Poštovane kolege molim za informacije i savete.
Naime dobio sam ugovor od jedne klinike u Niedersachsenu i od 1. maja treba da započnem hospitaciju kod njih a od 1. jula bi me zaposlili kao Asisstenzarzta. Skinuo sam checklistu sa sajta NiZzA i pre odlaska ću skupiti sve dokumente i prevesti ih i odmah na početku hospitacije predati zahtev za izdavanje Berufserlaubnisa. Interesuje me da li u Niedersachsenu za ovu prijavu traže i taj Curriculum sa fakulteta ili ga traže kasnije prilikom zahteva za Approbaciju i koliko dugo se čeka na termin za FSP u Niedersachsenu?
Curruculum ti traze kad predas zahtvjev za Approbation, za Berufserlaubnis ti ptreba polozen FSP, mislim da se na ispit ceka par mjeseci. najbolje bi bilo da vec sada predas zahtjev za BE.
Da li treba izvaditi samo potvrdu iz nadležnog suda da se protiv mene ne vodi nikakav sudski proces ili je potrebna i potvrda o nekažnjavanju iz policije?
potvrda iz nadleznog suda da se ne vodi krivicni postupaki potvrda o nekaznjavanju.
ne bi trebalo da to bude problem, samo predaj u ambasadi i isprintane tarifeNa ugovoru mi ne piše tačna cifra za brutto platu niti broj dana godišnjeg odmora, ali piše da ću biti plaćen prema TV-Ärzte/VKA, Entgeltgruppe 1, Stufe 1. Ovaj tarifni sistem se može lako naći i skinuti u pdf formatu na internetu i u njemu pišu tačne plate i sve oko godišnjeg i ostale pojedinosti... Da li će to biti problem kasnije prilikom predavanja zahteva za vizu ili ću morati da tražim da mi na ugovoru napišu ove cifre?
Takođe vidim i da pored Berufserlaubnisa postoji i Arbeitserlaubnis. Da li mi imamo nešto sa time, da li mi sami takođe predajemo neki zahtev za istu?
BE dobijas nakon polozenog FSP, a onda ces u Njemackoj podnijeti zahtjev za Arbeitserlaubnis