Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

PHP:
http://re.foto.radikal.ru/0707/83/fa06f5a35c5f.jpg
615e723265e9.jpg

POZDRAV SVIM LJUBITELJIMA PASA SVIH RASA
LEPO JE VIDETI DA POSTOJE ISKRENI LJUBITELJI I OVE RASE ALI JE POGUBNO DA SE TOLIKO MNOGO PASA NAZIVA SOP-OM. IZ TOG RAZLOGA RASA NECE JOS DUGO BITI PRIZNATA A SVE OVO STO NAZIVATE SOP-OVIMA SU MODIFIKACIJE RASE KOJA JE TREBALA DA PREDSTAVLJA NESTO NACIONALNO,I JEDINSTVENO U SVETU .
OPET JE TA POHLEPA ZA NOVCEM UPROPASTILA JEDNU VIZIJU I IDEJU ZA KOJU JE POTREBNO SADA OKO 50 GODINA DA OPET PODJE PRAVIM SMEROM ./OKOLINA MITROVICE,SAPCA POSEDUJE PREKO 70 LEGLA MODIFIKOVANIH SOP-OVA GDE NIKO NE VRSI SELEKCIJU I PARE SE SA RAZNIM DRUGIM SORTAMA /ZBOG IZBEGAVANJA KRVNOG SRODSTVA/ RODOVNICI SE STANCUJU .PSI SE MOGU SE NACI OD 70-150 EURA./PEDJA JE MALO KOREKNIJI ALI JE I ON SAMOINICIJATIVNO PARTIO KUJE SA MASTIFOM I DOGOM I TO VESTO PRIKRIVAO/.NORMALNO PRVO IDE PRICA
"BIRANOG STENETA" I CENE OD OKO 300 EURA PA GDE PRODJE I KOME UVALE.POSLE SE TA LEGLA RASPRODAJU POSTO ZASTO PA SE PARE SA OPET NESELEKTIVNIM PSIMA I OD RASE NEMA NISTA .NE BI DA POMINJEM ALI I ONAJ KO SE NE RAZUME SAMO DA POGLEDA SLIKE KOJE SU PROSLE FORUMOM MOZE DA VIDI DA IMA SVACEGA /NEUJEDNACENOST PO SVEMU I SVACEMU/VELICINA,BOJA USI,STAV,DRZANJE......A O KARAKTERU DA I NE PRICAMO JER MALI BROJ PASA POSEDUJE KARAKTER SOP-A JER SE TO PRVO GUBI KROZ SELEKCIJU. TAKO LJUBITELJI PASA VOLITE SVOJE PSE A ZA SOP-A CETE MORATI JOS MNOGO DA SACEKATE. OVO PISEM IZ RAZLOGA ONIH KOJI PLANIRAJU DA NABAVE PSA DA PROVEREI POREKLO BAR TRI GENERACIJE UNAZAD,VALIDNOST INTERNIH RODOVNIKA PRIBAVE
LITERATURU O PSU PA SE UPUSTE U KUPOVINU.........I TESKO CE DOCI DO PSA

POZDRAV

Pregledao sam po ko zna koji put celu temu i ustanovio da su psi od odgajivača iz Srbije dosta ujednačeni, ima razlike među njima ali nije velika kao razlika u odnosu na pse koji izlaze iz bosne, da budem precizniji psi u srbiji su mnogo približniji sopu u standardu nego psi iz bosne koji su totalno neujednačeni i svaki pas iz bosne je različitog karaktera.
A to za ukrštanje sopa sa drugim rasama je smešno, da si rekao za nekog drugog odgajivača pa ajde, ali za Pedju, za to će ti se svaki odgajivač koji je imalo upućen u rasu smejati.

