Bajo Pivljanin
Domaćin
- Poruka
- 4.059
Бодин никада није био проглашен за бугарског цара нешто си помешао.
Јесте Бодин, док му је отац још био владар, помогли су устанак 1072/3. а Бодин проглашен за цара и дато му име Петар
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Бодин никада није био проглашен за бугарског цара нешто си помешао.
Јесте Бодин, док му је отац још био владар, помогли су устанак 1072/3. а Бодин проглашен за цара и дато му име Петар
Знам то, мислио сам да су устаници из Скопља Бодину послали само бугарску ( самуилову) круну и тиме је он постао њихов цар и дужан да их брани од Византинаца.Ана Комнина мислим пише нешто тако нисам сигуран.
Вероватно исто "право" које је имао и Самуило да се позове на Симеонову круну.Hm, ono što je interesantno je to kako je on imao pravo na krunu samozvanca Samuila.
Da li je možda Stefan Vojislav (Bodinov deda) neki potomak Jovana Vladimira i Kosare?![]()
Вероватно исто "право" које је имао и Самуило да се позове на Симеонову круну.
Ниси разумео реченицу , није да сам очекивао да ћеш да је разумеш.
Мислио сам превасходно на путешестије те бугарске круне, наравно не у физичком смислу.Nije isto, Samuilo je digao vojsku i sam krenuo po krunu, dok su Bodina pozvali ustanici. On je došao nahnadno.
Па не мора да буде у родбинским везама са њим ако си на то мислио, једноставно није било никог које ту круну носио после слома Самуила од стране Византије и нестанка његове државе, он је само попунио упражњено место, титула Византијског цара је заузета а србску краљевску држи његов отац.Mene interesuje pravo Bodina/Petra na krunu samozvanca Samuila. On je bio pozvan isto kao što je na primer Petar pozvan nakon majskog prevrata jer mu je otac bio knez, pa je ovaj bio naslednik. Nakon pada Arpada u Mađarskoj ima pra primera gde su tako ljudi bili pozivani da preuzmu titulu kralja na osnovu rodbinske veze, a i Tvrtko se krunisao za kralja kao unuk srpske princeze.
Па на неки начин и нису не заборави да су се Бугари пословенили а не Словени побугарили.Тешко да се народ тада идентификовао са Бугарима а мислим да им није ни било важно.Ono što je interesantno da proglašenjem Bodina za bugarskog cara, bugarsko ime napreduje na zapad, zar ne? I to bez osvajanja bugara, već dobrovoljnim prihvatanjem Bodina, ali sigurno i jednog dela naroda.
Nisu dakle bugari bili samo osvajači kako ih neki kvalifikuju![]()
Ono što je interesantno da proglašenjem Bodina za bugarskog cara, bugarsko ime napreduje na zapad, zar ne? I to bez osvajanja bugara, već dobrovoljnim prihvatanjem Bodina, ali sigurno i jednog dela naroda.
Nisu dakle bugari bili samo osvajači kako ih neki kvalifikuju![]()
Па не мора да буде у родбинским везама са њим ако си на то мислио, једноставно није било никог које ту круну носио после слома Самуила од стране Византије и нестанка његове државе, он је само попунио упражњено место, титула Византијског цара је заузета а србску краљевску држи његов отац.
Па устаници су тражили од Михајла помоћ, и он им је дао подршку и послао свог сина.За узврат су му дали Самуилову круну коју нико више није носио а која би и њима а и Бодину била добар аргумент у обрачунима са Византијом.Mislim da je teško da neko ko je srpski princ i ima još gomilu braće, tek tako uzima titulu cara (makar on bio i samozvanac, što u stvari i jeste najjači argument u priči da nije bio bugarski car, kao što je to bio Simeon) jer su eto sve ostale titule popunjene. Da je on poveo ustanak to bi imalo smisla, a ali njega je otac poslao na poziv ustanika.