Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Pa ako je coveku bas zapelo da uzme SOP-a, i to muzjaka, neka uzme, moze bez problema da angazuje profesionalnog dresera ili da psa posalje u "internat" -skolu dresure na obuku...
A pre nego sto uopste unese stene u kucu/drvoriste neka se dobro posavetuje sa iskusnijim vlasnicima, procita literaturu...

Kod nas inace ne postoji ta kultura angazovanja strucnih lica kada je obuka pasa u pitanju. Niti imamo skolice gde vlasnici rade sa psima pod nadzorom trenera, sto je cak i zanimljivija, povoljnija i uspesnija varijanta.
Istina je da je SOP rasa koja nije idealna za pocetnika, ali ako se coveku dopala, ne mora da znaci da ce u svakom slucaju njegovo uzimanje psa imati ne daj boze tragican ishod. Uz pomoc strucnjaka nema razloga da vlasnik-pocetnik ne dobije jednog lepo vaspitanog, socijalizovanog psa. Ali samo uz ozbiljan pristup i veliko ulaganje i vremena, i truda i novca...

Ok,evo i ja se slazem spudlom.Sop je izvanredan pas,ali morace kod tebe da ide na dresuru i nemoj da ti padne napamet da ga pustas u borbu.Onda ces dobiti jos agresivnijeg psa a to ti netreba.Daj boze da u Srbiji ljudi shvate koliko je ovo dobar pas,onda nebi trosili tolike pare na manje vredne pse,tipa nemackih ili americkih.Ovaj pas ti je ko nes,tri u jednom.Odlican cuvar,radni pas i verovali ili ne moze da sluzi i kao lovni.Ako neverujete onda odgajite jedno stene pa ce te se i sami uveriti.

Cekaj Zorane, da li je potencijalni vlasnik pominjao borbe? Nisam citala ko se to interesuje za SOP-a, vec samo neke odgovore, pa rekoh da i ja kazem koju... Bilo bi zaista porazavajuce da je ideja uzimanja SOPa inspirisana brobama.
Nemoj da pricas da se mogu koristiti za lov???

zoran69:
Ok,evo i ja se slazem spudlom.Sop je izvanredan pas,ali morace kod tebe da ide na dresuru i nemoj da ti padne napamet da ga pustas u borbu.Onda ces dobiti jos agresivnijeg psa a to ti netreba.Daj boze da u Srbiji ljudi shvate koliko je ovo dobar pas,onda nebi trosili tolike pare na manje vredne pse,tipa nemackih ili americkih.Ovaj pas ti je ko nes,tri u jednom.Odlican cuvar,radni pas i verovali ili ne moze da sluzi i kao lovni.Ako neverujete onda odgajite jedno stene pa ce te se i sami uveriti.
e izivni opet ti...nemoj se ljutiti ali sad ozbiljno ... ukusi su različiti !!!!!!!!!!!
i baš kao kod ljudi ...neko je debeo neko nosat neko ćelav neko kovrdžav neko crn neko beo neko plav a neko crvenokos etc
ima nas raznih i niko nije zbog toga manje vredan
tako je i sa psima
...
ima nas raznih i svako ima odr. afinitete prema odr. rasi... ne sumnjam da su sopovi divni psi ali i nisu ostali manje vredni!!!!!!

Mislim da je covek to rekao uzimajuci u obzir svestranost rase, tj. da nije u pitanju nista apstraktno vec krajnje prakticno.
A apsolutno se slazem da je nebulozno diskutovati o tome koja je rasa koliko vredna. Moze biti samo manje ili vise korisna, a opet je za nekoga neverovatno korisno i samo druzenje sa kucom.

E ljudi,nemojte sad da uvlacite druge pse u ovu pricu.Ja sam samo rekao da su drugi psi mnogo skuplji a da isto ili manje vrede od SOP-a.Potencijalni vlasnik se nije interesovao za borbe,medjutim znam da je vec cuo da je SOP veliki borac,i da ga netreba uvlaciti u borbe jer ce svakako dobiti tu borbu.Samim tim pas postaje jos agresivniji u dvoristu,sto dodatno otezava dominaciju nad njim.Sto se tice upotrebe SOP-a u lovne svrhe,nije preporucljivo ici u grupi snjim jer on uvek stiti svog vlasnika pa bi ostali lovci morali da budu na oprezu.Zaista je neverovatno koliko on ima jak njuh i to bez zezanja.Po recima vlasnika odgajivacnice"carski cuvar" SOP moze da stigne zeca i uhvati ga.Jedino su hrtovi brzi psi od njega.

