Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Vidi ovako.Posto SOP jos nije ociscena rasa do kraja,prilikom stenjenja dogadja se da svi stenci nisu u standardu.To znaci da neko ima duzu dlaku ili njusku koju povuce od vuka ili pak prekratku njusku.Takvi stenci se nazalost odbacuju jer to je jedini nacin da se ocisti rasa.Obicno ostane 10 do 12 komada ali i tu ima dosta posla.Eto tu srecu je imao Pedja Balanac da mu se ostene dve kuje u razmaku od 7 dana i jedna je ostenila19 a druga 16.Mozes misliti kako je Pedja poludeo oko tolikih stenaca.

Što se tiče cene tu vam je pravi pogodak, kučići od 6 nedelja po 100 eura a stariji 150, zarade i ako ima ona je minimalna, ali je sigurno da će psa moći da priušti svako ko želi, samim tim svaka odgajivačnica koja sa ozbiljnim radom izgura 2-3 godine sigurno je da želi samo najbolje za ovu rasu, još veća je pohvala za odgajivačnice koje tek kreću tim putem a već su upoznate sa celom situacijom.

Da li neko zna kakvi su psi od Spasojevića?
Veći odgajivači sa po više pasa daju “političke” odgovore ali ne daju ni dobre ni loše komentare, stekne se utisak da tu nešto škripi, dok jedan deo vlasnika sa po jednim psom otvoreno kritikuju kvalitet i poreklo tih pasa.
Pošto postoji mogućnost da se štenci tih pasa nađu u prodaji, interesuje me vaše mišljenje koliko je sigurno uzeti takvog psa?

Tvoj kum je imao sreće.
Koliko pasa je iz priploda u spasojevićevoj nazovi odgajivačnici “uginulo”!?
A i kako da bude oduševljen kad psi iz priploda nemaju ni 60 cm u grebenu.
Simo pošto vidim da si zainteresovan za kuče, tečnije više pasa, drži se zorana, odgajivačnica koje sarađuju i tipskih pasa kao što je don.

Zoran je upravo istakao SOPovu namenu oko koje treba razviti citavu reklamnu kampanju za SOPa> cuva vashu zenu od dushmana dok niste tu, ili vec nesto tako. Definitvno kampanju treba razvitajti u pravcu ciljne grupe muskarci od 25 do 45, ozenjeni, srednjih i visih primanja, srednjeg do visokog obrazovanja (sudeci po nasem uzorku)...

Alo vas dve,cim mene nema vi napravite neku brljotinu.Evo vratio sam se ranije sa pecanja,potamanio svu ribu i posto nije imalo vise ja doso kuci da vidim kako SOP obavlja povereni mu zadatak.Kratko je raportirao da se kuca i zena nalaze u najboljem redu pa sam ga odmah unapredio u viseg samostalnog cuvara.

Ovog vikenda sam bio kod nekoliko odgajivača sopova, i sa jednim delom pasa sam oduševljen dok drugi deo pasa ne mogu da kažem da je loš ali slobodno mogu prosečan.
Slušao sam priče o Peđi Balancu iz Sr. Mitrovice, kako su njegovi psi najbilji...itd, iskren da budem nisam puno verovao u to dok se nisam ovog vikenda lično uverio.
Moram priznati da me je pored pasa oduševio i Peđin stav prema celokupnoj situaciji o sopu. Oduševilo me je i to što mu nije stalo do toga da se psi uzimaju samo od njega već hoće i da preporuči druge odgajivače za koje je siguran da su psi dobri.
Čuo sam dosta toga o ovoj rasi što nisam znao a interesovalo me je, čuo sam i za problematiku oko organizovanja prve izložbe i priznavanja, ali i moguća rešenja za sve te zastoje.
Na kraju svega siguran sam u jedno, kad bih Peđa Balanac dobio “odrešene ruke” od većeg dela odgajivača i od osnivača rase vrlo brzo bi došlo do znatnog napretka ove rase, pa i do samog priznanja. Koliko sam video podršku odgajivača ima, ne znam kakva je situacija sa gdinom Gavrilovićem, ali sam siguran da je baš Peđa Balanac prava osoba koja treba da predvodi ovaj projekat.

E Simo,vidis da te nisam slagao kad sam ti rekao da odes do Pedje.Uzmi stene iz legla koje se ocekuje i bices prezadovoljan.Pusti neka ti Pedja odabere stene,on je i meni odabrao Dona ja cak nisam ni bio po psa nego je otiso moj surak a Pedja je stvarno odabrao dobrog psa.Ja sam za to da Pedja stane na celu odgajivaca ida krenemo zaista da radimo jer imamo zaista fenomenalnu rasu a neznamo to da pokazemo svetu.Evo imamo i podrsku dve devojke Mackica i Pudlale koje zele da njihovo znanje engleskog jezika upotrebe tako sto bi predstavile SOP-a na Wikipediji i mozda na jos nekom sajtu gde je englesko govorno podrucje.Jevdjo se vec uveliko trudi na ruskim sajtovima a nas obojica se borimo za sopa na hrvatsom i bosanskom sajtu.Sto se tice lova,moze sop i tu da odradi neke poslove ali ima i barijera.Prvi uslov je da oko njega nema drugih pasa i drugo mora da bude zenka koja je dosta laksa i brza od muzjaka.Ja sam vec reka da zenka moze da stigne zeca u trku pod uslovom da je teren cist jer zbog svoje mase nemoze da ga juri kroz sumu.Za muzjake je to vec malo tezi zadatak iako su vrlo brzi i sigurno najbrzi medju svim molosima ipa im masa nedozvoljava takve egzibicije.

Zaboravih Sop moze odlicno da odradjuje posau u ribolovu tako sto ako vam je zauzeto omiljeno mesto za pecanje za 10 sek.otera ribolovca koji vam je uzurpirao "vase" mesto,a onda vas cuva da vas niko ne otera sa tog mesta a ako nemate dozvolu za ribolov nece ni cuvar moci da vam naplati.He he,bas sam zloca!

Lično mislim da bi to bio odličan potez postaviti SOPa na Wikipediju.
Zorane da li postoji mogućnost da odgajivači iz srbije naprave novu liniju sopa koji će biti u standardu, video sam da Peđa ima puno znanja oko toga iako se nismo puno doticali te teme? To pitam jer mi se kao ni većini odgajivača ne sviđaju nove linije iz bosne, podsećaju me na izvorne sopove, a i pitanje je koliko su pouzdane kada se pregledaju komentari na ovoj temi-šta sve tvorac ponovo ukršta. (kažem ne sviđaju mi se, ma da to nije toliko ni bitno što se oni meni kao pojedincu ne sviđaju, koliko je važno da ti psi koji su skroz van standarda mogu loše da utiču na celu rasu).

Back