Sta hocu?!

Zato se ja divim zenama koje ostaju kuci, i podizu decu.
Posao im je podizanje dece 24/7 i odrzavanje kuce, kuvanje.
Nista od toga nije lako.

A ono sto je meni najizrazenije u svemu tome je jednolicnost!
Npr.pet godina radis jedno te isto!
Ustajes, hranis, presvlacis, setas, kuvas, cistis, i sve u krug...
Nema napredovanja, nema Hvala, nema Bravo...

Mozda gresim?

ovo je sad nadovezivanje na onu temu nezaposlenosti
vec smo rekli one ne gledaju na to kao ti...svako ima svoje misljenje, necemo se ubedjujemo, ajde samo shvati da one to ne gledaju tako, ne moras da shvatis nista vise oko njih....ja to tako gledam, ne razumem, ali razumem onaj deo da je to njima lepo, uostalom i to je vrsta uspeha, nije uspeh samo prefiks pored imena....
znas kako ja se stresem kad vidim mladu mamu, meni je to strasno, bolje me u zatvor vodi na dozivotnu nego da budem mama, al to sam ja, to ne znaci da svi tako treba da razmisljaju, razumes, ti si ti, ja sam ja

trebalo je dva puta da meris pre nego sto si presekla i resila da napravis zivot da bude upravo onako kako si opisala, al sad da ker nije sraoo uhvatio bi zeca....sad probaj da uskladis biti mama i biti poslovna uspesna zenska 9ako sad imas zelju za tim)...ili sta god da sad hoces....

svi mi biramo put, neko se zajjebe neko ne, ali vecina moze da se ispravi, modifikuje, uskladi....

- - - - - - - - - -

Zasto ne?
Zasto bi uvek cutali?

To tek ne vodi nicemu.

zato sto caskanje o problemu sa bliskim prijateljima i to isto sa sirokim nepoznatim auditorijumom nije isto
ovo ovde ne iskoci na dobro ;)

Zato se ja divim zenama koje ostaju kuci, i podizu decu.
Posao im je podizanje dece 24/7 i odrzavanje kuce, kuvanje.
Nista od toga nije lako.

A ono sto je meni najizrazenije u svemu tome je jednolicnost!
Npr.pet godina radis jedno te isto!
Ustajes, hranis, presvlacis, setas, kuvas, cistis, i sve u krug...
Nema napredovanja, nema Hvala, nema Bravo...

Mozda gresim?

..i one zene koje idu na posao podizu decu, kuvaju i odrzavaju kucu..
..a dan sa detetom je taman toliko isti svaki put koliko je i dan na poslu..malo sutra.. :lol:
..ako nishta drugo, dete raste, za mesec dana imash novog choveka sa novim interesovanjima..

..ovo za hvala i bravo bolje da preskochim, mnogo cu da se iznerviram ako pochnem da pishem.. :lol:

Razumem ja da one na to ne gledaju kao ja.
Uglavnom i meni bude ok... ali smori rutina s vremena na vreme...
Ja se samo za svoj cef pitam, kako bre druge zene uzivaju a tebi uvek nesto fali?! :aha:
Ne smatram ja ovo greskom... naprotiv... Stvaranje porodice je nesto prelepo...
Ta ljubav, taj odnos... velicanstveno... vredi svega...

Samo sam ja malo iskrenija prema sebi,
pa priznam i kad mi nije ni do cega...
A pisem i ovde o tome... jer smatram da nikog ne ugrozavam a
mozda nekad nekome pomogne...
Ako ne,.bar cu ja svoja osecanja izbaciti iz sebe...
Nekad sam pisala...
sad imam.vremena da zapocnem... i to je to...

pa upravo razmazenost moze da bude dobra podloga za ovo sto ja rekoh, ako je ovo razmazenost, ajde da postavimo tako, to je tvoje to je moje misljenje, nebitno....ali dobra osnova za zaglavljivanje pa onda osecaj bespomoci, nemogucnost resavanja probelema, nagomilavanje sitnih postaju krupno, bezvoljnost i osecaj beskorisntosti kao dva vrlo opasna siptoma....

