Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Evo još fotki Bena

Smanjena%20DSCF0069.JPG

SmanjenaDSCF0037.JPG

SmanjenaDSCF0042.JPG

Možeš li poslati njegove podatke: težina, visina, obim grudi vrata itd

Znas kako, ja mu nisam merio visinu, ali Brane, kada ga je video pre par dana tvrdi da je Ceda visok preko 75cm, jer je koji cm visi od svog oca Cezara,ciji je Brane vlasnik. A sto se kilaze tice,merio sam ga pre otprilike mesec dana kod veterinara i tada je imao preko 50kg, sada predpostavljam da ima oko 60kg ili nesto manje. Obim grudi mu nisam merio ali ako te zanima izmericu. Sve u svemu pas je velik, samo mu po meni fali jos desetak,petnaest kila pa da bude pravi. Moram da napomenem da nije halav, tako da jede onoliko koliko njemu odgovara, pa ne mogu da gaa natovim...

Odličan primerak, vidi se da je u standardu.
Pozdrav Dome i nastavi samo tako to će biti pravi div.
A Ben me svaki put sve više oduševi, prelep pas.
Pre nekoliko dana sam video jedno leglo sopova, 9 štenaca i svi su kao jedan, ovih dana treba da budu pelcovani i da krenu u prodaju, otac im je Toša a majka Bubi, štenci su naravno u standardu kao i njihovi roditelji.

a zasta sluzi ta clicker metoda?:confused:

Za početnu dresuru. Pas primera radi sam sedne ti klikneš klikerom (ili bilo čime što će izazvati konstantan ton, npr. zvuk upaljača) i daš mu poslasticu (kreker) i tako dok nauči lepo da sedne. pre toga uvodiš komandu glasom sedi. Potraži na netu ima dosta o kliker metodi. Ja sam napravio grešku sa upaljačem tako što dok je Ben još bio mali, kad god sam hteo da upalim cigaru Ben sedne, zato sam i nabavio kliker. Na ovom filmiću se vidi da kasnim sa klikom i da ponavljam komadu što je neispravno.

Nesto razmisljam,ne bi bilo lose da se organizuje neki skup gde bi se nasli svi oni koji imaju sopove, pozovu se svi ljubitelji, razmene iskustva, naprave se slike kerova. To se onda sve postavi na internet i siroj javnosti se prezentuje rasa, pokazemo koliko nas ima i istovremeno pobijemo sve tvrdnje onih koji govore da su to sve karakterno i morfoloski razliciti psi. Smatram da bi to bio jedan veliki korak napred ka priznavanju ove predivne rase pasa!!!

Ovako do sada ,koliko sam ja shvatio, svi se krijemo po kojekakvim forumima i nije ni cudo sto se svi oduseve kada vide lepo vaspitanog Sopa na ulici, jer vecina njih ima misljenje da je to nekakva zver projektovana za borbe pasa, a pritom retko ko i zna kako Sop uopste i izgleda. A da ne pricam da postoje oni koji bi takav skup rado posetili zbog manjka informacija do kojih inace mogu da dodju o ovoj rasi. Sve u svemu svi se cudimo kako rasa nije priznata, a jako je malo onih koji su uradili nesto konkretno da se to promeni.

Ја сам за Домов предлог. У прилог да Соп није крволочан је и прексиноћни сусрет Бена са малим комшијом који је тек проходао. Шта дете зна шта је соп. Бен је био везан и држао сам га око врата, а мали комшија му је неустрашиво пришао (наравно уз очево присуство) , пруживши своје ручице према Беновој глави, нашта Бен није реаговао, како би неки очекивали, већ је само лизнуо ручице маленог комшије. Бен само лаје на комшије који му се не јаве или који га не мазе док пролазе поред ограде. Лаје и на непознате људе који се сувише приближе огради. Умало да спречи крађу оближњег киоска, но то је дуга прича. Неко вече је имао блиски сусрет са стафордом сарим 2 године и ништа, Бен би само да се игра. Синоћ је имао сусрет са женкицом Немачког овчара старом 4 месеци, док је она скакала око њега, он се лежећи полако приближаво и поново ништа, чак је цвилео док сам га држао мало даље од ње. Према Бену су углавном позитивне рекције, чак ми се дешавало да људи колима стану и да му се диве, док га се мањина плаши, претежно због његове величине, али претпостављам да се они плаше скоро свега што лаје.

Па власници Сопова када и где ћемо се организовати. Претпостављам да би прво требало направити Клуб власника и љубитеља ове јединствене расе. Ако неко има таквих искустава нека се јави.

Gledao sam DVD o SOP-u
pa šta da kažem
napredak, izašao je prvi dokumentarni film o ovoj rasi

o kvalitetu pasa neću da govorim
svi psi u standardu
posebno me oduševljavaju Gavrilovićevi psi, ni blizu onim psima zbog kojih su mnogi kritikovali Nenada, to je dobro za samu rasu jer dugodlaki i oni psi koji nisu u standardu nemaju više nikakvo uporište

Dishi pridružujem se tebi i domu, bilo bi lepo organizovati neko druženje

Sima966 da li bi mogao da kazes gde DVD moze da se nabavi. Ja ga vec neko vreme trazim.

Пеђа је тек недавно направио ДВД обећао је да ћу га ускоро добити. И мој Бен је на снимку него тада је био мало и поспан. Наиме Пеђа га је снимао кад је имао око 4-5 месеци и то негде око поднева, на највећој врућини.

Него, људи ајде стварно да се организујемо, прво би требало да набавимо неки статут љубитеља неке расе паса као нпр. шарпланинац или тако нешто, затим да се од најозбиљнијих и најстручнијих одгајивача направи нешто као Управни одбор клуба и да се утврде правила и наравно организује изложба.Све то може у једном дану да се уради (изложба паса), наравно уз претходни договор свих заинтересованих. Такође би требало да се размисли и о медијској промоцији СОП-а. (Ко је у јутарњем програму РТС доводио Сопове, пре неких годину дана?)
Наравно треба одредити и место одржавања изложбе. Моје је мишљење да је Београд најприкладнији баш због те медијске промоције иако у многим мањим местима има више Сопова.

Video sam Bena, vidi se da je mlad na snimku ali je ispao OK

Хвала, сада му треба мало обуке тј. дресуре. Најбоље би било да ја идем с њим на обуку али видећемо. Кад стигну $ ;). Слуша Бен, али би ипак требао да имам апсолутну контролу над њим, што за сада није случај, ипак је то огроман пас, брата је практично нокаотурао главом, када се овај нагао над њим да га помилује, само што је Бен дигао главу. Доста је живахан, што и разумем пошто је још млад. Неколико пута ми је у игри скинуо наочаре, сва срећа никад их није поломио. Кад је незадовољан нечим нпр. није на време добио храну, он посеже за мојом руком благим стиском, али кад му кажем седи он седне. Да га неко види када ме "напада" помислио би да ће ме појести, али ипак зна ко је алфа. Нашо сам му замену за моју руку, стару унутрашњу гуму, па сада кад је нервозан само заљуљам гуму и он је одмах хвата, на комаду пусти он то и уради.

Nije problem za medije, to će se organizovati
veći je problem ujediniti odgajivače.
Pretpostavljam kako bi sve to išlo i ko bi bili ključni ljudi koji bi balansirali
Mislim da bi pre izložbe trebalo organizovati neko druženje (nezvanični izložbu) gde bi se skupili odgajivači sa psima (ili bez pasa) gde bi razmenili iskustva i dogovorili se o daljem delovanju.

Back