Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

ovo je moj pas sa sest i po meseci ima oko 70 u grebenu
sta mislite o njemu

Veliki pozdrav za tebe Sasha81, primecujem da kacis dosta slika veoma lepih Sopova, zanima me da li su psi tvoji i da li bi mogli da se pogledaju uzivo.
Ja sam ponosni vlasnik i obozavalac ove rase i dosta pratim sve vezano za nju, pa bih, ukoliko je moguce voleo da vidim tvoje pse.

Veliki pozdrav za tebe Sasha81, primecujem da kacis dosta slika veoma lepih Sopova, zanima me da li su psi tvoji i da li bi mogli da se pogledaju uzivo.
Ja sam ponosni vlasnik i obozavalac ove rase i dosta pratim sve vezano za nju, pa bih, ukoliko je moguce voleo da vidim tvoje pse.

Pozdrav i tebi,moji psi su :Srba,Lea,Dona i jedna mlada zenka Tea a Astra vise nije kod mene.Naravno da se mogu pogledeti uzivo,ako budes hteo da ih vidis slobodno dodji..pozz:)

Pozdrav svima, ja se ponovo javljam posle vise meseci. Ubrzo po mom prvom javljanju mi je stradao internet, a kada sam napravio vezu i dosao na ovaj sajt, video sam gomilu prepirke. To me je, iskreno, malo i odbilo od same diskusije. Ocigledno nismo bili u stanju da se dogovorimo sta je starije, kokoska ili jaje, tako da sam odustao od ucestvovanja u tome. Medjutim, vidim da se u poslednje vreme situacija smirila, sto je lepa vest, i da su se ponovo vratili pravi ljubitelji ove rase. Tim povodom prilazem jedan noviji snimak mog psa, Age, koji je sada star skoro 8 meseci.

Поздрав свима. Први пут сам на овом форуму. Ја сам као и ви један од оних који се диве раси српски одбрамбени пас и планирам да овог или следећег лета узмем једно штене, али бих пре тога желео да сазнам неке ствари о којима до сада нисам читао на овом форуму (стигао сам до 1450. коментара). Не бих да чувам пса ако немам услове за њега!!
Занима ме која је минимална висина ограде око дворишта. Имам ограђено двориште од 15 ари, али мислим да висина ограде није довољна (120 цм). Да ли овај проблем треба да решим повећањем ограде, или да ставим бодљикаву жицу или да пса учим да не прескаче ограду (ако је могуће и потребно)?
Следеће што ме занима је колико хране дајете псу дневно, шта му најчешће дајете и колико новца дајете месечно за храну.
Напоменуо бих да сам раније имао пуно мање псе, што значи да овакве проблеме нисам имао.

Поздрав свима. Први пут сам на овом форуму. Ја сам као и ви један од оних који се диве раси српски одбрамбени пас и планирам да овог или следећег лета узмем једно штене, али бих пре тога желео да сазнам неке ствари о којима до сада нисам читао на овом форуму (стигао сам до 1450. коментара). Не бих да чувам пса ако немам услове за њега!!
Занима ме која је минимална висина ограде око дворишта. Имам ограђено двориште од 15 ари, али мислим да висина ограде није довољна (120 цм). Да ли овај проблем треба да решим повећањем ограде, или да ставим бодљикаву жицу или да пса учим да не прескаче ограду (ако је могуће и потребно)?
Следеће што ме занима је колико хране дајете псу дневно, шта му најчешће дајете и колико новца дајете месечно за храну.
Напоменуо бих да сам раније имао пуно мање псе, што значи да овакве проблеме нисам имао.

Бодљикаву жицу на тако ниској огради немој да стављаш да не повредиш пса. имаш и фабрички ниже жичане ограде од пола метра, па је боље надоградити ту висину, а ако добро издресираш пса неће ти ни требати. Један друг има јако агресивног СОП-а и поред отворене капије он не излази ван дворишта.

За кувану храну цена ти је око 60 дин пилећа леђа и млевене пилеће кости, скуване говеђе изнутрице су јефтиније. Од суве хране ја користим неку немачку Јосеред, јер ту храну од јефтинијих једино хоће да једе. У периоду раста нема штедње, тада мораш куповати и Ројал канин и друге квалитетније марке. Ја мом Бену кувам отприлике 1 кг пилећих леђа или млевене пилеће кости уз додатак пиринча, мешано крупно сточно брачно кукуруз, јечам, овас, сурутку у праху, пивски квасац, понекад јаје и миназел (додатак исхрани за стоку, а то је уствари млевени минерал зеолит, који служи да би избацио токсине из организма, користи се и као додатак људској исхрани.

Poslednja izmena:
Хвала на одговору Dishi68. Саслушаћу још нека искуства и препоруке у вези прескакање ограде. Мислим да пас неће прескакати двориште ако му од малих ногу то строго забраним и по неки пут казним. Иначе, моја ограда је жичана и мислим да соп не може баш лако скоком да је прескочи, па му онда преостаје да се пење по њој, што није баш лако, јер је то жица. Да је ограда од бетона или дрвета ту би се лакше попео и ослонио при скоку, јер су такви материјали знатно чвршћи и стабилнији. Самог себе тешим!!

Мој Бен је везан са 10-так месеци прескакао ограду пењањем прво од 120 цм па и касније када сам додао још једну даску на 150 цм. Тај као импровизовани бокс је прескакао зато што је хтео да иде у ВЦ, али чисто сумњам да би прескочио ограду двотишта.

Back