Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Moже и тако, само ипак мислим да би требало организовати барем негде у географској средини Србије(нпр. Шумадија), да би што већи број паса био доведен. За мој Југ мислим да нема доваљан број квалитетних паса, ако грешим нека ме Зоран исправи. За Војводину се зна да има доста добрих паса, али је она нама с Југа мало далеко $.:cry: Нисам толико упућен да бих знао где има у Централној Србији доста добрих Сопова. А и већи број власника сигурно нема рачунар, па би требало обавестити људе. Могу се и фотке тих паса наћи на овом и другим форумима, ја сам се мало око тога потрудио, џабе ако ми знамо да постоји још добрих примерака Сопова, а то остали не виде и кажу: какав соп то су обичне "сукерице", а ти исти када виде Бена, промене мишљење.

Шири даље.

Ja sam za. Sto se mene tice ne bi mi bio problem da dodjem gde god da se dogovorimo. Slazem se i sa time da se prvo informisu ljudi i da se negde nezvanicno nadjemo i tu bi se mogli dogovoriti sta i kako dalje da radimo. Samo da se vise nesto pokrene. Ljudi, steta je za ovako predivne pse, a opet oni se sami za priznanje nece izboriti.
Od toga ce svi imati koristi i ljubitelji i oni koji drze Sopa kao i odgajivaci...

Poslednja izmena:
Prvo pre svega treba kontaktirati najveće odgajivače, Gavrilovića, Peđu Balanca i nekog od odgajivača iz Beograda Spasojevića i po potrebi još nekog.
Predlažem prvo telefonski kontakt sa njima a nakon toga obavezno sastajanje tih odgajivača.
Pošto ste vas dvojica to pokrenuli ja predlažem vas da kontaktirate ove odgajivače, inicirate i prisustvujete prvom sastanku.

Imam pouzdane informacije da trenutno može da se izvede preko 50 (pedeset) pasa u standardu što je sasvim dovoljno za jednu dobru izložbu.

Prvo pre svega treba kontaktirati najveće odgajivače, Gavrilovića, Peđu Balanca i nekog od odgajivača iz Beograda Spasojevića i po potrebi još nekog.
Predlažem prvo telefonski kontakt sa njima a nakon toga obavezno sastajanje tih odgajivača.
Pošto ste vas dvojica to pokrenuli ja predlažem vas da kontaktirate ove odgajivače, inicirate i prisustvujete prvom sastanku.

Imam pouzdane informacije da trenutno može da se izvede preko 50 (pedeset) pasa u standardu što je sasvim dovoljno za jednu dobru izložbu.

Pa dobro nisam baš ja započeo, činimi se da je to ustvari bilo aktelno pre nekih godinu dana. Ja osim Peđe nikoga neznam. Naravno da ga mogu kontaktirati. Ovo možemo ostaviti i za privatne poruke. Pa, javite mi se.

Slazem se, poznajem i ja Pedju, ali ne dobro,a znam i jos dva ili tri vlasnika Sopa u NS i okolini sa kojima mogu da porazgovaram na tu temu i pretpostavljam da bi oni bili radi da eventualni skup posete sa psima ili ne,svejedno. Slazem se i sa time da se kontaktiraju odgajivaci i da im se predoci da postoji neki krug ljudi koji su zainteresovani da se skup odrzi. Ne ocekujem da se odazove mnogo ljudi, ali bar bismo imali neki pocetak. Nadjemo se,upoznamo,razmenimo iskustva,uslikamo pse i onda sve to objavimo na internetu, a mozda se i neki mediji zainteresuju za to!
To bi pre svega bio jedan ogroman korak unapred, sto se tice same rase, a nakon toga bi svaki naredni susreti bili mnogo lakse organizovani...

I jos jedna stvar, smatram da nije poenta u izlozbi ili da poredimo pse,ciji je veci,lepsi,vise ili manje u standardu(to bi trebalo ostaviti za neki od narednih susreta), vec da pokazemo ljudima iz kinoloskog saveza i svima onima koji pitanje Sopa ne uzimaju ozbiljno, da ovi psi postoje i to u dosta velikom broju, da su svi isti i na taj nacin vise ne bi niko mogao da ih ignorise!

Poslednja izmena:
Slazem se, poznajem i ja Pedju, ali ne dobro,a znam i jos dva ili tri vlasnika Sopa u NS i okolini sa kojima mogu da porazgovaram na tu temu i pretpostavljam da bi oni bili radi da eventualni skup posete sa psima ili ne,svejedno. Slazem se i sa time da se kontaktiraju odgajivaci i da im se predoci da postoji neki krug ljudi koji su zainteresovani da se skup odrzi. Ne ocekujem da se odazove mnogo ljudi, ali bar bismo imali neki pocetak. Nadjemo se,upoznamo,razmenimo iskustva,uslikamo pse i onda sve to objavimo na internetu, a mozda se i neki mediji zainteresuju za to!
To bi pre svega bio jedan ogroman korak unapred, sto se tice same rase, a nakon toga bi svaki naredni susreti bili mnogo lakse organizovani...

