Srpski lekari u Nemačkoj

Poštovana kolegice,
evo nekoliko informacija koja su nama dostupna, pa me potom pitajte šta Vas interesuje.
Mi smo dobili ponudu za posao u Bajer regiji, prethodno smo polagali B2 nivo u OSD Sarajevo, na Obali, EDUCO centar, imaju super profesore, mi smo išli na pojedinačne časove, malo više para, dva puta sedmično po dva sata, ali se isplati, jer Vas postepeno priprema za ispit, koji je 50 % znanje, 50 % sreća, iz našeg iskustva.
Mi smo predali sve dokumente koje su tražili na prijavi za Berufserlaubnis ( radna dozvola ) i sad nam traže neke dopune prije nego što iz Oberbajer regije proslijede naše dokumente u njihovu ljekarsku komoru gdje se FSP polaže uz prethodnu uplatu od 400E. Od 01.04.2017 godine u velikom broju regija u Njemačkoj se prije dobijanja BE traži FSP ( Fachsprachprufung ) , ispit o kojem se sad ne trebate zamarati dok ne položite B2 i predate papire za BE, onda počnete učiti za FSP.
Mi smo od dokumenata predali : diplomu završenog med. fakulteta, obavezno uzmite potvrdu sa med. fakulteta o položenim ispitima sa brojem sati i ocjenama / tzv. dodatak diplomi /, potvrdu o stažu u Fed. Ministarstvu zdravstva , potvrdu o položenom državnom ispitu, plan i program specijalizacije također iz Ministarstva i potvrda o položenoj specijalizaciji ( mi smo specijalisti ), iz naše ljekarske komore potvrdu o dobroj kliničkoj praksi ( tj. da nismo kažnjavani niti da ima prijava protiv nas), potvrda iz MUP-a i Suda da nismo kažnjavani niti da se vodi postupak protiv nas, licenca iz ljekarske komore ( ove zadnje tri potvrde ne smiju biti starije od mjesec ili tri zavisno od regije u Njemačkoj te se predaju unašem originalu bez apostile, te morate provjeriti u vašoj regiji koliko moraju biti stare najmanje ) Na sve ove dokumente na orginale staviti apostile u SUD-u. Na potvrde iz MUP-a i SUD-a se ne stavljaju apostile jer se one u Njemačku šalju originalne. Također ako možete dobiti potvrdu od Vašeg poslodavca sadašnjeg ako ga imate o Vašem dosadašnjem iskustvu.
Rodni list se uzima internacionalni i on se ne prevodi i takav se šalje.
Ja sam sve svoje dokumente prevodio kod prevodioca u Županji, Ilija Mikulić, prevodilac je EU.
Dokumente mu pošaljem mailom skenirane, on Vam pošalje predračun, uplatite u banci, on Vam pošalje na kućnu adresu.
Meni su uredno prihvatili njegove prevode.
Jako je profesionalan, brz i korektan, a najpovoljniji je od svih koje sam provjerio u cijeloj Evropi, za koje sam znao. Također možete tražiti da Vam uradi u dva primjera originalna, cijena je ista, tako je meni uradio ( jer Vam jedan original treba sad a kasnije jedan za Aprobaciju ).
Mislim da je cijena jednog lista ili stranice je 100 KN, nisma siguran,te Vam da potom popust na cijelu količinu.
Kad sve prevedete, kopirate prevode i naše originale te ih ovjerite u Njemačkoj ambasadi u sarajevu , cijena 20 KM po dokumentu ( jedan dokument je naš original i prevod i to košta 20 KM).
Nadam se da sam Vam sve rekao za sad, pitajte što Vas interesuje a mi znamo.
Mi trenutno učimo za FSP, pa kad predate za BE javite se da Vam proslijedimo ostale informacije za FSP koje imamo.
Puno nam sreće.
Napomena da imamo olakšice za ulazak u Njemačku do 31.12.2020 godine, nakon toga šta nam bog da.
Već su počeli postepeno da zaoštravaju kriterije, ali navikli smo mi svi na brojne prepreke, pa samo dalje.

Realno, ovo je po mom misljenju poražavajuće, jer sam čitala da ovakvi ispiti za zubare koštaju 6000€, uz uslov da se polozi iz prvog pokušaja. Meni sve mirise samo na uzimanje novaca, jer im se može... Nikad nisam cula da neko moze kupiti univerzitetsku diplomu, hajd diplomu srednje škole i razumijem, ali univerzitetska, jos za doktore... A stopa prolaznosti na ispitu ispod 50%, uvijek ista ispitna komisija, mogu da rade sta im je volja, mi im ništa ne možemo i to je činjenica...

