šta ako vas mobilišu

vd:
ko je spominjao bilo kakvu komotnost i lakoću?
i šta je tu uopšte linija manjeg otpora?
šta je tu lakše?
otići u rat ili otići preko?
nismo isti
a ovo je upravo situacija u kojoj pokazujemo ili ne svoju različitost
naravno ukoliko smo vlasnici iste

zasto mislis da je lakse ili teze otici preko nego u rat.mislim da kada bi sada dobili mogucnost izbora..procentualno najveci broj bi otisao preko ..kako rece..nikome nije do ratova..a patriotizam u smislu ..goli i bosi preko planincina pa do Vida i Krfa davno je otisao u ..istoriju i tv drame kao sto je Tamo gde cveta limun zut sa sve Draganom Nikolicem kao naratorom.koji je uzgred bio odlican u toj ulozi..ja sam uvek za opciju mira..kome je do ratovanja ima po netu pucackih igrica gomiletina..pa neka ratuje virtuelno koliko ko hoce..em smo ponos i patriotizam davno zakopali em nemamo sa cime ni da ratujem..bez one stvari u svatove se ne ide..tu ne pomaze dobra volja i zelja..a ni busanje u grudi..PEACE narode...make love not war.. i tako to..

Prethodnih godina smo imali priliku da vidimo da se komotno moze izbeci rat, ili se prijaviti za ratovanje - sve u zavisnosti od stanja svesti.

Govorimo o zemlji u kojoj je rat, a ne o Srbiji 91-95 i '99. Ucinilo mi se da tema glasi, sta ako vas mobilisu, znaci u zemlji si, ona ratuje i ti nemas kud. Ili-ili.
Ne mora biti metak u celo, alternativa. Dovoljno je da ti daju otkaz, demoliraju stan, prete zeni, shamaraju roditelje, a deca da ti se mesecima igraju u sobi i i ne izlaze dalje iz dvorista.
Terati pravdu i pacifizam, u trenutku kad su usijane glave te koje mogu da odluce o tvojoj sudbini, jednako je glupo, kao i prijaviti se dobrovoljno, kad je rat izgubljen.

Govorimo o zemlji u kojoj je rat, a ne o Srbiji 91-95 i '99. Ucinilo mi se da tema glasi, sta ako vas mobilisu, znaci u zemlji si, ona ratuje i ti nemas kud. Ili-ili.
Ne mora biti metak u celo, alternativa. Dovoljno je da ti daju otkaz, demoliraju stan, prete zeni, shamaraju roditelje, a deca da ti se mesecima igraju u sobi i i ne izlaze dalje iz dvorista.
Terati pravdu i pacifizam, u trenutku kad su usijane glave te koje mogu da odluce o tvojoj sudbini, jednako je glupo, kao i prijaviti se dobrovoljno, kad je rat izgubljen.
E ovo sad stvarno pocinje da me nervira.

Prvo me je mazohista citirao da bi iz samo njemu vidljivih reci i razloga zakljucio da zelim da saljem narod u rat i da cu biti zadovoljan ako taj isti narod izgine, a zatim me je vas nekoliko takodje citiralo, ali ovaj put potvrdjujuci ono sto sam i sam napisao, samo koncipirajuci post tako da izgleda da sam nesto drugo tvrdio, te ste samim tim izrazili neslaganje sa mnom.

Ozvalavih ovde ponavljajuci ovo sto sam boldovao u tvom postu, a sto sam, cinilo mi se, uspeo da objasnim - moze se izbeci odlazak u rat, ali u zavisnosti od situacije to ima svoje posledice po trenutni zivot. Vd je shvatio da ''komotno'' ne znaci isto sto i lako ili lagodno, ali je sasvim moguce da si ti iz nekog razloga pogresno razumela kontekst te reci:

@PIL i limunada
Shvatam sta govorite, o ljudima koji su ipak protiv svoje volje otisli u rat, ali sam pisuci komentar naveo nekoliko nacina na koji se to moglo izbeci, a ostavio sam mogucnost da ih postoji jos i vise u zavisnosti od zelje i okolnosti.
Nesrecni otac je mogao svom sinu spakovati zavezljaj i poslati ga kod tetke u Srbiju, a ne, valjda misleci da zivi u epskoj pesmi, nuditi sebe kad su dosli po dete.
Ratovi obicno ne izbijaju u roku od pola sata.
Mozda se ne razumemo dovoljno - uopste ne govorim o moralnim dilemama, razmisljanjima o tome sta je ispravno, o tome sta ce komsije da kazu, o tome da mozda nece mene pokupiti; govorim da ako neko ima zaista jasan stav da nikako ne zeli u rat, moze na vreme da razmislja o tome i zrtvujuci nesto od svog zivota izbegne mogucnost da pogine.
Misljenje ne mora po svaku cenu da se iznosi kao reakcija na misljenje koje nam se ne svidja, te da se takvo drugacije misljenje trazi kao povod za repliku.
A ako vec imate potrebu za ovakvom vrstom polemike, onda je logicno da pronadjete nekoga ko zaista tvrdi nesto drugo.

