Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.105
Сад и мене тумачиш шта сам мислио. Е, свашта...![]()
A u kom kontekstu si ga nazvao tako? Isključivo regionalnom?

Свакако да сам читао, нисам извлачио само твоје постове.
Ако је ниси водио са мнмом, сад је водиш, а не са њим. А ти изволи, па настави с њим, а са мном не мораш. У крајњем, не занима ме шта је ко с ким дискутовао, већ с ким ја дискутујем.
Без везе ти је ово.
Ooo, otkud ova ljutnja?

Polako čovječe...dakle vratimo se još jednom unazad...riječ je Srpskom kraljevstvu u vrijeme osmanske vladavine na ovim područjima (XVII stoljeće). Jesmo li to raščistili?
Ни мени шта је теби, па шта могу?
Sada već zezaš.

Османска владавина је прилично дуг период и није једнако трајала на свим просторима. Сабери се, Славене.
Nema to apsolutno nikakve veze. Ovo o čemu sam pisao opšta je stvar koja se tiče čitavog predmodernog vremena; znači i XVI stoljeće, a ne samo XVII. Uostalom već sam nekoliko puta pojasnio da je bilo riječi o XVII stoljeću, ne znam šta bi dodatno trebalo da preciziram?
Sasvim je nebitno kakva je situacija RKC bila u drugim područjima pod osmanskom vlašću, zato što je riječ o Srpskoj kraljevini konkretno.
Тако то бива с тобом... Није први пут.
Hajde nema potrebe za ljutnjom. Samo pojasni šta zapravo pokušavaš reći; gdje sam pogrešio, da li si uopšte htio kazati nešto sa čim se ne slažeš, itd...
Ма зашто уопште уводиш у причу појам Албаније, границе, Млетачку Албанију и сл. Шириш тему и дискусију беспотребно.
Zato što si iz nekog razloga prostore crnogorskog primorja isključio izvan granica Srbija; nije baš širenje bespotrebno, iako jeste širenje.
Kada smo već kod toga, a baš vezano za temu, Dubrovačka republika bi trebalo da se graniči i sa Bosnom i Srbijom.
Уопште није битно да све разлажемо на ситне детаље и анализирамо. Сад су ти чудни Срби католици у Босни...
Nadoveži se na prethodnu rečenicu. Naravno da je bitno zato što se o tome radi. Srbi katolici su žitelji u prvom redu na području - Kraljevstva Srbije. Bosna je Srbijin zapadni susjed i tamošnji rimokatolici nisu bili Srbi, već Bosanci.
Nije mi ništa čudno, nego je neko na ovom forumu (pogrešno, da ponovim) bio napisao da su Zovinići iz Bosne. Srba katolika u Bosni i Hercegovini u to vrijeme uglavnom nije bilo...možda govorimo o pojedinačnim slučajevima prelaska u katoličku vjeru, što nije naravno nikakvo moglo biti isuviše značajna pojava (Srbi su uglavnom bili u vlaškom statusu, tako da je vrlo teško tjerati one koji su naoružani na nešto..).
Ono oko čega je došlo do izražaja suprotstavljenog mišljenja jeste oko Srba na prostoru Dubrovačke republike i Dalmacije (isključujući dijelove Dalmacije u širem smislu u Srbiji, prirodno). Ne smatram da su mogli biti značajnija pojava u tim krajevima.
...А ево шта сад пишеш. И тако је то код тебе. Ти релативизујеш и самог себе и све што ти падне напамет.![]()
Gdje je inkonzistentnost? Ja sam počeo da pišem o Srbima katolicima kao predmodernoj etniji na području Srpskog kraljevstva (u očima RKC) pod turskom okupacijom, a ti si sad pitao da li mi je čudno što Srbi katolici u to vrijeme uopšte postoje.
Zašto bi mi bilo čudno ako sam i am o tome pisao?

А то тврдиш на основу чега?
Provodeći više od deset godine tražeći izvor. Nažalost, ja sam imao jednim malim dijelom udjela i u širenju svijesti o tom citatu, tako da se osjećam barem jednim dijelom odgovornim.

У томе и јесте проблем. Што си неретко антипротиван.![]()

Ево га опет... то је то код тебе. Био је "Србенда и по", али не знаш како се изјашњавао прецизно! Мајко света!
Е у томе је проблем, што су ти многе работе такве.
Uopšte nisam mislio da je Srbin on. Ne trebaš biti Srbinom da bi se bavio srbovanjem (zbog čega sam i napisao srbenda sa malim početnim slovom). Naravno da nemam predstave kakvo je njegovo lično nacionalno izjašnjavanje bilo, ali zar je to uopšte bitno?
Mnogi su zvali Gadafija srbendom, ilii i danas zovu Putina. Naravno da ima to i određeni šaljivi kontekst, koji je i ovdje postojao, zato što je jedan katolički sveštenik komunista morao podsjećati kolege u parlamentu na njihovo Srpstvo. Što je, posebno u današnje vrijeme (i još znamenitije, poslije Sbutege) stvarno jedna urnebesna situacija (kao i samo po sebi).

Само у смислу да је утврђен, не мора се ни поредити са суседима.
Naravno da mora...ništa samo po sebi nema nužno neko značenje, već samo u poređenjem sa nečim drugim. Dakle ti si izrazio mišljenje da je utvrđen, i to solidno, a ja nemam pojma šta bi to zapravo trebalo da znači. Ako su riječi koje nisu nastale u korelaciji sa drugim slučajevima tog vremena...pa, onda su pomalo besmislene, zar ne?
Суседи су Далмацији биле и Босна, Херцеговина, Црна Гора, тј. Бока. И ево човек рече да су јој оне ближе, али ти инсистираш на инфраструктуралности... Јесте, у праву си, биле су повезане магистралом Далматином.
Ово је за неку другу тему. Удаљили смо се.
Slažem se. U svakom slučaju, smatram tvrditi da ne postoje apsolutno nikakve veze između Hrvatske i Dalmacije prije početka XX i kraja XIX st. - pogrešnim.