Šta čitate?

:arrow: Jean-Paul Sartre - Réflexions sur la question juive

Napokon,neka je hvala Bogu Ocu Sabhaotu.

« Je me refuse à nommer opinion une doctrine qui vise expressément des personnes particulières et qui tend à supprimer leurs droits ou à les exterminer » Par ces mots, Jean Paul Sartre nous explique que l’antisémitisme n’est pas une opinion. Ainsi toutes les idées ne peuvent se prétendre opinion. «L’antisémitisme ne rentre pas dans la catégorie de pensée que protège le droit de libre opinion » Les antisémites « pensent faux », […] comme ils ont peur du raisonnement, ils veulent adopter un mode de vie où le raisonnement et la recherche n’aient qu’un rôle subordonné »

i ja sada chitam hamleta za shkolicu =) i odushevljava me =) lik je nevidjeni

najjachi mi je deo:
-Hamlete, gde je Polonije?
-na vecheri
-na vecheri? gde?
-ne tamo gde on vechera, nego gde njega vecheraju. evo, bash sad je nekakav zbor crva na njemu
:lol:

Konačno sam pre nekih 15-ak dana završila sa Adrijanom Molom i 'Godinama lutanja'. Napokon.

Kada samo pomislim da mi škola ne dozvoljava da jednu knjigu mogu da pročitam za neka 2-3 dana, već da je čituckam po 20-ak dana, ne verujem i dalje. . . :roll:

Trenutno čitam 'Zbogom mojih petnaest godina' od Klod Kampanj. ;)

Polumesec

Luna hoda vrh voda.
Kako svod tiho sanja!
Hoda žanjući polako
drevni drhtaj vala
i grani izgleda mladoj
poput ogledala.

Lokvica

Gledah ti se u očima,
a dušu sam tvoju hteo.

Oleander beo.

Gledah ti se u očima
misleći na tvoje usne.

Oleander rumen.

Gledah ti se u očima.
Al' ti beše mrtva tada.

Oleander taman.

Na uho jednoj devojci

Ne hteh.
Ne hteh ti ništa reći.

Videh ti u očima
dva luda stabalca.
Od vetra, smeška i zlata.

Behu se sapleli.
Ne hteh.

Ne hteh ti ništa reći.

Luna se pomalja

Kada iziđe luna,
izgube se zvona
i pojave putanje
neprolazne.

Kada iziđe luna,
more prekrije zemlju
a srce je poput
ostrva u beskraju.

Niko ne jede naranče
ispod pune lune.
Slatko je jesti voće
zeleno i hladno.

Kada iziđe luna
sa sto obličja istih
novčići od srebra
jecaju u kesi.

Prvi rođendan

Devojčica na mom čelu.
Oh kakva uspomena drevna!

Čemu mi služe, molim,
mastilo, hartija i pesma?

Put mi se tvoja čini
ljiljan crven, trska sveža.

Tamnoputa na mesečini.
Šta želiš od mojih želja?

Drugi rođendan

Luna pobija u more
dugi rog svetlosti.

Jednorog siv i zelen,
treptav, al' opčinjen.
Nebesa plove vazduhom
kao veliki lotosov cvet.

(Oh, ti sama prolaziš
zadnje odmorište noći!)

Mislim da je savršeno jasno o čijim pesmama je reč. :)
Lorca-1.jpg

Konačno sam pre nekih 15-ak dana završila sa Adrijanom Molom i 'Godinama lutanja'. Napokon.

Kada samo pomislim da mi škola ne dozvoljava da jednu knjigu mogu da pročitam za neka 2-3 dana, već da je čituckam po 20-ak dana, ne verujem i dalje. . . :roll:

Trenutno čitam 'Zbogom mojih petnaest godina' od Klod Kampanj. ;)

Uf. Zbogom mojih 15 godina mi je bila dosadna knjiga... radnja se taaaako sporo odvija da sam svaku pit chitala po 10ak stranica i usput chitala neshto drugo... mrzim kad je radnja spora... nikad dochekati rasplet situacije...

Inache i mene nervira shto moram da chituckam knjigu... pre sam knjige jednostvno gutala, a sada jednju knjigu razvlachim po 10ak dana... grrr... ako ne uchim onda ili radim neshto po kuci ili sam na treningu... sad sam htela da chitam ali ne mogu da se koncentrishem na radnju knjige, previshe sam izmorena... od ovolikog uchenja mozak ce mi se pretvoriti u kashu... :confused: :sad2:

Ni ja ne stižem više da čitam kao ranije... Užas...:( Sledeće nedelje imamo svaki dan po neki kontrolni, tako da ne želim da uzmem nešto novo pošto onda nema ništa od učenja.;) Pa sad opet čitam "Sve o dečaku", Nik Hornbi.

Drama je puno siri pojam od komedije. Drama se jos u anticko doba delila na tragediju i komediju. Kasnije se pojavila drama u uzem smislu koja je obuhvatala elemente i jedne i druge. Od 19. veka se pojavljuju i druge vrste drame- moderna drama, melodrama...Zadovoljan?
Ako mislis na navedene pisce, Dostojevskog, Andrica...njih NARAVNO nisam navela pod komedije, samo sam se nadovezala smatrajuci da ce dovoljno pametni ljudi mogli to da uoce. Posle tri tacke ide nova misao.

Poslednja izmena:

Back