Drage Kolege,
molila bih nekoga ,ko je uporedjivao diplomu preko Gutachtera ili advokata,da mi kaze,da li ste imali problem,jer knjiga iz dekanata Beogradskog fakulteta ne odgovara po broju casova, casovima u semestralnim listovima?Ne znam da li to uopste moze da prodje.Molim nekoga ko ima iskustvo sa tim da mi odgovori

Poslednja izmena:

Nisam siguran da dobro ciljas jer to samo znaci komplikovanje i odugovlacenje procedure. Ionako vec postoji Kentissprüfung koji moramo poloziti da bismo dobili aprobaciju a na kojem ispituju internu, hirurgiju, farmu, neuro.... Upoznah ovdje nekoliko Indijaca, svi su u Temisvaru studirali i njima se trazi samo FSP/PKT da poloze i direktno dobijaju aprobaciju jer je njihov fakultet u EU. Cinjenica da ni nasi u Srbiji nisu bog zna sta al mislim da nisu gori od fakulteta u Rumuniji i Bugarskoj.
Sto rece dr.med. sve to postaje dobar biznis. Samo jedan primjer, na jutjubu postoji kanal Deutsch Medizin B1-B2-C1, imaju i sajt, koji rade dva doktora iz NRW i postoji pripremni kurs za FSP koji nude, naravno nisu bas jeftini. Ista ta dva doktora su, koliko sam skontao, na ispitu u Münsteru gdje je mozda i najmanja prolaznost u cjeloj Njemackoj, jedan ispituje a drugi izigrava pacijenta.
Tako ce na kraju biti i za ovo, podjelice mozda na nekoliko ispita, svaki ce mjesecima da se ceka a oni ce usput da lupaju neke cjene za svaki izlazak.

Nista strasno,to bi izgledalo ovako-polazemo jedan test od 360 pitanja,sa ponudjenim odgovorima,pitanja su uglavnom iz interne,hirurgije,pedijatrije,psihijatrije,neurologije i nesto malo iz ostalih klinickih grana. Posle toga imas anamnezu i pregled pacijenta i na kraju usmeni ispit koji lici na sadasnji kenntnisprufung. Prolaznost za nemacke studente je oko 95%. Ako prezivis dobijas aprobaciju. Ovo je predlozio predsednik lekarske komore,videcemo sta ce od svega biti,ali mislim da je samo pitanje vremena kada ce ovo uvesti.

Sto se tice aprobacije, vidim da dosta ljudi uzima Plan i program pa salje Gutachteru. Da li neko zna nekog kome su priznali sve papire i odmah dali aprobaciju? Po onom sto su ljudi ovdje pisali, a procitao sam sve postove od 2015. na ovamo, primjetih da su mnogi predavali papire ali je svima na kraju pronadjen neki problem i morali su da polazu ispit.
Da li uopste to i ima smisla raditi jer sam prevod kosta izuzetno puno novca a na kraju opet zavrse svi na ispitu?

Sto se tice aprobacije, vidim da dosta ljudi uzima Plan i program pa salje Gutachteru. Da li neko zna nekog kome su priznali sve papire i odmah dali aprobaciju? Po onom sto su ljudi ovdje pisali, a procitao sam sve postove od 2015. na ovamo, primjetih da su mnogi predavali papire ali je svima na kraju pronadjen neki problem i morali su da polazu ispit.
Da li uopste to i ima smisla raditi jer sam prevod kosta izuzetno puno novca a na kraju opet zavrse svi na ispitu?

Ja bih rekla da sve zavisi ko vam obraduje papire. Ali generalno nikad nikom ne bih preporučila da šalje papire Gutachteru, jer u svojoj procjeni ne napise svoj stav, dodijeliti aprobaciju ili ne, nego samo sta ima, a sta vam fali. I onda to opet dopušta ljudima iz Regierunga da sami tumače Gutachten kako hoće, pa vam većinom traže da još dalje dokazujete deficite ili vam suptilno predlože da idete na Kenntnisprüfung radi uštede vremena i novca. Sve u svemu, na kraju završite na istom. Govorim sve iz sopstvenog iskustva.. Neki dan sam pronašla jednog Gutachtera koji radi sa ljekarima tj.pomaze im da dobiju Approbation, a da zaobilaze Kenntnisprüfung... I poslala sam svoje papire, Gutachten i rješenje vlade, rekao mi je da imam dobrog osnova da ih tužim, pitanje je koliko daleko sam spremna da idem.. Tako da razmišljam o tome ako padnem Kenntnisprüfung koji imam sad u aprilu.