sop:
POZDRAV SVIM LJUBITELJIMA PASA SVIH RASA
LEPO JE VIDETI DA POSTOJE ISKRENI LJUBITELJI I OVE RASE ALI JE POGUBNO DA SE TOLIKO MNOGO PASA NAZIVA SOP-OM. IZ TOG RAZLOGA RASA NECE JOS DUGO BITI PRIZNATA A SVE OVO STO NAZIVATE SOP-OVIMA SU MODIFIKACIJE RASE KOJA JE TREBALA DA PREDSTAVLJA NESTO NACIONALNO,I JEDINSTVENO U SVETU .
OPET JE TA POHLEPA ZA NOVCEM UPROPASTILA JEDNU VIZIJU I IDEJU ZA KOJU JE POTREBNO SADA OKO 50 GODINA DA OPET PODJE PRAVIM SMEROM ./OKOLINA MITROVICE,SAPCA POSEDUJE PREKO 70 LEGLA MODIFIKOVANIH SOP-OVA GDE NIKO NE VRSI SELEKCIJU I PARE SE SA RAZNIM DRUGIM SORTAMA /ZBOG IZBEGAVANJA KRVNOG SRODSTVA/ RODOVNICI SE STANCUJU .PSI SE MOGU SE NACI OD 70-150 EURA./PEDJA JE MALO KOREKNIJI ALI JE I ON SAMOINICIJATIVNO PARTIO KUJE SA MASTIFOM I DOGOM I TO VESTO PRIKRIVAO/.NORMALNO PRVO IDE PRICA
"BIRANOG STENETA" I CENE OD OKO 300 EURA PA GDE PRODJE I KOME UVALE.POSLE SE TA LEGLA RASPRODAJU POSTO ZASTO PA SE PARE SA OPET NESELEKTIVNIM PSIMA I OD RASE NEMA NISTA .NE BI DA POMINJEM ALI I ONAJ KO SE NE RAZUME SAMO DA POGLEDA SLIKE KOJE SU PROSLE FORUMOM MOZE DA VIDI DA IMA SVACEGA /NEUJEDNACENOST PO SVEMU I SVACEMU/VELICINA,BOJA USI,STAV,DRZANJE......A O KARAKTERU DA I NE PRICAMO JER MALI BROJ PASA POSEDUJE KARAKTER SOP-A JER SE TO PRVO GUBI KROZ SELEKCIJU. TAKO LJUBITELJI PASA VOLITE SVOJE PSE A ZA SOP-A CETE MORATI JOS MNOGO DA SACEKATE. OVO PISEM IZ RAZLOGA ONIH KOJI PLANIRAJU DA NABAVE PSA DA PROVEREI POREKLO BAR TRI GENERACIJE UNAZAD,VALIDNOST INTERNIH RODOVNIKA PRIBAVE
LITERATURU O PSU PA SE UPUSTE U KUPOVINU.........I TESKO CE DOCI DO PSA

POZDRAV

Само да ти скренем пажњу да искључиш Caps Lock, кад куцаш великим словима, сматра се као да вичеш. Или си стварно викао?

Peđa je jedan od retkih odgajivača koji vodi rodovnu knjigu i sa svakom reči kojom krećeš na njega računaj da si tu reč uputi ogromnoj većini odgajivača u Srbiji.
Velika većina odgajivača u Srbiji je jedinstvena i sa istim ciljem, da se prizna rasa, i čim su počeli malo ozbiljnije da se bave sa ovom rasom, da prate standard i dobijaju ujednačene pse, kada se u selekciju štenaca i odraslih pasa za parenje uključuju naši poznati kinološki stručnjaci to nekome ne odgovara.
To za rodovnike je čista laž jer sam prisustvovao kad je Peđa uzimao rodovnike od Nenada za nekoliko legala u Srbiji i tom prilikom mu dao pare za štampanje tih dvadesetak rodovnika. Mi odgajivači tačno znamo ko je prodavao mešance sopa i sa kakvim rodovnicima, ko ih kopira i kako….
SOPe upravo činiš medveđu uslugu samoj rasi, ne znam odakle ti inspiracija za to što pišeš ali vidi se da si se i u prethodnim porukama sit nalupetao.
Hajde nam daj slike tvojih pasa kada si toliki stručnjak.

