Srpski lekari u Nemačkoj

Drage kolege,
evo napokon lepih vesti i od mene.:) 16.08. tacno posle 11 nedelja cekanja odobren je BE. Status se nesto uvece promenio, nisam dobila mail. Sada cekam postu.
Nisu mi trazili dopunu dokumenata, a poslala sam sve sto sam napisala na prethodnoj strani. Uz to sam napisala jos da nemam Licencu jer u Srbiji nisam radila i da ovde imam samo prijavu boravka ne i Aufenthaltsgenehmigung, jer za to treba BE.

Hej bravo cestitam od srca!
Divna vest!
Drage kolege,
evo napokon lepih vesti i od mene.:) 16.08. tacno posle 11 nedelja cekanja odobren je BE. Status se nesto uvece promenio, nisam dobila mail. Sada cekam postu.
Nisu mi trazili dopunu dokumenata, a poslala sam sve sto sam napisala na prethodnoj strani. Uz to sam napisala jos da nemam Licencu jer u Srbiji nisam radila i da ovde imam samo prijavu boravka ne i Aufenthaltsgenehmigung, jer za to treba BE.

Ćao drugari. Već mesecima ne mogu da zakažem termin u ambasadi. Isti problem kao i većina ljudi koji u ovom trenutku žele da napuste Srbiju.
Interesuje me da li neko od vas zna da li ima neko pravilo kada izlaze novi termini, možda odredjenim danima ili svakog dana u odredjeno vreme. Nemam više živaca da klikćem na svakih 30 sec.
Hvala unapred... ;)

Pozdrav svima. Zahtev za vizu u Ambasadi predao sam bez Berufserlaubnisa, ista mi je odobrena posle dve nedelje ali je mogu podići tek kad prložm Berufserlaubnis. Prošla su tri meseca od podnošenja zahteva za vizu a BS još uvek nije stigao. Da li je neko imao problema u Ambasadi zbog prekoračenja roka od tri meseca za dostavljanje dodatne dokumentacije? Hvala.

Ćao drugari. Već mesecima ne mogu da zakažem termin u ambasadi. Isti problem kao i većina ljudi koji u ovom trenutku žele da napuste Srbiju.
Interesuje me da li neko od vas zna da li ima neko pravilo kada izlaze novi termini, možda odredjenim danima ili svakog dana u odredjeno vreme. Nemam više živaca da klikćem na svakih 30 sec.
Hvala unapred... ;)

Kako ne možeš? A termini za plavu kartu i visokokvalifikovana zanimanja? To je ono za šta sada lekari apliciraju. Pokušaj.

Ljudi, samo jedna informacija. Ja mislim da sam jedini Srbin koji je ovo uradio. Mislim da moze da olaksa muke oko vize.

Nakon uspesne hospitacije, dobio Zusicherung (na njemu je pisao i iznos buduce plate) i rekli mi kad dobijem sve papire da ce mi dati Vertrag. Posto mi je isticalo tih 90 dana, a trebao da spremam Fachsprachtest, hteo sam da ostanem u Nemackoj da hospitiram i dalje, jer nema boljeg nacina za ucenje jezika nego svakodnevni kontakt s pacijentima. Otisao sam u Ausländerbehörde i objasnio sluybeniku situaciju. Dobio sam savet da podnesem molbu za Blau Karte. To su prihvatili samo sa Zusicherungom i Anmeldebescheinigungom. Nakon podnosenja prijave za Blau Karte, rekli su mi da mogu ostati u Nemackoj sve do donosenja odluke, tj. ne moram napustati zemlju i pravilo 90 dana ne vazi. Naravno to sam i uradio. Mesec dana kasnije polozio sam Fachsprachtest, 2 dana posle toga dobio i Berufserlaubnis, a nedugo zatim i Vertrag. Sve to odneo u Ausländerbehörde, i 7 dana kasnije dobio Blau Karte. AMBASADU U BEOGRADU sam elegantno zaobisao. Niti sam trazio vizu za hospitaciju, niti za rad. Evo vec radim nekoliko meseci primam normalno platu ,svi papiri ok....