ja mogu da sviram u ratu.. u vojnom orkestru.....i tako da bodrim dooh saboraca...ostalo vreme bih radio u koohinji...goolio krompir...mislim...ratnici imaju priliku da ratooju....eo, sad....pređe se lepo brnjak - jarinje......oroožje u u rooke...diverzije, sabotaže...partizanski način ratovanja....nego ne ide niko......nije pravi ratnik onaj koga mobilišu i sateraju u ćošak da ratooje...

zasto mislis da je lakse ili teze otici preko nego u rat.mislim da kada bi sada dobili mogucnost izbora..procentualno najveci broj bi otisao preko ..
nema univerzalnih odgovora, nismo isti.
nekome je lakše ostati a nekome otići.
procentualno najveći broj se plaši nepoznatog ali to je samo njihov strah ili njihov problem. kako god.
možda je čudno ali mlogima je odlazak u rat izvesnost, svakako ne previše sjajna ali na prvi pogled vidljiva.
verovatno je lakše reći morao sam, nema izlaza, tako treba, muško sam, patriota sam, ratovao je i moj deda ili milion drugih podjednako dobrih razloga...
ne opravdavam i ne podržavam
samo pokušavam da razumem
ako želiš lični stav
ne vidim svhu ratovanja
ne volim da budem samo šraf ili broj, oruđe u tuđim rukama, deo mase...
pogotovo sad i ovde
p.s. dobra ti je kosa

To jedino..u oruzje ne verujem..svako ko ga nosi je potencijalni ubica..i potegnuce ga na prvom koraku ako ga neko iznervira.
E bas to. Ali zamisli situaciju da sva srbadija pokulja sa svih brda i planina iz svih podruma.. sta bi onda bilo.. haoticno stanje... u kome bi mi izgubili nasu bitku 1000%. Zato se nekako situacija mora drzati pod kontrolom. A politicari ionako ne biraju ni sredstva ni metode i bole ih uvo za bilo koga osim za svoje dupe.... igraju igrice da spasavaju svoju sasavu(ali ne i suplju) glavu i svoju fotelju.

vd:
nema univerzalnih odgovora, nismo isti.
nekome je lakše ostati a nekome otići.
procentualno najveći broj se plaši nepoznatog ali to je samo njihov strah ili njihov problem. kako god.
možda je čudno ali mlogima je odlazak u rat izvesnost, svakako ne previše sjajna ali na prvi pogled vidljiva.
verovatno je lakše reći morao sam, nema izlaza, tako treba, muško sam, patriota sam, ratovao je i moj deda ili milion drugih podjednako dobrih razloga...
ne opravdavam i ne podržavam
samo pokušavam da razumem
ako želiš lični stav
ne vidim svhu ratovanja
ne volim da budem samo šraf ili broj, oruđe u tuđim rukama, deo mase...
pogotovo sad i ovde
p.s. dobra ti je kosa

Zamisli da ne postoji strah kod ljudi..koja bi to pogibenija bila u svemu..Strah kao takav a u vecini slucajeva od nepoznatog je dat coveku kao bicu podsvesno u cilju samokontrole i kontrole odozgo..( ne od Boga..Bog je samo jedan od instrumentarija straha i masovne kontrole)..Oni koji se ne plase tj..kazu da se nicega ne plase su budale..nisu avanturisti..to je nesto sasvim drugo..tako i u ratovima..metak ne bira ali koriscenje svojih malih sivih celijica i razumnost je mnogima spasla zivot..ovo je figurativno i spada vec u antiku..jer danasnje ratovanje je nesto sasvim drugo..surovo i puno krvi oduvek..ali je jednostrano..osiono i dirigovano..bombardovanje Srbije tesko da se moglo nazvati ratom..i bilo kakav sukob u buducnosti ne bi se mogao tako zvati..sinoc sam gledala odlican kinesko-honkoski film.."Tau Ming Chong" ili na engleskom "Warlords"..ko ima priliku treba da ga pogleda..upravo u filmu se poentira na rat,osvajanja,zavet,politicke intrige,ljubav..teske odluke vojskovodja,surovost .i na kraju svega Izdaja..kao karakternu i na zalost nezaobilaznu ljusku osobinu...Film preporucujem..Gledacete ga bez daha..jedan od retkih filmova danasnjice gde su grande masovne scene zaista masovne sa hiljadama i stotinama statista..na svu srecu u fimu..i po meni tako i treba da ostane..da se ratuje samo u filmovima..da mogu..zabranila bi ih..nikada se ne bi ratovalo na Zemlji..niti bi se unistavali sateliti raketama sa zemlje..razmislite sta to znaci i u kakve naredne zivote idemo..

