Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Pa i mi da se pojavimo.
Posto smo medju prvima formirali ovj Forum, red je da nesto kazemo.
OPASNO! STRASNO!
Citam "eksperte" za S.O.P.-a. Izjave koje daju su neodmerene, nestrucne, iz "rukava".
ZNAMO koje stvorio S.O.P.-a. Znamo, da samo on zna redosled ukrstanja. Nije uputno pitati Nenada Gavrilovica za recepturu. Covek nam je dao nesto sto je vec postalo istorija a on samim tim usao u legendu.
Kolaju price da SOP ne valja, da je to pas samo za ukras, ili, da je opasan po ljude i decu.
Volim ja sve rase pasa. I one koji nisu rasni. I svako ima pravo da voli neku svoju vrstu. Ja jednostavno volim SOP-a. Imam milion razloga za to. A poznato mi je mnogo rasa jer sam bio u kontaktu sa njima. Da ih ne nabrajam.
Pre svega, pas je plemenita zivotinja. Kao i konj. Svako voli svoga konja. Ali, da li je neko potegao pitanje da neki konj ne valja.
U cemu smo mi to zaplivali.
RASU TREBA PRIZNATI!
I svi znamo ko ju je stvorio. Nemojmo oko toga da se sporimo. Nenad je CAR. Tacka

i sta onda pojavi se brdo odgajivača koje zabole za standard vec samo jure boju pasa
a od karaktera i zdravlja pasa nista
i onda počneš da dobijaš pse lepe boje koji strasljiviji od morskog praseta i umiru od srčanog udara u trećoj godini

nemam psa da se ogradim unapred ,ali bih voleo jednog dana da to bude S.O.P.( a biće)
ali ne bih voleo da to bude pasa sa krivim nogama , kljakavim kukovima koji ne sme da potrči jer će da ga strefi srčka

trebali bi glavni odgajivači već da se dogovore i da naprave testove karaktera i provere zdravstvenog stanja u okviru kluba KOJI ČINI MI SE JOŠ NIJE OSNOVAN pa ako psi prodju testove i provere tek onda u priplod
izgledaće te mnogo ozbiljniji u očima kupaca
ovako igledate kao šarenoliki odgajivači bandoga
evo na slikama postavljenim meda je dosta keruša upario
ali kakav je on osim reči samog vlasnika psa ne znamo i kakve su same keruše isto ne znamo

to važi i za ostale pse na ovoj temi
BATO Brdo bez ljutnje izvini što sa samo tvog psa naveo tu su i balanac i bunda i ostali
to za sve važi
ovo nije pljuvanje po vama vec se nadam podstrek da vec jednom napravite klub, udruzenje sa jasnim smernicama onoga što želite
a priznaje rase kad dodje vi će te biti na konju i spremni za širenje rase preko granica
gavriloviću svaka čast za dosad odradjen posao stvaranje sopa

pozdrav bata brdo.....

Mnogo toga sam ja izdrzao tako da ovakvo pominjanje moze samo da koristi........, koliko sam mogao diskretno ja sam za sve moje pse postavio slike.,rodovnike , slikao sa metrom ,postavio video klipove ,svako ko je dosao video je uzivo....,za sve pse uparene obezbedjeni rodovnici......,svako stene menjamo ako ima bilo koji problem..................sve su nam kuje preko 65 cm a mizjaci preko 70......imamo logistiku Nenada Gavrilovica i parimo po redosledu i kljucu kako treba da bi se rasa odrzala...........................ne mesamo pse sa drugom psima ..................i posedujemo tri kuje sorapa kao genetsku bazu........
Prekosutra stize sa Romanije jos jedan muzjak i tri "devojke " ocekujemo...........................................
komentari tvorca rase su nam merilo naseg rada i trenutno su 8 devojke i Meda Romaniski na placu..............................................i....imamo zacrtano kako nadalje ......Kritika je svaka pozeljna ako je od kompetetnih ljudi i ako nije zlonamerna a ovde ima mnogo toga ali ce vremenom i to nestati.......

pozdrav bata Brdo

Daleko bilo da ne odgovaram na sva dobronamerna pitanja i da ne zelim da pomognem bilo kome u bilo koje doba dana i noci medjutim nailazim na neumesne,nedobronamerne komentare pisane recnikom ulice i na osporavanje onoga sto radimo od krajnje nekompetentnih ljudi te mi je lakse da komunikaciju svedem na privatni mail i mobilni telefon a iza svega recenog stojim...........
Sto se tice Sorapa upravo tako, prvi primerci pasa koji su ucestvovali u stvaranju SOP-a i posluzili kao baza za ovo sto danas imamo
pas je duge dlake i po karekteru je agresivan iste gradje kao SOP 70cm/ 70 kila I znacajan je kao genetski zapis odnosno maticno leglo odakle uvek ima potencijala za nove krvne linije................znacaj pasa je veliki jer su retki a nose u sebi nesto sto se nemoze izgubiti nestrucnim i nasumicnim parenjem.
Meni je samo drago sto se sve veci broj ljudi bez ustrucavanja upusta u diskusije i koristi nasa iskustva za svoju i dobrobit rase............

