Srpski vekovni neprijatelji Bugari, inače prijatelji

• Začetnik teme Začetnik teme leki1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Погрешио сам не само пиринску, Грчка и Србија су склопиле савез усмерен против Бугарске око прерасподеле бугарских територија у Македонији.
Извини,наравно да су и све ове остале државе ратовале против Бугарске, али Бугарска је напала Србију, а главне и пресудне битке су вођене између српске и бугарске војске, а Бугари су нам тај 2. балкански рат запамтили па вратили :)

Хтела је. Од 16000 жандарма бивше бивше Југославије 12000 је било стационирано у вардарску македонију. Велики трошак и непотребан хаос.
Грешка је у предратним (балкански) уговорима гдје мислим да подела Македоније је била само једна опција, али нажалост елита у Србији и онај луди аустријанац Фердинант који желео остров у мраморном мору само за себе, све пос****. За Грке је јасно, али ви и бугари који сте тврдили да у македонији живи ваш народ....а питам може ли сопствени народ да се дели? Било је и других опција. А онда доѓе и 1 св. рат, пуна мобилизација у Македонији у сва три дела. Брача гледали се преко нишана. Битола од 60000 спаде на 20000, Кукуш, Ениџевардар потпуно разорени и тако дуж читаве линије фронта.
Чему толико патње, уништења. Зашто се увек допусти јахачима апокалипсе да ликују.
Могло је друкачије, да бог да се не поновило.

Стојко, а јеси ли размишљао некад да је тих 12000 жандара у краљевини Југославији било стационирано због Албанаца у Македонији, а не због Македонаца. Не памтим честе буне македонаца против државе сем неких спорадичних случајева. Што се тиче Косова, тамо је буне гасио Коста Пећанац.

"Piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano" je krilatica nastala u XIX veku, a mi smo tad ime tog samozvanca izgovarali "Samuilo", pa smo ga tako i pisali.
Znaš, jezik se menja. Nekad ste i vi govorili srpski, moravsko-vardarski dijalekat, ali ste onda preuzeli dijalekat iz istočne Makedonije da bi se što više razlikovao od književnog srpskog jezika i od tad se slabije razumemo ;)

Hajde jos jednom da pokazemo kako lepo izmisljas...ili lazes...
Sve jedno...Opet trabunjas gluposti..

Life of Methodius - Macedonian Saint

прилyчи жe шe въ ти дьни Poстислaвъ кнeзь слoвeньскъ съ Cвeтoпълкъмь пoсълaстa из Moрaви къ чeсaрю Mихaилy глaгoлюштa тaкo: якo бoжиѥю милoстию съдрaви ѥсмь и сyть въ ни въшьли yчитeлe мнoзи крьстияни из Bлaхъ и из Грькъ и из Heмьць, yчaштe ни рaзличь, a ми Cлoвeни прoстa чaдь и нe имaмь, ижe би ни нaстaвилъ нa истинy и рaзyмъ съкaзaлъ тo дoбрeи влaдикo, пoсъли тaкъ мyжь, ижe ни испрaвить вьсeкy прaвьдy.

993 - Gravestone Inscription - Emperor Samoel, Macedonia

†в' имѧ ѡтьца и с'ина и с҃таго дѹха аз' самоип(л)ь раб' б҃жи полагаѫпамѧть ѡтьцѹ и матєри и братѹ
на кр'стѣх' сих'• имєна ѹс'п'ших'никола раб' б҃жи ...
ѣ давд' написа ... в' лѣто от' с'творєнија мирѹѕ҃• фа҃• ин'дикта ѕ҃•

Macedonian Lexicon - 16th Century

Un%20Lexique%20Macedonien%20du%20XVI%20siecle-p23.png

1852 - The Konikovo Gospel
На тоа време, Ка заминуваше Јисус виде чувек што беше слеп ут ка са роди. И гу питаа Учениците му, и рекоа: Дидаскале, кои согреши, воа или Татките му, да са роди слеп. Отвешта Јисус: нету воа исгреши, нето Татките му: ами са роди слеп, да са јават работите Богуви на негу.