Ma kakve borbe, u zivotu ne bi pustio psa u bobru sa drugim cak i da znam da dobija!
SOP-a sam hteo da odnesem u selo. Ujak je tamo imao 3 DODz-a koji su preko dana izgledali veoma opasni a u tou noci neko je usao u dvoriste i ukrao dve nove traktorske gume.
Sad se premisljam posto imam utisak da je pas veoma agresivan i da ce napasti nekog izvan dvorista.

P.S. mozete li staviti jos neku sliku psa, po slikama koje sam gledao cini mi se da je svaki za nijansu drugaciji

Psa mozes odvesti u selo,ali se brinem kako ce tvoj ujak odgojiti tog psa.Dvoriste mora biti dobro ogradjeno da pas ne bi izasao sam na ulicu.Pse kojesi video i jesu razliciti zato sto se rasa jos uvek da kazemo cisti.Ako zelis dobro stene onda moras da ga kupis od odgajivaca entuzijasta a ne od profitera.Treba da znas da pravi odgajivaci moraju da sklone i ponekoliko stenadi iz legla zato sto nisu po standardu.To znaci da su oni na gubitku ali im to noje bitno vec im je bitno da isciste rasu.Naici ces i na prevarante koji ce ti traziti i po 400e za stene.Cena SOP-a je 100-150e.

Na sajtu carskog cuvara su prikazani psi sa kojima je pocet rad na formiranju rase tj. to su psi iz prvog ciklusa dobijeni ukrstanjem raznih rasa.Sada su psi mnogo ujednaceniji a to ce se uskoro moci videti i na novom sajtu kada ce se sajt pojaviti u internetu nemogu tacno da kazem ali ce svi svojevremeno biti obavesteni.

Beba je najpriblizniji danasnjem standardu,medjutim on je na slikama dosta neuhranjen iz razloga sto j imao prelom nogu.Zato je morao da bude na dijeti,nazalost on nije vise ziv.To je ono o cemu sam govorio da moras da imas dobru ogradu.Bebu su ubili seljaci na romaniji dok je bio tamo na parenju.Desilo se slucajno da je boks bio lose zatvoren,on se je spustio u selo i napravio mali pokolj medju seoskim psima.Nazalost pucali su na njega.

ma ti zorane69,mnogo volis da pises gluposti.prvo beba jeste lep pas ali je imao mnogo dugacke zadnje noge tako da je imao problem pri trcanju nizbrdo.mislim nije problem u bebi nego u pocetku su pravljeni takvi psi.drugo zasto gospodin Nenad Gavrilovic ne prodaje svoje pse za 100e?
jel on prevarant?problem u srbiji je to sto vecina ljudi misli da je SOP sve sto je pomesano sa vukom.
pa onda kombinacija rota,dobermana i vuka pravi SOP-a za 100e.

Ovi prelomi nogu nesrecnog Bebe su stvarno katastrofalni... kako je vlasnik dozvolio da tako lose zarastu, da li ga je uopste vodio kod veterinara???
Mislim da je krajnje los marketing za rasu to da je jedan od izvornih pasa imao naviku da pobegne i upusti se u rekreativan pokolj pasa po selu. Krajnje je neodgovorno koristiti nestabilne i agresivne pse za priplod. U sposobnosti nekog psa da pravi pokolj nema niceg lepog ni velicanstvenog, zaista.
Ovim se vracamo na ocigledno najveci problem vezan za ovu rasu- neposotojanje kluba, udruzenja, ili bilo kakve organizacije koja ce se ozbiljno baviti daljim razvojem SOPa, pre svega u vidu nametanja standarda za selekciju, i u pogledu izgleda, i u pogledu temperamenta.
Stvarno mi je zao sto je sve tako dezorganizovano, jer SOP je jedna retka prilika za ljubitelje pasa da aktivno ucestvuju u stvaranju i oblikovanju rase. To uopste nije mala stvar!
Meni je licno favorit sto se tice izgleda ona Dona- fino uglovana, malo bi grudni kosh mogao biti dublji, glava plemenita i izrazajna.

Pa naravno da ce i svet ozbiljnije poceti da shvata SOPa kada se bude pocelo sa radom na imidzu krvoloka. To je ozbiljan posao, organozovati klub i prionuti na rad. Pretpostavljam da su najveci problem, kao i uvek, finansije. Kako je KSSCG tradicionalno beskoristan (verujem i u ovom slucaju), mozda treba aplicirati za neka sredstva kod Ministarstava... napraviti jednu dobru prezentaciju, i osmisliti projekat...

Slusaj bre trovac,ja tebe nisam vredjao.Ataj pas kog si ti pokaao tu nema veze sa sopom.jeste da ga drzi Nenad Gavrilovic ali on moze da drzi i pekinezera a ti da kazes da je SOP. toliko o tvom poznavanju ove rase,ako zelis da vidis kako izgleda SOP dodji, rado cu ti pokazati.

Back