hvala Bato, što si odgovorio na pitanje. najčešće ljudi ostaju bez odgovora kada te nesto pitaju, pa sam zato očekivao isto i u ovom slučaju.
Mislim da je loše to što se koriste ti raniji psi, jer to nisu SOPovi, nego psi od kojih su nastali SOPovi. SOP kao rasa u kojoj su ukrštanja prestala (i svi to tvrde) ne treba da se razmnožava i obnavlja tako. sigurno je da na drugi način mogu da se upare psi koji nisu ili su u dalekom srodstvu. drugi odgrajivaci uspevaju i nema razloga da ti ne radiš tako. Rasa nije rasa, ako nema određen broj različitih krvnih linija. mislim, da bi ti Bato trebao da se okreneš psima poput Zoranovog Dona.
SOP je rasa koja je nastala 1991. godine i ne treba se vracati nazad, samo treba izbaciti iz priploda pse sa manama i teziti savrsenom psu (Blu).

Ako mogu ja nešto amaterski sa aspekta SOPa ali vezano za veterinu i genetiku... Smatram da je odlično što su sačuvani ti stari primerci jer je biodiverzitet od ključnog značaja u prevenciji razvoja genetski uslovljenih bolesti. Tako se sprečava paradoks koji imaju u Britaniji sa mopsevima-imaju ne znam ni ja koliko hiljada pasa ali analizom DNK bi se vrlo lepo ustanovilo da im je baza bila svega 50-tak pasa, bez uvoza "sveže krvi", što se na jadnim, bolesnim psima i vidi.

Poslednja izmena:
Ђидини СОП Зиг 5 година, од Карлоса 8г (Царски Чувар) и Дите (Царски Чувар)

Иначе није извођен на трчање 3-4 месеци

zig.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
pozdrav Bata brdo

Da se razumemo ti psi su svojevrstan genetski zapis i oni su odgajivacima "teret" ali se moraju imati
ako nesto podje po zlu/ bolesti......./ i uvek se moze odselektovati i nastaviti istim putem........
Nama su parenja zacrtana u narednih cetri ciklusa sa svih osam zenki i nemozemo birati kako bi trebalo da izgledaju psi...........oni ce izgledati kako priroda nalaze ....... redosledom parenja odabranih zenki samo se prirodni proces ubrzava i ucvrscuje rasa.......
Don je deo i nase porodice i odlican je pas ..............................a pogledaj koliko je pasa takvih bilo pre cetri godine /zuti sa maskom,vizljasti/ a pogledaj koliko je sada i koliko ce ih imati.......
Ove godine samo od nas je izaslo oko 150 pasa,dogodine 200 a takvi se ne pojavljuju........a sve ih je manje i kod drugih u priplodu.............
U medjuvremenu nam je pristigo dugo ocekivani Vuk Romanijski..................i nadamo se uskoro jos tri kuje /odgajivacnica Nenada Gavrilovica/

.

pozdrav Bata brdo
Don je deo i nase porodice i odlican je pas ..............................a pogledaj koliko je pasa takvih bilo pre cetri godine /zuti sa maskom,vizljasti/ a pogledaj koliko je sada i koliko ce ih imati.......
Ove godine samo od nas je izaslo oko 150 pasa,dogodine 200 a takvi se ne pojavljuju........a sve ih je manje i kod drugih u priplodu.............
.

samo bih da mi pojasniš nešto, što nisam razumeo. ti misliš da je Don odličan pas i da je žutih pasa sa crnom maskom ranije bilo više, jer tako?
ti misliš da treba biti više pasa kao Don i da ih treba više koristiti u priplodu, jer da?

Iako spada među najveće primerke nije najveći (visok 75cm, težak 70kg) ali je zato najpokretljiviji sop.
ARES

Мораћу поново да измерим Бена, висина му је сигурно 75, али та тежину мислим да је мало преко 60 до 65 кг
Пеђа, ако можеш да измериш ширину груди, а може и обим

Poslednja izmena:
Након годину и по дана посматрања расе, најчешће на форуму и ја могу да поставим слике СВОГ пса.
Њени родитељи су Арес (Ринго х Фита) и Меги ( Астор х Талија).

Uploaded with ImageShack.us

а ово испод је сликано током пута

биће ускоро боље слике. ја сам веома задовољан...

Back