodna.

znam...ali ti pricas o sebi i onom sta ti smatras dobrim brakom,
ali to nije isto za svakog. to sam htela da kazem.
ima ljudi koji u brak ulaze iskljucivo iz interesa...
mada to cesto ne zele da priznaju.
u sustini, posmatrajucu ljude u brakovima, dolazim do zakljucka
da su neki brakovi koji su sklopljeni iz interesa
jaci, nego neki brakovi u koje su ljudi usli zbog ljubavi.
ljubav, cesto bude i prodje, a interes ostaje kao glavni pokretac braka.
tu nema puno emocija, to je sigurno,
ali mozda bas zbog toga, takvi brakovi i opstaju.
razmislja se hladnom glavom, a ne srcem.

naravno...ja se grozim interesa u svakom slucaju,
a ne samo u braku,
samo kazem...toga ima daleko vise nego sto ljudi hoce da priznaju.

po Stekelu (i ne samo po njemu) prava ljubav je lek koji sve lechi, /pa valjda i brak / :neutral:
a u vezi sa ljubavlju inspirativan je i dijalog izmedju Sokrata i Diotime...na Sokratovo pitanje ko je savrsheniji, onaj koji voli ili onaj koji je voljen, Diotima odgovara: onaj koji voli jer je u njemu prisutno bozanstvo

Back