Srpski lekari u Nemačkoj

Poštovane kolege molim za informacije i savete.

Naime dobio sam ugovor od jedne klinike u Niedersachsenu i od 1. maja treba da započnem hospitaciju kod njih a od 1. jula bi me zaposlili kao Asisstenzarzta. Skinuo sam checklistu sa sajta NiZzA i pre odlaska ću skupiti sve dokumente i prevesti ih i odmah na početku hospitacije predati zahtev za izdavanje Berufserlaubnisa. Interesuje me da li u Niedersachsenu za ovu prijavu traže i taj Curriculum sa fakulteta ili ga traže kasnije prilikom zahteva za Approbaciju i koliko dugo se čeka na termin za FSP u Niedersachsenu?

Curruculum ti traze kad predas zahtvjev za Approbation, za Berufserlaubnis ti ptreba polozen FSP, mislim da se na ispit ceka par mjeseci. najbolje bi bilo da vec sada predas zahtjev za BE.

Da li treba izvaditi samo potvrdu iz nadležnog suda da se protiv mene ne vodi nikakav sudski proces ili je potrebna i potvrda o nekažnjavanju iz policije?

potvrda iz nadleznog suda da se ne vodi krivicni postupaki potvrda o nekaznjavanju.

Na ugovoru mi ne piše tačna cifra za brutto platu niti broj dana godišnjeg odmora, ali piše da ću biti plaćen prema TV-Ärzte/VKA, Entgeltgruppe 1, Stufe 1. Ovaj tarifni sistem se može lako naći i skinuti u pdf formatu na internetu i u njemu pišu tačne plate i sve oko godišnjeg i ostale pojedinosti... Da li će to biti problem kasnije prilikom predavanja zahteva za vizu ili ću morati da tražim da mi na ugovoru napišu ove cifre?
ne bi trebalo da to bude problem, samo predaj u ambasadi i isprintane tarife

Takođe vidim i da pored Berufserlaubnisa postoji i Arbeitserlaubnis. Da li mi imamo nešto sa time, da li mi sami takođe predajemo neki zahtev za istu?

BE dobijas nakon polozenog FSP, a onda ces u Njemackoj podnijeti zahtjev za Arbeitserlaubnis

Pozdrav kolega!
Na ispit u ovoj pokrajini se ceka oko 4-5 mjeseci, tako da postoji velika vjerovatnoca da neces moci taj datum docekati do 1. jula.
Posto sam u slicnoj situaciji, a tice se boravka u De, ja bih ti savjetovao da predas zahtjev za vizu za trazenje posla u Sarajevu, termin se ne ceka toliko dugo, mozda mjesec dana, a ta viza ti onda vazi 6 mjeseci. Onda bi u tih 6 mjeseci mogao da pozavrsavas sve sto trebas, cak i prvi put da padnes FSP, navodno je prolaznost pri prvom izlasku veoma mala.
Sa tom vizom imas pravo i da prilikom prijave dobijes Fiktionsbescheinigung, tj. dozvolu boravka u toj opstini za vrijeme tvoje hospitacije. Navodno se moze dobiti i bez ulazne vize, ali ja sam ipak isao sa vizom, sigurnije je. Vitza za trazenje posla bi ti bila idealno rjesenje, da ne razmisljas puno o boravku i da se na miru pripremis za FSP. Mislim da se za 3 mjeseca, koliko imamo dozvoljen boravak, ne moze bas nista zavrsiti.

Poštovane kolege,
molim za informaciju koliko se čeka na termin za FSP od momenta uplate u regierung Oberbajer.

Hvala

Ja sam prvi put uplatila 12.10, nak 10 dana dobila email da je uplata legla i onda nakon 7 dana termin za 16.12. Tako da oko 2 mjeseca od uplate do ispita. Danas sam polagala drugi put i položila. Glup ispit, drugi put 95% se polaze. Nisam ništa bolja bila danas nego prvi put, ali eto položila.