a i bezveze mi da sad ovde palmudimo o njoj, nek radi sta oce....rekoh da nisam za dz napisala, ne pricam nikad o necemu o cemu ne znam nista....

ja da sam na cickovom mestu ne bih ovakvu temu postavila...al dobro....

osnova za..zaglavljivanje moze biti sta god...podloga je vec nesto drugo
medjutim, zena je trudna s drugim djetetom, a prvo je jos maleno...to je vrlo dug period
Jednolicnih, rutinskih operacija...i staticnog zivljenja
citam je i sta pise na sta kuvamo danas - ok, kapiram da postoje te neke..zudnje koje su specificne za trudnocu
( recimo meni se vec danima jedu jabuke, a ja mrzim jabuke...)
al Cicak jede dosta secera, tijesta...rafiniranih ugljenih hidrata...
bez obzira na tezinu ja si to ne bi dopustila
jer iz iskustva znam da ima efekta na raspolozenje, koncentraciju, radnu sposobnost i jos kojesta
u momentu te podigne kasnije si zombi...probala dok sam radila nocu
ne bi vise i narocito ne bi duze periode tako

osnova za..zaglavljivanje moze biti sta god...podloga je vec nesto drugo
medjutim, zena je trudna s drugim djetetom, a prvo je jos maleno...to je vrlo dug period
Jednolicnih, rutinskih operacija...i staticnog zivljenja
citam je i sta pise na sta kuvamo danas - ok, kapiram da postoje te neke..zudnje koje su specificne za trudnocu
( recimo meni se vec danima jedu jabuke, a ja mrzim jabuke...)
al Cicak jede dosta secera, tijesta...rafiniranih ugljenih hidrata...
bez obzira na tezinu ja si to ne bi dopustila
jer iz iskustva znam da ima efekta na raspolozenje, koncentraciju, radnu sposobnost i jos kojesta
u momentu te podigne kasnije si zombi...probala dok sam radila nocu
ne bi vise i narocito ne bi duze periode tako

ja sam joj tamo davno rekla da smanji malo, moze zesto da naskodi i sebi i detetu, to je slovo na ekranu za nju, nema frke, njen problem
itekako cicak trpa i proteine, cak najvise od svih na onoj temi :lol: ako cemo sad o tome, i super je sto moze, ono sto je lose sto nema kocnice

to sto si nenadano upao u monotoniju zbog situacije koja je vecini koja ne nosi ruzicaste naocare jasna, i pre nego se upusti u tu igru, nema veze sa klopom

Da. Zdrava ishrana je bitna.
Vodila sam mnogo vise racuna sa prvim detetom.
Sad se trudim... ali mi se desi, kao npr.zadnja tri dana da samo jedem slatko slatko slatko...
A svesna sam da ne bih trebala... i dzaba...
Okrecem list od sutra... moram... jer moram na vadjenje krvi svejedno. ;)
Ako mi se raspolozenje promeni od manjka secera, bice super... bar cu resiti problem... ;)

Sad kad malo bolje razmislim, shvatim kako je covek proklet.
Kako sam sa prvim detetom lako mogla pravilno da se hranim jer sam ga jedva dobila
a sad, u guzvi, ni ne razmisljam... kao nece nam biti nista... neodgovorno! :rumenka:

Kad smo kod ishrane, jeste bitna i zdravo i sve...
Ali mislim da nema nikakvog uticaja na depresiju...
Mislim, mozes da jedes zelene salate do sutra ako upadnes upao si
a mozes i da zivis na pljeskavici i cokoladi pa da ti bude bas super i sve ravno do kosova...

