Srpsko ime u Dubrovniku

http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0584-9888/2011/0584-98881148061K.pdf

Pa nije apsolutno nikakva koincidencija. Povijest Dioklitije i Srbije je usko povezana, isprepletana i, od bukvalno prvih poznatih činjenica o njima, nerazdvojiva. Za svaki pojedinačni izvor postoji neko logičko objašnjenje koje nastaje kritičkom analizom tog izvora; uopšteno komentarisati previše puta imamo Srbe u izvorima, nešto je tu sumnjivo samo po sebi ništa ne znači. :) To je logika koja povezuje Crvenu Hrvatsku Popa Dukljanina sa Čelebijinim "ovejanim Hrvatima" i sl. = ma to je sve nešto hrvatsko.

Što se tiče možda, ali u njemu nema nikakvih preciznijih podataka. Samo se pominje da je Carigrad tada primio jedno srpsko poslanstvo koje je pošlo negdje 991. godine i poslije mnogo poteškoća dospjelo u logor cara Vasilija II 992. godine (po nekima, možda je bilo i u proljeće ili ljeto 993. godine). To je ranije dovođeno u vezu sa Dioklitijom i knežem Vladimirom prostom logikom stvari da je Srbija od Časlava do Bodina tretirana kao crna rupa kojom se malo ko bavio. :p
Ukoliko prihvatimo da je Vladimir bio knez ne samo Dioklitije, već i Srbije, ili barem jednog njenog značajnog dijela, onda i tu istina zapravo možda može biti negdje između. To "srpsko poslanstvo" moglo je zaista i biti iz Srbije, a otposlato u ime njenog vrhovnog suverena, dukljanskog kneza Vladimira.

P. S. Paradoksalno mi je što neko ove novije zaključke istoriografije interpretira na neki način kao "desrbizaciju" Duklje, ili da je, pak, proizvod dukljanomontenegrinističkih naučnih (ili sličnih, simpatizerskih) tendencija. Kada se zaista pogleda šta su sve pravi zaključci, istina koja se predstavlja je mnogo nepovoljnija po crnogorske nacionaliste nego što ovako na prvi pogled djeluje srpskima. Ispada da Stefan Nemanja nije prosto osvojio Dioklitiju i pripojio je srpskoj državi, već da je to više bilo pitanje oko borbe za vlast, dok su, zapravo, Srbija i Duklja činile već odavno prije pojave Nemanjića jedinstvenu političku cjelinu, što uključuje i praktično čitavi period postojanja Vojislavljevića i uopšteno stare dukljanske dinastije. Dakle, već kada prvi istorijski vladar dukljanske države, knez (Jovan) Vladimir, stupa na presto, već je uz Duklju i Srbija, ili barem jedan njen dio. To nam ostavlja rupu u slučaju daljeg sezanja u prošlost, jer onda ne znamo kako je do tog jedinstva uopšte došlo - iliti, šta se izdešavalo u pola stoljeća prije Vladimirovog dolaska na vlast - kao i kakav je uopšte bio odnos između stare srpske države Vlastimirovog roda i Dioklitije. Tradicionalna nauka kaže da je Dioklitija bila pod upravom nekakvog grčkog namjesnika, čiji bi trebalo da je i onaj misteriozni Petrov pečat iz negdje tog vremena...

Ja koliko sam video Crnogorski nacionalisti na sav glas se odusevljavaju na ovakvu "`desrbizaciju` Duklje" :D ... msm nekog iz Smedereva, recimo, mnogo ga briga da li je definitivno "Srbin" tek od Nemanje, ali sa Crnom Gorom u ovom istorijskom trenutku, sa poprilicno agresivnom anti-srpskom kampanjom u CG, stvari dobijaju pomalo drugaciji obrt.

Pa dobro, koliki razmak izmedju nama svima dragog Popa i Celebije? :D Ovo su ipak izvori iz istog istorijskog perioda, sa opet preciznijim podacima i jednostavno verodostojniim istorijskim kontekstom ( Kod ovih Grckih izvora, Atila ne vlada MAdjarskom kako ispada po Dukljaninju npr. :) )

Htio sam poentu napraviti...može se i uže reći, ako Skilicin Nastavljač i redom tako svi poslije Zonare govore o Srbohrvatima, onda svaki takav istorijski izvor potencijalno se uvrštava u paket pseudoistorijskih interpretacija o postojanju nekakve hrvatske etnopolitičke cjeline na jugoistočnom Jadranu tokom ranijeg srednjevjekovnog perioda (isto koliko i "srbe").

No prava istorija se ne piše tako, već tako što se svaki pojedinačni izvor analizira, i onda se kao piramida gradi kamen po kamen povijest. Ukoliko nađemo na neki problem i ne možemo ga premostiti, ostavljamo ga po strani dok se ne nađe neko rješenje, uz naglasak postojanaj tog problema (ukoliko tih problema ima više nego nekoliko, i to se posebno istakne).
I tako funkcioniše nauka.

Ja koliko sam video Crnogorski nacionalisti na sav glas se odusevljavaju na ovakvu "`desrbizaciju` Duklje" :D ... msm nekog iz Smedereva, recimo, mnogo ga briga da li je definitivno "Srbin" tek od Nemanje, ali sa Crnom Gorom u ovom istorijskom trenutku, sa poprilicno agresivnom anti-srpskom kampanjom u CG, stvari dobijaju pomalo drugaciji obrt.

Besposlen pop i jariće krsti.

Kada je neko zagrižen u mitomaniji, teško je očekivati da će prilagođavanje realnosti ići lako, jer neki ljudi ne bi da ih šokira hladan tuš, već bi radije da žive sa svim bakterijama po tijelu...

No, to ne govori samo o gluposti pojedinaca iz te grupacije, već i o gluposti onih sa suprotstavljenih stanovišta (kod srp. nacionalista) koji iz sličnih razloga u pogledu nedostataka podrobnijeg poznavanja nisu u sposobnosti nikakav smisleni odgovor dati.

A glupi su i jedni i drugi (kao i svi ostali) ukoliko uopšte tim starim vizantijskim izvorima dodjeljuju vrednosti kakve oni uopšte nemaju. U prvom redu tu mislim na tretiranje tih pojmova Srbin, Hrvat i Dioklićanin kao nekakve etničke odrednice, u duhu današnjeg vremena. Jerbo, govorimo ovdje o dobrim dijelom egzonimima koje su stranci koristili i da ove zemlje opisuju, najčešće sa strane. Oni koje ne zanima prava istorija pročitaće da je Stefan Vojislav bio Srbin i neće ih ništa dalje od toga zanimati, a svaku će stvar interpretirati kao su Srbi, Dukljani, Hrvati i ostali biološki razdvojene cjeline, drugačije boje kože, fenotipa i šta sve ne, kao da govorimo o sasvim različitim rasama, pa možeš kada vidiš ispred sebe po izgledu prepoznati ko je Srbin, a ko Dukljanin.
Svako ko misli da "Dukljani" (što je u najvećem slučaju označavalo jednu geografsku političku cjelinu, odnosno varvare koji na tom području obitavaju) znači da je postojao nekakav zaokruženi etnos sa svojom nacionalnom državom (sic!) čiji su Crnogorci prosto, eto, biološki produžetak (u nekom trenutku, da li XII, XII, XVI, XVII, XIX ili XX st. odnosno kad već više posrbljen), nema nikakve stvarne predstave o istoriji.

