Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Nema potrebe praviti novu liniju jer vec postoji prava linija sopa tipa Max,Don,Bole,Bak i jos dosta drugih pasa koji apsolutno zadovoljavaju sve kriterijume.Mi odgajivaci smo se dogovorili da zadrzimo tu liniju i krenemo ozbilno da radimo na tome.Sto se tice Gavrilovica niko njemu nemoze da zabrani da vrsi nova ukrstanja i stvara neku drugu rasu.Vrlo dobro se zna sta je SOP.

Nisam upotrebio pravi termin, nadam se da mi niko ne zamera na tome, pod tim nova linija mislio sam na psa koji je u standardu u kojem i svi psi koje si naveo ali da nije sa njima u srodstvu, uraditi ponovna ukrštanja.
To jeste vrlo težak proces ali stekao sam utisak da to može da se uradi.
Naravno da ništa preko noći ne može da se uradi, za sve treba vremena ali i znanja prvenstveno, što verujem da u ovom vašem slučaju ne nedostaje.
Vidi se da je velik nedostatak pasa van srodstva, vi jači odgajivači trenutno gurate napred, ali šta će biti za 2,3,5 godina, ostaće vam jedino da u priplod uzimate pse koje ni sami ne volite, sa dužom dlakom, bulmastifske tipove i slično.

sima966:
Nisam upotrebio pravi termin, nadam se da mi niko ne zamera na tome, pod tim nova linija mislio sam na psa koji je u standardu u kojem i svi psi koje si naveo ali da nije sa njima u srodstvu, uraditi ponovna ukrštanja.
To jeste vrlo težak proces ali stekao sam utisak da to može da se uradi.
Naravno da ništa preko noći ne može da se uradi, za sve treba vremena ali i znanja prvenstveno, što verujem da u ovom vašem slučaju ne nedostaje.
Vidi se da je velik nedostatak pasa van srodstva, vi jači odgajivači trenutno gurate napred, ali šta će biti za 2,3,5 godina, ostaće vam jedino da u priplod uzimate pse koje ni sami ne volite, sa dužom dlakom, bulmastifske tipove i slično.
Vidis simo tu se sa tobom ne slazem za 2-3 godine ce biti mnogo vise pasa a naravno bice u manjem krvnom srodstvu vidi ovako dva para sopova daju da kazem u proseku 20 stenadi uzmimo da su pola pola muzijaci i zenke a nisu u krvnom srodstvu oni bi trebalo da u buducnosti daju otprilike 100 stenadi.e tek su sad oni u krvnom srodstvu ali je to vec 100 pasa plus roditelji plus dede i babe to je 124 psa.Posle 9 kolena mogu i oni da se ukrstaju jer se gubi krvno srodstvo za tih 9 kolena treba otprilike 6g. i dosta novca truda i rada a novca ponajvise a njega nedostaje trenutno nasim odgajivacima.

Evo Simo malo smo se presabirali i dosli do zakljucka da apsolutno imamo dovoljan broj pasa za nastavak rada a da nisu u krvnom srodstvu.Ja sam razgovarao sa Pedjom i Igorom iz Sapca i ustanovili smo da imamo i pse i volju da krenemo napred.Sada ce morati i kinoloski savez malo da se zalozi za ovu divnu rasu a ne da radi protiv nje.

Zorane tu se ne bih složio sa tobom da ima dovoljan broj pasa da se nastavi malo brži rad sa ovom rasom, jer da je tako siguran sam da ti ne bih uzeo u priplod psa sa dugom dlakom.
Zar ne bi bilo praktičnije da je umeto te sivo-crvenkaste ženkice žuta sa crnom maskom koja bi verovatno davala i do 50% više štenaca u standardu.
Pošto sam shvatio da su tvoje namere sa ovom rasom veoma ozbiljne i da ćeš vršiti veoma strogu selekciju štenadi, verujem da ćeš biti prinuđen da skloniš velik broj, kao što je rađeno kad su psi u standardu ukrštani sa izvornim psima polu duge dlake, bilo je legala da je ostavljeno jedno do dva šteneta, sada to raditi je veliko usporenje za rasu i vraćanje 4-5 godina u nazad.