Da. Zdrava ishrana je bitna.
Vodila sam mnogo vise racuna sa prvim detetom.
Sad se trudim... ali mi se desi, kao npr.zadnja tri dana da samo jedem slatko slatko slatko...
A svesna sam da ne bih trebala... i dzaba...
Okrecem list od sutra... moram... jer moram na vadjenje krvi svejedno. ;)
Ako mi se raspolozenje promeni od manjka secera, bice super... bar cu resiti problem... ;)

Sad kad malo bolje razmislim, shvatim kako je covek proklet.
Kako sam sa prvim detetom lako mogla pravilno da se hranim jer sam ga jedva dobila
a sad, u guzvi, ni ne razmisljam... kao nece nam biti nista... neodgovorno! :rumenka:

to ti mijenja i ponasanje
i trebace ti par dana da se bukvalno skines sa secera
ja imam, u ovoj fazi, tu srecu da mi se smuci kad pomislim na slatko
ne znaci da ce tako ostati, naravno
ali i kad mi se jede bas, sto je sad rijetko, pojedem vocku ili u blender ubacim voce, jogurta i malo meda

- - - - - - - - - -

Kad smo kod ishrane, jeste bitna i zdravo i sve...
Ali mislim da nema nikakvog uticaja na depresiju...
Mislim, mozes da jedes zelene salate do sutra ako upadnes upao si
a mozes i da zivis na pljeskavici i cokoladi pa da ti bude bas super i sve ravno do kosova...

mozes u odredjenim godinama
ja sam bukvalno zivjela na kavi i cokoladi
i imala 60 kg na moju visinu
al ne mozes to stalno niti citav zivot

ja sam joj tamo davno rekla da smanji malo, moze zesto da naskodi i sebi i detetu, to je slovo na ekranu za nju, nema frke, njen problem
itekako cicak trpa i proteine, cak najvise od svih na onoj temi :lol: ako cemo sad o tome, i super je sto moze, ono sto je lose sto nema kocnice

to sto si nenadano upao u monotoniju zbog situacije koja je vecini koja ne nosi ruzicaste naocare jasna, i pre nego se upusti u tu igru, nema veze sa klopom

vidi, mojoj su kevi zimus rekli da je u depresiji
i jeste imala depresivnu epizodu - to je kasnije zakljuceno
al kako su to olako rekli i sta su joj lijekovima uradili
za bukvalno dva tjedna...ne ponovilo se nikome
i sva sreca da smo nasli dobrog lijecnika koji je to sve na vrijeme zaustavio
inace ja vjerojatno vise ni bi imala majku...
a u korijenu svega je bio dugacak, kontinuirani strah koji se pretvorio u fizicki bol
i napadaje panike, a ne rutina i dosada
inace, doveli su je u takvo stanje da je taj lijecnik prvo mislio i pitao - koliko godina ovo vec traje....
trajalo je manje od dva mjeseca
poenta je da nakpn onog sto sam tada vidjela nemam namjeru ni olako davati, ni olako prihvatati...dijagnoze
cak ni kad ih iznose formalno strucna lica, a pogotovo kada se mi laici gadjamo s njima

sto secera i ishrane tice - brojne su studije pokazale da to itekako ima ucinka na ponasanje
procitaj malo o tome - radi se o navikama u prehrani djece i problemima u ponasanju...

vidi, mojoj su kevi zimus rekli da je u depresiji
i jeste imala depresivnu epizodu - to je kasnije zakljuceno
al kako su to olako rekli i sta su joj lijekovima uradili
za bukvalno dva tjedna...ne ponovilo se nikome
i sva sreca da smo nasli dobrog lijecnika koji je to sve na vrijeme zaustavio
inace ja vjerojatno vise ni bi imala majku...
a u korijenu svega je bio dugacak, kontinuirani strah koji se pretvorio u fizicki bol
i napadaje panike, a ne rutina i dosada
inace, doveli su je u takvo stanje da je taj lijecnik prvo mislio i pitao - koliko godina ovo vec traje....
trajalo je manje od dva mjeseca
poenta je da nakpn onog sto sam tada vidjela nemam namjeru ni olako davati, ni olako prihvatati...dijagnoze
cak ni kad ih iznose formalno strucna lica, a pogotovo kada se mi laici gadjamo s njima