1875 - Georgi Pulevski, History and Dictionary
Народ се вељит, људи који се од еден род и који зборувајет еднаков збор, и који живувајет и се другарат еден со други, и који имајет једнакви обичаји и песни и весеља, тије људите ји викајет народ, а место во које живуват народ се вељит отечество од тои народ. Така и Македонциве се народ и местово њивно је Македонија.

1903 - Krste Misirkov, On Macedonian Matters

ако последуач на идеиата за полно отдел'аин'не на нашите интереси од интересите на Балканцките народи и за замостоино културнонационално развииаин'е, iас и iе написаф на централното македонцко наречие, коiе за мене от сега на тамо имат да бидит литературен македонцки iазик.

1925 - Abecedar, Macedonian Language Primer

Јас одам со радос на сколиа. На сколиа се молиме на Госпо. Даскало не учи да зборваме, да пиеме, да пишиме, да броиме и да играме. Арните деца слагат и даскало и фали.

1939 - Kosta Apostolov Solev
стани си утре порано, дојди си вечер подоцна, наутро радост понеси, навечер тага донеси, ај пусти да е, пуст да би останал живот кучешки! Роди се човек - роб биди, роди се човек - скот умри, скоцки цел живот работи за други туѓи имоти. За туѓи бели дворови, копај си црни гробови!

Evo nekoliko primera,a sada pametnom je dovoljno jednom da procita i vidi...Ni traga ni glasa od Srpskog jezika,isto se i danas prica kao i pre 200 godina kod nas....
Nikakvih namernih menjanj nije bilo kako ti volis da lazes,vi ste opsednuti sopstvenim lazima...

A vi i dalje mastajte...svako ima pravo na to...ali cinjenice i dokazi govore istinu...

Реално је то што је Стојко написао, премда не знам колико је жандара било размештено у Македонији. Срби јесу покушали да асимилују Македонце између два рата. Сузбијали су македонски језик, имена су им посрбљивали (нпр. Арсов - Арсић) и сигурно да је и жандармерије било много, мада баш није јасно како је та жандармерија помагала у асимилацији.

У одбрану српске политике се може рећи да македонска нација у том тренутку није ни постојала и да је наметање српске националне свести било одговор наметању бугарске (а не македонске) националне свести. Македонија је у том часу за Србе била тера мисионис и та мисија није успела. Можда због тога што је већ био формиран нуклеус неког македноснког националног осећања.

Такође, треба рећи да иако је свакако било неких репресивних догађаја против испољавања македонског осећања, то ни издалека није слично ономе што су други народи радили у циљу постизања националне хомогености. Пример је Румунија. Она није тлачила банатске Србе (иначе многобројне), него их је просто покупила и раселила по унутрашњости земље, далеко од српске матице. А све то у највећем пријатељству и са Србијом и са Југославијом, тако да нико због тога овде није ни трепнуо.

. Срби јесу покушали да асимилују Македонце између два рата. Сузбијали су македонски језик, имена су им посрбљивали (нпр. Арсов - Арсић) и сигурно да је и жандармерије било много, мада баш није јасно како је та жандармерија помагала у асимилацији.

У одбрану српске политике се може рећи да македонска нација у том тренутку није ни постојала .

Dakle aplauz za priznavanje nekih nemilih dogadjaja...

Za drugo da opet dokazemo da lazes ili izmisljas...mozda i neznas,ali u to je tesko poverovati..

1913.
38384_420223247137_287485_n.jpg

1933
1569_10151336057177138_226115433_n.jpg

Tipican primer kako su se Makedonci osecali i kada su odlazili iz svoje zemlje
1919
543348_10151338531127138_1479587334_n.png

Race - Macedonian

Ne znam sta vise treba coveku od ovoga da shvati da je u zabludi...teranje inata je tipicna osobina kod Srba...pa sada teraj i dalje ako zelis..Ali istina je drugacija..
:ok:

Dakle aplauz za priznavanje nekih nemilih dogadjaja...