Htio sam poentu napraviti...može se i uže reći, ako Skilicin Nastavljač i redom tako svi poslije Zonare govore o Srbohrvatima, onda svaki takav istorijski izvor potencijalno se uvrštava u paket pseudoistorijskih interpretacija o postojanju nekakve hrvatske etnopolitičke cjeline na jugoistočnom Jadranu tokom ranijeg srednjevjekovnog perioda (isto koliko i "srbe").

No prava istorija se ne piše tako, već tako što se svaki pojedinačni izvor analizira, i onda se kao piramida gradi kamen po kamen povijest. Ukoliko nađemo na neki problem i ne možemo ga premostiti, ostavljamo ga po strani dok se ne nađe neko rješenje, uz naglasak postojanaj tog problema (ukoliko tih problema ima više nego nekoliko, i to se posebno istakne).
I tako funkcioniše nauka.

Besposlen pop i jariće krsti.

Kada je neko zagrižen u mitomaniji, teško je očekivati da će prilagođavanje realnosti ići lako, jer neki ljudi ne bi da ih šokira hladan tuš, već bi radije da žive sa svim bakterijama po tijelu...

No, to ne govori samo o gluposti pojedinaca iz te grupacije, već i o gluposti onih sa suprotstavljenih stanovišta (kod srp. nacionalista) koji iz sličnih razloga u pogledu nedostataka podrobnijeg poznavanja nisu u sposobnosti nikakav smisleni odgovor dati.

A glupi su i jedni i drugi (kao i svi ostali) ukoliko uopšte tim starim vizantijskim izvorima dodjeljuju vrednosti kakve oni uopšte nemaju. U prvom redu tu mislim na tretiranje tih pojmova Srbin, Hrvat i Dioklićanin kao nekakve etničke odrednice, u duhu današnjeg vremena. Jerbo, govorimo ovdje o dobrim dijelom egzonimima koje su stranci koristili i da ove zemlje opisuju, najčešće sa strane. Oni koje ne zanima prava istorija pročitaće da je Stefan Vojislav bio Srbin i neće ih ništa dalje od toga zanimati, a svaku će stvar interpretirati kao su Srbi, Dukljani, Hrvati i ostali biološki razdvojene cjeline, drugačije boje kože, fenotipa i šta sve ne, kao da govorimo o sasvim različitim rasama, pa možeš kada vidiš ispred sebe po izgledu prepoznati ko je Srbin, a ko Dukljanin.
Svako ko misli da "Dukljani" (što je u najvećem slučaju označavalo jednu geografsku političku cjelinu, odnosno varvare koji na tom području obitavaju) znači da je postojao nekakav zaokruženi etnos sa svojom nacionalnom državom (sic!) čiji su Crnogorci prosto, eto, biološki produžetak (u nekom trenutku, da li XII, XII, XVI, XVII, XIX ili XX st. odnosno kad već više posrbljen), nema nikakve stvarne predstave o istoriji.

A gde u clanku koji si postovao pominju da je Duklja osvojila Srbiji pre 1083/4? Ja sam priznajem malo brzo procitao, posto nemam trenutno mnogo vremena, pa sam mozda nesto i propustio ili se nismo najbolje razumeli.

Ipak ne mogu se izjednaciti "Crvena Hrvatska" i stav da je Duklja bila srpska drzava... msm ni po kvalitetu i kvantitetu izvora, a ni po stavovima akademske javnosti. Koji to ozbilalji istoricar je stava da je Duklja u 11 stolecu hrvatska drzava? E vec da je srpska, ipak se puno respektabilnih istoricara moze naci,

Meni je povezivanje Duljana i ovih Milovih Crnogoraca stvarno suluda mentalna gimnastika, ali eto vidis, njima nije... ja sa svima njima sa kojima sam pricao, odmah se hvatali za Duklju... meni to nista nije bilo jasno, ispada da se dukljanski indetitet pretocio u zetski, zetski u crnogorski, pa jos je nekom magijom on postojao i sire, u Hercegovni i Raski, samo je nekako bio skriven,... to je tako besmisleno, ali njihovom rezonovanju stvari Duklja je osnov njihovog indentiteta :)

Колеге, ово је тема о Дубровнику, много сте се удаљили од ње. Замолио бих вас да наставите на некој другој теми, рецимо "Све што тема није, историјска питања, и информације" или некој примеренијој. Хвала.

Колеге, ово је тема о Дубровнику, много сте се удаљили од ње. Замолио бих вас да наставите на некој другој теми, рецимо "Све што тема није, историјска питања, и информације" или некој примеренијој. Хвала.

Pa dobro, moze da se prebaci u temu o Duklji :)

A gde u clanku koji si postovao pominju da je Duklja osvojila Srbiji pre 1083/4? Ja sam priznajem malo brzo procitao, posto nemam trenutno mnogo vremena, pa sam mozda nesto i propustio ili se nismo najbolje razumeli.

Ipak ne mogu se izjednaciti "Crvena Hrvatska" i stav da je Duklja bila srpska drzava... msm ni po kvalitetu i kvantitetu izvora, a ni po stavovima akademske javnosti. Koji to ozbilalji istoricar je stava da je Duklja u 11 stolecu hrvatska drzava? E vec da je srpska, ipak se puno respektabilnih istoricara moze naci,

Meni je povezivanje Duljana i ovih Milovih Crnogoraca stvarno suluda mentalna gimnastika, ali eto vidis, njima nije... ja sa svima njima sa kojima sam pricao, odmah se hvatali za Duklju... meni to nista nije bilo jasno, ispada da se dukljanski indetitet pretocio u zetski, zetski u crnogorski, pa jos je nekom magijom on postojao i sire, u Hercegovni i Raski, samo je nekako bio skriven,... to je tako besmisleno, ali njihovom rezonovanju stvari Duklja je osnov njihovog indentiteta :)

Mislim da se ne pominje u tom konkretno. Živković je pisao, mislim, o tome da se zauzimanje Srbije treba smjestiti u nešto ranije, a Komatina u nekom drugom djelu (sad pričam napamet). U svakom slučaju staro datovanje, koje se dobrim dijelom oslanja na Popa Dukljanina, treba modifikovati i pomjeriti u nešto ranije vrijeme, a možda i okolnosti oko kojih je do nje došlo (posebno jer, kako vidimo Srbijom su vladali ne samo Bodin, već i Mihajlo i Stefan Vojislav, pa čak i Vladimir.