Poštovana kolegice,
evo nekoliko informacija koja su nama dostupna, pa me potom pitajte šta Vas interesuje.
Mi smo dobili ponudu za posao u Bajer regiji, prethodno smo polagali B2 nivo u OSD Sarajevo, na Obali, EDUCO centar, imaju super profesore, mi smo išli na pojedinačne časove, malo više para, dva puta sedmično po dva sata, ali se isplati, jer Vas postepeno priprema za ispit, koji je 50 % znanje, 50 % sreća, iz našeg iskustva.
Mi smo predali sve dokumente koje su tražili na prijavi za Berufserlaubnis ( radna dozvola ) i sad nam traže neke dopune prije nego što iz Oberbajer regije proslijede naše dokumente u njihovu ljekarsku komoru gdje se FSP polaže uz prethodnu uplatu od 400E. Od 01.04.2017 godine u velikom broju regija u Njemačkoj se prije dobijanja BE traži FSP ( Fachsprachprufung ) , ispit o kojem se sad ne trebate zamarati dok ne položite B2 i predate papire za BE, onda počnete učiti za FSP.
Mi smo od dokumenata predali : diplomu završenog med. fakulteta, obavezno uzmite potvrdu sa med. fakulteta o položenim ispitima sa brojem sati i ocjenama / tzv. dodatak diplomi /, potvrdu o stažu u Fed. Ministarstvu zdravstva , potvrdu o položenom državnom ispitu, plan i program specijalizacije također iz Ministarstva i potvrda o položenoj specijalizaciji ( mi smo specijalisti ), iz naše ljekarske komore potvrdu o dobroj kliničkoj praksi ( tj. da nismo kažnjavani niti da ima prijava protiv nas), potvrda iz MUP-a i Suda da nismo kažnjavani niti da se vodi postupak protiv nas, licenca iz ljekarske komore ( ove zadnje tri potvrde ne smiju biti starije od mjesec ili tri zavisno od regije u Njemačkoj te se predaju unašem originalu bez apostile, te morate provjeriti u vašoj regiji koliko moraju biti stare najmanje ) Na sve ove dokumente na orginale staviti apostile u SUD-u. Na potvrde iz MUP-a i SUD-a se ne stavljaju apostile jer se one u Njemačku šalju originalne. Također ako možete dobiti potvrdu od Vašeg poslodavca sadašnjeg ako ga imate o Vašem dosadašnjem iskustvu.
Rodni list se uzima internacionalni i on se ne prevodi i takav se šalje.
Ja sam sve svoje dokumente prevodio kod prevodioca u Županji, Ilija Mikulić, prevodilac je EU.
Dokumente mu pošaljem mailom skenirane, on Vam pošalje predračun, uplatite u banci, on Vam pošalje na kućnu adresu.
Meni su uredno prihvatili njegove prevode.
Jako je profesionalan, brz i korektan, a najpovoljniji je od svih koje sam provjerio u cijeloj Evropi, za koje sam znao. Također možete tražiti da Vam uradi u dva primjera originalna, cijena je ista, tako je meni uradio ( jer Vam jedan original treba sad a kasnije jedan za Aprobaciju ).
Mislim da je cijena jednog lista ili stranice je 100 KN, nisma siguran,te Vam da potom popust na cijelu količinu.
Kad sve prevedete, kopirate prevode i naše originale te ih ovjerite u Njemačkoj ambasadi u sarajevu , cijena 20 KM po dokumentu ( jedan dokument je naš original i prevod i to košta 20 KM).
Nadam se da sam Vam sve rekao za sad, pitajte što Vas interesuje a mi znamo.
Mi trenutno učimo za FSP, pa kad predate za BE javite se da Vam proslijedimo ostale informacije za FSP koje imamo.
Puno nam sreće.
Napomena da imamo olakšice za ulazak u Njemačku do 31.12.2020 godine, nakon toga šta nam bog da.
Već su počeli postepeno da zaoštravaju kriterije, ali navikli smo mi svi na brojne prepreke, pa samo dalje.

Dragi kolega,
Puno hvala na trudu i izdvojenom vremenu da sve ove korisne informacije napisete.