Za drugo da opet dokazemo da lazes ili izmisljas...mozda i neznas,ali u to je tesko poverovati..

1913.
38384_420223247137_287485_n.jpg

1933
1569_10151336057177138_226115433_n.jpg
Tipican primer kako su se Makedonci osecali i kada su odlazili iz svoje zemlje
1919
543348_10151338531127138_1479587334_n.png
Race - Macedonian

Ne znam sta vise treba coveku od ovoga da shvati da je u zabludi...teranje inata je tipicna osobina kod Srba...pa sada teraj i dalje ako zelis..Ali istina je drugacija..
:ok:

Sa tobom, Sandanski, ne sećam se da sam nekad diskutovao pošto tvoje stavove smatram za obične gluposti. Ali, pošto insistiraš.

Dokument koji si poturio pokazuje da se taj čovek nije iselio 1919. godine nego 1910. Piše čak i kako se zvao brod kojim je doplovio. Rasa (šta god to značilo): makedonska, a nacionalnost: jugoslovenska (uprkos činjenici da Jugoslavija 1910. godine još ne postoji).

Takođe, piše da je rođen u Ohridu, Makedonija, uprkos činjenici da tada kada se rodio (1891) a i u času popunjavanja dokumenta, Makedonija postoji jedino kao regionalna odrednica. Što govori o tome koliko su uneti podaci provizorni.

Dakle, ako ti je ovaj dokument dokaz da su 1932. godine Makedonci postojali kao nacija, ja to mogu da shvatim samo kao uvredu za Makedonce.

Što se ostaloga tiče, postoje zapisi o tome da su se pojedinci (Krste Misirkov, npr.) i pre toga vremena koje ti navodiš kao "dokaz" izjašnjavali u prilog samobitnosti Makedonaca, ali to je daleko od toga da bi se smatralo da je nacija konstituisana. Ali to je već druga priča i suviše komplikovana za tebe.

А што се тиче тога да је Македонија део Југославије силом, тачно, само што је та сила изведена над Бугарима а не над Македонцима.

Ne znam ko je ziveo u Skopje,Bitola,Ohrid,Prilep....Krusevo..
Svi Makedonci tada nisu hteli tu Jugolsaviju gde ih ugnjetavaju....

Tako da je to sve bilo na silu...

a subtle falsification on your part, as what is you post is the first page of a 16th c. Bulgaro-Greek dictionary from the region of Kastoria that starts with the words - "Beginning. Bulgarian words and their correspondence in the popular (Greek) language". The full page is shown here.

The same with the Konikovo gospel ("Evangelie ... tiposano na bogarskoi ezik za sekoa nedelia ..." - title page), etc.

Prilozi

• ed_17.png
    ed_17.png
    15,6 KB · Pregleda: 2
a subtle falsification on your part, as what is you post is the first page of a 16th c. Bulgaro-Greek dictionary from the region of Kastoria that starts with the words - "Beginning. Bulgarian words and their correspondence in the popular (Greek) language". The full page is shown here.

The same with the Konikovo gospel ("Evangelie ... tiposano na bogarskoi ezik za sekoa nedelia ..." - title page), etc.

Prijatelju svako dobro...za tebe samo par slicica..

1396.jpg

attachment.php

Druga slika je pisani trag kako su nekada bugarski KANOVI (Mongoloidi) pisali pre nego sto su ih opismenili..

Dakle ne moze krava da cica od teleta...
Ne mozete vi da budete prvi u Slovenskom pisanju i pricanju i jeziku kada ste bili MONGOLOIDI dok vas nismo opismenili

Prema tome svaki tvoj komentar ili pokusaj je suvisan..obrni okreni vi ste bili Turskog-Tatarskog porekla i jezika..

Te rune koje si postavio je koristilo pola Evrope i Azije i koristili su ih i Sloveni i turanska plemena, latinica takodje je u tesnoj vezi sa tim načinom pisanja ... Ovo je više azijatska verzija doduše. U suštini ovakav stav je pogrešan, jer Bulgari su bili ratnička elita nad ostalim Slovenima koji kasnije postaju nacija. Tako da imaju oba porekla kao nacija. Razumno ako pogledaš totalno je pogrešno diskutovati na ovaj način.

