Šta hrvatski školarci uče iz istorije

Interesantno da stanovnici Paganije, zgoljni Porfirogenitovi Srbi, postaju Hrvati u doba osmanske okupacije, kada ih osmanska administrativna podela uključuje u Kliški sandžak kome je pripadao Hrvatski vilajet. Tek tada Makarska, Čitluk, Čapljina, Ljubuški, Široki Brijeg, Opuzen, Brist, Međugorje, Metković, Grude itd., istorijski srpski krajevi, počinju da se identifikuju sa hrvatskim imenom. Periodizacija svih pomena hrvatskog imena jezika nije pre doba Hrvatskog Vilajeta. Turci su popularizovali hrvatsko ime jer su ga smatrali turskim. Hrvatsko ime šireno je preko turske administracije, preko Hvatskog vilajeta. Odatle su i Zoranićevi roditelji i fra Fićo Grabovac. Vilajet Hrvati, koji je obuhvatao područje između Zrmanje do Cetine, i delove između Une i Velebita, u sastavu osmanske Bosne. Hrvatsko ime u doba turske okupacije se širi na jedan deo Dalmacije. Ono je čisto administrativne prrirode i dolazi kao ime za žitelje administrativne jedinice - Kliškog Sandžaka koja je u sastavu imala deo koji se zvao vilayet-i Hirvat (hrvatski vilajet). U doba Grabovčevih roditelja, ovo područje imalo je mešovito stanovništvo sastavljeno od lokalnih i doseljenih Srba ("vlaha"), lokalnih i doseljenih Muslimana, te drugih hrišćana, takođe kako lokalnih tako i doseljenih. Oni su se nazivali Hrvatima, dakle po osmanskoj aministrativnoj oblasti, iako sa istorisjkim Hrvatima srednjeg veka nikakve veze nisu imali.

Tako da su Turci srpsku oblast zapadne Hercegovine prozvali Hrvatski vilajet. I eto, tako Srbi iz Metkovića, Čapljine, Čitluka i Ljubuškog postadoše najžešće Rvatine srpsko-štokavske provenijencije.

Turska posla. Znali su Turci da su Hrvati Turci.

1732751015074.png

Makarski Srbi iz Paganije pohrvaćeni za vreme Vilajeta Hrvati. Sve ti najgori ustaški krajevi su Srbi iz Paganije. Najtvrdoglaviji i najzajebaniji deo Srba.
Ima neki dokaz da su se prije toga identificirali Srbima?

To je Ljudevit Gaj prepisao češku latinicu. "Ljudevit Gaj rodio se u Krapini 1809. godine. U njegovoj obitelji govorio se njemački jezik, no majka Julijana mu je njegovala i kajkavštinu." Znači štokavština nula bila kod Gaja. Ljudevit Gaj se pravo zvao Ludwig Gay, a njegov otac Johann Gay, a majka Juliana devojački Schmidt. Gde god zagreb kod Hrvata sve neki stranci "narodni preporoditelji"
I Vuk je uzea bugarsko pismo i pokrao slova od rumunja i hrvata. A ozenia se nijemicu

To je Ljudevit Gaj prepisao češku latinicu. "Ljudevit Gaj rodio se u Krapini 1809. godine. U njegovoj obitelji govorio se njemački jezik, no majka Julijana mu je njegovala i kajkavštinu." Znači štokavština nula bila kod Gaja. Ljudevit Gaj se pravo zvao Ludwig Gay, a njegov otac Johann Gay, a majka Juliana devojački Schmidt. Gde god zagreb kod Hrvata sve neki stranci "narodni preporoditelji"
Hrvati kulturno asimilirali Nijemce na području Hrvatske.

S5jEOvc.png

Hrvatska mitomanija stvarno prevazilazi granice normalnog.
Navodno ste u svemu napredniji od Srba, a himnu lijepa nasa je napisao Srbin
Pa kako to , majku mu?
Tako je. Dokle seže hrvatska istoriografija tj. mitomanija, koja je već prerasla u neizlečivu bolest i zaslužuje dijagnozu u medicini, pokazuje primer srednjovekovne Bosne za koju Hrvati kažu da je bila hrvatsko kraljevstvo. Kod Hrvata se mitomanija otela kontroli. Čisto ludilo.

"Stoji takva rečenica u tom udžbeniku bez razjašnjenja pozadine takve podrške. Tek iz sljedećeg udžbenika, koji je analiziran niže u tekstu, postaje jasno da su se Hrvati u to doba željeli osloboditi srpske prevlasti, a zapravo nisu znali što ih točno čeka u NDH."