A da li si se,ratnice,zapit'o zasto je dolazilo do ratova??Ko i zasto ih je izaziv'o??Iz tebe govori pokojni i samozvani vojvoda voja.. ili oba voje..namerno ih pisem malim slovima..jer i jesu mali..cujem da u Nigeriji ili nekoj tamo zemlji vlada neki gradjanski rat...zaputi se tamo pa ratuj. Ja imam sina od 17 godina i ne bih zeleo da ga bolesnici nepromisljenoscu i bolescu uma povedu u smrt..pa mislis li ti stvarno da ce "macehica Rusija" da stane iza tebe i tvojih istomisljenika?? Zapitaj se jos jednom ko je i zasto izazivao sukobe..nemoj da reagujes ka zombi!!
Šta te briga za nas koji ''volimo'' rat?Kad rat prođe,počisti s lica zemlje one koji su ga ''voleli'',veliki deo ostanu invalidi,onda dolazi vreme za takve kao što si ti,treba da se obnovi razrušeno i uništeno i obnovi popoulacija...kad već umeš da čitaš,a ne shvataš smisao onog što je napisano,imaj činjenice na umu...a ja nisam nikad i nigde pominjao nekog političara kao uzor,tako da bih ti savetovao da odeš na pdf gde se samo o njima priča.

ne razumem uopste kako to ljudi koji su se na ovoj temi opredelili za ucesce u ratu, ukoliko bi se poveo nemaju u vidu konkretan razlog...njih vodi ljubav prema domovini, hrabrost, junastvo, ponos i kojekakve pausalne fraze u kojima postaje nebitan razlog zbog kog otadzbina (olicena u ko zna kakvim idiotima) zove, pa jos na nasilje prema drugom coveku, njena odgovornost i posledice takvog poziva za tu istu otadzbinu, njen narod, ali i za svaki ljudski zivot...iskreno, ne razumem...valjda zato sto posmatram zivot kao vrhovnu vrednost...

Nisam zeleo da ucestvujem u ovakvim besmislenim"Sta ces ako..sta bi bilo kad bi bilo" ali moram
da branim svoje principe.
Jel citate Vi sta sve pisete ovde(ovo je savet da procitate) usli smo u 21.vek,imamo (imali smo,nazalost nemamo je trenutno) evropsko poreklo i kulturu,bili smo rado vidjeni u Evropi,imali prijatelje svuda po svetu i jos uhuhu..da ne pisem sad o piscima,sportu itd..e sad smo spali da nam svi okrenuse ledja..zasto? Stavite prst na celo i razmislite? Zemlja u kojoj caruje mrak i utvare u likovima vrhuske radikala i Veljo-Vojo-SS-ovaca..pa eto ko treba da ratuje..bas oni koji pozivaju u neki Dzihad..
Aca,Toma,Voja,Velja,Slobin klon Ivica Prasic..e,oni koji su sve ovo zakuvali neka sad i kusaju.
Makar me Julijan Cezar dozivotno udaljio sa foruma morao sam da prozovem Domace Izdajnike..oni .bre, imaju svoju firmu(skupstinu) i glavni proizvod im je (trenutno) magla i prasina sa mirisom kosovskog bozura,kvazi-patroitizma i ukusom krvi..naravno nase.
Jel vi kapirate da je Kosovo davno ispricana prica..nema vise..ali oni ,gore nabrojani, rade svoj posao i cekaju penziju dok se mi ovde ispucavamo jedni na druge.
Spali smo da nas Rusi brane..pa kad su to oni(zavirite malo u istoriju) bili nasi prijatelji..dobili smo nove jake prijatelje:Sri Lanku,Burkinu Faso,Indoneziju i jos po koju Bananadrzavu...cak je i neutralna Svica priznala Kosovo..
Jel moze opklada:Tvrdim da Rusi(iako se protive..energicno) nece stavljati veto na ulazak misije EU na Kosovo i dalji sled dogadjaja??????????? MOZE ILI NE ??

