Srpski lekari u Nemačkoj

Ja sam vec jednom polagao znam sve trebaju mi mogući protokoli sa ovim predsednikom komisije. Ako mozes kontaktiraj me na private jer ne znam kako ovo funkcionise. Za njega imam protokole ali ne znam ko je u komisiji br. 16 sa njim. To je prilicno važno jer pitaju uvek osto. Hvala na odgovoru.

ja Imam protokole za komisiju sa TUM-a, mada ja sam ucila sve zivo iz protokola, iz svih pokrajina , sve do cega sam dolazila, jer mi je bilo lakse uciti po protokolima. Ne znam pomazu li ti oni sta.. pisacu ti i privatno

Da li je neko imao KP na LMU kod Prof. Fischeredera?
Trebaju mi ostala dva clana komisije. Hvala
protokolldienst@fachschaft-medizin.de na ovu adresu napisati kad je ispit i kod koga. Pošalju protokole ili se ode licno po njih. Ja koliko sam cula u zadnje vrijeme je samo predsjednik komisije poznat, ostali clanovi zbog zastite podataka nisu poznati. Sretno

Zavrsila sam medicinu pre par meseci i u procesu sam ucenja nemackog jezika. Interesuje me ako je nego polagao FSP u Beogradu? Da li FSP polozen u Beogradu vazi samo za tri pokrajne Hessen, Saarland i Schleswig-holstein? Da li onda sa polozim FSP u Beogradu za te regije odmah dobijemo Berufserlaubnis i potrebno je samo da polozimo aprobaciju?

Pozdrav svima.Interesuje me da li je neko pokretao postupak za aprobaciju u NRW ?
Program pre Bolonje,i koliko detaljno mora da bude detaljan opis radnog iskustva,bila bih zahvalna ako neko ima i opis,sta poslodavac treba da napise.Koje obrasce treba da popunim i odakle se preuzimaju?

Zavrsila sam medicinu pre par meseci i u procesu sam ucenja nemackog jezika. Interesuje me ako je nego polagao FSP u Beogradu? Da li FSP polozen u Beogradu vazi samo za tri pokrajne Hessen, Saarland i Schleswig-holstein? Da li onda sa polozim FSP u Beogradu za te regije odmah dobijemo Berufserlaubnis i potrebno je samo da polozimo aprobaciju?

Da, vazi samo za te tri pokrajne. Pored FSPa da biste dobili Beruferlaubnis neophodan Vam je i poslodavac koji ce da Vam da Einstellungszusage. Pricam za Hessen. Sve mozete jos naci na sajtu Regierunga...Aprobacija kasnije tek, sa ovim mozete da pocnete da radite i da dobijete vizu.

Da ne bude zabune, BE možeš da dobiješ samo u jednoj pokrajini, ne možeš istovremeno u više njih. I kao što reče @sun darf sve možeš naći na sajtu Regierunga. Obavezno proveri na sajtovima vlade svake pokrajine koji su uslovi za BE odnosno apobaciju i koji FSP priznaju. Svaka pokrajina je za sebe i propisi se relativno često menjaju.

Drage kolege,

imao bih dva pitanja za vas. Verujem da nisam jedini lekar koji zeli da prijavi termin za vizu nakon 1.3., te stoga mislim da ce post koristiti i svim ostalim kolegama lekarima koji nemaju iskustva sa novom prijavom u ambasadi (Beograd). Naime:

1) Interesuje me da li je iko od vas podneo zahtev za Blau Karte nakon 1.3., s obzirom da na sajtu ambasade stoji da je za podnosenje zahteva neophodan "Defizitbescheid" (tj. odredjeni broj potvrde Defizitbescheid-a)? Da li je iko od vas dobio taj dokument? Gde se podnosi zahtev za njega, sta je taj dokument konkretno (znam da taj dokument govori sta mi "fali" od gradiva/iskustva itd.), i koliko se ceka na izdavanje tog dokumenta i da li se moze nekako podneti zahtev za Plavu kartu bez njega? Da li je potreban Einstellungszusage za izdavanje ovog dokumenta ili ne?

2) Da li se zna kada ce poceti sa radom vizno odeljenje ambasade u Beogradu, tj. kada ce opet moci da se prijavljuju termini za predavanje dokumenata? Ja trenutno na sajtu ne vidim nigde zvanicno obavestenje da ce punim kapacitetom nastaviti da rade od 15.6. iako sam tu informaciju mogao da procitam u razlicitim grupama...