Poštovana kolegice,
posao sam našao zahvaljujući poznanici koja radi na toj klinici kao med sestra, imala informaciju da traže ljekare, javila mi. Ja poslao svoj CV i motivaciono pismo Šefu klinike, koji me odmah pozvao za 7 dana na razgovor. Obavili smo razgovor sa Šefom klinike koji je ujedno i neurolog, Šefom Internog odjela, i predstavnicom vlasnika klinike ( Privatna je klinika, za neurologiju, internu i rehabilitaciju nakon Ortopedskih tretmana ). Odmah su na ponudili ugovor o radu.
Sad su nas primili kao Asistenarzt, tj kao početnik. Drukčije ne može. Kad položimo FSP i dobijemo BE i nakon Aprobacije ( a možda i bez nje, za sad nisam siguran ; jer su iskustva individualna ), rekao nam je šef klinike da idemo u priznavanje specijalizacije, ali ćemo imati neke razlike, jer je kod njih neurologija 5 godina , a ja imam 4 ( fali mi 9 mjeseci psihijatrije, 4 mjeseca Int. njege ), ali s obzirom da imam preko 10 godina radnog iskustva i 4 godine kao specijalista, moguće da će nam uvažiti dio tog staža u spec. staž.
Ali korak po korak, sad prvo FSP. Put je težak i trnovit, ali navikli smo to već u našoj zemlji, ništa ne dobiješ preko noći ako nemaš leđa.
Puno sreće.

I u Njemackoj se sve opet svodi na Salterikus nerviozus:D sve zavisi kome ce zapasti da pregleda te papire i kako ce biti raspolozen. Ja sam i planirao bas zbog svega toga da odmah prijavim Kenntnisprüfung i da se ne zezam sa papirima. Ionako nece smetati da sve te stvari ponovim jos jednom, ovaj put na njemackom.

Poštovane kolege molim za informacije i savete.

Naime dobio sam ugovor od jedne klinike u Niedersachsenu i od 1. maja treba da započnem hospitaciju kod njih a od 1. jula bi me zaposlili kao Asisstenzarzta. Skinuo sam checklistu sa sajta NiZzA i pre odlaska ću skupiti sve dokumente i prevesti ih i odmah na početku hospitacije predati zahtev za izdavanje Berufserlaubnisa. Interesuje me da li u Niedersachsenu za ovu prijavu traže i taj Curriculum sa fakulteta ili ga traže kasnije prilikom zahteva za Approbaciju i koliko dugo se čeka na termin za FSP u Niedersachsenu?

Da li treba izvaditi samo potvrdu iz nadležnog suda da se protiv mene ne vodi nikakav sudski proces ili je potrebna i potvrda o nekažnjavanju iz policije?

Iz Republike Srpske sam, imam 5 godina radnog iskustva ovde, fakultet završio u Beogradu, ali ovde kod nas nije bio potreban nikakav pripravnički staž za doktore (u Srbiji 6 meseci) pre zapošljavanja nego se odma polaže državni ispit i odma se može početi sa radom, pa me interesuje da li će to biti problem pošto vidim da mnogi ovde pominju da je bilo potrebno priložiti i stažerske knjižice.

Na ugovoru mi ne piše tačna cifra za brutto platu niti broj dana godišnjeg odmora, ali piše da ću biti plaćen prema TV-Ärzte/VKA, Entgeltgruppe 1, Stufe 1. Ovaj tarifni sistem se može lako naći i skinuti u pdf formatu na internetu i u njemu pišu tačne plate i sve oko godišnjeg i ostale pojedinosti... Da li će to biti problem kasnije prilikom predavanja zahteva za vizu ili ću morati da tražim da mi na ugovoru napišu ove cifre?

Kako obezbediti boravak u Nemackoj u slučaju da se hospitacija i izdavanje Berufserlaubnisa oduži (preko 90 dana)? Da li neko ima iskustva sa prijavom boravista u Nemačkoj pre dobijanja vize?

Pogledao sam na sajtu ambasade u Sarajevu i video da je doktorima za izdavanje vize potrebno priložiti i Berufserlaubnis ili neku potvrdu da će ista biti izdata. Zna li neko nešto o toj potvrdi i kako se tačno zove? Video sam takođe da postoje i neke opcije zahteva za vizu za traznje posla i za zapošljavanje u Nemačkoj ali se čini komplikovanije jer traže da se obezbedi osiguranje i novac (720 evra mesečno)...

Takođe vidim i da pored Berufserlaubnisa postoji i Arbeitserlaubnis. Da li mi imamo nešto sa time, da li mi sami takođe predajemo neki zahtev za istu?

Nadam se da nisam bio preopširan.

Svaka informacija i savet je dobrodošao.

Hvala unapred

Back