O tome kakvo je koje stanovište u čijoj istoriografiji nisam pričao. Vjeruj mi da se može naći hrvatski istoričar koji pohrvaćuje Duklju; nije sve čista izmišljotina preopsjednutih pisaca hr.wiki. A i opet, koliko smo puta vidjeli do sada da je nešto u šta je većina uvjerena, pogrešno, tako da se nikada ne bi trebalo pozivati ni na to kao nekakav argument.
Ja sam lično do prije jedno 5 godina ili nešto manje bio uvjeren u ono što je bila priča koju je predstavljao Andrija Veselinović, te da su Dalmati i Tribali prosto sinonim za Srbe, čak i u ta, najranija vremena. Međutim, danas, poslije svih tih godina iščitavanja samih izvora kao i kritičkih analiza o njima, više nisam ni najmanje uvjeren da je tako, već da je to stanovište prepisivačke nauke, da se tako izrazim.

Pa eto vidiš onda izgleda da ni ti nisi znao kako najbolje "odgovoriti" u toj situaciji...

Poslednja izmena:
ПОВРАТАК РЕПУБЛИКЕ: Треба ли се Дубровник отцијепити од Хрватске и бити самостална држава?

Аутор: Маро Марушић | Датум објаве: 25.4.2016.
Дубровачки Дневник

14597614483.jpg

Kроз читаву своју дугу и славну повијест, Дубровник је имао мало везе с Хрватском – по први пут у историји, Дубровник је потпао под државу која у називу носи име Хрватска, за вријеме Другог свјетског рата, у фамозној НДХ, што није дуго потрајало и СФРЈ у саставу СР Хрватске. Трећи, а уједно посљедњи пут је ова данас Хрватска у којој се још увијек налази.

Дубровник је стољећима био независна држава – Република је основана још 1358. године и трајала је све до уласка Наполеонових трупа 1808. године. Само та вишестољетна независност била би јој довољна да се покрене легитимна иницијатива за поновно успостављање самосталне државе попут Сан Марина, Луксембурга, Малте или Лихтенштајна.

Стари Дубровчани, постоје бројни докази, нису се осјећали ни као Хрвати, ни као Срби, ни као Црногорци – осјећали су се, једноставно, као Дубровчани. Kренимо од језика – службени језици Дубровачке Републике били су италијански и латински језик, иако се у свакодневном говору користио словенски језик. Да, управо, словенски језик, јер Дубровчани, када су говорили о свом језику, нису га спомињали у контексту хрватског језика, него „словинског или нашког“. Рајмунд Џамањић 1639. у Венецији објављује правопис имена "Наук за писати добро латинскијема словима ријечи језика словинскога којијем се Дубровчани и сва Далмација како властитијем језиком служи". Значи, не спомиње се да се стари Дубровчани служе хрватским, него словенским језиком, иако ће током 19. стољећа управо дубровачки језик послужити за успостављање хрватског стандардног језика.

Велики прилог тези да се стари Дубровчани нису осјећали Хрватима даје славни писац Марин Држић у свом бесмртном дјелу "Дундо Мароје". У том дјелу, наиме, постоји споредни лик који се зове Гулисав Хрват. Међу тридесетак драмских особа у Дунду Мароју, једино је Гулисаву, Држић имао потребу да удијели додатак имену Хрват. Ваљда Држић, да су се стари Дубровчани осјећали Хрватима, не би имао никакву потребу једног јединог лика означити да је Хрват.

Не само да се Дубровчани нису осјећали Хрватима, него су с њима и – ратовали. Бројне ускочке и хајдучке трупе малтретирале су дубровачко подручје и дубровачке бродове пљачкајући их, а извели су чак и напад на Стон. Ускоке је дуго подржавала Венеција желећи да смањи утицај Дубровачке Републике на Медитерану.

Међутим, засигурно је србокатолички покрет у Дубровнику најбољи показатељ да се стари Дубровчани нису сматрали Хрватима. Наиме, дубровачки србокатолици били су истакнути Дубровчани католичке вјере (било их је више од хиљаду), а у покрету је било доста католичких свештеника, који су се такође изјашњавали као Срби, а многи истакнути Дубровчани који су се изјашњавали Србокатолицима још увијек носе називе дубровачких улица попут Меда Пуцића, Пера Будманија, Валтазара Богишића

Kако и зашто је дошло до србокатоличког покрета у Дубровнику? Средина и крај 19. стољећа било је то тешко вријеме за Дубровчане – након вишестољетне самосталности нашли су се под омраженом Аустријом, а за вријеме њихове владавине будила се национална свијест.

–У то вријеме – објашњава доктор социолог Никола Тоља који је написао књигу о србокатоличком покрету у Дубровнику – за разлику од Дубровника и Хрватске, Србија и Црна Гора су самосталне државе.

Тоља додаје како су се таква Србија и Црна Гора, те идеја уједињавања јужнословенских народа, дијелу Дубровчана указале као спас.

-Дио најугледнијих Дубровчана излаз је видио у српској национално-политичкој идеји, настојећи да издвоји свој град из осрамоћене и измождене куеновске Хрватске и приближи га слободној Србији, којој су приписивали ујединитељску улогу. Сањали су слободу од Аустрије и стварање заједничке моћне јужнословенске државе у којој би стољећима слободан Дубровник имао аутономију какву заслужује – пише Тоља.

Зашто је ово важно за нашу причу? Да су се стари Дубровчани осјећали Хрватима, сигурно никад не би покренули србокатолички покрет и изјашњавали се као Срби. Сад ћете рећи да је ипак већина Дубровчана жељела бити у Хрватској и да су се због тога осјећали Хрватима. Истина, већи број Дубровчана није био за србокатоличку идеју, него је будућност видио у Хрватској, али не зато јер су се осјећали као Хрвати, него само зато јер су с Хрватима дијелили једнаку вјеру. Да су Срби или Црногорци били католици, велико је питање гдје би Дубровник данас био.

Да закључимо – Дубровник је данас у Хрватској, не зато јер су се стари Дубровчани осјећали Хрватима, него искључиво због сплета историјско-политичких околности и дијељења исте вјере с Хрватима. Све ово што смо горе набројали довољно је да закључимо како Дубровник, тачније подручје бивше Дубровачке Републике, данас потпуно легитимно и историјски утемељено може тражити самосталност и независност о било којој држави укључујући Хрватску. Упоређујући Дубровник са, на примјер, Kосовом, Kаталонијом или Шкотском усудио бих се рећи како Дубровник, гледајући дуго историјско раздобље, има још веће право на самосталност од наведених.

ОK, схватили смо да Дубровник има историјско право за самосталношћу и потенцијалним отцјепљењем од Хрватске, али одакле нама уопште идеја да ми о томе пишемо и који је повод за овај текст? Па, у најкраћим цртама, Хрватска се од почетка деведесетих година према Дубровнику односи као маћеха. Што је то, молим вас лијепо, држава направила за Дубровник у посљедњих 25 година?

