Šta čitate?

Aristotel ti je zanimljiv jedino ukoliko zelis da citas o samom uspostavljanju filozofije.I Aristotel ti je zanimljiv i raumljiv samo ako si teorijski dobro potkovan,i kad kazem dobro ne mislim na ono sto se uci iz logike.
Tako da,on i ne moze da ti bude zanimljiv:)

Jedino Dijalozi,tu se malo potrudio da ga neko i razume,i sa tom namerom je i napisao:)
I eventualno Eudem,I o pravednosti.
mada je od onog malog sto a citucnula,cini mi se da je Fedon bolji od Eudema.

Poslednja izmena:
Aristotel ti je zanimljiv jedino ukoliko zelis da citas o samom uspostavljanju filozofije.I Aristotel ti je zanimljiv i raumljiv samo ako si teorijski dobro potkovan,i kad kazem dobro ne mislim na ono sto se uci iz logike.
Tako da,on i ne moze da ti bude zanimljiv:)

Jedino Dijalozi,tu se malo potrudio da ga neko i razume,i sa tom namerom je i napisao:)
I eventualno Eudem,I o pravednosti.
mada je od onog malog sto a citucnula,cini mi se da je Fedon bolji od Eudema.

Ma nije samo u tome fazon....problem je sto je izdanje knjige iz 1926(jb.g sanu ima vecinski stare knjige)..pa je i prevod arhaican pomalo...a i aristotel je ovako tezak smarac....onda mnogo pominje pojmove koje ja salabo razlikujem(umetnicke)...msm nije mi knjiga konfuzna nego mi je vise cisto dosadna....anticku filozofiju ne veolim preterano...vise sam za nemce iskreno...

Pa prevod ce ti svakako biti bzv,jer mi se cini da je bas to delo,O pesnickoj umetnosti,bukvalno iskasapljeno-valjda nadjose samo pola,a i ta polovina nije bila bas citljiva,pa bukvalno ne dobijas nista.
a i to ti je strucna literatura,sta god da uzmes od njegovih esoterickih dela,neces razumeti,jer se tu ocekuje ogromno predznanje,u zavisnosti od tematike koja se obradjuje.
Msm,to mu je svojevrsni naucni rad.

Pa prevod ce ti svakako biti bzv,jer mi se cini da je bas to delo,O pesnickoj umetnosti,bukvalno iskasapljeno-valjda nadjose samo pola,a i ta polovina nije bila bas citljiva,pa bukvalno ne dobijas nista.
a i to ti je strucna literatura,sta god da uzmes od njegovih esoterickih dela,neces razumeti,jer se tu ocekuje ogromno predznanje,u zavisnosti od tematike koja se obradjuje.
Msm,to mu je svojevrsni naucni rad.

u prevodu..batali da citas.....poslusacu savet....nisam mazohista...

Uzela sam juce "Autostoperski vodic kroz galaksiju".Za trenutak sam zanemela kad je iznela knjigu od 600 i kusur strana.ne zbog drugog, nego nisam ocekivala da je toliko obimna.I trazim ja Umetnost dokolice, Sofijin svet, nema nista.pff..i to mi je biblioteka.Nego, gde je honey, ona bese citala "vodic" pa da podeli dozivljaj.:P

Potpuno te razumem sto se grimiznog kruga tice.Prve dve stranice-prolazilo mi je kroz glavu da je smao los uvod, treca, cetvrta-vec je citanje bilo usiljeno, i rekla sam sebi dosta.I verujem da necu da joj se vratim vise.

Kapiram da nisam procitala bezbroj knjiga, al nisam bas ni dve samo, pa opet mogu da kazem za svaku , ali bas za svaku makar u najkrupnijim crtama o cemu se radi i da navedem upecatljive likove, imenujem ili ne, znam im karakteristike
Otprilike sam deset puta, ma kakvi deset, tries puta vise naslova filmova pogledala nego knjiga procitala, i isto mogu da kazem ako ne detaljno, makar kljucne stvari o svakom od njih.

Kapiram da nisam procitala bezbroj knjiga, al nisam bas ni dve samo, pa opet mogu da kazem za svaku , ali bas za svaku makar u najkrupnijim crtama o cemu se radi i da navedem upecatljive likove, imenujem ili ne, znam im karakteristike
Otprilike sam deset puta, ma kakvi deset, tries puta vise naslova filmova pogledala nego knjiga procitala, i isto mogu da kazem ako ne detaljno, makar kljucne stvari o svakom od njih.

i mene je uvek fasciniralo kad mi neko proda pricu da se necega ne seca..tipa knjige,filma,igre....msm da se svega sto sam ikad procitao,pogledao,odigrao secam u nekim crtama i mogao bi dosta da kazem o tome.......
dosta me zapanji i kad se ocenjuju lektire..i neko ko je citao lektiru pre fazon 5 dana....pola knjige nzna...

i mene je uvek fasciniralo kad mi neko proda pricu da se necega ne seca..tipa knjige,filma,igre....msm da se svega sto sam ikad procitao,pogledao,odigrao secam u nekim crtama i mogao bi dosta da kazem o tome.......
dosta me zapanji i kad se ocenjuju lektire..i neko ko je citao lektiru pre fazon 5 dana....pola knjige nzna...

