Srpski lekari u Nemačkoj

Pozdrav kolege!!!Evo imam jedan problemcic pa ako neko moze da mi resi...Naime..dobila sam ugovor za posao u Bavarskoj,od oktobra meseca pocinje,takodje pre toga sam dobila i za hospitaciju dok mi ne stigne radna dozvola..predala sam dokumenta za BE i zakazala termin u ambasadi za vizu za visokokvalifikovana zanimanja,blau karte itd.Termin mi je u sredu...Medjutim sada me ubedjuju iz Klinike da moram da dodjem sa vizom na hospitaciju jer u slucaju da mi ne stigne radna dozvola da ne mogu da mi produze hospitaciju bez vize...ali ne znam za koju vizu uopste treba da aplikujem?Hvala na svakoj pomoci..:roll::think:

Pozdrav kolege!!!Evo imam jedan problemcic pa ako neko moze da mi resi...Naime..dobila sam ugovor za posao u Bavarskoj,od oktobra meseca pocinje,takodje pre toga sam dobila i za hospitaciju dok mi ne stigne radna dozvola..predala sam dokumenta za BE i zakazala termin u ambasadi za vizu za visokokvalifikovana zanimanja,blau karte itd.Termin mi je u sredu...Medjutim sada me ubedjuju iz Klinike da moram da dodjem sa vizom na hospitaciju jer u slucaju da mi ne stigne radna dozvola da ne mogu da mi produze hospitaciju bez vize...ali ne znam za koju vizu uopste treba da aplikujem?Hvala na svakoj pomoci..:roll::think:
Zdravo,ja nemam informacije koje trazis,ali i ja ocekujem da cu dobiti ugovor za posao u Bavarskoj-Oberbayern.Zanima me da li se u toj Republici polaze Fachsprachprüfung,gde i kada?
Koja su nam dokumenta potrebna za dobijanje radne dozvole i koliko se na nju ceka?
Da li si sve sama radila ili si imala pomoc agencije?
Hvala

Pozdrav za sve kolege i sve pohvale za forum! Vi ste mi prvi izvor informacija sto se tice naseg poziva u Nemackoj! Hvala svima koji nesebicno delite vasa iskustva.
Imam pitanje za vas koji hospitirate u Bayernu. Da li Vam je hospitacija placena i koliko, te da li klinike obezbedjuju smestaj. I ako moze neko da prenese svoje iskustvo u vezi hospitacije, tj koje su nam duznosti dok hospitiramo?
Unapred hvala!

Evo ovako da odgovorim na pitanje ...nisam imala pomoc agencije,sve sam sama radila..Za Fachsprachpruefung koliko ja znam ne polaze se jos,tj.niko mi nije trazio mada sam ja vec imala PKT iz Freiburga...Za radnu dozvolu - Potvrda (Bescheinigung) iz klinike da ti garantuju posao u njoj;
- Diploma o završenom fakultetu (sa apostilom);
- Dodatak diplomi (sa apostilom);
- Potvrda o položenom državnom ispitu;
- zerificat of good standing
- Potvrda iz ministarstva zdravlja o dužini trajanja i sadržaju staža;
- Potvrda iz policije o nekažnjavanju;
- Potvrda iz suda da se ne vodi sudski postupak;
- Lekarsko uverenje;
- Kopija pasoša;
- Kopija diplome B2 ispita;
- CV (Lebenslauf);
*sva dokumenta su morala biti prevedena kod sudskog prevodioca i uz njih priložene srpske kopije originalnih dokumenata.**sva dokumentacija je morala biti poslata poštom u Pokrajinsku upravu (Bezirksregierung), kojoj pripada klinika u kojoj ces raditi..
Na BE se ceka od 8 do 12 nedelja,moze i duze..u zavisnosti od slucaja do slucaja...

Pozdrav i srecno!!!

- - - - - - - - - -

Inace da kazem da mi je iz ambasade saopsteno da ne treba viza za hospitaciju u slucaju da se ista ne placa,danas imam termin za radnu vizu pa cu da javim kako je bilo...pozdrav svima

Pozdrav koleginice,
vise puta je pisano na ovu temu i zaista za Bayern ima mnogo informacija na forumu, ali mozda nije lose ponoviti.
Jos uvek je zvanicno potreban B2 i nema dodatnih ispita. Sto se tice dokumenata, evo spisak i link za formulare. Na formularu sve to pise.
http://www.regierung.oberbayern.bayern.de/formulare/gesundheit/appro/08959/
-diploma
-dodatak diplomi
-potvrda o polozenom drzavnom ispitu
-plan i program staza
-potvrda o upisu u lekarsku komoru i licenca, to zavisi da li je neko u Srbiji radio ili ne
-certificate of good standing
-kopija diplome B2
-potvrda iz policije
-potvrda iz suda da se ne vodi krivicni postupak
-lekarsko uverenje(na ovom linku je formular) za Regierung von Oberbayern mora biti kod lekara iz EU
-kopija pasosa
-izvod iz maticne knjige rodjenih
-ko je menjao prezime vencani list, ja sam slala medjunarodni
-CV potpisan i bukvalno prevedeno bez rupa:)
-potvrda od poslodavca potpisana
-ko ima adresu u Nemackoj salje prijavu-dozvolu boravka i potvrdu da nije osudjivan u Nemackoj.
Ta potvrda se salje i u slucaju da ste ranije ziveli u Nemackoj, imali neku vizu ili bili prijavljeni.
Ko je radio u Srbiji pretpostavljam da treba da posalje neku potvrdu, ne znam jer sam ja bila nezaposlena.
Na sajtu takodje pise da dokumenta moraju biti prevedena kod tumaca iz EU, ja imam kontakt ako nekom treba, jako brzo radi i povoljan je.
Ceka se oko 8 nedelja, ali meni su prosle nedelje rekli da je sada oko 3 meseca, pisala sam na prethodnoj strani.
Po jednu kopiju na srpskom i nemackom overiti u ambasadi ili kod notara u Nemackoj i poslati.
Mislim da je dobro ostaviti kontakt adresu u Nemackoj, ko ima nekog, na koju sve stize, jer tako brze ide. Posle nedelju-dve dobija se pismo sa sifrom za pracenje statusa na njihovom sajtu.
I suprug i ja smo sami nasli posao, tako da ne znam kako ide preko agencije.
Ako imate jos nekih nejasnoca, tu sam.
Pozdrav:)
Da dodam samo da je ovo za Regierung von Oberbayern, koliko znam apostil nije neophodan, ali mozete proveriti to na ovim formularima.