Подручје бивше Дубровачке Републике јединиа је територија у Хрватској на којој нема ни метра аутопута. Готово свако село у Хрватској има излаз на аутопут, али Дубровник не само што нема аутопут, него нема ни никакву брзу цесту, богме ни нормалну магистралну цесту, па путницима из аеродрома до Дубровника треба више времена, него из Њу Јорка до конавоског аеродрома. Kад смо већ код аеродрома гдје је држава такође највећи власник, ваља казати како ни он није најидеалнији – за вријеме дувања мало јаче буре, не може се слетјети.

Дубровник је саобраћајно далеко најизолованији у читавој Хрватској, а држава по том питању мало што ради – уосталом подручје Републике ни нема копнену границу с Хрватском. Не може човјек купити сир у Сплиту, а да се не тресе хоће ли му га узети на граници у Неуму. Пељешки мост који је требало да буде изграђен јуче, ко зна када ће се и хоће ли се изградити. Такође, умјесто да држава преко своје Кроације Ерлајнс даје Дубровчанима попуст јер су саобраћајо изоловани, то мора да ради Град Дубровник трошећи свој прорачун.

Поновимо питање – што је то Хрватска направила за Дубровник? Помогла је, свака част, изградњу моста Фрањо Туђман, помогла је обнову луке како би се могло сидрити што више крузера, и то је мање-више све.

Више је Kалмета укуцао државних пара на изградњу Kалметине, него што ће Хрватска, због јавног дуга, укуцати у Дубровник у сљедећих сто година. А с друге стране, дубровачки туризам понајвише пуни државни прорачун како би саборски заступници имали све могуће и немогуће дневнице, додатке за стан и путовања, одвојени живот… Хрватска, како тако, још увијек економски опстаје искључиво захваљујући туризму, а Дубровник је њена најважнија туристичка перјаница, знатно важнија и од цијеле Истре.

Осим туризма, јако важни људи за функционисање хрватске привреде су поморци, од којих велики број долази из Дубровника. Сви они раде у страним компанијама и у Хрватску доносе огроман новац пунећи прорачун преко ПДВ-а. Хрватска не само да тим људима не олакшава посао, него га отежава. Стално их убија пореском политиком и бесмисленим бреветима музећи им додатни новац.

Замислимо на тренутак, гдје би Дубровник био да ПДВ одлази у градски, а не државни прорачун? Могао би се изградити нови аеродром, путеви и ко зна какви још све инфраструктурни пројекти. Довољно је само прошетати Дубровником и упоредити га с било којим другим хрватским градом, и видјети да је град под Срђем класа за себе и да је далеко најбогатији. Али Хрватска само узима од Дубровника и мало му даје заузврат. Погледајмо ову задњу ‘реформу’ – желе нам сада узети и успјешну полицијску управу, иако је Дубровник спољна граница ЕУ и на захтјевном стратешком мјесту кроз које прођу бројни туристи, а у случају терористичког напада на Хрватску, терористи би, због угледа у свијету, највјероватније изабрали управо Дубровник.

Замислимо да сами управљамо инфраструктурним пројектима и да сами одређујемо порезну политику. Зашто на примјер Дубровник није добио модерну, пријеко потребну спортску дворану за рукометно првенство? Добили су је и Загреб, и Сплит, и Задар и Пореч, али не и Дубровник којем је најпотребнија и гдје би могле долазити на припреме свјетске екипе (јер је Град сам по себи магнет за долазак) и опет тако пунити државни прорачун? О фудбалском стадиону да и не говоримо. Зашто се репрезентативни фудбалски камп не би налазио у околини Дубровника, а не у Загребу? Прије рата, због љепоте града и благодати климе, у Дубровник су на зимске припреме долазиле бундеслигашке екипе, а данас дубровачка игралишта, због катастрофалног стања, заобилазе и дјеца.

Јасно је било коме ко може мућнути главом – да је Дубровник самосталан, могао би с паметном политиком и добрим пореским суставом, направити чудеса – све оно што му сад Хрватска онемогућује.

Међутим, мој лични став је да Дубровник не треба да тежи за самосталношћу, односно да треба остати у Хрватској. Првенствено јер треба помоћи сусједу, поготово ако је у горем стању, а Хрватска је у знатно лошијој ситуацији од Дубровника. Најлакше би сад било оставити Хрватску са својим мукама и дуговима и отићи у самосталне благодати.

Поента овог текста није заговарање повратка Дубровачке Републике, него присјећање на тужну чињеницу како се службени Загреб односи према дубровачкој провинцији.

А односи се горе од Беча и Београда.

dosta realan ali i hrabar tekst autora. Posle ovo ima da opletu po njemu kao cetniku, orjunasu, velikosrbinu, ratnom zlocincu i slicno tome ))

Jedino mala primedba, nisu Dubrovcani zeleli u Hrvatsku zbog religije vec su bili od klera instruisani na tu stranu. A posto su iza katolickog klera u Hrvatskoj uvek bili interesi Vatikana i Beca, onda je stvar jasna.

dosta realan ali i hrabar tekst autora. Posle ovo ima da opletu po njemu kao cetniku, orjunasu, velikosrbinu, ratnom zlocincu i slicno tome ))

Jedino mala primedba, nisu Dubrovcani zeleli u Hrvatsku zbog religije vec su bili od klera instruisani na tu stranu. A posto su iza katolickog klera u Hrvatskoj uvek bili interesi Vatikana i Beca, onda je stvar jasna.

Није то баш тако једноставно. Мислим да до данас нико није ваљано објаснио тај процес.

Пре свега, нико није ни питао Дубровчане желе ли у Хрватску, нити су се они изјашњавали о томе. Заправо, Хрватска је желела Дубровчане и Дубровник и јасно је одредила своје претензије. То није било случај са Србијом и српском политиком начелно. Марушић овде пише како је Дубровник први пут потпао под државу која се назива Хрватска, за време тзв. НДХ, али је претходно, у оквиру Југославије, ушао у Бановину Хрватску. Највећу реакцију против власти у Београду Дубровчани су показали управо1939. године. Ништа их не питајући, београдски политичари су тада дозволили да се Дубровник прикључи Бановини Хрватској. Био је то уступак Хрватима да се спречи њихово отцепљење од Југославије. Тако су и србијанске и хрватске политичке елите угушиле слободу Дубровчана и "угурале" га у Хрватску. Како је написао Мелко Чингрија Дубровник је постао "кусур загребачке и београдске политике".

А што се католичког хрватског клера тиче, његова делатност је јасна. Међутим, ни католички клер,ни ватиканско-аустријско-хрватско деловање није успело да дефинитивно угуши српство Дубровника, иако су се борили против њега. Српство Дубровника, као и католичко српство уопште, угушено је у Југославији или - у југословенству.

И на крају, да не заборавимо деловање "православног клера" и његов допринос у целој причи.

Није то баш тако једноставно. Мислим да до данас нико није ваљано објаснио тај процес.