Poslednja izmena:
Реално је то што је Стојко написао, премда не знам колико је жандара било размештено у Македонији. Срби јесу покушали да асимилују Македонце између два рата. Сузбијали су македонски језик, имена су им посрбљивали (нпр. Арсов - Арсић) и сигурно да је и жандармерије било много, мада баш није јасно како је та жандармерија помагала у асимилацији.

У одбрану српске политике се може рећи да македонска нација у том тренутку није ни постојала и да је наметање српске националне свести било одговор наметању бугарске (а не македонске) националне свести. Македонија је у том часу за Србе била тера мисионис и та мисија није успела. Можда због тога што је већ био формиран нуклеус неког македноснког националног осећања.

Тако је. И драго ми је шта се слажемо.
Види бројеве жандара који сам дао су тачни. Гадна су то била времена. Србија је стварањем (преурањеним) Југославије покупила много врелих кестења у шаци.
Прво Југославија је највише требала Хрватима за да се реше Аустромаџара и Југославија је оригинално њихова идеја... Србија мислечи да че тако решити проблем велике Аустроугарске мало наивно је улетила. Време је показало да католици и православци потпадају под утицај различитих центра моќи и када реално погледамо изгледа разлике су биле превелике. То је био први кестен.
Други је Македонија. Насилни други Балкански рат, још гори 1 св., пропаганде које су напуно разорили какво такво унитарно национално ткиво у Македонији, све то скупа сабрано тражило много жандара. Пробачу боље да објасним. Измеѓу два светска рата власт у Бугарској су држали македонци. Председник владе из Ресена Љапчев, од 12 министра 9 је било македонског порекла. Али ти македонци нису били као ми сада, ради се о људима који су желели читаву Македонију за себе. Инспиратори су бројних злочина против недужних цивила у ратовима. Обрачунавали се са србоманским селима. Често су упадале чете у источној Македонији, народ је процвилео од њих. И од жандара који опет свој бес искаљивали на недужне сељаке, бугараше како их звали. То је резултат када се једно нодоразвијено, несазрело национално ткиво поцепа.
У једно село живе Србомани (Срби) мали Београд кажу, на 5 км. од њега Бугарофилско (Бугари) мала Софија, а изнад та два села трече које даје неколико видних мак. националних дејаца. Сва три села имају исту ношњу, исте песме и припадају једном племену. Е то је тај врели кестен који покупи Србија.
О Еѓупцима који себе зову елини ми је испод части да трошим речи, нашли трло без псета и чобана.
Писао сам, могло је да буде другачије, могла је да се формира мак. република, нажалост реч референдум није постојала, могли да се избегну ратови али било па прошло.
Мене интересује сутра, оно сутра које остављамо нашим унуцима.
МИ у првом реду православни Словени смо један народ. Имамо субјективне поцепане историје свако за себе, а требало би 90 % исте да буде заједничка. Душан је и мој цар исто као и ваш. Самоилова кчер удаје се за Владислава мислим и та држава је колико моја толико и ваша. Ако мало размислим и питам се, зашто средњевековне државе Српске или Бугарске или она Самоилова, све те шире се на један те исти простор. Одговор је врло прост и сам се намеќе, лако се шире дотле докле имају подршку народа, а чији је тај народ ако не наш заједнички.
Ово горе сам написао као парадигма како би ја волео да се ствари даље развијају. Ми Словени никада нисмо имали минумум слуха о заједничким интересима, а интерес одувек нам је био исти. И одувек се преокрене у туѓу корист на нашу штету. И Тоо.

Te rune koje si postavio je koristilo pola Evrope i Azije i koristili su ih i Sloveni i turanska plemena, latinica takodje je u tesnoj vezi sa tim načinom pisanja ... Ovo je više azijatska verzija doduše. U suštini ovakav stav je pogrešan, jer Bulgari su bili ratnička elita nad ostalim Slovenima koji kasnije postaju nacija. Tako da imaju oba porekla kao nacija. Razumno ako pogledaš totalno je pogrešno diskutovati na ovaj način.

