Srpski ministri koče razvoj zemlje

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Beograd -- Ministri Slobodan Milosavljević, Oliver Dulić, Saša Dragin i Mlađan Dinkić najzaslužniji su što je Srbija pri dnu svetskih lista konkurentnosti.Što je među najgorima u borbi protiv monopola, izdavanju građevinskih dozvola, brzini osnivanja novih firmi...

Rame uz rame s njima je i Diana Dragutinović, čije je Ministarstvo finansija najmanje uradilo u Vladi Srbije na uklanjanju administrativnih prepreka i procedura za poslovanje privrede u Srbiji.

Ovo su rezultati analiza Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u najnovijoj publikaciji „Siva knjiga III“, čiji su stručnjaci sproveli opsežnu analizu svetskih lista konkurentosti - „Doing Busines Report (DBR)“ Svetske banke i „Global Comptetitivness Index (GCI)“ Svetskog ekonomskog foruma, i utvrdili odgovornost i doprinos delova Vlade Srbije.

Nazadujemo
"Srbija je propustila još jednu godinu i priliku da napreduje na globalnim listama konkurentnosti, tačnije - nazadovali smo. Dobra vest je da okruženje za poslovanje u našoj zemlji u poslednjih godinu dana nije lošije, jer je većina stvari nepromenjena, a loša je da druge zemlje napreduju bolje i brže", kaže Dušan Vasiljević. Najveći problem, dodaje on, jesu birokrate koje procedure čine komplikovanima jer su tako izvor njihovog uticaja, naročito kada imaju moć arbitrarnog odlučivanja. Političari su deo problema onoliko koliko nisu u stanju da sprovedu reformu birokratije.Ministarstva koja su najviše uradila u proteklih godinu dana na polju reformi našla su se na beloj listi, a ona koja su promenama najmanje doprinela deo su sive liste.

"Ako je suditi po 'Globalnom indeksu konkurentnosti (GCI)', od Srbije bolje stoji i Albanija, koja prema poslednjem izveštaju zauzima 88. poziciju, dok je Srbija na 96. mestu. Mala je uteha to što je Bosna i Hercegovina poslednja zemlja u regionu plasirana iza Srbije, na 102. mestu, budući da je i ta zemlja napredovala u odnosu na prošlu godinu za sedam mesta, dok je Srbija pala za tri mesta", navodi Dušan Vasiljević, savetnik za regulatorne reforme u NALED-u.

Istraživanje iz oktobra 2010. godine, kako se navodi u „Sivoj knjizi III“, pokazuje da je u prethodnih godinu dana prosečan iznos novca dat za mito porastao sa 164 na 255 evra, odnosno za 55 odsto.

I ovo je, kako navode autori, dobrim delom cena koju je mala privreda Srbije platila da bi joj birokratija dozvolila da preživi ekonomsku krizu. Zato ne čudi da je korupcija prema GCI na prvom mestu kao prepreka za poslovanje u Srbiji, čak ispred neefikasne birokratije.

„Ministar Slobodan Milosavljević nije u mogućnosti da komentariše ‘Sivu knjigu’ jer ona još nije izašla iz štampe i samim tim nema uvid u tražene informacije. Kako smo saznali od izdavača, promocija knjige je sledeće nedelje, te kada je budemo videli, možemo da razgovaramo o tome“, rekli su u Ministarstvu trgovine.U Ministarstvo ekonomije su objasnili da cele ove godine pripremaju nov zakon o privrednim društvima, kojim će biti usvojeno svih 90 preporuka SRP-a. Odgovore iz ostalih ministarstava nije bilo moguće dobiti.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=12&dd=12&nav_id=478692

Znam da ništa ne valjaju.Samo je Tadić gori od njih zato što im daje podršku.
 
Beograd -- Ministri Slobodan Milosavljević, Oliver Dulić, Saša Dragin i Mlađan Dinkić najzaslužniji su što je Srbija pri dnu svetskih lista konkurentnosti.


http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=12&dd=12&nav_id=478692

Znam da ništa ne valjaju.Samo je Tadić gori od njih zato što im daje podršku.

Целих 20 година на терену Србије душмани овог народа ОСТВАРУЈУ ПРОЈЕКАТ ПОТПУНОГ УНИШТЕЊА, ДЕВАСТИРАЊА И РАСПАРЧАВАЊА СРБИЈЕ... ти планови су објављени -али нико се није надао да ће мрзитељи Србије пронаћи толико суицидних аутошовиниста у стварном животу.

Једино што ме теши то је чињеница да већина од њих НИСУ СРБИ - него пацијенти околних квази-државица.
 

Back
Top