Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Koliko razumem pročitano g Gavrilović ne želi da SOP a prizna FCI.

Ko ima problem sa time, može slobodno da počne sa uzgojem rase koju će bazirati na Gavrilovićevom SOP -u i nazvati je kako želi.
Na primer, Standard SOP.
______________________________________________________________________________________________________

U uzgoj samo psi sa položenim radnim ispitom. Radi objektivnosti , pred vojnom ili policijskom komisijom u Srbiji ,RS . Crnoj Gori i eventualno Rusiji.
Ostale zemlje imale bi obavezu da ispitivanje i licenciranje SOP-a obavljaju kod jedne od ovih službi.
Pri tom akcenat na poslušnost i to da pas bavezno na komandu vodiča pušta markiranta.

Eto to su neka moja viđenja .Srećno svima na svojim putevima.

vojska samo dugodlako uzima u obzir
ako si bio u vojsci i na strazi zimi znaš sta pričam

Opet ću reći samo ono kako ja doživljavam sliku SOP a.

Dlaka SOP a mora da bude kao dlaka rotvajlera .

Ridžbek i Burbul imaju dlaku primerenu podneblju, tako bi trebalo da bude i sa SOP om.

Primerke sa kraćom dlakom bi trebalo ukrštati sa onima koji imaju dužu dlaku ,ponavljam i naglašavam , pritom kao glavni i jedini odlučujući faktor koristiti testove u radu i poslušnosti.

Zveri bez kontrole, opasne i po svog vodiča, nikom ne trebaju.

Kad sam pomenuo vojsku , mislio sam na vojne i policijske stručne komisije.

To bi značilo , ljude od autoriteta, koji rade profesionalno sa psima pritom imajući eksterijer u drugom planu u odnosu na upotrebnu vrednost.

pazi buuudala ako si bio u vojsci znas kako je stojati napolju 2 sata
sad dodaj tome hladno vreme sa vetrom
to je za čoveka a pas je celu noć na sajli

e sad nije vojska samo po gradovima koji su topliji vec i po vukoHebinama (neki na forumu smatraju vuhebinu 20km od bgd-a)
ja sam bio veci deo vojske u takvoj vukohebini gde se zbog hladnoće ukidalo jedno strazarsko mesto i straza se skracivala na sat vremena
a cesto se to preostalo strazarsko mesto odradjivalo u kamionu

sad ti meni reci kolko god da je rot ili sop udebljan za zimu mislim utovljen kolko moze da izdrzi na sajli celu noc na vetru i mrazu?

mislim da ridžebek nije za sluzbenog psa jer pre svega on je lovački pas

drugo vec imas selektovanih dugodlakih pasa za vojnu upotrebu pa ne bi trebalo izmisljati toplu vodu
pored sarca imas jednu jos robusniju rasu a to je zavodski kavkazac

Poslednja izmena:
7733e280af9c.jpg

ok moja greska
ali opet iduzina dlake kao u rotvajlera nije bas za preteranu zimu

negde unazad na nekoj stranici rekao sam bati da mi ne smeta ni boja dlake a ni duzina iste
čak sto više volim murdžaste boje kao recimo na psu od bureka
ili batinog cini mi se vuka
ali ne mogu da svarim one svilene braon jambolije sto im viri dlaka iz ušiju

sad postavljam pitanje uzgajivačima kolko je teško vratiti tip dlake psa sa ove slike
image001.jpg

ovaj pas je reper kako treba sop da izgleda
nenad-gavrilovic-srpski-odbranbeni-pas.jpg

neki su to izgubili kroz svoj uzgoj

bata ima to na vecini svojih kuja ali
šta to vredi kad forsira braon rotvajlera i ko zna sta jos

sam sebe citiram
drugo vec imas selektovanih dugodlakih pasa za vojnu upotrebu pa ne bi trebalo izmisljati toplu vodu
pored sarca imas jednu jos robusniju rasu a to je zavodski kavkazac

Poslednja izmena:
Ja imam sliku originalnog formata,pa mogu da procitam tekst,iskreno malo teze,ali se lepo vidi da pise da cena steneta ide oko 300 eura i da u Srbiji i Bosni ima oko 4000 pasa,sto je susta suprotnost od onog teksta u novostima gde pise 1500 pravih :rotf: i 4000 fals sopova.
Burek,cim budes mogao,skeniraj clanak pa postavi,da nebude ovo sto pisem obicna izmisljotina.

Ja imam sliku originalnog formata,pa mogu da procitam tekst,iskreno malo teze,ali se lepo vidi da pise da cena steneta ide oko 300 eura i da u Srbiji i Bosni ima oko 4000 pasa,sto je susta suprotnost od onog teksta u novostima gde pise 1500 pravih :rotf: i 4000 fals sopova.
Burek,cim budes mogao,skeniraj clanak pa postavi,da nebude ovo sto pisem obicna izmisljotina.

Sve je tako, samo ja bi jos dodao da je rekao za ovog psa sto je pored njega pravi primjerak sop-a, a ja san tog psa vidio uzivo i on je isti kao nasi psi a ne kao ovi sto su izasli u vecernjim novostima.
Skenera nemam pokusacu malo bolje slikati pa postaviti u original formatu pa ce svi moci vidjeti.Ili potrazite magazin Start od 28.01.2001

Драгане Србине ћирилица

радо бих ја писао ћирилицом , али на интернету после дуге претраге нисам нашао ћирилични фонт који би ми се свидео (превише су обични) док је избор латиничних огроман... тражићу још, а ако ништа сам ћу нацртати слова.
и на овом форуму, а поготово на balkan kinology пишем латиницом јер има људи који читају ово, а не знају ћирилицу.