Pokazi te "rune" da koriste srbi ili makedonci pa da kazemo da je to ok....

Dzabe se trudis da "ublazis stvari"

Ма шта кажеш, када српска војска сломи отпор под Једреном и зароби турског команданта, онда нећемо да се препуцавамо ко је ослободио, онда смо џентлмени. Али када српска војска победи на Куманову, онда је то заслуга Бугара који су Турску притисли под Цариградом.

А за обесвећивање гробова нико није ни написао да је то разлог за рат, пошто ћу те подсетити да није Србија та која је напала него Бугарска. Него сам написао да је то покварило односе.

А "Шипци", како кажеш, не знам стварно какве сличност видиш. Ако и прекопавају гробља, бар се не може рећи да су нам савезници. Нешто са твојим размишљањем није у реду.

Српска восјка сломила отпор под Једренем? Не лупетај живота ти, него узми читај, не вреди расправљати с тобом.

Бугари су 11. марта, отпочели са последњим нападом на Једрене (Адријанопољ). Бугарске снаге, под командом генерала Николе Иванова, појачане са српском другом армијом (тачније две српске дивизије и нешто помоћних јединица) генерала Степе Степановића и српском тешком артиљеријом (38 опсадних топова и хаубице промера од 120 и 150 mm), заузеле су „неосвојиви“ град

http://sr.wikipedia.org/sr/Први_балкански_рат

У Старој Србији или ти Македонији.Него који народ је живео тамо?
Јован Цвијић види Србе свуда по Македонији колико знам, чак описује и њихов језик, ношњу, обичаје.

Molba knezu Milanu 12. junа 1878

"Vаšа Svetlosti, premilostivi Gospodаru!

Čuvši ovog dаnа, dа ćemo i posle tolike nаše prolivene krvi sа nаšom brаćom Srbimа, а protivu opšteg neprijаteljа Turčinа, ostаti opet pod Turcimа, аko se ne potpišemo pod Bugаrsku; Stogа molimo nаšeg jedinog i prаvog premilostivog gospodаrа, dа nаs prisаjedini Srbiji, jer smo mi Srbi u nаhijаmа:

Kumаnovskoj, Skopljаnskoj, Strumičkoj, Štipskoj, Veleškoj i drugim okolnim, nаjčistiji I nаjbolji Srbi,i zemljа je nаšа srce Srbije, iz koje ponikoše ne sаmo nаši sveti Nemаnjići,nego i držаvа i književnost i slаvа i moć i veličinа i sve i svjа što je srpsko bilo i što je dаnаs: što svedoče među stotinаmа celih, tisućаmа rаzvаljenih svetih srpskih crkаvа mаnаstirа i stаrih spomenikа; što svedoče mnoge svete mošti srpskih svetаcа i mučenikа;što svedoče tolike episkopije i mitropolije; što svedoči nаš sаčuvаni čisto srpski stаrijezik kojim su govorili još cаrevi i krаljevi nаši; što svedoče nаši čisto prаvi srpskiobičаji, nаšа prаvа i čisto srpskа nošnjа i mnogo drugo".

Ustаnici, Srbi iz nаhijа Kumаnovske, Skopljаnske, Pаlаnаčke, Strumičke, Veleške i iz okolnih, uputiše ovu molbu knezu Mihаjlu 12. junа 1878. godine sа Kozjаkа.
Potpisаno je pet stotinа prvih ljudi sа dvestаdvаdeset seoskih pečаtа.