sto secera i ishrane tice - brojne su studije pokazale da to itekako ima ucinka na ponasanje
procitaj malo o tome - radi se o navikama u prehrani djece i problemima u ponasanju...
to ameri oce da zamaskiraju cinjenicu da detetu kupe lap top sa 2 godine umesto vijacu i loptu
mojne mi te fore molim te...kad sam ja rasla imala sam tu srecu da rastem u okruzenju de su se deca iz celog kraja po ceo dan i noc igrala napolju, a jeli smo itekako i to sve i svasta, od mesa i povrca, preko gooomile slatkisa cipseva i sve zivo, i nista falilo nikome nije, svi bili ko prutici, jer nismo igrali igrice kuci
mani se te propagande
drugo je kad kljukas dete svaki dan sa hranom iz friteze dok gleda pink ceo dan, pa kako nece biti problematicno
mars napolje da te ne vidim dok ne ogladnis od igre, pa da vidis onda da li ce imati problem

jedu ljudi svasta pa nisu u problemu, ja ne mislim da je je hrana njen problem (konkretno za ovu temu, jeste potencijalni problem za neka druga stanja), al dobr izigravamo dijagnosticare, nije ni bitno, ne moramo da se slozimo, oko toga, poenta je da je upala u kovitlac monotonije i da zeli napolje, e sad problem je najveci iskociti a to mozes samo ako isamaras sebe, i kako kaze dragan jovanovic u "lajanje na zvezde" sistemom kosog hica naglo prekinuti pospanost

to ameri oce da zamaskiraju cinjenicu da detetu kupe lap top sa 2 godine umesto vijacu i loptu
mojne mi te fore molim te...kad sam ja rasla imala sam tu srecu da rastem u okruzenju de su se deca iz celog kraja po ceo dan i noc igrala napolju, a jeli smo itekako i to sve i svasta, od mesa i povrca, preko gooomile slatkisa cipseva i sve zivo, i nista falilo nikome nije, svi bili ko prutici, jer nismo igrali igrice kuci
mani se te propagande
drugo je kad kljukas dete svaki dan sa hranom iz friteze dok gleda pink ceo dan, pa kako nece biti problematicno
mars napolje da te ne vidim dok ne ogladnis od igre, pa da vidis onda da li ce imati problem

jedu ljudi svasta pa nisu u problemu, ja ne mislim da je je hrana njen problem (konkretno za ovu temu, jeste potencijalni problem za neka druga stanja), al dobr izigravamo dijagnosticare, nije ni bitno, ne moramo da se slozimo, oko toga, poenta je da je upala u kovitlac monotonije i da zeli napolje, e sad problem je najveci iskociti a to mozes samo ako isamaras sebe, i kako kaze dragan jovanovic u "lajanje na zvezde" sistemom kosog hica naglo prekinuti pospanost

radilo se o sokovima - najvise secera unosili su preko sokova i grickalica
i hrane koju su dobijali za uzinu u skoli
takodjer, bukvalno ne mozes usporedjivati ono sto smo mi jeli i hranu danas
trece, nisu svi roditelji opce u mogucnosti da puste djecu da se igraju vani bez nadzora, vjerovala ili ne

a sto se...problema tice
ako bas oces izigravat dijagnosticara izvoli
ja mogu pricat samo o stvarima koje znam iz iskustva
monotonija nije neizostavno utabani put u depresiju
i samim tim sto znam tezinu te rijeci ne izgovaram je i ne potezem olako

jeste ja sam rasla u doba krede, samo smo lovili srne po savani i nabadali na stap, uopste nije bilo sranjje od hrane
to moze moja baba da napise da je jela zdravo
sve posle toga generacije ne znaju sta je zdravo

verovala ili ne mozes da pustis dete napolje i u centru grada, sedenje u sobi i drndanje igrica sa 3 godine ne spada u prilagodjavanje okolini

otisli smo daleko...tvoja prica tvoje mama je jedna u milion oblika, rekoh vec kompleksnija je to tema, nije ovo pdf za to, znam zasto sam napisala sve to, nema sta se ubedjujemo....shvatila ne shvatila sta sam ja htela reci meni ni iz dzepa ni u dzep

- - - - - - - - - -

sokovi, grickalice, uzine u skoli...otkrili su toplu vodu sa tim tekstom :lol:

Metlo, slazem se.
Svakodnevne iste aktivnosti nisu za mene nikakav posao...
Pogotovo sto kad si kuci, spektar aktivnosti ti se suzava...
Jos kad imas dete, kojem se moras prilagoditi...
Pa jos jedno cekas...
I svestan si da narednih par godina samo dajes dajes dajes...
ponavljas iste radnje...