Ovaj sledeći je upravu jer su očekivali da će mačekovci + pribićevićevci da oteraju srbijance pa se nije desilo

Tako je. Dokle seže hrvatska istoriografija tj. mitomanija, koja je već prerasla u neizlečivu bolest i zaslužuje dijagnozu u medicini, pokazuje primer srednjovekovne Bosne za koju Hrvati kažu da je bila hrvatsko kraljevstvo. Kod Hrvata se mitomanija otela kontroli. Čisto ludilo.
Da. Meni je smesno sto ovde bas ozbiljno misle da nisu bili okupirani, nego su Hrvati bili ravnopravni u tom cuvenom "Madjarsko-Hrvatskom castvu" To je meni malo šašavo. Evo Srbi su bili pod Turskom okupacijom, to je činjenica. Srbi ne izmišljaju takve gluposti poput Srpsko'Turskog carstva.

Da. Meni je smesno sto ovde bas ozbiljno misle da nisu bili okupirani, nego su Hrvati bili ravnopravni u tom cuvenom "Madjarsko-Hrvatskom castvu" To je meni malo šašavo. Evo Srbi su bili pod Turskom okupacijom, to je činjenica. Srbi ne izmišljaju takve gluposti poput Srpsko'Turskog carstva.
Hrvati su praktično nestali kao narod još u srednjem veku. Ostalo je nešto hrvatskog plemstva koje je sačuvalo ime, ali hrvatski narod je faktički nestao. Jezgra prave Hrvatske je bio trougao Knin-Nin-Zadar. I prvo zabeleženo ime za taj kraj je Hrvati, a ne Hrvatska. Kasnije se čak i tom kraju izgubilo hrvatsko ime. Kralj Stefan Tvrtko kad se krunisao u Mileševi, nad grobom Svetog Save, verovatno na Mitrovdan 1377, krunisao se za kralja "Srblnєmь i Bosně i Pomorih", ne spominje nikakvu Hrvatsku ni Hrvate ni u Bosni ni u primorju tj. Dalmaciji. Znači da su već tada Hrvati bili izumrli. Još pre Turska.

Jer niste imali bi zastavu a kamoli bana i jezik u skoli

Hrvati su praktično nestali kao narod još u srednjem veku. Ostalo je nešto hrvatskog plemstva koje je sačuvalo ime, ali hrvatski narod je faktički nestao. Jezgra prave Hrvatske je bio trougao Knin-Nin-Zadar. I prvo zabeleženo ime za taj kraj je Hrvati, a ne Hrvatska. Kasnije se čak i tom kraju izgubilo hrvatsko ime. Kralj Stefan Tvrtko kad se krunisao u Mileševi, nad grobom Svetog Save, verovatno na Mitrovdan 1377, krunisao se za kralja "Srblnєmь i Bosně i Pomorih", ne spominje nikakvu Hrvatsku ni Hrvate ni u Bosni ni u primorju tj. Dalmaciji. Znači da su već tada Hrvati bili izumrli. Još pre Turska.
Pa u bosni zive hrvati

Pa u bosni zive hrvati
Oni su u praksi postali Hrvati tek između dva svetska rata. Propaganda pohrvaćivanja bosanskih katolika je počela tek krajem 19. veka preko katoličkih popova. I opet se javlja kao promotor hrvatstva Nemac nadbiskup Štadler, a u Hrvatskoj i Slavoniji Nemac biskup Štrosmajer.

Poslednja izmena:
Kod bosanskih katolika, mislim na srednju Bosnu, dobrim delom se mogu primetiti alpski tipovi među ljudima, plavokosi... Tako i među onima koji su primili islam. Zašto? To su potomci doseljenih Sasa. Oni su došli kao rimokatolici u Bosnu. Domaće stanovništvo nije bilo rimokatoličke vere. Pokretani su pravi krstaški ratovi iz Ugarske na Bosnu zbog odbijanja domaćeg stanovništva da primi katoličanstvo.

Kod bosanskih katolika, mislim na srednju Bosnu, dobrim delom se mogu primetiti alpski tipovi među ljudima, plavokosi... Tako i među onima koji su primili islam. Zašto? To su potomci doseljenih Sasa. Oni su došli kao rimokatolici u Bosnu. Domaće stanovništvo nije bilo rimokatoličke vere. Pokretani su pravi krstaški ratovi iz Ugarske na Bosnu zbog odbijanja domaćeg stanovništva da primi katoličanstvo.
"Od 1878. do 1914. godine u Bosnu i Hercegovinu doselilo se oko 180 do 200 tisuća Hrvata, Slovenaca, Čeha, Nijemaca i drugih."

"Od 1878. do 1914. godine u Bosnu i Hercegovinu doselilo se oko 180 do 200 tisuća Hrvata, Slovenaca, Čeha, Nijemaca i drugih."
Eno ih u Prnjavoru nema čega nema. Sve se to pohrvatilo vremenom pod popovskom propagandom. Sreo sam bio jednog čoveka iz Tuzle sa čisto nemačkim prezimenom. Kaže on meni da je Hrvat? Kažem mu: "Kako ti možeš biti Hrvat kad imaš čisto nemačko prezime, ti si katolik?!" Tako sam razgovarao i sa jednim bosanskim katolikom poljskih korena. Velim im: "Ljudi, vi niste nikakvi Hrvati, Hrvati su u Hrvatskoj a vi imate nemačka, poljska, češka i ostala prezimena."

Back