Pa vi probajte, nista ne kosta, samo mislim da ne zele svakome da otkriju tu mogucnost koja postoji u zakonu. Ako kazu da ne moze, insistirajte, recite da znate da na to imate pravo i da cete se zaliti. Inace ja sam u NRW. Sve najbolje kolege!!!

Ja bih trebala da pocnem sa praktikumom u NRW.Da li je moguce sa ugovorom za praktikum da se podnese zahtev za plavu kartu i da se zaobidje ambasada u Beogradu?Moze i pp.Hvala.

Postovane kolege,
dopunu dokumentacije za BE sam poslao sa prevodom od drugog sudskog tumaca koji takodje tvrdi da je priznat u celoj Nemackoj, jer je Dragan Djuric-prvi tumac bio na odmoru u to vreme a meni se naravno zurilo. Da li bih mogao da imam probleme posto sam dopunu za BE poslao sa prevodom drugog tumaca? Mada oni nista ne odgovaraju vec 4 nedelje od slanja dopune..ni na KOD ni na mail..jedna od stavki za dopunu je bila licenca koju nisam imao iako sam radio dve godine u Srbiji na zameni u DZ-u na tudj pecat. Poslao sam potvrdu da ispunjavam sve uslove za izdavanje licence, sa ID brojem licence, ali ne i samu licencu, jer je jos uvek nisam ni dobio od LKS. Da li bi to moglo da pravi problem, ima li neko slicna iskustva? Hvala!

Kolega Ivan

Ja sam samo tu potvrdu o ispunjavanju uslova za licencu predala i ok je. I meni je tek sad stigla licenca, ali je necu prevoditi, jer sam vec u postupku sa ovim. Niko mi nije to dodatno trazio.

Kolega Leksir

Uglavnom B2. Moj drug nije mogao sa B1, rekli su mu da se javi kad polozi B2. Proveri....

Poslednja izmena:
Cao svima.

Zelim da se predstavim i da se najavim kao ucesnik ove teme.

Supruga (doktor) i ja (ekonomista) se spremamo za emigraciju. Supruga do kraja godine polaže B2, Moj zadatak je da sakupim ovde informacije i ubrzam nam proces, koliko je to moguće (pošto imamo i dvoje male dece).

Pročitao sam 2015 godinu i sada počeo 2016 i zaista ima previše informacija (nekada čak i konfliktnih) ali ćemo se izboriti.

Lepe vesti i od mene :) Pre par sati sam dobio mail od Regierung Oberbayern da mi je odobren BE!!! Ali...traze mi adresu u Nemackoj na koju ce ga poslati ili alternativno-adresu buduceg poslodavca.
Meni BE treba da bih izvadio vizu u ambasadi. Sta sad da radim? Da pitam kliniku da njima posalju pa onda ovi meni? Jedino mi to pada na pamet...

Cestitke kolega. Jedno pitanje... Na koju adresu se salju dokumenta za BE u Bayernu. Uskoro trebam da polazem B2 i kasnije saljem dokumenta. Jos uvek nemam kliniku koja bi me zaposlila, a cuo sam da se dokumenta za BE salju okrugu kome klinika pripada. Ne znam da li sam u pravu. Unapred Hvala!

Meni je sad potrebna potvrda od ljekara za BE i otisla samo kod hausarzta, u medjuvremenu su mi moji poslali skeniran karton pa cu sutra videti dal ce to da prodje ili moram raditi antitela. Inace antitela kostaju ukupno oko 200 eura.

Pozdrav :-)nova sam na forumu, a zainteresovana za odlazak u Nemacku pa bi mi znacile prve smernice. ..sta treba uraditi. .ucim jezik. ..cula sam da se dokumenta trebaju prevesti tamo. ..pa bi mi svaki savet I smernica dobro dosle. ..da uradim drugi korak. ..prvi vec jesam sa ucenjem jezika :-)..Drago mi je da postoji solidarnost I timski duh na forumu. .sa zeljom da se svakom pomogne. Hvala :-)

Back