Nema tu nista za iscudjavanje...
Radnja knjiga se, kao i svaka druga informacija, u zavisnosti od toga koliko smo 'otvorili' mozak, smeshta ili u dugotrajnu ili kratkotrajnu memoriju. Imash ljude koji lektiru citaju mehanicki... samo ocima prelaze preko recenica da bi sto pre stigli do trecine, ili polovine (a posle toga je sve jel'te lakse), a da ih pitas 2 kljucne stvari sa prethodne strane... ne bi znali.

Druga stvar je kriticki dozivljaj...
Meni je dozivljaj knjige retko kompletan ako nakon citanja ne porazgovaram sa nekim o radnji.. ili bar ne procitam neku kritiku. Lektire iz shkole su u tom smislu dobre, jer imash profana, drugare... svako ima svoje tumacenje na casu... i naravno da ti se 'ureze' u secanje gde vam se misljenja o knjizi podudaraju, gde mimoilaze. Kad citas sam, mnogo stvari se ispusti, i jednostavno zaboravi.

Poslednja izmena:
Čitanje mora da bude konstruktivno... najbolji i najpredaniji čitači su oni koji vode intenzivan dijalog sa knjigom, i koji se služe olovkom pritom... stavljaju beleške na marginama, ili u svesci, obeležavaju odlične i poučne delove, odbacuju nebitno i nepotrebno, formiraju neki kritički odnos na osnovu prethodno pročitanih dela, postavljaju provokativna pitanja, pokušavaju sebi da ukažu gde je autor pogrešio, ili gde se ne slažu sa pojedinim stvarima, da bi nakon čitanja izvukli suštinu koja često nije veća od nekoliko paragrafa, zapamtili likove, početak, razradu i zaključak, i poentu, kao i dobre citate koje u nekom živom razgovoru mogu iskoristiti u svoju korist.

Oni koji čitaju da bi se posle hvalili kako su nešto pročitali, ili oni koji čitaju čisto da bi izgurali to kao obavezu bez nekog žara i ljubavi, ne čitaju nego drže gomilu papira u rukama. Isto važi i za one koji ne umeju da izvuku suštinu.

to je donekle u redu, ali knjiga je tu da je ja dok je citam dozivim i sazivim se s radnjom, kakvo je to citanje knjige ako treba posle svake glave da vadim papir i olovku i pisem, analiziram.Izvuce sve zanimljivo iz citanja uopste.Dok su mi na primier, podvlacenje, belezenje na marginama, i ostalo sto si naveo konstruktivne i bitne stvari.dokle god to radim usmeno.

to je donekle u redu, ali knjiga je tu da je ja dok je citam dozivim i sazivim se s radnjom, kakvo je to citanje knjige ako treba posle svake glave da vadim papir i olovku i pisem, analiziram.Izvuce sve zanimljivo iz citanja uopste.Dok su mi na primier, podvlacenje, belezenje na marginama, i ostalo sto si naveo konstruktivne i bitne stvari.dokle god to radim usmeno.

Nisi shvatila. Ne posle svake glave, već ukoliko naidješ na deo koji je suštinski za tebe bitan, ili nosi jaku poentu, ili se ne slažeš sa stavom autora... podvučeš, obeležiš, staviš uzvičnik itd. Pisanje po marginama znači preraditi odredjeno autorovo vidjenje, definisati ga na drugi način, obrazložiti sebi. Ti ne koristiš olovku nakon svakog poglavlja, ili pasusa, ili šta već, nego ti je tu pri ruci ako zatreba za ovo, gore navedeno. Ako čitaš Dostojevskog, na primer, nećeš obeležavati cele pasuse i radnju, ili šta već, nego odredjene delove gde je on sažeo neku svoju filozofiju, motive junaka, razmišljanja. Tako pratiš radnju i analiziraš knjigu. Na kraju ne pamtiš sve pojedinosti, nego glavne crte radnje, likove, suštinu i poruku. Tako ostane u trajnoj memoriji.

Drugo, nisu ni sve knjige za analiziranje. Ako čitaš neku tinejdž literaturu, ili nešto lako, itd. što služi isključivo da zabavi, za jednu sezonu, tu ne podvlačiš ništa, ne analiziraš, niti usmeno obradjuješ... ili recimo Hari Poter. Šta tu ima za analiziranje? Čitaš radi zabave. Pri tom ne osporavam vrednost tih knjiga, već samo kažem da nije sva literatura ista, ni jednako podložna analiziranju.

Poslednja izmena:
Nakon svake pročitane knjige (mislim na ove veće filozofske težine) dodatno izgradjuješ neku svoju životnu filozofiju. Imaš takvo čitanje, koje ja izuzetno cenim i priznajem, a imaš i čitanje isključivo radi zabave, koje takodje priznajem.

Back