Пре свега, нико није ни питао Дубровчане желе ли у Хрватску, нити су се они изјашњавали о томе. Заправо, Хрватска је желела Дубровчане и Дубровник и јасно је одредила своје претензије. То није било случај са Србијом и српском политиком начелно. Марушић овде пише како је Дубровник први пут потпао под државу која се назива Хрватска, за време тзв. НДХ, али је претходно, у оквиру Југославије, ушао у Бановину Хрватску. Највећу реакцију против власти у Београду Дубровчани су показали управо1939. године. Ништа их не питајући, београдски политичари су тада дозволили да се Дубровник прикључи Бановини Хрватској. Био је то уступак Хрватима да се спречи њихово отцепљење од Југославије. Тако су и србијанске и хрватске политичке елите угушиле слободу Дубровчана и "угурале" га у Хрватску. Како је написао Мелко Чингрија Дубровник је постао "кусур загребачке и београдске политике".

А што се католичког хрватског клера тиче, његова делатност је јасна. Међутим, ни католички клер,ни ватиканско-аустријско-хрватско деловање није успело да дефинитивно угуши српство Дубровника, иако су се борили против њега. Српство Дубровника, као и католичко српство уопште, угушено је у Југославији или - у југословенству.

И на крају, да не заборавимо деловање "православног клера" и његов допринос у целој причи.

Ja mislim da su izborni rezultati na području dubrovačkog kotara opravdali takve granice Banovine Hrvatske. Postojala je, naravno, hrvatska srbokatolička struja, ali većina građana se politički ppedijelila za hrvatske nacionalne stranke. To jasno govori o nečemu...

Postojali su i prosrpski orijentisani pripadnici katolickog klera u Dubrovniku. Najpoznatiji su don Ivan Stojanovic i biskup Vodopic. Uostalom, mislim da se situacija najbolje moze sagledati preko one poznate Vodopiceve primedbe kako je Dubrovcanima "sila da budu Hrvati". To jasno govori o atmosferi pod kojom je Dubrovnik psotao hrvatski.

Ja mislim da su izborni rezultati na području dubrovačkog kotara opravdali takve granice Banovine Hrvatske. Postojala je, naravno, hrvatska srbokatolička struja, ali većina građana se politički ppedijelila za hrvatske nacionalne stranke. To jasno govori o nečemu...

Јесу ли резултати на изборима нешто на основу чега би се једна територија могла прикључити другој? То дође као неки референдум, шта ли?
Каква "хрватска" "србокатоличка" струја?

Јесу ли резултати на изборима нешто на основу чега би се једна територија могла прикључити другој? То дође као неки референдум, шта ли?
Каква "хрватска" "србокатоличка" струја?

Svašta je osnov na osnovu čega se dogovara - na sto iznosimo sve što želimo i možemo. Tako funkcionišu i pregovori, a izborni rezultati mogu biti određeni ukazatelj. No, u prvom redu mislim da to jasno ukazuje da je u prvoj Jugoslaviji, dakako prije stvaranja Banovine, građana bilo hrvatske nacionalne svijesti - a ne obratno (da ih je tek Banovina bila pohrvatila).

Pardon, lapsus, hto sam napisati dubrovačka.

Postojali su i prosrpski orijentisani pripadnici katolickog klera u Dubrovniku. Najpoznatiji su don Ivan Stojanovic i biskup Vodopic. Uostalom, mislim da se situacija najbolje moze sagledati preko one poznate Vodopiceve primedbe kako je Dubrovcanima "sila da budu Hrvati". To jasno govori o atmosferi pod kojom je Dubrovnik psotao hrvatski.

Па ако се "сили" не супротставиш "силом", знамо какав је исход тога.

Исто су тако познати и дон Андро Мурат, дон Јаков Групковић и Иван Аугуст Казначић, такође бискуп.

А да додам и још неке: Аугустин Павловић, Бернард Марковић, Петар Франасовић, Иван Рајић, Стијепо Шкурла, Перо Дежуловић, Јозо Брили, Перо Фицовић.

Да поменем и Људевита Вуличевића, фрањевца, који ће постати протестант.

Svašta je osnov na osnovu čega se dogovara - na sto iznosimo sve što želimo i možemo. Tako funkcionišu i pregovori, a izborni rezultati mogu biti određeni ukazatelj. No, u prvom redu mislim da to jasno ukazuje da je u prvoj Jugoslaviji, dakako prije stvaranja Banovine, građana bilo hrvatske nacionalne svijesti - a ne obratno (da ih je tek Banovina bila pohrvatila).

Pardon, lapsus, hto sam napisati dubrovačka.

А које су то "хрватске националне странке"? Зар није ХСС била у коалицији с Демократском странком Љубе Давидовића, Земљорадничком странком Јована Јовановића и Југословенском муслиманском организацијом Мехмеда Спаха?

Није их Бановина похрватила, већ су на томе радиле усташе којих је било и пре Бановине и "увезени елементи".

Зар у једној екстремистичкој атмосфери, у којој су Срби прогањани, отпуштани с радних места, па и убијани, затварана српска друштва и удружења, а која ће кулминирати неколико година касније, стварањем НДХ ти говориш о неким "реалним" показатељима?

Od atentata (na kralja) raste ugled Ante Pavelića i ustaša u Dubrovniku, gdje se pojavljuje i ustaška promidžba – ilegalno se raspačava njihov tisak.

Uoči izbora 1938. godine Dubrovnik je posjetio i Milan Stojadinović, nosilac vladine liste i JRZ-a. U Dubrovnik je stigao iz Splita, gdje je održao stranački skup. U Dubrovniku je boravio tri dana. Prema sjećanju Ive Rojnice, Hrvati Dubrovnika organizirali su demonstracije. Organizatori su bili pristaše Ustaškog pokreta kojima su se pridružili i pristaše HSS-a. Za vrijeme Stojadinovićeva boravka u Dubrovniku grad je noću ispisan protujugoslavenskim parolama, a na Porporeli je bio nacrtan lijes s mrtvacem koji je imao glavu Stojadinovića.

"Političko opredjeljivanje birača kotara Dubrovnik 1931–1940."
Franko Mirošević

Да ли је то демократска и слободна атмосфера?

Дакле, имали смо екстремистичке и националистичке хрватске опције (лукавштина ХСС-а ће се показати на делу, јер ће "окренути ћунак" и придружиће се усташама) и пројугословенске Србе. Хоћеш ли да кажеш како је хрватсво улазило спонтано у Дубровник? Или насилно?

