Srpsko ime u Dubrovniku

Mislim da mu je to postalo mehanički; posle toliko godina od HercegBosne više ne zna uopšte kako drugačije.

Pomozi mi, ne mogu sad da se setim; koji beše ono nacista iz perioda Drugog svetskog rata koji je insistirao da uopšte nije bio ni za Holokaust ni apsolutno ništa zločinačko sa strane nacističke Nemačke, već da jednostavno nije znao kako da prestane tj. kako da se zaustavi.
Ostavljam vam dio moga lika i djela da o njem kontemplirate stoljećima, jer toliko je toga, što ni ne znate o mojim drugim avatarima, na hrvatskom, engleskom, i sl. I ovo vam je previše, a nije ni 5%. z:poz:

Ostavljam vam dio moga lika i djela da o njem kontemplirate stoljećima, jer toliko je toga, što ni ne znate o mojim drugim avatarima, na hrvatskom, engleskom, i sl. I ovo vam je previše, a nije ni 5%. z:poz:

Je li ovo sad treba da bude, kao, pokušaj bacanja neke bubice da svi maštamo o tome gde ti sve pišeš; a pošto je tvoj doprinos Krstarici toliko mizeran da je gotovo ravan nuli, predstavio si — možda bolje rečeno, pokušao si predstaviti — kao da je ostatak tvog doprinosa na društvenim mrežama čak 95%, pa da ispadne kao da si drugde nešto pametno i osnovano pisao (pošto toga ovde strašno manjka)? :lol:

Je li ovo sad treba da bude, kao, pokušaj bacanja neke bubice da svi maštamo o tome gde ti sve pišeš, a pošto je tvoj doprinos Krstarici toliko mizeran da je gotovo ravan nuli, predstavio si da je ostatak čak 95%, pa da ispadne kao da si drugde nešto pametno i osnovano pisao (pošto toga ovde strašno manjka)?
Јбг, неко има квалитет, неко квантитет... Неко има језик, а неко хркипедију... ;)

Kako vam ne dosadi da dobijate po tamburi?

Da li pod dobijanje po tamburi podrazumevaš lažno predstavljanje knjige Mirjane Gros o Anti Starčeviću, koju uopšte nisi ni otvorio, a već više od 3 godine izbegavaš kao najgora kukavica ili najgori egocentrik (a te dve stvari ponekad idu i blisko zajedno, mora se priznati) da se izjasniš o neistinama koje si bukvalno godinama na Krstarici ponavljao, dok si u Hrvatskoj svakako bio u mnogo boljoj i lakšoj prilici od bilo koga iz Srbije da proveriš šta zaista piše u njenoj knjizi (ukoliko u tome nije bila upravo i suština)?

https://forum.krstarica.com/threads...li-hrestomatija-zabluda-jednog-ludaka.816618/

Mislim da mu je to postalo mehanički; posle toliko godina od HercegBosne više ne zna uopšte kako drugačije.

Pomozi mi, ne mogu sad da se setim; koji beše ono nacista iz perioda Drugog svetskog rata koji je insistirao da uopšte nije bio ni za Holokaust ni apsolutno ništa zločinačko sa strane nacističke Nemačke, već da jednostavno nije znao kako da prestane tj. kako da se zaustavi.
Да није Ајхман.

Vetranović je od latinskog "veterus", star, pa je Vetranović na hrvatskom = Starčević
Ово је маестралан пример свемогуће хрватске знаности.
Још ми ниси одговорио за Дуванско поље, јел се тако зове
због духана или због пухања ветра а има година како сам питао.

У том случају био би Ветерановић!

Ово је маестралан пример свемогуће хрватске знаности.
Још ми ниси одговорио за Дуванско поље, јел се тако зове
због духана или због пухања ветра а има година како сам питао.

У том случају био би Ветерановић!
Koja infantilija.

Od "demeter(i)us" dobije se i Dmitrović, Dimitrović....

Koja totalka od neznanja...:kafa:

Не разумем.
Чини ми се да је на суђењу изјавио да је био само "рачуновођа".
Е сад, што те бројке са којима је баратао нису биле неке конзерве, већ људи што су завршавали у гасним коморама и крематоријумима то га изгледа није тангирало.

Pavo, netipično ime za Srbina, ali zato normalno kod nekog drugog naroda.
Dubrovačka kolonija u Novom Brdu i drugim trgovačkim mjestima po Srbiji su poznate.
Какве којештарије...
Шта ћемо с презименом Павловић? Оно је нетипично за Хрвата.
Павле је, дакле, нетипично име за Хрвата, као што је Павле Радић (чији је надимак био Паво), синовац Стјепана Радића.
Biblijska imena prilagođena u narodu. Samo kod Srba takvo prilagođavanje nije svojstveno.
Библијска имена имају различите облике у зависности од подручја, природе језика, тј. изговора и утицаја (вишезначних) на одређеном подручју.
То прилагођавање се зове надимак, пре свега, који се може користити и као име.
Код Срба су надимци итекако заступљени, практично их свако од нас има, али зна се шта је име, а шта надимак.

