Ovog vikenda sam bio kod nekoliko odgajivača sopova, i sa jednim delom pasa sam oduševljen dok drugi deo pasa ne mogu da kažem da je loš ali slobodno mogu prosečan.
Slušao sam priče o Peđi Balancu iz Sr. Mitrovice, kako su njegovi psi najbilji...itd, iskren da budem nisam puno verovao u to dok se nisam ovog vikenda lično uverio.
Moram priznati da me je pored pasa oduševio i Peđin stav prema celokupnoj situaciji o sopu. Oduševilo me je i to što mu nije stalo do toga da se psi uzimaju samo od njega već hoće i da preporuči druge odgajivače za koje je siguran da su psi dobri.
Čuo sam dosta toga o ovoj rasi što nisam znao a interesovalo me je, čuo sam i za problematiku oko organizovanja prve izložbe i priznavanja, ali i moguća rešenja za sve te zastoje.
Na kraju svega siguran sam u jedno, kad bih Peđa Balanac dobio “odrešene ruke” od većeg dela odgajivača i od osnivača rase vrlo brzo bi došlo do znatnog napretka ove rase, pa i do samog priznanja. Koliko sam video podršku odgajivača ima, ne znam kakva je situacija sa gdinom Gavrilovićem, ali sam siguran da je baš Peđa Balanac prava osoba koja treba da predvodi ovaj projekat.