Trenunto imam potencijalnog poslodavca iz Sachsen-a i puno bi mi znacio svaki odgovor/ link pouzdanog izvora.

Unapred se zahvaljujem na pomoci!

Čestitam!
Gde ste završili fakultet I specijalizaciju, na kom univerzitetu? Koja ste sve dokumenta priložili za dobijanje Aprobacije izjednačavanjem diplome kao dokaz za radno iskustvo?

Zavrsio sam u Sarajevu oboje. Samo sam predao sve diplome sa Plaom i programom Fakulteta i priznali su mi Diplomu. Vrlo je bitno da akon zavrsenog fakulteta imate staz, jer u Njemackoj oni traze poslije Fakulteta 4 mjeseca staza Interno, 4 Hirurgija i ostalo 4 mjeseca ( manje bitno ). Ja sam imao staz od godinu dana u Sarajevu, i u toku specjalizacije takodjer staz na internom i hirurgiji sto je vjerovatno iskompenziralo taj trazeni staz. Pozdrav.

Pozdrav kolege! Dobio sam skoro BE u Bayernu ali mi je neophodan Fachkunde im Strahlenschutz, pa me zanima da li je neko imao iskustva sa ovim?
S obzirom da od skoro imam BE ali jos uvek nisam u Nemackoj zanima me da li bez Fachkunde im Strahlenschutz mogu poceti da radim u De a potom da odradim Fachkunde im Strahlenschutz?

Ja koliko znam nikom od nas pocetnika nisu trazili Fachkunde im Strahlenschutz, ja ga jos nemam a radim 18 mjeseci.. Nema ga nijedna osoba koju ja poznajem.. I ja nekad planiram da odradim, ali za pocetak nije bitan, mada pretpostavljam da zavisi i od grane medizine u kojoj ces raditi

Pozdrav kolege! Dobio sam skoro BE u Bayernu ali mi je neophodan Fachkunde im Strahlenschutz, pa me zanima da li je neko imao iskustva sa ovim?
S obzirom da od skoro imam BE ali jos uvek nisam u Nemackoj zanima me da li bez Fachkunde im Strahlenschutz mogu poceti da radim u De a potom da odradim Fachkunde im Strahlenschutz?
Postovani, ja sam nedavo polagao Grundkurs im Strahlenschutz, godinu dana nakon pocetka mog rada u Njemackoj. Ali taj certifikat i hitnost ti zavisi od sefa klinike kad ti trazi, jer ako imas kontakt sa Oberarztom u dezuri o postavlja indikaciju za CT i ti si time pokriven, a svakako sa ovom nasom BE do aprobacije mi nemamo pravo na samostalni rad, neg pod supervizijom. Sretno

Postovani, ne brinite to ce vas klinici obavestiti kad resi da treba da ga imate. Oni pokriju i trosoce za slusanje i polaganje kursa.
Moj suprug nakon pola godine rada je nedavno polagao Grundkurs. I mislim da u toku godina dana treba da se slusa i polozi drugi deo.
Nas prijatel 5 godine radi u Nemackoj, a tek ovu godinu je zavrsio.
I pretpostavljam da je tako, da zavisi od grani rada.
Pozdrav, zelim Vam uspeh.

Fachkunde im Strahlenshutz je potrebno isključivo za one koji već rade, a nikako uslov za početak rada. Kao što rekoše kolege ranije, zavsi od bolnice i odeljenja na kome budeš radio, kada će ti taj kurs i sertifikat trebati.

Pozdrav! Interesuje me je ko je polagao Facharztprüfung jel priznato vrijeme sa Berufserlaubnis u Weiterbildung. Ja sam radila prvo u Brandenburgu i sada sam u NRW gde sam dobila odgovor iz Komore da moram dostaviti ergänzende Bescheid zu dem Berufserlaubniss. Jel neko imao takva iskustva? Hvala puno unapred!

Pozdrav kolege!
Da li se priznaju potvrde i ugovori o volontiranju ili ugovori o radu (na hirurgiji/internoj) u postupku priznavanja direktne aprobacije za period pre dobijanja licence (u matičnoj zemlji)? Ili uzimaju u razmatranje samo radno iskustvo stečeno nakon vadjenja licence?

Back