Код Хрвата је та дисциплина прављења имена од надимака итекако заступљена, а сада већ сви знамо и због чега. Тако је, рецимо, Дадо - погодно име за једног Хрвата, а Миладин баш и није. Ни Мишо Ковач не звучи довољно хрватски, па кад се дода једно Мате, макар и формално, то је већ друга песма. 🤨

Та је традиција нарочито заступљена у источним и јужним крајевима, код штокавских католика - сасвим разумљиво. Пожељније је звати се Душко, или Љубо, него Душан или Љубомир; па и Антон или Арсен, неголи Антоније и Арсеније, а још боље Анто или понајбоље Анте - то је баш угодно хрватском уху.

Koja infantilija.

Od "demeter(i)us" dobije se i Dmitrović, Dimitrović....

Koja totalka od neznanja...:kafa:
Каже се будалаштина, као ово што ти пишеш.
Димитрије је српски облик постојећег грчког имена.
Ветрановић нема никакве везе са ветераном већ
очигледно са ветром.

Lepe ti je, lepe ti je,
Zagorje zelene.
Još je lepši beli Zagreb grad.

Čim se sedneš, čim se sedneš,
Već mašina fučka.
Pa te vozi v beli Zagreb grad.

Sira, putra, vrhnja, mleka,
Jajca i krumpira.
Sve to vozi v beli Zagreb grad.

Beži Jankec, beži Jankec,
Cug ti bu pobegel.
Ne buš videl beli Zagreb grad.

Naj pobegne, naj pobegne,
Karta mi je v' žepu.
Pak bum videl beli Zagreb grad.

Какве којештарије...
Шта ћемо с презименом Павловић? Оно је нетипично за Хрвата.
Павле је, дакле, нетипично име за Хрвата, као што је Павле Радић (чији је надимак био Паво), синовац Стјепана Радића.
A joj, jel ste isključili mozak? Kakav je ovo ludi post?
Pavao, Pavel, Pavo, nije tipično ime u Hrvatskoj?
Od kuda vas samo puštaju.

Ahahahaha Srbi izmislili ime Pavle. Od kuda vas samo puštaju, vas koji tvrdite da su Srbi svijetu dali imena i prezimena.
Hrvatski polemičari su još u 19. st. razbucali Srbe da se sve prašilo. Npr. poznati Katičićev članak o hrvatskom i slovinskom iz 1989. je samo modernizirani i misaoniji oblik teksta kojeg je još 1895. objavio pseudonimni Ante Split, a bez politički nezgodnih i zastarjelih dijelova.

Čovjek rasturio Srbe k'o beba zvečku.

No budući da su Hrvati dobar dio srpskih drndanja i zanovijetanja jednostavno odbacili, taj se tekst, kao i slični iz toga doba, bez njekih silnih teorija, nego nabijen polemički istumačenim podatcima, njekako zametnuo...

https://books.google.hr/books?id=3A...kgQ6AF6BAgKEAI#v=onepage&q=ante split&f=false

Hrvatski polemičari su još u 19. st. razbucali Srbe da se sve prašilo. Npr. poznati Katičićev članak o hrvatskom i slovinskom iz 1989. je samo modernizirani i misaoniji oblik teksta kojeg je još 1895. objavio pseudonimni Ante Split, a bez politički nezgodnih i zastarjelih dijelova.

Čovjek rasturio Srbe k'o beba zvečku.

No budući da su Hrvati dobar dio srpskih drndanja i zanovijetanja jednostavno odbacili, taj se tekst, kao i slični iz toga doba, bez njekih silnih teorija, nego nabijen polemički istumačenim podatcima, njekako zametnuo...

https://books.google.hr/books?id=3A74dkxC53UC&printsec=frontcover&dq=ante+split&hl=hr&sa=X&ved=2ahUKEwi2rLbwl4n2AhXMKewKHVtGBkgQ6AF6BAgKEAI#v=onepage&q=ante split&f=false

Da, Hrvati razbucali Srbe i sami sebi stavili to u zaslugu, po principu "u redu je, pobedio sam" :hahaha1::hahaha1::hahaha1::hahaha1::hahaha1::hahaha1: Ima li u vašem pokušaju nacije makar nekog sa dva grama mozga u glavi, ili ste baš svi toliko zakržljali?

Pa presmiješni ste, ovdje uvjeravaju da su npr. Pavlovići samo Srbi,kako Hrvati ne poznaju to ime izvedeno iz biblijskog i slične stvari.

Oni ga možda poznaju, ali prosto prezime Pavlović nije zastupljeno kod Hrvata u meri većoj od promila. Nebitno, ionako sam ovo prethodno napisao samo kao reakciju na sulude priče. Dođe Hrvat, navede druge Hrvate koji kao nešto pišu i analiziraju, oceni sam sebe i proglasi se pobednikom nečega. Nerealno šta vama pada na pamet...

Oni ga možda poznaju, ali prosto prezime Pavlović nije zastupljeno kod Hrvata u meri većoj od promila. Nebitno, ionako sam ovo prethodno napisao samo kao reakciju na sulude priče. Dođe Hrvat, navede druge Hrvate koji kao nešto pišu i analiziraju, oceni sam sebe i proglasi se pobednikom nečega. Nerealno šta vama pada na pamet...
Rijetko koje prezime u Hrvatskoj prelazi i pola posto ukupnog stanovništva. Nije kao u Srbiji da većina stanovnika stane u tri četiri prezimena.

Back