Ja ću opet da ponovim da me ove poruke veoma posećaju na reči Nenada Gavrilovića, i ako to nije Nenad onda neko postavlja njegove tekstove.
Pre oko mesec dana sam telefonom zvao oko dvadesetak odgajivača i vlasnika sopova tražeći kuče, jedini odgajivač koji nije upotrebio pogrdne reči ili kritike na tvorca rase Gavrilovića je Peđa Balanac, nije mi rekao ništa preciznije o Nenadovom radu ali ga nije ni kritikovao za razliku od ostalih odgajivača i vlasnika među kojima ima i poznatih ličnisti.
Nekada sam imao sopove, sada ću da uzmem još jedno štene ali od odgajivača iz Srbije, tačnije psa u standardu. Pratiću standard koji je izašao u knizi Radeta Dakića-Kiće a koji je napisao tvorac rase koji se sad ne pridržava tog standarda.
Takvih pasa u Srbiji iima dosta i neće mi biti problem da dođem do takvog šteneta.

SOP-e da li si ti Nenad Gavrilović?

Mora se priznati da ima razlike u ovoj našoj rasi pasa, ali mlada je rasa pa je to i normalno.
Primetio sam da je prisutan dosta velik broj pasa koji se veoma malo razlikuju od Blua, idealnog SOP-a i psa po kome je radjen standard.
Možda će ovi moji komentari izazvati kontra efekat od mog željenog, ali želim samo da dam podršku odgajivačima u Srbiji i da kažem da su mi prelepi psi: Zoranov Don i Bak, Branetov Cezar i Vini, Peđini Maks, Medena, Mala, Stevin Bole,Kusturicin Relja,Saletova Nena, Rajka, Radetova Astra, zatim Ben Akiba… ima još dosta pasa koji mi se sviđaju. Moram reći i to da mi se Don i Bole sviđaju više od Blua, nisam veliki stručnjak za kinologiju ali Don i Bole su mi nekako kompletniji, bolje odnegovani i mnogo lepši.

ZAMOLIO BIH PROVOKATORE: SOPa, DIDIJEa, …… DA SVOJIM KOMENTARIMA NE PODSTIČU SVAĐE I KVARE TEMU

Ovo je stvarno sramota, ovoliki broj provokatora na ovoj temi.
Taman se malo smirile strasti kad poče ovaj da provcira.
Zašto se ovde ne pojavljuju ljudi koji znaju o ovoj rasi, pa zbog ovakvih osoba kao što je ovaj SOP, Didije.
Peđa Balanac je pionir u uzgoju SOP-ova, on je jedan od zaslužnih što danas imamo ovakvo stanje, a uporedite kakvo je bilo stanje sa psima 2000 godine i sad, 2000. godine nije moglo da se nađe više od 10 pasa da su približno isti a danas ih ima oko 60-70, 90% kombinacija o parenjima se nalazi zapisano kod Pedje, on vodi rodovnu knjigu.
Zašto više nemamo na ovoj temi slike od Dona koji je prelep pas, zato što Zoran neće da pruži zadovoljstvo ovakvim ljudima koje ne znam ni kojim imenom da nazovem, PROVOKATORI, nema ni slika od Stevinog Boleta, zašto nema Jevđe čoveka koji je puno truda uložio u promovisanje ove rase u Rusiji, još da se i Brane povuče i onda će tema da zamre, možda je to baš i cilj ljudi kao što su Didije i SOP.
Ponudi sam Peđi svu potrebnu pomoć pa i ako hoće putem suda da smiri ove provokatore, jer se već unapred zna da će biti mir na temi mesec dva i onda opet provokacije, ovako kad se to putem suda sankcioniše pa se imena provokatora javno objave pa nek onda neko provocira.