Nisam zeleo da ucestvujem u ovakvim besmislenim"Sta ces ako..sta bi bilo kad bi bilo" ali moram
da branim svoje principe.
Jel citate Vi sta sve pisete ovde(ovo je savet da procitate) usli smo u 21.vek,imamo (imali smo,nazalost nemamo je trenutno) evropsko poreklo i kulturu,bili smo rado vidjeni u Evropi,imali prijatelje svuda po svetu i jos uhuhu..da ne pisem sad o piscima,sportu itd..e sad smo spali da nam svi okrenuse ledja..zasto? Stavite prst na celo i razmislite? Zemlja u kojoj caruje mrak i utvare u likovima vrhuske radikala i Veljo-Vojo-SS-ovaca..pa eto ko treba da ratuje..bas oni koji pozivaju u neki Dzihad..
Aca,Toma,Voja,Velja,Slobin klon Ivica Prasic..e,oni koji su sve ovo zakuvali neka sad i kusaju.
Makar me Julijan Cezar dozivotno udaljio sa foruma morao sam da prozovem Domace Izdajnike..oni .bre, imaju svoju firmu(skupstinu) i glavni proizvod im je (trenutno) magla i prasina sa mirisom kosovskog bozura,kvazi-patroitizma i ukusom krvi..naravno nase.
Jel vi kapirate da je Kosovo davno ispricana prica..nema vise..ali oni ,gore nabrojani, rade svoj posao i cekaju penziju dok se mi ovde ispucavamo jedni na druge.
Spali smo da nas Rusi brane..pa kad su to oni(zavirite malo u istoriju) bili nasi prijatelji..dobili smo nove jake prijatelje:Sri Lanku,Burkinu Faso,Indoneziju i jos po koju Bananadrzavu...cak je i neutralna Svica priznala Kosovo..
Jel moze opklada:Tvrdim da Rusi(iako se protive..energicno) nece stavljati veto na ulazak misije EU na Kosovo i dalji sled dogadjaja??????????? MOZE ILI NE ??
Pokusacu ovako, verujem da ces lakse da shvatis -
Mazohisto, molim te da ovo banovanje ne shvatis kao neprijateljski akt, vec kao neminovnost proisteklu iz neuspesnih pregovora, koji nisu mogli vecito da traju.
Smatram da je ovo najbolje resenje za sve strane i da obezbedjuje mir i stabilnost na podforumu.
Zelim da ti porucim da je admin tvoj prijatelj i da mi je zelja da i dalje saradjujemo i unapredjujemo nasu saradnju.
Smatram te prirodnim delom forumske zajednice i zelim da budes nas punopravni clan.
Nadam da ces prihvatiti ovu realnost i da ces nam se ubrzo pridruziti u zelji da zajednicki gradimo Forum, postujuci univerzalne vrednosti.

...i da obezbedjuje mir i stabilnost na podforumu.
.

sta ti je SILA!
kakwo ccccrno prawo....
nema pravo ni na bzvznom forumu kamoli u stvarnom svetu.
----------------------------------
covek je pacifista pa sta,ja bih otisao ali ne diram druge to je ipak nesto duboko licno, ali ne mogu svi ni da ratuju ,neki rade obavestajno, neki u fabrikama imaju ratni raspored i tako dalje nije to samo front ,drzava se pomaze na mnoge nacine.

ne razumem uopste kako to ljudi koji su se na ovoj temi opredelili za ucesce u ratu, ukoliko bi se poveo nemaju u vidu konkretan razlog...njih vodi ljubav prema domovini, hrabrost, junastvo, ponos i kojekakve pausalne fraze
Ja nešto ne primećujem da je neko rekao da se opredeljuje za učešće u ratu...samo budale misle da vole da ratuju.Pitanje je ''šta ako nas mobilišu?''...a par nas je odgovorilo ''pa šta?''.Čini mi se da pitanje ne nudi drugi izbor,niti kad si mobilisan treba da tražiš razloge što je to tako.

Pokusacu ovako, verujem da ces lakse da shvatis -
Mazohisto, molim te da ovo banovanje ne shvatis kao neprijateljski akt, vec kao neminovnost proisteklu iz neuspesnih pregovora, koji nisu mogli vecito da traju.
Smatram da je ovo najbolje resenje za sve strane i da obezbedjuje mir i stabilnost na podforumu.
Zelim da ti porucim da je admin tvoj prijatelj i da mi je zelja da i dalje saradjujemo i unapredjujemo nasu saradnju.
Smatram te prirodnim delom forumske zajednice i zelim da budes nas punopravni clan.
Nadam da ces prihvatiti ovu realnost i da ces nam se ubrzo pridruziti u zelji da zajednicki gradimo Forum, postujuci univerzalne vrednosti.
Bravo, Juliane !!! :D Ovako nešto lepo rečeno, kao što si ti Mazohisti, su nam mogli poslati i Yenkie, s' proleća '99, pa da shvatimo da je sve to sve, ustvari, za naše dobro !!! :D

I tako nam je Kosovo otislo u ropstvo... jer neki misle da je to ispravno. Da li ce se osloboditi za vreme nasih zivota ili ikad ostaje pitanje... a mi ostajemo skeptici po tom pitanju. Najgore je sto ti ljudi tamo dole ostaju da zive u getu i ne mogu da se oslobode bodljikavih zica oko svojih domova. Samo jos treba i kamere u spavace sobe da im ugrade i da im govore a sad malo levo, a sad malo desno... za njihovo dobro naravno... Mozda je sve to nekome i zabava...

Back