Pozdrav kolega!
Na ispit u ovoj pokrajini se ceka oko 4-5 mjeseci, tako da postoji velika vjerovatnoca da neces moci taj datum docekati do 1. jula.
Posto sam u slicnoj situaciji, a tice se boravka u De, ja bih ti savjetovao da predas zahtjev za vizu za trazenje posla u Sarajevu, termin se ne ceka toliko dugo, mozda mjesec dana, a ta viza ti onda vazi 6 mjeseci. Onda bi u tih 6 mjeseci mogao da pozavrsavas sve sto trebas, cak i prvi put da padnes FSP, navodno je prolaznost pri prvom izlasku veoma mala.
Sa tom vizom imas pravo i da prilikom prijave dobijes Fiktionsbescheinigung, tj. dozvolu boravka u toj opstini za vrijeme tvoje hospitacije. Navodno se moze dobiti i bez ulazne vize, ali ja sam ipak isao sa vizom, sigurnije je. Vitza za trazenje posla bi ti bila idealno rjesenje, da ne razmisljas puno o boravku i da se na miru pripremis za FSP. Mislim da se za 3 mjeseca, koliko imamo dozvoljen boravak, ne moze bas nista zavrsiti.
Mozda vec znate,ali za dobijanje vize za trazenje posla potrebna vam je i adresa u De,kao i Sperr Konto u Deutche banci i po svakom mesecu boravka 720 e.

Mozda vec znate,ali za dobijanje vize za trazenje posla potrebna vam je i adresa u De,kao i Sperr Konto u Deutche banci i po svakom mesecu boravka 720 e.

E to me interesuje. Jeste li sigurni za ovo? Na informativnom listu nemacke ambasade u Sarajevu ne pise da treba adresa u De, i piše da je potrebno ili garantno pismo od nekoga od rodbine ili prijatelja koji vec zive u De ili izvod racuna sa 720 e mesecno, ne pise da mora biti banka u De...

Ja sam isao preko garantnog pisma. Prijatelj koji vec radi u Njemackoj je otisao u opstinu, ponio sa sobom par platnih lista i bez problema me prijavio na svoju adresu. Sperr Konto u tom slucaju ne treba, jedino ako se nesto nije promjenilo u ovih mjesec dana, posto sam ja vizu dobio prvog februara.
Ako se ide bez garantnog, onda je potrebno sve ovo nabrojano..

E to me interesuje. Jeste li sigurni za ovo? Na informativnom listu nemacke ambasade u Sarajevu ne pise da treba adresa u De, i piše da je potrebno ili garantno pismo od nekoga od rodbine ili prijatelja koji vec zive u De ili izvod racuna sa 720 e mesecno, ne pise da mora biti banka u De...

Meni su trazili i adresu u De. Ne mora Deutsche bank,ali ja sam uslpela samo u toj banci da otvorim SperrKonto. To je racun na koji vi odjednom uplacujete trazenu svodu npr. 720x60=4320,a onda vam oni iz banke svakog meseca odobravaju da potrosite 720 e! Samo otvaranje racuna me je kostalo 150 e i mesecno vam uzimaju po 10e za 'odrzavanje' racuna. Mozda je kod vas u Sarajevu drugacije,ovo je u BG. a vizu sam produzila u DE.

Meni su trazili i adresu u De. Ne mora Deutsche bank,ali ja sam uslpela samo u toj banci da otvorim SperrKonto. To je racun na koji vi odjednom uplacujete trazenu svodu npr. 720x60=4320,a onda vam oni iz banke svakog meseca odobravaju da potrosite 720 e! Samo otvaranje racuna me je kostalo 150 e i mesecno vam uzimaju po 10e za 'odrzavanje' racuna. Mozda je kod vas u Sarajevu drugacije,ovo je u BG. a vizu sam produzila u DE.

Hvala na odgovoru koleginice. :)

Pa oni bas deru.To uopste nije u redu. A kako ste resili putno zdravstveno osiguranje, jesu li i to trazili?