Притисак ХСС на Србе на Приморју

Група од 10–15 младића, из редова Мачекове партије напала је средином новембра 1938. нешто прије 11 сати ноћу Криста Доминковића, уредника „Дубровника“ оборивши га на земљу. Навалили су са поклицима: “доље јереза!, доље „Дубровник“, доље влада!“ и слично. Група нападача била је састављена од студената и радника од 20–24 године. Неки од њих имали су посла са полицијом због свог агресивног држања. У чланку „Разбојнички нападај на нашег уредника“ у листу „Дубровник“ истиче се: „Ово је тај елеменат ког Дубровачки репортери извјесних новина у Сплиту, Загребу и Сарајеву називљу „одлични хрватски омладинци" ". Команда места Дубровник 23. јануара 1937. обавестила је Обавештајно одељење Главног Ђенералштаба да су ноћу 13/14. јануара присталице Хрватске сељачке странке запалиле Соколану у селу Поповићу. Соколско друштво Дубровник упутило је 28. јула 1938. представку М. Стојадиновићу: „Да би омели напредак соколства у срезу Дубровник, које је бројало 26 соколских чета, са олтара се проповедало против соколства и претило пакленим мукама онима, који ступе, или остану у соколској организацији. Чак, штавише, претило се и животом и имовином. Неки су наши чланови били заиста тучени, а некима је упропашћена имовина. У години 1936. паљени су стогови сена и ишчупано на стотине чокота лозе нашим члановима, потпаљена је соколана у Орашцу. Године 1937. запаљен је соколски дом соколске чете Поповићи (Конавле). Исте године је руља сепаратиста полупала излоге на дућанима наших чланова, а пре неколико дана, под кућу у којој се налази соколска чета у Пострењу, подметнут је динамит.“ Услед оваквих притисака соколске чете у Мрцинама, Витаљини, Плочицама, Комолцу и Осојнику сасвим су престале са радом. У чланку „Соколским радницима пале куће“ објављеном 15. октобра 1938. у „Братству“, Гласнику соколске жупе Осијек, наводи се: „У Орашцу, напредном месту у близини Дубровника, запаљена је кућа једном соколском раднику док је с мајком боравио у Дубровнику. Као опомена да ће то недело бити извршено извешена је неколико дана пре црна застава. Будући да је на исти начин дат знак и старешини чете бр. Ракидији, бојазан је да ће и његова кућа бити запаљена, у толико пре што се његовом заслугом подиже у Орашцу соколски дом. Све у интересу слободе и правде.“ Старешинство дубровачког соколског друштва закључило је да је соколство, због своје југословенске либералне и антиклерикалне идеологије било изложено нападима од стране римокатоличког клера удруженог са припадницима ХСС. Припадници ХСС су посебно иступали против Соколске Петрове петогодишњице. Пошто државне власти нису узимале соколе у заштиту у хрватским бановинама и приморском делу зетске бановине многе соколске јединице су захтевале да им Савез дозволи да се саме боре и бране. Међутим, Савезна управа је захтевала потпуну примену соколске дисциплине. Поводом почетка преговора између Драгише Цветковића и Влатка Мачека Соколи града Дубровника и околине упутили су представку 24. маја 1939. у којој се истиче: „Дубровник са својим херцеговачким залеђем чини једну нераздвојну географску, економску па и стратешку цјелину. Отцјепљење Дубровника од његовог природног залеђа и припајање ма каквој интересној сфери, значило би економску смрт овог поноса Југославије“. Соколи Дубровника су, због тога, искључивали сваку могућност прихватања предлога В. Мачека у погледу Дубровника и дубровачког среза, уопште, територије од Неретве према југу. Др. Јосип Смодлака у свом „Нацрту југословенског устава“ из 1920. истакао је: „Зета и поречје Неретве у залеђу Дубровника, то је старо Поморје српско“.

"Дубровник од Уједињења до краја Другог светског рата"
Саша Недељковић

„... У службу Старчевић еве великохрватске идеје била се ставила и католичка црква. Она је проповиједала да је припадник хрватског народа сваки онај католик који говори српским језиком. ...Те отада и поједини Дубровчани почињу се називати Хрватима, идентификујући народност и вјеру, наиме мислећи да је једно исто: хрватство и католичанство... Према томе, хрватство Дубровчана није плод њихове националне свијести, већ одјек великохрватске политичке пропаганде..."

„Дубровачке масе и хрватско име“, „Дубровник“, 22. фебруар 1941.
Александар Мартиновић

Дубровник у Бановини Хрватској

Споразумом Цветковић–Мачек Дубровник је одвојен од Зетске бановине и додељен новоствореној Бановини Хрватској. ХСС је у Бановини одмах почео са чишћењем неистомишљеника и премештајима државних кадрова. О свему што се дешавало соколи су обавештавали „Соколски гласник“, лист Савеза Сокола краљевине Југославије. У чланку „Има ли прогона у Бановини Хрватскoј“ наводи се: „Прошлих дана је Министарство пошта отказало службу, ... свима уговорним поштарима у срезу Дубровачком, који су чланови Сокола. Отказана је служба поштарима у селима Марановићи, Лука Шипањска, Колочеп, Тополо и Орашац, а изгледа и ономе у Затону. Сви ти поштари су најсавесније вршили своју дужност, али господин министар пошта им отказује само зато што су Соколи, и што тако траже локални партијски совјети.“ (присталице ХСС) „Да је то тачно, најбоље доказује чињеница, што су ти локални совјети били обавештени о отказу пре но што је односним поштарима стигао званични акт, а што су они тријумфално разгласили по целом срезу, као „победу“.“ У чланку „Казне и денунцијације“: „Пишу нам из Цавтата: Среско начелништво у Дубровнику је, 6 марта, казнило са по 120 динара чланове овдашњег соколског друштва: Миљана Влатка, Матића Франу, Кушеља Перу, Кварантото Ива и Леле Антуна, зато што су, на празник Првог децембра, кад им је била забрањена прослава Дана уједињења, излазећи из соколане певали песме „Југославија“, „Полети сиви Соколе“ и „Хеј трубачу“. То певање је у одлуци квалификовано, као „изазивање и нарушавање ноћног мира“, а денунцирани су били од стране чланова „Хрватске заштите“. На истоj страни у чланку „Пишу нам из Дубровника“: „Након многобројних отпуштања соколских чланова и Југословена из дубровачке општине, 13. марта су дошле на ред нове жртве, па су из службе градског поглаварства отпуштени инжињер Joзо Дражић, стални чиновник са 9 и по година службе; Миливој Чурлица, стални чиновник, са исто толико година службе; Иво Премић, стројар водовода, са 8 година службе; и Иво Лабаш, чувар болнице, са 5 година службе. Jeдини разлог њиховог отпуштања је, што су чланови Сокола. Отпуштен је такођер и Андро Жиле, чиновник благајне, са 8 година службе, зато што је Југословен.".

