Iwancica73
Početnik
- Poruka
- 5
Hvala svima.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Drage kolege,
evo napokon lepih vesti i od mene.16.08. tacno posle 11 nedelja cekanja odobren je BE. Status se nesto uvece promenio, nisam dobila mail. Sada cekam postu.
Nisu mi trazili dopunu dokumenata, a poslala sam sve sto sam napisala na prethodnoj strani. Uz to sam napisala jos da nemam Licencu jer u Srbiji nisam radila i da ovde imam samo prijavu boravka ne i Aufenthaltsgenehmigung, jer za to treba BE.
Drage kolege i prijatelji,
U Nemackoj sam na stipendiji pri neurologiji sa vizom za studentsku praksu vec neko vreme, izvadio sam BE, sada samo jos cekam da mi sroce ugovor koji smo dogovorili i trebalo bi da pocnem sa radom na klinici od novembra. S obzirom da je sada nastao opsti haos sa vizama i da se ceo proces zakomplikovao i produzio mene samo zanima kada apliciram da li treba da apliciram za:
RADNU VIZU ili VIZU ZA PLAVU KARTU I VISOKOKVALIFIKOVANE STRUCNJAKE?
Od raznih ljudi sam dobio razlicite informacije, a kako ne poznajem nikoga ko trenutno aplicira zaista nisam siguran. Pre samo nesto vise od godinu dana znam da su ljudi aplicirali za radnu vizu ali sada je gotovo nemoguce doci do termina. S obzirom da se doktori vode kao visokokvalifikovani strucnjaci, aplicirnanje za tu vizu bi bilo krajnje logicno ali ne znam da li to ujedno i podrazumeva da osoba mora da podnese zahtev da aplicira za plavu kartu. Na samom sajtu konzulata takodje to nije najjasnije objasnjeno, a nemoguce je nazvati i pitati ih. Na e-mail mi nisu odgovorili, a radnik ambasade zaduzen za stiskanje ljudi u redove kao ovce mi je rekao: "Jel ides tamo da radis? Onda radna." Sve u svemu ja i dalje nisam siguran. Znam da je sistem viza za visokokvalifikovane strucnjake uveden kao olaksica za ljude sa poslovima kao sto je nas da dobiju vizu. Molim vas ako iko moze da mi kaze koje je resenje tacno pa da zakazem termin cim dobijem ugovor.
Unapred hvala
A kako da apliciram sa Zusicherungom za vizu bez ugovora. Od bolnice sam dobila samo Einstellungszusage za sada. A tek treba da polazem FSP kada prijavim boravak tamo.... Ako neko ima informacije, jako bi mi znacile..
Ja mislim da moze,jer uverenje ima istu pravnu tezinu kao diploma.Svakako nemoj da gubis vreme,skeniraj to sto imas i salji.Procedura sredjivanja papira ionako traje.
Drage kolege,
posle nekoliko meseci bezuspesnog trazenja posla dobila sam Hospitaciju na internom odeljenju jedne male klinike u BW. Interesuje me kakva su iskustva sa Hospitacija, sta se od nas ocekujemo i sta mozemo mi da radimo? Hvala puno
Pozdrav. Zovem se Nikola i pišem Vam iz Banjaluke. Za desetak dana imam PKT u Fraiburgu pa me zanimaju Vaša iskustva. Bilo bi mi od velikog značaja kada biste mi nešto napisali o pitanjima i samom ispitu. Pozdrav
Pozdrav raja. Danas sam cak upoznao kolegu iz Turske koji čeka da mu dodjile BE a vec je poceo kod nas da se uvodi u posao. Nema nikakvog iskustva. I jedan kolega je danas dao otkaz jer seli u Frakfurt. Sigurno ce se otvarati mjesno na internom a vec imaju jako puno iskustva sa strancima i BE i otvoreni su za dobrodoslicu. Koga zanima posao u Memmingenu neka prati ili cak neka salje dokumente slobodno na sekretarijat šefa.
Meni je prosao Probezeit , kolege su odlicne , vec nas je 2 iz Bosne tu i 2 iz Srbije.