Ja sam jedanput probao da se prepirem sa velikim Peđinim prijateljima (koji ga indirektno hebu,a prave mu se pijatelji) i zamalo izvukoh deblji kraj.I zbog toga ćutim i ja i Zoran i mnogi učesnici teme.Da pojasnim-Neki tipovi na forumu balkankinologi su optuzivali Zorana da drzi zenku kojoj je otac Bulmastif,znajuci da je Pedja licno Zoranu pomogao oko izbora steneta.

Evo i mene,hvala sto mislite da je Don dobar pas jer sam vrlo ponosan na njega.On sada ima 18 meseci i nadam se da cu stici ovih dana da postavim njegove slike.Pedja je pre nekih 15 dana snimio kratak film o njemu gde se vidi kako Sop izvrsava radne zadatke i da vlasnik apsolutno moze kontrolisati Sopa glasom cak i kad ovaj napada.Taj snimak demantuje mnoge glasine o Sopu kao ubici jer on to i nije samo su ga nesavesni vlasnici ucinili takvim.Sop moze biti velika maza sto Don i dokazuje.Zato nemojte se plasiti razlicitih prica,uzmite stene iz proverene odgajivacnice i uzivajte u drustvu velike maze i odanog prijatelja.Pogledajte samo malog Bena,bice to sila od psa ali i velika beba koja ce Dishija balaviti gde stgne pa ce mu najveci problem biti kako da ujutru ode na posao neisflekane garderobe.Na kraju Stevo daj slike Boleta,nije fer da samo ti uzivas u njegovoj lepoti. :lol:

Mili ovo su slike od pre mesec dana sada Ben ima 4,5 meseci i Zoran je u pravu kad je kod mene u stanu prvo što uradi kada se probudi je da me liže. Na ovom takmičenju u paraglajdingu u Sićevu neko vreme sam morao da ga ostavim samog i to naravno vezanog, ali sam gledao da bude umoran i da bude pospan da se nebi otimao, i tada su mu prilazila skora sva deca Sićeva i nisam imao problema u smislu da je bio agresivan. Zbog takmikčenja jedno vreme je start bi spušten niže, i ja sam tada namerno ostavio Bena i popeo se u klubski kombi, pošto sam nešto trebao da odradim, prošlo je 5 minuta i eto Bena na takozvanom Fakirovom startu. Od Releja do Fakira ima sigurno 500 metara, A jednom prilikom smo mojom greškom ostali bez prevoza, tj. sva mesta su bila popunjena i nije bilo drege ne da se ja popnem na branik lend rovera a Ben je morao da me prati čitava 2,5 km. Naravno da je vozač bio obazriv i da je tih 11-12 serpentina odvezo vrlo lagano osim kada je na kraju malo dodao gas jedno 50-60-tak metera tada je ben iz laganog kasa uz lavež krenuo da trči, čak je i prošo direktno preko jedne bare. da sam ga odmah nakon toga morao prati. Mislim da mu ovo trčanje sigurno neću poonoviti dok je još mali, jer je još uvek onako smotan i nezgrapan, ali smo zato do pre nedelju dana skoro svaki dan bili na Bovanskom jezeru i tu se ben nije plašio vode, čak malo uđe i sam zapliva, ali zbog ljudi na plaži je malo teže izvodljivo da bude pušten da pliva kad hoće. U doblje vode neće da uđe bez stimulansa. A stimulans mu je prvi put bio roštilj (kobasice i kremenadle) tada je skoro hteo da me udavi svojim plivanjem i grebanjem da sam u dubini morao da bacim kesu sa roštiljom, sledeći put je to isto ponovio sa hlebom, kad vidi hleb u vodi tada je neustrašiv. Jednom prilikom sam je bio u vodi a brat i Ben na obali, kada je brat bacio hleb na pola puta Ben je poleteo u vodu i kada je pojeo prvo parče, brat mi je bacio hleb da bi ga navukli u još veću dubinu i opet sam pogrešio, jer je skoro sigurno brži plivač od mene i opet sam bio sav izgreban, pa čak i brat kada je ušo u vodu Ben je čas jurio njega a čas mene u potrazi za hranom. I sve ovo je trajalo jedno 5 minuta.

aaaaaaaaaa:
JA O SOPOVIMA MISLIM DA SU VEOMA IZUZETNI I LEPI ALIMOJA MAMA IH SE PLASI! ZATO NIKADA NEBI MOGLA DA IH IMAM!!!