I jos jedna stvar, smatram da nije poenta u izlozbi ili da poredimo pse,ciji je veci,lepsi,vise ili manje u standardu(to bi trebalo ostaviti za neki od narednih susreta), vec da pokazemo ljudima iz kinoloskog saveza i svima onima koji pitanje Sopa ne uzimaju ozbiljno, da ovi psi postoje i to u dosta velikom broju, da su svi isti i na taj nacin vise ne bi niko mogao da ih ignorise!

Mogao bi prvo jedan neformalni skup, možda u okviru neke izložbe pasa, pošto i drugi ljubitilji pasa nisu upoznati sa Sop-om kao rasom, mada nebi bilo uredu, da ometamo izložbu. Znači dogovor pa neformalni skup. i naravno sajt

Poslednja izmena:
Tako, treba kontaktirati svakoga koga znamo da bi bio zainteresovan, upoznati ga sa namerom da se odrzi skup i kontaktirati odgajivace,da vidimo koliko su oni zaineresovani i kako oni mogu da pomognu. Nakon toga cemo se mi na forumu dogovoriti za mesto,vreme i karakter skupa i javiti sve to zainteresovanima...

Ja licno nisam za to da idemo na neku izlozbu,jer mislim da bi nam neko iz kinoloskog saveza mogao uzeti za zlo sto njihove manifestacije koristimo u svrhu promovisanja jedne,jos uvek nepriznate rase pasa,pogotovo kada bi se na jednom mestu skupilo mnogo Sopova. Nekome sa strane mozda ne bi bilo jasno o cemu se radi pa bi mogao to da nam uzme za zlo.
A kada se vec sastanemo tu bi svako mogao da da predlog kako i na koji nacin bismo se izborili da se napokon Sop i prizna kao rasa. Tu pre svega mislim na upoznavanje sire javnosti sa rasom, posete drugim izlozbama,jednostavno da KSS ne bi mogao da bude vise imun i da ne primecuje da psi postoje

Poslednja izmena:
Ja licno nisam za to da idemo na neku izlozbu,jer mislim da bi nam neko iz kinoloskog saveza mogao uzeti za zlo sto njihove manifestacije koristimo u svrhu promovisanja jedne,jos uvek nepriznate rase pasa,pogotovo kada bi se na jednom mestu skupilo mnogo Sopova. Nekome sa strane mozda ne bi bilo jasno o cemu se radi pa bi mogao to da nam uzme za zlo.
A kada se vec sastanemo tu bi svako mogao da da predlog kako i na koji nacin bismo se izborili da se napokon Sop i prizna kao rasa. Tu pre svega mislim na upoznavanje sire javnosti sa rasom, posete drugim izlozbama,jednostavno da KSS ne bi mogao da bude vise imun i da ne primecuje da psi postoje

Uredu je ovo za izložbe, nebi imalo smisla.

Kontakt sa velikim odgajivačima smatram važnim jer svaki od njih ima preko sto odgajivača u kontaktu.
Slažem se da bi svaki odgajivač na skupu bio dobrodošao, ali prvi dogovori moraju biti između odgajivača sa najvećim autoritetom.
Mišljenja sam da na izložbe KKS ne treba ići dok se ne stvore uslovi za uslovno priznanje, tačnije dok ne dođe do dogovora odgajivača jer uslovi za uslovno priznanje već postoje.

Možda bi na taj prvi sastanak trebalo pozvati i Radeta Dakića Kiću, našeg priznatog kinološkog stručnjaka koji je napisao knjigu o sopu, i naravno neke od pomalo zaboravljenih odgajivača koji su takođe dobro upoznati sa ovom rasom npr. Jovanović Slađan, pa i onog odgajivača iz Višnjice koji su devedesetih godina puno uradili na ovoj rasi.

Mene su Nenadovi psi isto oduševili,
to je ono što je oduševilo mnoge odgajivače sa kojima sam pričao, nema više kratkih pasa, dugodlakih, jednom reči rečeno nema pasa van standarda.

Ostaje jedino da odgajivači koji imaju pse van standarda budu malo savesni pa da ne pare takve pse.

Dome da li si video onog Peđinog mužjačića,
još nisam video onako krupno štene

Poslednja izmena:

Back