Mnogo lakše bi nam bilo kad bih seli i o svemu otvoreno popričali, ovako je malo teže ali je produktivno.
Činjenica je da rase nastaju ukrštanjem jednim delom u srodstvu, ali za sve postoji granica.
Koliko sam shvatio trenutno ne postoje mogućnosti da se uzmu dva para pasa a da pri tom nisu u srodstvu(govorim o psima u standardu).
Verujte mi na reč, trenutno nema puno odgajivača od kojih možete uzeti psa u standardu, i ta jevđina teorija je teško ostvarljiva, ali je ostvarljiva, i realna.
Moj rođak i ja će mo uzeti 4 do 5 pasa, do kraja godine štenaca koji zadovoljavaju standard biće kod Peđe Balanca, nekoliko planiranih legala u narednih nekoliko meseci su u srodstvu sa tim psima, e to je ta problematika na koju sam mislio.
Uzećemo mi te pse, ali treba čekati i do godinu dana kako ne bi bili u bliskom srodstvu i da bi mogli da se pare.
Finansije jesu najveći problem kod ove rase, ali zar ne bi mogli vlasnici, simpatizeri, možda neki sponzor... da osnuju neki fond i od tih sredstava da finansiraju novi krvnu liniju, to bi svima olakšalo posao, i potencijalnim kupcima i odgajivačima.
Evo ako se osnuje taj fond ja ću biti među prvima koji će pružiti finansijsku pomoć za ovu rasu, iako će ona biti skromna,ali to isto da urade vlasnici i potencijalni vlasnici i eto velikog napretka.

E Simo velika je glavobolja stvoriti novu rasu.Ceo dan razbijam glavu koje su kombinacije moguce i koji je pas sa kojim u srodstvu.Da nisam svestan koliko je ovo dobar pas i da nema toliko ljubavi u svemu onom sto radim odavno bih digao ruke od svega.Ona siva zenka je poklon Nenada Gavrilovica a poklonu se u zube negleda.Neka dobijemo i 2 stenca u standardu i to je uspeh jer dobijamo novu liniju.Imamo jos jednu tigrastu zenkicu koja nije u srodstvu sa Donom i za 10 dana stize zuta sa crnom maskom koja takodje nije u srodstvu.Veruj da sam ih jedva nasao a da su to zenke u standardu.Polako nemoj da zuris,ovde se psi nenalaze tako lako.Ovo je rudarski posao i zato ti savetujem da prvo od Pedje uzmes jedno musko stene a onda lagano da trazis zenkice koje nisu u srodstvu sa njim.

Zaboravih da ti kazem da od fonda nema nista jer veruj mi da je upitanju recimo neka druga rasa nema problema ali Srbin za Srpsku rasu nece da da ni paru.Ja zivim na selu pored Nisa i Don je prava atrakcija ali kad im kazem za cenu buducih stenaca samo prevrnu oci i gledaju kako bi se sprijateljili sto vise samnom nebili dobili stene dzabe.Pedja me je zamolio da nikom ne poklanjam stene a i ja tebe to molim jer se prvo o tom stenetu lose vodi briga jer zaboga pare nisu date pa i ako ugine nikom nista.Drugo nemogu da shvate da smo mi Srbi uspeli da stvorimo jednu zaista plemenitu rasu koja je kadra stici i na strasnom mestu postojati ali nikad pobeci.Sto se tice selekcije stenadi e tu se mora biti rigorozno do bola ako zaista zelimo dobro Sopu.Svako onaj ko misli da u narednih 10 godina moze da zaradi na uzgoju Sopa grdno se vara,ovo mogu da rade samo entuzijasti koji imaju druge prihode i uz to su spremni da jos dodatno ulazu u svoje pse.Nadam se da sam uspeo da ti odgovorim na neka pitanja iako mi nije bilo lako da iznesem sve ove cinjenice.

zoran69:
Nema potrebe praviti novu liniju jer vec postoji prava linija sopa tipa Max,Don,Bole,Bak i jos dosta drugih pasa koji apsolutno zadovoljavaju sve kriterijume.Mi odgajivaci smo se dogovorili da zadrzimo tu liniju i krenemo ozbilno da radimo na tome.Sto se tice Gavrilovica niko njemu nemoze da zabrani da vrsi nova ukrstanja i stvara neku drugu rasu.Vrlo dobro se zna sta je SOP.
e zorane sad bi ti da ti Gavrilovic prepusti rasu oko koje se maltretira 20 godina i pocne da pravi novu rasu.suluda recenica!!!dobio si stene od njega a sad ga pljujes.napravio rasu kojom se kunes a ti ga pljujes.to stvarno nije lepo.Gavrilovic odlicno zna sta radi.a na kraju krajeva iako mislim da duzina dlake ne predstavlja nikakav problem,pa po standardu je malo duza dlaka.i jos jedna stvar koju ti nemozes da shvatis je da ti jos uvek nisi uzgajivac jer imas jos uvek samo stence.