Na Kozjaku je 2. juna 1878. god. održan zbor, sa koga su Srbi iz nahija Kumanovske, Skopske, Ćustendilske, Radomirske, Melničke, Nevrokopske, Kratovske, Štipske, Kočanske, Strumičke, Veleske itd. poslali Berlinskom Kongresu molbu, da se prisajedine Srbiji, navodeći za dokaz svoje narodnosti svoje stare crkve: Matejić sa crkvom Sv. Bogorodice, u kojoj se krunisao kralj Milutin; Sv. Đorđe u Nagoričinu, zadužbina kralja Milutina; Bogorodica Zabelska, zadužbina Stevana Nemanje; Bogorodica Karpinska, zadužbina kraljeva Radoslava i Dragutina; Prohor Pčinjski, zadužbina kneza Lazara; Sv. Joakim Osogovski, zadužbina kralja Dragutina; Sv. Bogorodica Rilska, zadužbina kralja Stevana Dečanskog; Sv. Gavril Lesnovski, zadužbina despota Jovana Olivera.

Велике јер Србија тај излазак није добила.

Ево ти карте Јован Цвијића из 1919, настале за потребе мировне конференције и давања легитимитета контоли над Македонијом:

Macedonia_-_Point_of_View_of_the_Serbs.jpg

Иначе, он је у својим публикацијама мењао приказе и ставове према потребама политике (политичари су га наравно ангажовали), па су Македонци 1903. били јужни Срби, а ево на крају тог процеса видимо тзв. Славо-Македонце као етничку групу тобож најближу Србима, чиме се даје легитимитет и утемељење контроли Вардарске Макеодније од стране краљевине СХС.

Као што Стојко рече, после овога се кренуло са новом гимнастиком у виду покушаја србизације вардарске Maкедоније (дакле најпре се представе као Славо- Македонци, а онда се иде даље), али то је већ било толико гротескно да су се интелектуални кругови у држави управо спрдали са таквом политиком.

Иначе, мало је познато да су на територијама запоседнутим од стране српске војске у Македонији 1913. букнули устанци локалног становништва, прогуглај мало о Охридском и Тиквешком востанију, ваљда су то ови што су писали молбе краљу Милану... Српска војска је угушила те устанке великим репресалијама..
Краљевина СХС, и касније Краљевина Југославија су константно биле суочене са герилским акцијама комитских одреда у Македонији, мета су били органи власти (прочитај о Владимиру Прелићу, начелнику полиције вардарске бановине, атентату на њега и атентаторки Мари Буневој).

Стојко, а јеси ли размишљао некад да је тих 12000 жандара у краљевини Југославији било стационирано због Албанаца у Македонији, а не због Македонаца. Не памтим честе буне македонаца против државе сем неких спорадичних случајева. Што се тиче Косова, тамо је буне гасио Коста Пећанац.
Глупости, ти жандари су управо били стационирани због комитски чета ВМРО, које су, подржане логистички са бугарске стране вршиле терористичке нападе на органе власти, и на Србе колонисте. Не могу тренутно да се сетим имена села које су комитске чете у нападу спалиле до темеља и побиле становнике колонисте, село се налази у североисточној Макеоднији, некада је било насељено муслиманима који су се у међувремену иселили у Турску, а власи краљевине су населиле Србе колонисте из пасивних крајева. Можда ми Стојко може помоћи око имена тог села, све је то историјски документовано, али се о томе слабо прича, у сваком случају, сетићу се па ћу поставити везе..

И да, још у време првог балканског рата почињу први контакти и сарадња качачких арнаутских чета и одреда ВМРО у борби против српске, а касније југословенске власти. Арнаути су се међутим били брзо примирили, нарочито у Македонији, док на Косову, у злогласној Дреници, све до 1924. није било државне власти краљевине, владао је мали цар, Азем Бејта, а тај крај су звали Мала Албанија. Тек 1924. жандармерија краљевине, уз артиљеријску подршку војске и у опсежној акцији ликвидира државу у држави Азема Бејте (како видимо данас, само привремено).

Српска восјка сломила отпор под Једренем? Не лупетај живота ти, него узми читај, не вреди расправљати с тобом.