Ne opravdavam se... to je prosto tako...
I naravno da je i drugima tesko... ne smatram se mucenicom...
Cak naprotiv, zahvalna sam na divnom detetu i svemu sto imam...
Samo sto je rutina rutina... svakodnevni sati igranja sa kockicama zamore...
Jedva cekam da pocnu predavanja i fax... da aktiviram mozak... :)

Kako da ti kazem istinu, a da te ne prepadnem jos vise?! :lol:
Kad postanes roditelj, nisi vise sama u prvom planu i to ostaje zauvek tako. Mozes da places, kukas, zapomazes, mogu svi da ti dodju u pomoc, ali fakt da si samo ti majka deci koju si rodila ne moze ama bas niko i nista da promeni.
Uzivaj dok se mali igra sa kockicama, posle te cekaju domaci zadaci, pa ozbiljno ucenje, pa pubertet,...pa toliko toga cega nisi svesna sve dok ne dodje samo od sebe, a ti i dalje majka.
Sta ti je ciniti? Uklopiti sebe u zivot koji zivis. Ne vagaj sta si uradila u kuci (uradices isto i kad budes radila 8 sati van kuce), ne vagaj koliko te smorio mali, tek krece smaranje :lol:, na kraju dana izvagaj jesi li pronasla nacin da bar nesto ucinis za sebe, nesto sto te ispunjava. Zadaj sebi zadatak da odradis svakog dana bilo sta sto te relaksira i potvrdjuje ti da i dalje imas sebe. Promeni sto ti se ne dopada. Nisi prosuta tek tako muzu, detetu, kuci,...ali oni su tvoj muz, tvoje dete, tvoja kuca i to bitno menja pristup svemu.
Jedna moja sestra je svoju decu ostavljala svekrvi na moru i po 5 meseci, pa znala onda da smara kako joj je dosadno... Da sam ja imala kome svoju da ostavljam makar na 5 sati dnevno, okrenula bih kuglu zemaljsku naopako radeci svasta, jer i ovako mi stalno bio uposljen i mozak i ruke.
Ti imas kome da ostavis dete, sto je ogromna privilegija danas, pa je pomalo pekmezavo da kazes da nemas vremena za sebe.
Problem je u odrastanju i sazrevanju tebe, pre ili kasnije moraces sebi da priznas da si usla u vode roditeljestva, zavrsio bezbrizni period (na redu je neko drugi da bude bezbrizan, a za to si licno przvana) mora da se misli na te slatke male glavice, oni pojma nemaju da je mama do juce i sama bila dete. :)

Poslednja izmena:
Kako da ti kazem istinu, a da te ne prepadnem jos vise?! :lol:
Kad postanes roditelj, nisi vise sama u prvom planu i to ostaje zauvek tako. Mozes da places, kukas, zapomazes, mogu svi da ti dodju u pomoc, ali fakt da si samo ti majka deci koju si rodila ne moze ama bas niko i nista da promeni.
Uzivaj dok se mali igra sa kockicama, posle te cekaju domaci zadaci, pa ozbiljno ucenje, pa pubertet,...pa toliko toga cega nisi svesna sve dok ne dodje samo od sebe, a ti i dalje majka.
Sta ti je ciniti? Uklopiti sebe u zivot koji zivis. Ne vagaj sta si uradila u kuci (uradices isto i kad budes radila 8 sati van kuce), ne vagaj koliko te smorio mali, tek krece smaranje :lol:, na kraju dana izvagaj jesi li pronasla nacin da bar nesto ucinis za sebe, nesto sto te ispunjava. Zadaj sebi zadatak da odradis svakog dana bilo sta sto te relaksira i potvrdjuje ti da i dalje imas sebe. Promeni sto ti se ne dopada. Nisi prosuta tek tako muzu, detetu, kuci,...ali oni su tvoj muz, tvoje dete, tvoja kuca i to bitno menja pristup svemu.
Jedna moja sestra je svoju decu ostavljala svekrvi na moru i po 5 meseci, pa znala onda da smara kako joj je dosadno... Da sam ja imala kome svoju da ostavljam makar na 5 sati dnevno, okrenula bih kuglu zemaljsku naopako radeci svasta, jer i ovako mi stalno bio uposljen i mozak i ruke.
Ti imas kome da ostavis dete, sto je ogromna privilegija danas, pa je pomalo pekmezavo da kazes da nemas vremena za sebe.
Problem je u odrastanju i sazrevanju tebe, pre ili kasnije moraces sebi da priznas da si usla u vode roditeljestva, zavrsio bezbrizni period (na redu je neko drugi da bude bezbrizan, a za to si licno przvana) mora da se misli na te slatke male glavice, oni pojma nemaju da je mama do juce i sama bila dete. :)

