Šta čitate?

Nema tu nista za iscudjavanje...
Radnja knjiga se, kao i svaka druga informacija, u zavisnosti od toga koliko smo 'otvorili' mozak, smeshta ili u dugotrajnu ili kratkotrajnu memoriju. Imash ljude koji lektiru citaju mehanicki... samo ocima prelaze preko recenica da bi sto pre stigli do trecine, ili polovine (a posle toga je sve jel'te lakse), a da ih pitas 2 kljucne stvari sa prethodne strane... ne bi znali.

Druga stvar je kriticki dozivljaj...
Meni je dozivljaj knjige retko kompletan ako nakon citanja ne porazgovaram sa nekim o radnji.. ili bar ne procitam neku kritiku. Lektire iz shkole su u tom smislu dobre, jer imash profana, drugare... svako ima svoje tumacenje na casu... i naravno da ti se 'ureze' u secanje gde vam se misljenja o knjizi podudaraju, gde mimoilaze. Kad citas sam, mnogo stvari se ispusti, i jednostavno zaboravi.

Sve to stoji...samo i kod svih drugih stvari ti i informacije u knjizi sortiras po vaznosti...sitnije zaboravis...krupnije ostavis...problem je sto ljudi ni one mnogo krupne ne raspoznaju...naravno problem je u nacinu citanja...ali to je slabo opravdanje......

Mene kriticki dozivljaj retko kad zanima......trebalo mi je neko pojasnjavanje kad sam kao klinac citao marxa...ali ovako nikad me nije zanimalo tudje misljenje o knjizi..citam zbog sebe ne zbog tudjeg dozivljaja niti misljenja....

Спарта је безвезе, као и уосталом Стара Грчка... Никад никакву моћну државу нису направили, а још су били и педери... Нема потребе да се на њих угледамо, поред наше старословенске цивилизације. Или ако баш морамо да се угледамо на неког, онда нека то буде Рим или Немачка, а никако Спарта и Грци.

Спарта је безвезе, као и уосталом Стара Грчка... Никад никакву моћну државу нису направили, а још су били и педери... Нема потребе да се на њих угледамо, поред наше старословенске цивилизације. Или ако баш морамо да се угледамо на неког, онда нека то буде Рим или Немачка, а никако Спарта и Грци.

Samo Atinjani.Oni su imali potrebu za kompanjonima sa kojima bi delili misljenja i jos stosta.:mrgreen:
Spartanci nisu bili takvi.

ovo boldovano najbitnije.:roll:
A na koga se Rim ugledao?:neutral:

Silna nam bila civilizacija ...

Samo Atinjani.Oni su imali potrebu za kompanjonima sa kojima bi delili misljenja i jos stosta.:mrgreen:
Spartanci nisu bili takvi.

Ниси управу. У спартанској војсци је хомосексуализам подстицан, једино су Тебанци још познатији по хомосексуализму од Спартанаца.

Silna nam bila civilizacija ...

Јесте била. Можда није била ''фина'' као грчка или персијска или египатска, и можда из те перспективе јесте варварска, можда није имала неке генијалне математичаре и песнике, али јесте била важна и у реду је поносити се њом и њеном културом, традицијом, наслеђем.

Pojasni.

Dalijeva Gala - ne, to nije to. Mislio sam na borbeni duh, način vojničkog vaspitavanja i tako dalje. Opet kažem, bukvalizam nije pozitivna stvar.:):););)

Sparta je bila prototip militaristichkih i fashistichkih drzhava , sve podredjenu ratovanju i drzhavnoj eliti , indivudua nije korisna ako ne mozhe da ratuje za drzhavu ( ili radja sinove da ratuju za drzhavu ) i ako ne slusha svako naredjenje poslushno i bez pitanja.

Back