Fritz Picshke
Početnik
- Poruka
- 24
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ne mozes reci da je losa. Da se razdvoji zito od kukolja.a ovo mu dodje dobra vest?![]()
Ne mozes reci da je losa. Da se razdvoji zito od kukolja.
Ako budu uveli neke ispite slice onima u USA,ne razumem zasto bi se onda neko uopste odlucio za Nemacku? Polozis engeski,koji kud i kamo laksi od nemackog,USMLE i zaradjujes neuporedivo vise nego ovde u Nemackoj.
Sto se tice aprobacije, vidim da dosta ljudi uzima Plan i program pa salje Gutachteru. Da li neko zna nekog kome su priznali sve papire i odmah dali aprobaciju? Po onom sto su ljudi ovdje pisali, a procitao sam sve postove od 2015. na ovamo, primjetih da su mnogi predavali papire ali je svima na kraju pronadjen neki problem i morali su da polazu ispit.
Da li uopste to i ima smisla raditi jer sam prevod kosta izuzetno puno novca a na kraju opet zavrse svi na ispitu?
Poštovana kolegice,
evo nekoliko informacija koja su nama dostupna, pa me potom pitajte šta Vas interesuje.
Mi smo dobili ponudu za posao u Bajer regiji, prethodno smo polagali B2 nivo u OSD Sarajevo, na Obali, EDUCO centar, imaju super profesore, mi smo išli na pojedinačne časove, malo više para, dva puta sedmično po dva sata, ali se isplati, jer Vas postepeno priprema za ispit, koji je 50 % znanje, 50 % sreća, iz našeg iskustva.
Mi smo predali sve dokumente koje su tražili na prijavi za Berufserlaubnis ( radna dozvola ) i sad nam traže neke dopune prije nego što iz Oberbajer regije proslijede naše dokumente u njihovu ljekarsku komoru gdje se FSP polaže uz prethodnu uplatu od 400E. Od 01.04.2017 godine u velikom broju regija u Njemačkoj se prije dobijanja BE traži FSP ( Fachsprachprufung ) , ispit o kojem se sad ne trebate zamarati dok ne položite B2 i predate papire za BE, onda počnete učiti za FSP.
Mi smo od dokumenata predali : diplomu završenog med. fakulteta, obavezno uzmite potvrdu sa med. fakulteta o položenim ispitima sa brojem sati i ocjenama / tzv. dodatak diplomi /, potvrdu o stažu u Fed. Ministarstvu zdravstva , potvrdu o položenom državnom ispitu, plan i program specijalizacije također iz Ministarstva i potvrda o položenoj specijalizaciji ( mi smo specijalisti ), iz naše ljekarske komore potvrdu o dobroj kliničkoj praksi ( tj. da nismo kažnjavani niti da ima prijava protiv nas), potvrda iz MUP-a i Suda da nismo kažnjavani niti da se vodi postupak protiv nas, licenca iz ljekarske komore ( ove zadnje tri potvrde ne smiju biti starije od mjesec ili tri zavisno od regije u Njemačkoj te se predaju unašem originalu bez apostile, te morate provjeriti u vašoj regiji koliko moraju biti stare najmanje ) Na sve ove dokumente na orginale staviti apostile u SUD-u. Na potvrde iz MUP-a i SUD-a se ne stavljaju apostile jer se one u Njemačku šalju originalne. Također ako možete dobiti potvrdu od Vašeg poslodavca sadašnjeg ako ga imate o Vašem dosadašnjem iskustvu.
Rodni list se uzima internacionalni i on se ne prevodi i takav se šalje.
Ja sam sve svoje dokumente prevodio kod prevodioca u Županji, Ilija Mikulić, prevodilac je EU.
Dokumente mu pošaljem mailom skenirane, on Vam pošalje predračun, uplatite u banci, on Vam pošalje na kućnu adresu.
Meni su uredno prihvatili njegove prevode.
Jako je profesionalan, brz i korektan, a najpovoljniji je od svih koje sam provjerio u cijeloj Evropi, za koje sam znao. Također možete tražiti da Vam uradi u dva primjera originalna, cijena je ista, tako je meni uradio ( jer Vam jedan original treba sad a kasnije jedan za Aprobaciju ).
Mislim da je cijena jednog lista ili stranice je 100 KN, nisma siguran,te Vam da potom popust na cijelu količinu.
Kad sve prevedete, kopirate prevode i naše originale te ih ovjerite u Njemačkoj ambasadi u sarajevu , cijena 20 KM po dokumentu ( jedan dokument je naš original i prevod i to košta 20 KM).
Nadam se da sam Vam sve rekao za sad, pitajte što Vas interesuje a mi znamo.
Mi trenutno učimo za FSP, pa kad predate za BE javite se da Vam proslijedimo ostale informacije za FSP koje imamo.
Puno nam sreće.
Napomena da imamo olakšice za ulazak u Njemačku do 31.12.2020 godine, nakon toga šta nam bog da.
Već su počeli postepeno da zaoštravaju kriterije, ali navikli smo mi svi na brojne prepreke, pa samo dalje.