Бугари су 11. марта, отпочели са последњим нападом на Једрене (Адријанопољ). Бугарске снаге, под командом генерала Николе Иванова, појачане са српском другом армијом (тачније две српске дивизије и нешто помоћних јединица) генерала Степе Степановића и српском тешком артиљеријом (38 опсадних топова и хаубице промера од 120 и 150 mm), заузеле су „неосвојиви“ град

http://sr.wikipedia.org/sr/Први_балкански_рат

Шта је са тобом човече? Имаш ли ти икакву представу о томе о чему пишеш? Имаш ли уопште представу шта је опсада тврђаве и зашто су важни топови? И зашто су Бугари уопште у тражили помоћ српске војске, која није раније уговорена?

Пошто видим волиш Википедију, ево ти па читај.

http://sr.wikipedia.org/sr/Опсада_Једрена_(1913)

Иначе, потпуно иста ствар је била са Скадром који Црногорци такође нису могли да освоје без тешких топова. И када се Скадар практично већ предао, војводи Бојовићу је наређено да се повуче јер су представници великих сила јасно поручили да то освајање неће бити прихваћено.

Pokazi te "rune" da koriste srbi ili makedonci pa da kazemo da je to ok....

Dzabe se trudis da "ublazis stvari"

Ne ublažujem stvari nego kažem ti kako glasi opšta kultura sa nekim kad razgovaraš. Pogotovu na temu istorije i slično. Inače u doba kad su se koristile, uglavnom su koričšene u drvetu na grančicama, zarezivanje, mnogo pre Srba i Bivših Jugoslovenskih Republičana Makedonaca :D Odnosno Sloveni po centralnoj Evropi pre nego što su došli na Balkan su osvedočeno koristili "crte i zareze". Pošto je to bilo rašireno pismo od istočne Azije do Francuske, odnosno način pisanja koji može da ima isti koren onda je evidentno na šta je to moglo da liči.

Turska plemena, Madjari, Ugari, Finci, Germani, Kelti su koristili slična "pisma" i simbole... Balto-Sloveni i kasnije južni Sloveni ne mogu nikako da odskaču od toga ...

Takodje ne znam kakve Makedonce ti tražiš maltene u praistoriji kad je to relativno mlada nacija, nastala od nekih slovenskih plemena, srpskih, grko-romanskih i blisko-istočnih čije su potomke obuhvatile neke granice nove oblasti koja kasnije postaje država...

Шта је са тобом човече? Имаш ли ти икакву представу о томе о чему пишеш? Имаш ли уопште представу шта је опсада тврђаве и зашто су важни топови? И зашто су Бугари уопште у тражили помоћ српске војске, која није раније уговорена?

Пошто видим волиш Википедију, ево ти па читај.

http://sr.wikipedia.org/sr/Опсада_Једрена_(1913)

Иначе, потпуно иста ствар је била са Скадром који Црногорци такође нису могли да освоје без тешких топова. И када се Скадар практично већ предао, војводи Бојовићу је наређено да се повуче јер су представници великих сила јасно поручили да то освајање неће бити прихваћено.

јел ти оно рече да су срби ослободили једрене?

Ево ти карте Јован Цвијића из 1919, настале за потребе мировне конференције и давања легитимитета контоли над Македонијом:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/86/Macedonia_-_Point_of_View_of_the_Serbs.jpg

.

Не разумем да ли неко воли да буде глуп или се прави на силу?

Таквих мапа има на 100 у различитим варијантама...од различитих аутора и мислилаца...
Зар не видиш да и на тој твојој мапи пише да има Македонаца?!

Само будала може да се залепи за једног аутора и једну мапу..Ај сада да се сви залепимо за једну мапу где нам највише одговора какав је приказ.

http://svetisrbi.ru/atlas2.htm

Ево старије мапе рађене од руку Македонаца а не три хијене из суседства...
KartaMakedoniiapoprogramanaMakedons-1.jpg

Kao sto je pogresno stvari nasloviti i zapocinjati time Bugari pa Bugari... Jos za vrijeme prvog balkanskog rata, nazalost, sve clanice-saveznici su radile iza ledja jedna drugoj, sto se obilo o glavu svima na druze staze...
Na sjevernu Macedoniju niko nije polagao pravo osim Srba, niti je to Srbima iko osporavao. a ni Bugari to nijesu trazili... Nezajazljivi apetiti i politicka glupost i seprtljanstvo su doveli do toga da Srbi ne drze ni jedan djelic Macedonije i isti ti apetiti i politicka nedoraslost i seprtljanstvo su odveli Srbe pravo u ambis kao narod, najvecom nesrecom koja je zadesila srpski narod, daleko vecom od turskog ropstva, tkz. jugoslavije i tkz. jugoslovenstva...

