Koliko razumem pročitano g Gavrilović ne želi da SOP a prizna FCI.
Ko ima problem sa time, može slobodno da počne sa uzgojem rase koju će bazirati na Gavrilovićevom SOP -u i nazvati je kako želi.
Na primer, Standard SOP.
U standardu te nove rase koji budu usvojili na osnivačkoj skupštini nek navedu razloge koji su ih nagnali na ovaj potez i put priznanja od FCI .
SOP je Gavrilovićev kao što je AB Džonsonov ili Skotov ili bandog Swinfordov što ne ograničava pravo nekome da pravi kratkodlaku varijantu i nazove je tako.
Koga bude zanimala Gavrilovićeva verzija, kontaktiraće njega za savete u vezi nabavke i parenja, a koga bude zanimala FCI standardizovana verzija potražiće odgajivače te varijante.
Ovo otimanje o prava na ekskluzivnost osim što deluje jako ružno i nedostojno pravog srpskog morala, govori o tome koje karakterne vrline ljudi zapuste kad se novac uplete u priču.
Niti Gavrilović može da zabrani kupcima pasa sa rodovnicima koje je on potpisao,da ih uzgajaju na način kako oni to vide, niti grupa vlasnika pasa može da oduzima pravo čoveku koji je ideju stvaranja rase osmislio i radio na njoj, da istu koriguje u skladu sa svojim viđenjem .
Desilo se šta se desilo, imamo dva SOP -a , pa kom je koji miliji neka odabere i pusti ostale da žive u svojoj viziji.
Imamo kratkodlake i dugodlake bernardince,što ne bi i SOPa?
Imamo dobermane sa crnim i braon nosnim pečurkama,što ne bi i SOPa?
Znam da meni lično ne bi bio problem da uzmem mešanca ovih dveju varijanti ukoliko ispunjava jedan uslov - uslov radni pas, psihički stabilan.
E taj bi uslov za parenje po mom dubokom uverenju mnogog farmera odbio od farmske hiperprodukcije i snova o lovi iz zadnjeg dvorišta .
U uzgoj samo psi sa položenim radnim ispitom. Radi objektivnosti , pred vojnom ili policijskom komisijom u Srbiji ,RS . Crnoj Gori i eventualno Rusiji.
Ostale zemlje imale bi obavezu da ispitivanje i licenciranje SOP-a obavljaju kod jedne od ovih službi.
Pri tom akcenat na poslušnost i to da pas bavezno na komandu vodiča pušta markiranta.
Eto to su neka moja viđenja .Srećno svima na svojim putevima.