- Poruka
- 30.563
Наравно, мисли се на Хабзбуршку провинцију Хрватску.Ne aludira se na postojanje drugih Hrvata.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Наравно, мисли се на Хабзбуршку провинцију Хрватску.Ne aludira se na postojanje drugih Hrvata.
Наравно, мисли се на Хабзбуршку провинцију Хрватску.
Pa naravno, zato što izvan Hrvatske ni nema Hrvata u suštini, ali zašto je to bitno?
Колико видим дискутовали сте о барабантима које су Дубровчани тражили па зато.Pa naravno, zato što izvan Hrvatske ni nema Hrvata u suštini, ali zašto je to bitno?
Kako misliš izvan Hrvatske nema Hrvata? Zar su nestali, kako su ostaci ostataka sveli Hrvatsku na onih par županija? Što je sa Hrvatima u osmanskim defterima. Svi oni Hirvati? Van tadašnje Hrvatske.
Nema neke veće zajednice, izuzev možda određene skupine iseljenika pred Turcima po zapadnim zemljama.
Na koje osmanske deftere misliš?
Ne kuzim Slavene..a katolicko stanovnistvo danasnje BiH?
Mislim,naravno da mozemo diskutirati o nacionalnoj svijesti odnosno nepostojanju iste,ali s druge strane,ko je uopce ima?
Odnosno,ne moze se reci da su to NEHrvati
Evo,npr ja s jedne grane imam pretke koji su sa zupnikom dosli iz Uskoplja u Dalm.Zagoru krajem 17-og stoljeca,kao katolici,di su im Mlecani dodjelili 30 kanapa zemlje.Di je tu razlika u odnosu na stanovnistvo zagore koje su zatekli?
A o čemu pričamo onda?
Ček, može se govoriti o posrbljvianju različitih pravoslavaca - al' ne možemo u isto vrijeme ne-Hrvate nazivati ne-Hrvatima?
Ne znam ko su ti bili tačno ti preci koji su se doselili iz Uskoplja; nema razloga da automatski pretpostavljamo da su bili Hrvati (rimokatoličke vjere ili ne).
Opet,ne razumijem..
Ako se referiras na prije spomenute Vlahe,onda govorimo i o Srbizaciji i Kroatizaciji vec zavisno od vjere koju su primili..
Ajd,po cemu su onda rimokatolici Bih bili ne-Hrvati a njihovi susjedi s druge strane lineae Nani Hrvati?
Ja nekako podrazumijevam da ni jedni ni drugi nisu imali vecinski izrazenu nacionalnu svijest pa sve do 19-og stoljeca,cak i 20-og djelomice,sto je naravno bilo uvjetovano politickim,vjerskim a ne "krvnim","genetskim" ili neznamnijakakvim okolnostima.
Pa tako je, riječ je osrbizaciji i kroatizaciji Vlaha. U poznom XIX stoljeću dolazilo je do kroatizacije rimokatolika na području zapadnih krajeva Slovenskog juga - došlo je do razvitka hrvatske nacionalne svijesti i njihovog uklapanja u hrvatski etnos - Dubrovčana, Bosanaca i drugih.
Katolici su sebe identifikovali po zemljama gdje žive; po političkim cjelinama koje su zaista postojale, ili po zamišljenim državama (koje su "pod okupacijom nevjernika"). To je bilo u skladu sa Rimokatoličkom crkvom. Vellika većina izvora nastalih za vrijeme osmanske vladavine Bosnom i Hercegovinom, znači hajdemo reći od kraja XV stoljeća do negdje perioda pred Berlinski kongres u drugoj polovini XIX, svjedoče o tome da se pojedinci koji su izašli iz redova katoličkog BH stanovništva identifikuju kao Bosanci (Bošnjani, Bošnjaci ili kako već). O tome svjedoči u određenom smislu i lingvonimija (pojam bosanski jezik). Npr. pročitaj šta je Benedikt Kuripešič napisao na tu temu.
Od kraja XVIII stoljeća, kod istaknutih pripadnika, da kažem intelektualne elite, počela se razvijati ideja o bosanskoj naciji. Ta ideja, otprilike, na neki način predatira ideji Hrvatstva u Bosni i, što je posebno interesantno za istorijski fenomen zvani zbrkana Bosna i Hercegovina, zapravo su katolici bili nosioci ideje zasebnog bosanskog naroda - u vrijeme dok kod muslimana to nije bilo ni u klici izraženo. Na kraju će muslimani preuzeti tu ideju od katoličke elite i dalje će je razviti, dok ona neće uspjeti da izvojuje uspjeh kod katolika, jer će oni krajem XIX stoljeća u najvećoj mjeri (uz pojedine izuzetke koji su potpali pod srpski politički uticaj, te vrlo nešto malo "bosanske" struje) prikloniti se hrvatskoj naciji.