U jeee... Nema vise kafica, pa makar ne stalkovala tatine sinove, za udati se?! Surov taj zivot, a ta deca su pravi monstrumi - traze paznju i to sve vecu...ccc

jeste ja sam rasla u doba krede, samo smo lovili srne po savani i nabadali na stap, uopste nije bilo sranjje od hrane
to moze moja baba da napise da je jela zdravo
sve posle toga generacije ne znaju sta je zdravo

verovala ili ne mozes da pustis dete napolje i u centru grada, sedenje u sobi i drndanje igrica sa 3 godine ne spada u prilagodjavanje okolini

otisli smo daleko...tvoja prica tvoje mama je jedna u milion oblika, rekoh vec kompleksnija je to tema, nije ovo pdf za to, znam zasto sam napisala sve to, nema sta se ubedjujemo....shvatila ne shvatila sta sam ja htela reci meni ni iz dzepa ni u dzep

- - - - - - - - - -

sokovi, grickalice, uzine u skoli...otkrili su toplu vodu sa tim tekstom :lol:

jeste, kompleksnija je tema...i nije pogodna za davanje dijagnoza kojim se bavis ovuda
saberi se malo

a za ovo ostalo - aj procaskaj opet s kevom o vrIislama
pa se vrati i ponovi ono sto si neki dan napisala...e, to sto vrijedi za te virsle
vrijedi i za vecinu stvari
recimo za onaj paradajiz o kome smo kukali, sa sve tobom, ljetos
prehrambema industrija, kao i gnjojiva, proizvodnja sjemena...nije otisla dalje za jedan korak
vec puno vise

sto se djece tice - ne, nije moguce pustiti djecu ni u svim dijelovima ovog grada da se igraju vani bez nadzora
moju necaku vode u park i neko mora biti s njom iz vrlo dobrih razloga
a zive u 29 novembra...

Poslednja izmena:
Pazi, bahate se: hoce da jedu min 3x dnevno, da imaju za obuci, da jedu... Strasno.

E, vidis, neke mame zaborave da kazu bitnu istinu dok poducavaju cerke "nadji lepog, bogatog muza, da sve ima, da se ne mucis..." a propuste obicno: , tu prestaje devojacki zivot, treba da izrodis decu, cuvas ih, mazis, pazis,...kuvas, peres, peglas, sredjujes, i kad ti je po volji i kad nije, i kad pada kisa i kad greje sunce,...
Ali dobro, ako se ne odraste milom, ostaje ono strasnije - silom. :lol:

E, vidis, neke mame zaborave da kazu bitnu istinu dok poducavaju cerke "nadji lepog, bogatog muza, da sve ima, da se ne mucis..." a propuste obicno: , tu prestaje devojacki zivot, treba da izrodis decu, cuvas ih, mazis, pazis,...kuvas, peres, peglas, sredjujes, i kad ti je po volji i kad nije, i kad pada kisa i kad greje sunce,...
Ali dobro, ako se ne odraste milom, ostaje ono strasnije - silom. :lol:

...i smem se kladiti da imash primer koji te demantuje :lol:

Back