Sprske aspiracije kako na cijelu Macedoniju, tako i na sjevernu polovinu Albanije (pri tome ne misim na Skadar, njega je trebalo uzeti), nijesu nista drugo nego politicko seprtljanstvo i glupost, koji su se obili i dan danas se obijaju Srbima o glavu.

Naravno da su Bugari tražili Srbima severnu Makedoniju. Ono što su oni zvanično nama priznali kao nesporno srpsko je teritorija severno od Šare. Bugari su imali Skopsku vojnu oblast iako je Skopje trebalo da bude naše ako bi se razgraničili linijom Kriva Palanka - Ohrid.
Ono što su oni u stvari hteli je ono što su im Austrougari dali 1915-16. Sve istočno od Velike Morave, celo Južno pomoravlje i Kosovo i naravno celu današnju Makedoniju.

ти си сaндaнски зaдрт и вртиш једну и исту причу. истинa је дa свaко може дa нaцртa кaрту, aли ово што сaм јa постaвио је етничкa кaртa којa је одрaжaвaлa стaновиште звaничног беогрaдa нa мировној конференцији у пaризу, и којa је тaмо и звaнично предственa, уз одговрјућ обрзложењ, реферaте стручњaкa који су тaмо брaнили стaвове држaве, пре свих јовaнa цвијићa.
могу ти покaзaти етничке кaрте које је звaнично предстaвил бугaрскa стрaнa при зaступaњу својих стaвовa нa тој истој конференцији, aли теби то ништa не знaчи, ти ћеш опет дa причaш једно те исто...

Hajde jos jednom da pokazemo kako lepo izmisljas...ili lazes...
Sve jedno...Opet trabunjas gluposti..

Life of Methodius - Macedonian Saint

993 - Gravestone Inscription - Emperor Samoel, Macedonia

1852 - The Konikovo Gospel

1875 - Georgi Pulevski, History and Dictionary

1903 - Krste Misirkov, On Macedonian Matters

1925 - Abecedar, Macedonian Language Primer

1939 - Kosta Apostolov Solev

Evo nekoliko primera,a sada pametnom je dovoljno jednom da procita i vidi...Ni traga ni glasa od Srpskog jezika,isto se i danas prica kao i pre 200 godina kod nas....
Nikakvih namernih menjanj nije bilo kako ti volis da lazes,vi ste opsednuti sopstvenim lazima...

A vi i dalje mastajte...svako ima pravo na to...ali cinjenice i dokazi govore istinu...

Kakve veze imaju ovi tekstovi kad se nigde ne spominje Samuilo? :roll:

ти си сaндaнски зaдрт и вртиш једну и исту причу. истинa је дa свaко може дa нaцртa кaрту, aли ово што сaм јa постaвио је етничкa кaртa којa је одрaжaвaлa стaновиште звaничног беогрaдa нa мировној конференцији у пaризу, и којa је тaмо и звaнично предственa, уз одговрјућ обрзложењ, реферaте стручњaкa који су тaмо брaнили стaвове држaве, пре свих јовaнa цвијићa.
могу ти покaзaти етничке кaрте које је звaнично предстaвил бугaрскa стрaнa при зaступaњу својих стaвовa нa тој истој конференцији, aли теби то ништa не знaчи, ти ћеш опет дa причaш једно те исто...

Ne možeš da mu daš bugarsku kartu sa konferencije, jer Bugari nisu ni pregovarali na konferenciji. Oni su samo potpisali ono što su se Vilson, Džordž i Klemenso dogovorili.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back