Ako imaš dvorište koje možeš ograditi, možeš čuvati ženkicu one su manje "agresivne" i samo je navikni na ljude, naročito decu i druge životinje uklučujući i pse i uzvrati će ti nesebičnom ljubavlju i neviđenim poverenjem, svuda će te pratiti gde god da pođeš. Sopovi ne reaguju na druge pse osim ako ovi nemaju agresivan stav u njuhovoj blizini. Znači izbegavaj druge agresivne pse i sve će biti u redu.

PS: Nadam se da će me iskusniji ljubitelji i vlasnici Sopova ispraviti, ako negde grešim, a verovatno i dopuniti.

Jel ima sta novih slika od Dona i Boleta...Zoran kako se razvio karakter od Dona posto bi u ovoj starosnoj dobi karakter se vec trebao skoro u potunosti formirati?Kakav je prema strancima,kakav je na svom teritoriju a kakav vani i koliko je tezak i visok?Ocete li mozda postaviti taj filmic,bilo bi stvarno super?

Dishi68:
Ako imaš dvorište koje možeš ograditi, možeš čuvati ženkicu one su manje "agresivne" i samo je navikni na ljude, naročito decu i druge životinje uklučujući i pse i uzvrati će ti nesebičnom ljubavlju i neviđenim poverenjem, svuda će te pratiti gde god da pođeš. Sopovi ne reaguju na druge pse osim ako ovi nemaju agresivan stav u njuhovoj blizini. Znači izbegavaj druge agresivne pse i sve će biti u redu.

PS: Nadam se da će me iskusniji ljubitelji i vlasnici Sopova ispraviti, ako negde grešim, a verovatno i dopuniti.

moj tata ih obozava jer je to ,,nas" pas (srpski) ali nema sanse da ga uzmem bas zbog dvorista i zbog psa (kuje) koja je kod mene jer joj trazim novog vlasnika, ustvari moj problem i jeste dvoziste jer komsije nece da poprave svoj deo, eee ja sam sad kupila ogradu kod uradi sam pa ce da vide oniiiiiiiiiiii!!!
ps: skup je to pas za mene! sta cu! :-)

Pozdrav,napravio sam jedan okvirni takoreci plan koji cu pokusat slijedit a to jest za nekih godinu dana uredit okucnicu i onda krenuti u nabavku SOP-a a obzirom da sam citao o njegovim nagonima i cuvarskim karakteristikama kroz cijeli ovaj topic velika mi je zelja krenut ga skolovat prema knpv programu(ne IPO nego bas knpv-sto znaci jaako slicno realnom zivotu i skolovanju kao u policiji,ne ide se na rukav vec na ono cijelo odijelo)i mislim da ce to biti izuzetno interesantno a poslije bi SOP isao sa mnom na teren na teren-osiguranje objekata i osoba....pa me zanima da li ih je vec neko pokusao koristiti u ovu svrhu,kako su se pokazali,koliko jaki ugriz imaju....posto su sada Don i Bole vec veci,Zorane kakav je karakter Dona,kakav je prema nepoznatima na svom terenu a kakav je vani...e sad me posebno zanima posto sam saznao da ste radili i te neke testove sa njima kakvi su bili,koji su utisci...a super bi bilo i da postavite taj filmic SOP-a?Hvala

P.S.Drugi izbor mi je srednjoazijski ovcar!

Back