Gavrilovicu svaka cast, ali je ocigledno da ne moze sam da izvede celu zamisao oko rase do kraja, sto je i normalno. Normalno je da se ukljuce i drugi ljudi, pa cak i ako nemaju SOPa, vec samo zele da pomognu, i normalno je da imaju neki svoj stav u vezi sa tim kako rasa treba da izgleda, a taj stav pogotovo ne moze biti sporan ako je u skladu sa originalnom zamisli standarda... Prestanite da se svadjate i pocnite da radite za dobrobit SOPa.

Samo stence,koji mnogo vrede.Ostalo necu da komentarisem samo cu da te pitam koja je visina po srandardu za zenku SOP-a a koliko je visoka tvoja zenka?Sad ti razmisli gde je problem.Ja sam lepo dao predlog da odemo kod Nenada i dogovorimo se jednom za svagda.Mozda ja nisam jos odgajivac ali sam dosada ulozio dosta truda i zivaca za ove pse.Vrati sa unazad pa pogledaj koliko njih me je isprozivalo zbog te sive zenkice i koliko sam ja stajao u odbranu Nenada.Nisam Ljubo ovakvo prozivanje ocekivao od tebe ali ako hoces evo ti odgajivaca Pedja Balanac i Igor iz Sapca..posto se ja neracunam.Neznam sta ces reci za godinu kad ti stenci budu odrasli psi a sta je SOP procitaj standard.

A kad vi stari odgajivaci neznate sta je SOP sta onda ja da kazem.Dosao sam na kraju do zakljucka da umesto Sopove ja odgajam burbulje ili boerbol ko nezna sta je to neka ukuca na Google pa ce dobiti slike Juznoafrickog molosa koji je 95% slican Sopu ili onome sto ja odgajam jer vise neznam sta odgajam.Izvoli ti mi reci kakvi su ono mesanci koje ja uzgajam!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zoki, ajde broji do 10...
I naravno da imate ovakve svadje kada se ne zna ni ko je krajnja instance da kaze sta je SOP. Mislim da vam tek predstoji zestoko "shibanje" kada bude trebalo da se imenuju autoriteti za SOPa. I onda ce, cini mi se, pevladati najdrchniji, a oni koji su imali samo iskreni entuzijazam da se bave rasom kakva je originalno zamisljena ce odustati, preci na te burbulje i nece ih boleti glava zbog prozivki i kojeshtarija, a SOP ce postati sve sto je u opsegu visine od 35 do 85 cm, duzina dlake nebitna, boja takodje, a ni oblik glave nece tu biti mnogo znacajan, ruzino uho prihvatljivo... Steta.

Evo izbrojao sam do 110 i resio da sve svoje pse strpam u kombi i odem do Nenada Gavrilovica pa nek on odluci koji je od njih SOP.Zaista nemam nameru da vodim prazne razgovore jer jedina moja greska je sto nezelim nikog da povredim.Da li se secas Pudlala one bele izgladnele zenkice koja je bila ovde na oceni javnosti.E njen vlasnik nezadovoljan komentarima koje je ove dobio iskoristio je poznanstvo sa vlasnikom sajta molosser dogs koji je inace Srbin i postavio tamo 5 slika te iste zenkice.Mozes naslutiti sta su Ameri prokomentarisali.Sramota za Srbe i rasu i sta mi sve cinimo samo da bi svog psa uzdigli do neba.

Sta da se radi neki ljudi misle samo na sebe.Zato se i borimo da dodje do uslovnog priznanja jer bi u tom slucaju KSS izdavao rodovnike a posto su te kuje van standarda za njihove stence ne bi bilo rodovnika.Ovako ce se dogoditi da ce stence tih kuja prodavati normalno kao Sopove i ode sop dodjavola.Jesam se ja juce potkacio sa Trovacem ali njegova zenka ima 74cm u grebenu i sa dobrim muzjakom da ce bar pola legla u standardu.Isto vazi i za onu moju sivu zenkicu,ja znam da i ona nije u standardu ali to su neka iznudjena resenja novih linija.Zato bih zamolio da nas razumete i neprozivate zbog boje ili duzine dlake novih zenki jer je samo tako moguce doci do nove krvne linije.

Ko kaze da SOP ne zna da uziva!!! :D

Mare_sop58-1.jpg

Back