Лист „Дубровник“ замерао је у чланку „Прилике у нашој општини“ због тога што само половина чланова опћинске управе коју је поставила Банска управа била родом из Дубровника. Критиковао је намеру нове управе да мења називе улица и да отпушта преостале опћинске чиновнике, југословенски оријентисане . У чланку „Брисање српских општина“ коментарише се прикључење опћине Цавтат конавоској опћини са седиштем у Груди: „Јер, не постоји никаквих разлога, да се опћина Цавтат, која је показала способност свог самоуправљања, брише просто с тога, што тиме хоће да се утврди, како код нас не постоји српских опћина, и према томе ни Срба, и ако смо о свему и по свему српски расни тип“. Лист је пренео изјаву једнога из вођства ХСС изречену на седници у Дубровнику: „Ми добро знамо да је то за Цавтат пропаст, али нека пропада, исто није наш!“. У чланку „Доктору Крњевићу на знање“ лист „Дубровник“ реаговао је на изјаву представника ХСС о четири случаја прогона одговоривши да: „ у самоме Дубровнику и то код само једног надлештва, Градског Поглаварства од споразума до данас отпуштено, управ на улицу бачено, тачно 70 (седамдесет) лица, која су стално била намјештена дуги низ година....Ово је само, г.др. Крњевићу, у Дубровнику, и то само једног надлештва.“. Следећи број донео је списак од 96 отпуштених. Новинари листа „Дубровник“ израчунали су да је заједно са породицама отпуштањима погођено 300 лица, а претходни списак отпуштених допунили су у броју 6 са још 9 лица са породицама. Коментаришући пензионисање Анке Куртовић лист је истакао да је била савјестан и врло способан чиновник „али је имала једну ману, да је осјећала, као свака честита Српкиња, национално, пуна љубави према Југославији... „. У чланку „Бачени на улицу“ разматрао се положај отпуштених чиновника у Дубровнику: „до сада изгубило намјештење близу стотину разних намјештеника.". У чланку „Како се располаже са зимском помоћи код нас“ лист је критиковао начин доделе зимске помоћи: „Али она није добила зимске помоћи, јер није у листи, а није у листи с тога, како нам кажу, јер њезин муж није гласовао за Мачека.“. "У истом чланку се наводи да је на Соколском дому са Шипана разбијено све што се разбити могло. Староста шипанског сокола изјавио је „да га тај злочин нимало не изненађује“ . У Бановини Хрватској паљени су соколски домови, а „ ...сам ултрахрватски „Хрватски народ“ објавио је триумфалну вест о палежу дома у Бетини, као пад Бастиље, ...“. Лист „Дубровник“ је 15. јуна 1940. коментарисао отпуштање 5 сталних чиновника међу којима је био и Нико Шутић. Нешто касније 20. јула 1940. лист је у рубрици „Дубровачке вијести“ без коментара објавио да је Нико Шутић, староста (старешина) соколског друштва у Дубровнику са фамилијом отпутовао у Београд „да тамо ради“ . У истој рубрици лист је пренео опроштај Ника Шутића са свим својим пријатељима и познаницима. Чланови „Грађанске Заштите“, међу којима је било чланова Хрватског радничког савеза уз асистенцију полиције вршили су рације по Дубровнику. Лист је коментарисао да су рације: „ доказ како се од стране неких индивидуа настоји увести најгори терор, који би погађао најсиромашније радничке слојеве и то оне који тим индивидуима нијесу поћудни“. Дубровачка гимназија била је главна образовна институција Срба католика. Без коментара лист је у броју 29 пренео вест да је одлуком бана др. И. Шубашића стављено на располагање министру просвјете неколико професора из учитељске школе и гимназије у Дубровнику. У броју 31 лист је констатовао за професоре стављене на расположење: „Сва четири наставника су Срби.“. У чланку „Поводом догађаја на нашој гимназији“ коментар листа о стању у гимназији био је: „Том диктату улице пала је жртвом и наша гимназија. Три четвртине професорског кадра, који је био националан, који је ђаке учио о братској љубави, о узајамној трпељивости, о слози, о оданости према Краљу и Југославији, морао је да се сели из Дубровника и да препусти мјесто новим, млађим, ...тако да је од некада познатог одличног професорског збора дубровачке гимназије, сада је углавном састављен од још неискусних млађих сила, већином партијски превећ загрижених, што утјече лоше и на саме ђаке“. Отишли су професори „који нијесу, готово на силу, кроатизирали свакога ко је католик...“. У чланку „Оно што има везе са Дубровником“ лист је коментарисао скидање табле „Трг цара Душана“ и плоче „пут XIII новембра“: „Према наређењу опћинском почело је да се уклања са улица све оно што није никада имало везе са Дубровником“. Загребачки лист „Обзор“ пренео је вест „Дубровника“ да је из Дубровника иселило преко 1.000 „нашег православног елемента“, „али „Обзор“ није употпунио ту нашу тврдњу, није навео узрок зашто су се ти људи иселили, па ако наша тврдња не одговара истини, да нас прекори, а ако је тачна, да осуди оне који су виновници овога несносног стања у Дубровнику.“. Поводом прославе Дана Уједињења лист је писао: „забрањује им се да положе вијенац на споменик нашег Ослободитеља, ...Краља Петра; забрањује се да положи вијенац на спомен–плоче узидане на част палих бораца за слободу из Дубровника“. Пред вратима свих зграда у којима се налазе нацијонална друштва стајало је на дан Уједињења по два и три полицајца у униформи или без ње. ...Посебну пажњу привлачила је силуета једног бившег ц. к. полицијског агента који је под сводовима Спонзе бројио и контролисао учеснике на свечаној сједници Соколског Друштва, таман онако и са оног мјеста, са којега нас је контролисао 1912 године... Редакција листа је у чланку „Разбијачи“ реаговала на случајеве разбијања ћириличних натписа у Дубровнику. У чланку „Поново оскрнављење споменика Краља Петра I“ лист је писао о активностима екстремних елемената на које власт није реаговала: „ већ просто као излијев расположења оних маса, које, немајући смјелости да се отворено покажу као франковци, павелићевци, и други екстремни елеменат, заштићује се плаштом хрватског имена а као чланови ХСС... Прозвани не само што „не могу“ да пронађу злочинце, него могу врло брзо да нађу и пронађу онога ко реагира на ове злочиначке испаде. Најновији злочин ових елемената јесте оскрнављење споменика Краља Петра I Ослободиоца у вратима од Пила.“.

У чланку „Падобранци“ лист је разматрао историјски развој антисрпства у Дубровнику: „Тим се средством служила у своје вријеме Аустрија, у мирно доба, кад јој је требало да изврши неки пренос људи свога повјерења из једног мјеста у друго, непримјетно, не у великом броју, али постепено, да се нађу у згодно вријеме на одређеном мјесту, а да то никоме не ствара неког подозрења. Она је на тај врло практичан начин хтјела да у неком мјесту које јој није много мирисало лојалношћу и оданошћу, паралише грађанство које је одисало либерализмом и мржњом против ње својим повјерљивим људима, доушницима, који ће јој сваком приликом бити на услузи и с временом измијенити лице мјеста у ком ће живјети, и које ће тако постати жртва њених смјелих предузећа и амбиција. ..То је Аустрија урадила са Дубровником.“ Лист је сматрао да је задатак Срба Дубровчана да буду живи мост између славне прошлости и будућности Дубровника: „Ови постепено и систематски копаше и ископаше јаз између старих времена и нових, између старог и новог наметнутог и неприродног духа, .... На нама је дакле Србима дубровачким остало све оно што је било, што јест... Ми једини, као живи мост, вежемо преко дубоког јаза и неславне садашњице, славну и узвишену прошлост Дубровника с његовом будућношћу...“.