Bosanci bi, po mom mišljenju, u nešto drugačijim istorijskim uslovima postali zasebna nacija u moderno vrjeme. Međutim činjenica da je postojao razvijeni hrvatski nacionalni pokret docnije, ali još i bitnije od toga to što su u samoj Bosni i Hercegovini bili dosta izražena manjina, ključna je stvar bila što će se oni prikloniti "susjednom" narodu i što centar kulturno-političkog dejstva neće biti Vrhbosna, već će to postati Zagreb. Rimokatolici bili su daleko manje brojni od muslimana, a bili su manje brojni čak i od pravoslavaca, zbog čega u Bosni i Hercegovini nije bilo realnih uslova da se izdefiniše jedna zasebna nacija kod tamošnjih katolika, odnosno da pobijede zamisli Ivana Franje Jukića, Antuna Kneževića i njima sličnih.
Pomenutima bih, uslovno, mogao pridodati fratra Grgu Martića, ali je to pomalo problematično jer se on izjašnjavao nacionalno (različito, u različitim periodima svog života). U početku, dok je bio mladić, bio ga je zahvatio srpski nacionalni zanos, da bi potom sve više i više skretao u hrvatskom smjeru. Rekao bih da je pred smrt Martiću svaki partikularitet bio nestao (ranije je insistira na Bošnjakima - ako onda barem u kontekstu nekog, uže gledano, kao subetnička kategorija šire hrvatske narodne mase). Taj određeni dualizam pojedinaca kao što su bili Martić u neku ruku podsjeća na pojedina dvoumljenja slične prirode nekih Makedonaca između Maketonije kao geoetničke cjeline i Bugarstva.
Za primjer, ovo je napisao, taj Bošnjak i docnije Hrvat, 1842. godine:
![]()
Dobro..ja se s tim potpuno slazem.Moj pogled na naciju je ionako minimalisticki.
Ali mislim da je to primjenjivo i na srpsku i na hrvatsku naciju,naprosto popizdim kad jedan sugovornik(hipotetski)hrvatsku naciju tretira kao nesto fabricirano i izvedeno,nakalemljeno a srpsku kao organsko i iskonsko.Recimo M.Gross govori kako su u poznom 19-om stoljecu i Slavonci i Sumadinci preferirali da ih se naziva regionalno a ne kao Srbima ili Hrvatima.
Istina je naravno da su obje nacije prosle kroz tipicnu fazu reinvencije u 19-om stoljecu,naravno uz neke svoje minorne posebnosti..vjerske,politicke,regionalne itd.
Slavene,naravno da nisi ti to ucinio.
Sad da procitam tvoj upis
I,kako sam i ocekivao vise-manje se slazem sa svim sto si napisao.S tim da mi iz nase pozicije uglavnom nismo u stanju odrediti sto su ondasnji ljudi osjecali u pogledu nekakve drustvene nadgradnje.Po meni,obican svijet se uopce nije mogao odrediti jer nisu raspolagali dovoljnim znanjem da se odrede.Recimo prosjecan katolik danasnje Bosne u 16-om 17-om stoljecu uopce nije imao pojma o osnovnim geografskim ili politickim pojmovima.Zivio je u nekoj zemunici i nije isao dalje od radijusa 20 km od mjesta rođenja.
Mislim da mu je "Srbija" ili "Hrvatska" ili "Srbin,Hrvat"bila pre apstraktan pojam da se prema tome fiksno odredi.Ako malo pogledamo,to su i danas vrlo apstraktni pojmovi koji pojedinim nacijama uopce ne znace isto.Sadrzina nacije ni danas nije fiksirana.
Glede pravoslavaca,ja ne znam kada je SPC(narocito imajuci u vidu ono sto si mi objasnjavao oko unifikacije) pocela vrsiti ulogu nacionalnog unifikatora Srba,ali spekuliram da je to islo priblizno jednako ili slicno kao i u slucaju Hrvata i katolicke crkve.
Glede Dubrovcana,moze se reci da su oni bili svojevrsni pioniri nacionalne svijesti(dubrovacke naravno) na ovim prostorima.
S. Dujmovic:Nacionalni identiteti koji poriču teritorijalne granice, pa i srpski nacionalni identitet u razmatranom periodu, bili su moćniji i natkriljujući nad identitetom Bosne i Hercegovine kao teritorijalne konstrukcije višenacionalnog zajedništva. Identitet Bosne i Hercegovine kao državno-pravni okvir nije očigledno imao specifično mjesto u formiranju srpskog nacionalnog identiteta, on je postao faktor nezavisan od već postojećeg nacionalnog.