радо бих ја писао ћирилицом , али на интернету после дуге претраге нисам нашао ћирилични фонт који би ми се свидео (превише су обични) док је избор латиничних огроман... тражићу још, а ако ништа сам ћу нацртати слова.
и на овом форуму, а поготово на balkan kinology пишем латиницом јер има људи који читају ово, а не знају ћирилицу.

probaj ovde da nadješ ja sam odavde skidao http://www.eaglefonts.com/truetype-serbian-fonts-285.htm

Verovatno je rugoba malo preterano ali vecina tih pasa na slikama su nadgradjeni, sedlasti, rahiticni, neki i sa ociglednom displazijom kukova (ne treba ni rtg snimak, vidi se golim okom) a dlaku vec da i ne komentarisem!

Vi morate da imate rentgenski vid.
Promatrajuci Americke buldoge( koji su skloni displaziji) gledao sam vrhunske priplodnjake ,istaknute u radu koji su izuzetnih fizickih predispozicija ,na kojima se ne moze ni pretpostaviti da imaju bilo kakvih smetnji,uspostavilo se da imaju displaziju.
Ljudi da se ne zavaravamo,displazija ima u razlicitim stepenima tako da su i snimci razlicitim slovima okarakterisani A,B,C koji su prihvatljivi i dalje koji nisu.
Kod mladih pasa od jedne godine(snimak kukova se ne radi pre prve godine starosti psa) kukovi su u najboljem stanju,kako godine prolaze tako se i kosti ostecuju.Zato i postoji kategorizacija,ona koju sam malo pre naveo.Naravno da je displazija urodjena ali nikako ne moze da se vidi golim okom jedino ako niste supermen.

Nemam rentgenski vid, i hvala na poucnom texticu o stepenovanju displazije prema tezini, to znaju svi koji su se ikad u zovitu malo ozbiljnije zainteresovali i za NO, zlatnog retrivera ili bilo koju drugu vecu rasu, da budemo iskreni i realni. I da, u kombinaciji sa ozbiljnom osteoporozom, ozbiljna displazija (oko E-F) se sasvim lepo vidi.

Koliko razumem pročitano g Gavrilović ne želi da SOP a prizna FCI.

Ko ima problem sa time, može slobodno da počne sa uzgojem rase koju će bazirati na Gavrilovićevom SOP -u i nazvati je kako želi.
Na primer, Standard SOP.

U standardu te nove rase koji budu usvojili na osnivačkoj skupštini nek navedu razloge koji su ih nagnali na ovaj potez i put priznanja od FCI .

SOP je Gavrilovićev kao što je AB Džonsonov ili Skotov ili bandog Swinfordov što ne ograničava pravo nekome da pravi kratkodlaku varijantu i nazove je tako.

Koga bude zanimala Gavrilovićeva verzija, kontaktiraće njega za savete u vezi nabavke i parenja, a koga bude zanimala FCI standardizovana verzija potražiće odgajivače te varijante.

Ovo otimanje o prava na ekskluzivnost osim što deluje jako ružno i nedostojno pravog srpskog morala, govori o tome koje karakterne vrline ljudi zapuste kad se novac uplete u priču.

Niti Gavrilović može da zabrani kupcima pasa sa rodovnicima koje je on potpisao,da ih uzgajaju na način kako oni to vide, niti grupa vlasnika pasa može da oduzima pravo čoveku koji je ideju stvaranja rase osmislio i radio na njoj, da istu koriguje u skladu sa svojim viđenjem .

Desilo se šta se desilo, imamo dva SOP -a , pa kom je koji miliji neka odabere i pusti ostale da žive u svojoj viziji.

Imamo kratkodlake i dugodlake bernardince,što ne bi i SOPa?

Imamo dobermane sa crnim i braon nosnim pečurkama,što ne bi i SOPa?

Znam da meni lično ne bi bio problem da uzmem mešanca ovih dveju varijanti ukoliko ispunjava jedan uslov - uslov radni pas, psihički stabilan.

E taj bi uslov za parenje po mom dubokom uverenju mnogog farmera odbio od farmske hiperprodukcije i snova o lovi iz zadnjeg dvorišta .

U uzgoj samo psi sa položenim radnim ispitom. Radi objektivnosti , pred vojnom ili policijskom komisijom u Srbiji ,RS . Crnoj Gori i eventualno Rusiji.
Ostale zemlje imale bi obavezu da ispitivanje i licenciranje SOP-a obavljaju kod jedne od ovih službi.
Pri tom akcenat na poslušnost i to da pas bavezno na komandu vodiča pušta markiranta.

Eto to su neka moja viđenja .Srećno svima na svojim putevima.

Za radni ispit imas reputaciju!

pozdrav Bata brdo....

svima kojima sam zakasnio sa javljanjem izvinjavam se ...............odsutan zbog posla...............................svima koji su poslali po jedn sliku ako su u mogucnosti neka posalju jos po neku ............jako je nezahvalno sa jedne fotografije davati misljenje....
Za dan-dva stenimo Abbu.......

Uploaded with ImageShack.us

otac Medo Romanijski

Sva zenska stenad bice udomljena uz uslov parenja sa Vukom Romanijskim............

Poslednja izmena:

Back