Molim vas, da li neko radi na pedijatriji?
2 godine sam proveo na rehabilitaciji u Niedersachsen i sada bih rado menjao. imao sam ponude za psihijatriju, ali me to ne privlaci.
Citao sam forum, ali nisam naisao na vesti o tome. Ni na internetu nisam nasao info o tome. Razmisljem to ili HNO ili oftalmologiju, ali ne znam koliko je sve to realno.

Iskreno, dosadno. Rehabilitacione klinike su nuzno zlo. Iskoristio sam da malo poboljsam znanje neamckog i da dobijem aprobaciju, ali nisam mnogo naucio. Naucio sam mnogo stvari koje tokom studija nisam znao: da postavim iglu, kateter, izvadim krv...naucio sam lekove (razlika u fabrickim nazivima) i to je to.
Za pocetak je savrseno jer je bolje, nego biti bez posla,
Znam da cim odem, oni ce dovesti neke nove strance. Oni tako fukcionisu i bi trebalo da se koristi.

Kolega, ne bih to bas zvao nuzno zlo. Za pocetak svakako preporucujem reha kliniku, zbog manjeg obima posla, ali nesto vise papirologije, sto je opet ok za ucenje jezika. Mladje kolege svakako to trebaju posmatrati kao prelazno resenje, pa posle npr. 2 godine preci na neku drugu kliniku. U stvari ako zelite da specijalizirate bilo sta, akutna klinika je "ein Muss".
Ja sam u Nemacku dosao jos davne 2003, kada je zaista bilo tesko ostati. Poceo sam takodje na rehabilitaciji, kardiologija, ali je klinika bila odlicna, moglo se dosta nauciti, a opet nije bilo stresa kao u akutnoj. Ja sam sticajem okolnosti i ostao u reha, sto za nas malo starije nije ni lose :). Pomogao sam pri posredovanju dosta kolega od 2009, ali samo mali broj je otisao direktno u akutne bolnice. Moj savet je svakako poceti u reha, prelazak u akutnu uzmite u obzir posle 1-2 godine, odnosno kad istekne period "Weiterbildungsermächtigung"-a u toj klinici.

Specijalista sam Fizikalne medicine ali bez iskustva. Radim 15 godina kao lekar opste prakse na poslovima prevencije. Zavrsila sam Gimnaziju, nisam isla u medicinsku skolu pa ne znam da dajem venske inekcije, postavljam katetere i sl. Trenutno ucim nemacki jezik. Kakva je situacija sa ovom mojom specijalizacijom. Da li se bar delimicno priznaje specijalizacija i iskustvo ili je isto kao za pocetnike? Na kojim Klinikama bih mogla da radim i savet kako je najbolje

Ne verujem da bi Vam priznali nesto od specijalisticke obuke, posto, kako kazete niste radili u toj oblasti. Medjutim, vazno je da imate iskustvo, pa sanse za zaposlenje postoje. Naravno, pod uslovom da znate jezik. O nivou znanja jezika je vec dosta pisano u ovom forumu, a i lako je naci na netu, pa da ne duljim o tome. Svakako bi Vam preporucio start u rehabilitaciji, gde mozete i da zavrsite (ponovo ali nemacku) specijalizaciju fizikalne medicine i rehabilitacije, kako se ovde zove.

Poštovane kolege, ja sam internista, imam 39 godina, imam 6 godina iskustva kao specijalista i preko 10 godina lekarske prakse. Najpre želim da vam se svima zahvalim na detaljnim i preciznim informacijama koje delite na ovom forumu, zaista su neprocenjive. Kao verovatno i mnogi od vas, posle dugog predomišljanja odlučio sam da nema više šta da se čeka i priključujem vam se u naporima odlaska u Nemačku, a samo prvi korak je, naravno, učenje jezika. Molim vas za pomoć u vezi sa tim, da li imate da mi preporučite nekog profesora nemačkog u Beogradu, eventualno nekog ko drži časove putem Skajpa? Svaka informacija mi je dobrodošla, možete mi poslati privatnu poruku. Unapred zahvalan, veliki pozdrav.

Back