Bosanskohercegovačka istorijska politička praksa pokazuje da izgradnje lojalnosti prema državnosti Bosne i Hercegovine do 1941. godine nije bilo, pri čemu se misli na plansku političku (demokratsku), socijalnu, kulturnu i obrazovanu sistematsku akciju koja bi bila natkriljujuća nad već postojećim snažnim religioznim i nacionalnim identitetima. U navedenom vremenskom periodu, a kratkom istorijskom vremenu, ne može se naći sistematskog napora ni izgrađenog jezika simboličke prakse koji bi iznutra osnažili bosanskohercegovačku individualnost i učinili višenacionalni kolektivni identitet stabilnom kategorijom.
Hvala na iscrpnom odgovoru,trebat ce mi malo dok sve ne procitam i apsorbiram kako spada,u svakom slucaju zanimljivo.Mislim da i nemam vise sto reci.
Glede Dubrovcana,i mislio sam hocu li spomenuti slovinstvo(pan slavenstvo),u svakom slucaju oni su napravili vrlo zanimljivu nadgradnju postojecem komunalnom pa i drzavnom identitetu u vidu tog slovinstva.
Ali ne moze se ni zanijekati njihov vrlo prisan odnos sa prekomorskim,talijanskim republikama(Lucca,Amalfi,Genova),dakle kombinovano,recimo Lucca je,koliko ja znam jedina,pored Napulja i Vatikana poslala pare da se Grad obnovi nakon potresa 1667.Sto opet moze nesto govoriti a i ne mora.
Dobro jedna moja bivsa koleginica je iz Sarajeva iz pravoslavne porodice je i oseca se bosanskom. I prema njoj to bas i nije retkost u Sarajevu.
I odprilike ono sta je Slaven napisao o misljenju pojredinih Bosnjaka i ona deli. Da su bosanski Srbi inficirani jednim virusom iz Beograda.
Slavene777, Ok, lepo si ti to sročio...
Samo...nameće mi se jedno pitanje tj zaključak....ako su nam "popovi" u principu krojili kapu tj svest...da li to znači da čim verski momenat prestane biti značajan (u ondašnjem i današnjem smislu) da se neminovno formira jedna nacija od štokavaca našeg(ih) jezika, kao manje više istog(ih) naroda na potezu od Drave-Kupe do Skoplja i od Timoka do Jadrana...
Nisam rekao da su popovi krojili...naprotiv, cijeli moj odgovor bio je uperen ka ukazivanju na kompleksnost toga.
U prošlosti, jezik nikada nije bio glavni konstitutivni element na ovim područjima.
Ako govoriš o nekom budućem vremenu, ne znam baš šta da ti kažem. Pitanje je pravo šta će budućnost donijeti. U svakom slučaju ne smatram vidljivim takav scenario, u kojem bi došlo do eliminacije ovih pojedinačnih država i nacionalnih partikulariteta, u iole skorije vrijeme.
Da, kompleksnost, ali , na kraju, vrtimo se oko verskog...
Možda je bolje da sam pitanje stavio u prošlost...jer se u međuvremenu izdešavalo dosta toga što je uticalo na "razmimoilaženje" ovdašnjih naroda (nažalost)...
Poenta je u tome da svi mi skačemo kao opareni kada se kaže da su jedni nastali od drugih (da pojednostavim) i da nikako ne priznamo da smo potekli iz istog "etničkog bazena" (pri tom mislim samo na loklani balkanski prostor)
Ja npr smatram (naravno to je moje laičko mišljenje) da su pomenuti štokavci (ovo kao opisno, je nemam drugi zbirni naziv) istog porekla, jedan narod, ali opet razvijen u više podgrupa koje su praktično dovoljno razvijene da mogu i same formirati više naroda i nacija, ali isto tako u prisustvu odgovarajućih okolnosti mogu formirati jedan veći narod i naciju. Znači Hrvati jesu Srbi, ali su i Srbi Hrvati...pritom mi je nebitan naziv i da nije bilo "verskog momenta" još kroz 19.vek bi se formirala jedna nacija zasnovana na istom jeziku, poreklu, istom i sličnom mentalitetu, istom ili sličnom istorijskom nasleđu, ekonomskom interesu itd...
Ovo podsjeća na sličnu euforiju evropskih mlađih nacija (tipa, makedonizma ili dukljanomontenegrinizma na našim prostorima).
tomo alfabeta:Napokon Bosnjaci podigli svoj glas o sebi,o svojoj drzavi Bosni,svojemu bosanskome jeziku i svojoj bosanskoj historiji,zaista je to vrijedno pohvale i postovanja,pa bih ovom prilikom pozelio dobro zdravlje,puno snage i uspjeha ovim vrijednim ljudima na pomenutom forumu....Volim te Bosno moja Ponosna,tvoj Tomo sa Bobovca,bice Bosne dok je nas Bosnjaka