Racionalan razlog za branjenje zemlje (ili napad)?

Postoje opravdani ratovi kao i neopravdani. Opravdani su ratovi izmedju Izraela i arapskih susjeda, ili rat izmedju Srba i Albanaca. Jednostavno razlike su nepremostive i mora doći do rata. Neopravdani ratovi su WW1, rat u Hrvatskoj 1991 ili danas u Ukrajini. Tu se mogao rat izbjeći s nekim dogovorom, ne postoje tolike velike nepremostive razlike i sl.

Postoje opravdani ratovi kao i neopravdani. Opravdani su ratovi izmedju Izraela i arapskih susjeda, ili rat izmedju Srba i Albanaca. Jednostavno razlike su nepremostive i mora doći do rata. Neopravdani ratovi su WW1, rat u Hrvatskoj 1991 ili danas u Ukrajini. Tu se mogao rat izbjeći s nekim dogovorom, ne postoje tolike velike nepremostive razlike i sl.
Kako mislis da je rat izmedju Albanaca i Srba opravdan ?

Ne moze se lepse braniti nekakva svetinja(tacnije nesto sto smatras svetim) od podeliti je sa nekim ili pokloniti je nekome... Za mene je dusa sveta i vecna, drzava nije, ona je stvar prolazna...Mozda se necu izraziti na pravina nacin, ali ne bih imao nista protiv da ja ili moj sin polozi svoj zivot spasavajuci nekog slabijeg od sebe, braneci nekog, cuvajuci ga i spasavajuci mu zivot, ali ne zelim da moje dete ide u ratove, ove nase kojim tezimo ili makar ja to tako vidim..Ne bi ni da sam ziveo u vreme drugog rata i onoga "bolje rat nego pakt", bio bi i protiv dogadjaja koji su prethodili prvom ratu...Da ne govorim o opsadi Sarajeva, proterivanju Albanaca i ovoj savremenoj ekspanziji nacionalizma... Danas vidim kakao sadasnji nacionalizam utice na neke sutrasnje ratove...Koji kada pocnu, nacionalistima ce doci kao nekakvo iznenadjenje, nece tu videti svoju krivicu, cak ce sebe videti kao zrtvu...

Postoji mnogo razloga zbog kojih ljudi idu u rat , ali sve se svodi na politicare koji su zakuvali to i nikad nece poslati nikog svog da gine , pod kojim uslovima bi vi rizikovali svoj zivot ili zivote vasih najblizih u slucaju rata ?
Nema razloga za rat, iz ugla obicnog coveka.
Iz ugla moćnika, razlog za rat je jednostavan: da se dokopaju joŝ više moći.
A ironija je što obični ljudi, koji nemaju razlog, ratuju i ginu za one koji imaju razlog.

Moćnici pomoću propagande ubede obične da ratuju, i jbg. Dobiješ srannje.

Uzroci i posledice.
Da je ostala turska ne bi bilo ni balkanskih ratova a mozda bi nas i svetski malo zaobisao
Ne samo prvi nego mozda i drugi
Bilo je i drugih drzava koje su ucestvovale u balkanskim ratovima , to su mnoo lakse opravdani ratovi jer je zrtava bilo mnogo manje , ali ako govorimo o 50% muskog stanovnistva , zamisli da se nesto slicno desi danas, pa selim se u neku susednu drzavu , a ne da mi pola familije izgine i kao pobedio sam.

Biti gradjanin neke zemlje podrazumeva odredjena prava ali i obaveze. Tako na primer niko ne voli da placa porez ali se on ipak placa u svakoj drzavi jer obezbedjuje normalno funkcionisanje zemlje i neophodan je za finansiranje razlicitih javnih ustanova od skola preko bolnica itd...To sto se ja nerado odricem ogromnog dela svoje plate ne znaci da sam idejno protiv poreza i da se zalazem za njegovo ukidanje ali ako mi drzava pruzi nacin da to nekako eskiviram - to cu i uraditi. Zato je u oba slucaja prost i racionalan odgovor - prinuda. Ja bih rekao opravdana, neko ce mozda reci neopravdana, ali u oba slucaja razlog je prinuda.

Bilo je i drugih drzava koje su ucestvovale u balkanskim ratovima , to su mnoo lakse opravdani ratovi jer je zrtava bilo mnogo manje , ali ako govorimo o 50% muskog stanovnistva , zamisli da se nesto slicno desi danas, pa selim se u neku susednu drzavu , a ne da mi pola familije izgine i kao pobedio sam.
U vreme prvog rata pocela se siriti spanska groznica od koje je umrlo blizu 70 miliona ljudi na svetu, neuporedivo vise nego poginulih vojnika...I kod nas je mnogi narod nastaradao na taj nacin...Sto se tice oruzja u prvom ratu, vojnika nasih je poginulo oko 450 hiljada.... Sto se tice Francuza taj broj ide i do milion i cetristo hiljada....

Народе, сиротиња је увек давала синове, а власт волове. Са скоро 50 година живота, први ја бих кренуо али тек кад видим синове политичара и тајкуна у првим редовима где се пуца и гине. Мајку му *****, није могуће да политичари и тајкуни имају само кћери. Додуше, Херцеговке и Црногорке су знале и те како пуцати боље од мушкараца

Back