Па ако се "сили" не супротставиш "силом", знамо какав је исход тога.
.
Objektivno, nisu postojale nikakve mogucnosti da se na silu odgovori nekakvom silom. To je u to vreme bio deo AU koja nije bila maciji kasalj. Komponenta upotrebe sile je sastavni deo formiranja svake nacije ali se Hrvatska ipak isticala na tom polju. Nije uvek u pitanju otvoreno ispoljavanje sile kao sto je bio slucaj za vreme NDH vec su u pitanju pritisci na ljude i uslovljavanje istih da se prilagode sistemu. Kao sto rece Vodopic, ako to ne uradis, onda se spremi na proganjanje i zagorcavanje zivota.

Objektivno, nisu postojale nikakve mogucnosti da se na silu odgovori nekakvom silom. To je u to vreme bio deo AU koja nije bila maciji kasalj. Komponenta upotrebe sile je sastavni deo formiranja svake nacije ali se Hrvatska ipak isticala na tom polju. Nije uvek u pitanju otvoreno ispoljavanje sile kao sto je bio slucaj za vreme NDH vec su u pitanju pritisci na ljude i uslovljavanje istih da se prilagode sistemu. Kao sto rece Vodopic, ako to ne uradis, onda se spremi na proganjanje i zagorcavanje zivota.

Писао сам и о томе, ево текстова изнад. Али, не говоримо само о ситуацији за време Аусторугарске, већ и за време Југославије.

od 1900 pa na ovamo, to je vec bila gotova stvar. Sve i da je umesto Jugoslavije bila nekakva Velika Srbija, katolicki kler bi radio na izvrsenju postavljenih mu zadataka. U pitanju je multinacionalna kompanija sa vrlo jasnim ekonomsko-politickim ciljevima.

od 1900 pa na ovamo, to je vec bila gotova stvar. Sve i da je umesto Jugoslavije bila nekakva Velika Srbija, katolicki kler bi radio na izvrsenju postavljenih mu zadataka. U pitanju je multinacionalna kompanija sa vrlo jasnim ekonomsko-politickim ciljevima.

Шта је била готова ствар? Не разумем, шта је поента?

poenta je da je na HKK-u profilisano delovanje katolickog klera u smeru stvaranja hrvatske nacije od svih juznoslovenskih katolika (izuzev Slovenaca). Kao sto je vreme to pokazalo, nisu u pitanju bili samo Dubrovcani vec i svi drugi stanovnici katolickog veroispovedanja sa ovog podrucja koji pre toga nisu imali hrvatski identitet ni u naznakama. Znajuci koliko je katolicka crkva snazna institucija na globalnom nivou, borba protiv njenih planova je bila vrlo slozen zadatak, tako da u hipotetickom slucaju da nije postojala Jugoslavija, vec umesto nje Velika Srbija, nista se ne bi promenilo. Ponovo bi katolicki kler radio protiv srpskih interesa i nametao hrvatski identitet katolicima na tom prostoru. Katolicka crkva je u sluzbi HRE, pa ne cudi sadejstvo sa interesima AU.

poenta je da je na HKK-u profilisano delovanje katolickog klera u smeru stvaranja hrvatske nacije od svih juznoslovenskih katolika (izuzev Slovenaca). Kao sto je vreme to pokazalo, nisu u pitanju bili samo Dubrovcani vec i svi drugi stanovnici katolickog veroispovedanja sa ovog podrucja koji pre toga nisu imali hrvatski identitet ni u naznakama. Znajuci koliko je katolicka crkva snazna institucija na globalnom nivou, borba protiv njenih planova je bila vrlo slozen zadatak, tako da u hipotetickom slucaju da nije postojala Jugoslavija, vec umesto nje Velika Srbija, nista se ne bi promenilo. Ponovo bi katolicki kler radio protiv srpskih interesa i nametao hrvatski identitet katolicima na tom prostoru. Katolicka crkva je u sluzbi HRE, pa ne cudi sadejstvo sa interesima AU.

То је тачно, али осим што је био верски, био је то и национални, односно политички пројекат. Свакако да би борба против доктрине Католичке цркве била сложен задатак, али није ни било праве борбе, супротстављања. Сем тога, као што рекох, то није био само верски пројекат.

Ако кажеш да јужнословенски католици нису имали хрватски идентитет, јасно је да се ради о масама које нису имале јасно изграђену националну свест, нарочито не у савременом смислу. Хрватски илиризам је био, пре свега, хрватски национални пројекат. Српско југословенство није било српски национални пројекат. У томе је велика разлика. Срби су имали две своје слободне, независне, међународно признате државе које нису имале пројекат, ни конкретну политику која би се јасно супротставила хрватском концепту. Уз то, ми смо српском праволсавном доктрином, додатно допринели да јужнословенски католици не нађу своје место у српском националном корпусу. Штавише, изгубили смо и јасно одрђене Србе католике. Дакле, католички клерикализам је на јужнословенским просторима био национални хрватски, а Срби нису имали одговор на то.

Постојала је (и још увек постоји, наравно) древна Барска надбискупија и Примасија српска, касније и Примасија Краљевства Србије. Дакле, српска политика је могла да има и црквену потпору, тј. да она буде потпора Католичкој цркви која би штитила српске интересе. Али, она не само што није била заинтересована за јужнословенске римокатолике, већ није бранила ни интересе српских католика. Хрватском католичком клерикализму се, суштински, нико није супротставио. Било је само жалби, текстова по новинама, реакција од самих Срба католика и, практично, никаквог политичког одговора. Када је српска војска ослободила Дубровник, могла је српска власт бар аутономију да му да или да га присаједини Краљевини Србији. Али не, две деценије касније га је препустила Бановини Хрватској. Показало се да српска политика, а и Срби, не уче ни из историје, ни из сопствених грешака.

Од свег тог католичког јужнословенства и српства остао је симболичан број људи: која десетина хиљада Буњеваца (уз неколико стотина Шокаца), непознати број Бокеља и Срба. У Београдској надбискупији има и верника и свештеника који су Срби, али већина то ни не зна. И колико год да је њихов број симболичан, ми о католичким Србима и Словенима (који нису Хрвати), не водимо рачуна ни данас, као што нисмо ни водили.

Upravo tako. Katolička crkva bila je puno opasniji igrač od Austro-Ugarske. Čak i da je Srbija pripojila teritorije Londonskog ugovora, teško da bi integrirali Sbe katolike, jer je Katolička crkva bila među njima neopisivo utjecajna. Djelomično za stvaranje Hrvata od Srba katolika odgovornost snosi i pravoslavna crkva, kao i političke vođe hrvatskih Srba sa početka 20. vijeka jer su pristali na tu agendu Katoličke crkve. Tako su katolički Srbi odjednom bili suočeni ne samo sa pritiscima Beča i Vatikana, već i sa tihim puštanjem niz vodu prvo od strane hrvatskih pravoslavnih Srba, pa pravoslavne crkve, a na kraju i vlasti iz Beograda. Oni koji su preostali, svoju lojalnost Srbiji i kralju iskazali su kroz prihvaćanje integralnog jugoslavenstva, koje nakon 1945. nije više bilo dopušteno.

Back