Poslednja izmena:
Pozdrav za sve kolege i sve pohvale za forum! Vi ste mi prvi izvor informacija sto se tice naseg poziva u Nemackoj! Hvala svima koji nesebicno delite vasa iskustva.
Imam pitanje za vas koji hospitirate u Bayernu. Da li Vam je hospitacija placena i koliko, te da li klinike obezbedjuju smestaj. I ako moze neko da prenese svoje iskustvo u vezi hospitacije, tj koje su nam duznosti dok hospitiramo?
Unapred hvala!

Kolega na strani 182 imate vise informacija o tome, da se ne ponavljam.
Iskustva su razlicita, ali mislim da je za duzu, placenu hospitaciju neophodna viza, bar su meni tako u bolnici rekli. Bila sam dve nedelje, dok mi nisu trazili vizu i po ugovoru je trebalo da bude placeno 8,50 evra po satu bruto, sad ne znam koliko bi to bilo kad se odbije porez itd. Ja sam na anesteziji, a za te dve nedelje sam radila bukvalno sve kao zaposlena, naravno uz nadzor starijeg lekara. Bio je plan da me potpuno uvedu u posao dok cekam BE, ali se malo zakomplikovalo:)

Zdravo,nemam te informacije,ja sam hospitirala najduye 2 nedelje i to na turisticku vizu.
Ali da li ti meni mozes pomoci sa sledecim informacijama jer i ja imam ponudu za posao u Bayernu:
1.da li je za posao ili aprobaciju u Bayernu potreban Fachsprachtest.AKo jeste kada i gde se polaze?(ja imam samo b2 nemacki)
2.da li se vreme od pocetka rada u Nemackoj racuna kasnije za izjednacavanje diplome(ja sam specijalista ocnih bolesti)
3.mozes li mi na moj mail j.bozovic@hotmail.com proslediti spisak dokumenata koji su ti bili potrebni za dobijanje radne dozvole
Bezgranicno hvala!

- - - - - - - - - -

Hvala bezgranicno na detaljnom odgovoru!

- - - - - - - - - -

Hvala i srecno!

U ambasadi su mi rekli da ce mi viza biti gotova za desetak dana,ali da je ne mogu podici bez BE!!Pitala sam moze li sa Zusicherungom za BE kazu NE,prvo nije moglo,pa onda je moglo pa sad opet ne moze..Sto se tice vize za hospitaciju ne treba posto mi hospitacija nije placena...Eto...obecala sam informaciju iz ambasade...PS.Ovo vazi za Bayern...

Pozdrav ljudi

Imam jedno pitanje u vezi zakazivanja termina u ambasadi Nemacke.

U kom odeljku zakazuju lekari? Da li na odeljku:

VISOKOKVALIFIKOVANI i PLAVA KARTA--- kada sam zadnji put gledao ovde je bilo dosta slobodnih termina

ili da se lovi termin u onom drugom odeljku RADNE DOZVOLE (ili kako se vec tacno zove) gde nema slobodnih termina za naredna tri meseca??

Takodje me zanima da li meko ima iskustva sa dopunom dokumentacije? Supruga za sad ima samo ugovor ali jos uvek nema radnu dozvolu. Moze li sad da preda papire sa ugovorom a kasnije da doda dozvolu??

Puno pozdrava ekipa!

Novi sam ovdje ali pratim vas sajt unazad 3-4 mj. i nevjerojatno ste velikodusni sa informacijama i samo bih pozdravio vas nesebicni napor.

Imam 28 god , zivim i radim u BiH, posjedujem hrvatsku putovnicu ali medicinski fakultet zavrsen u BiH (po Bolonjskom procesu)- prije par mjeseci polozio sam B2 na Goethe Institutu u Sarajevu, i imam trogodisnje radno iskustvo u struci.

Saljem Initiativbewerbunge uz zivotopis preveden i obradjen u CV Europass formatu ali bez uspjeha.

Moze li mi ko pomoci sa kontaktima da me poveze i objasnit na koji nacin doci do hospitacije u DE, bio bih vam jako zahvalan...

Pozdrav ljudi

Imam jedno pitanje u vezi zakazivanja termina u ambasadi Nemacke.

U kom odeljku zakazuju lekari? Da li na odeljku:

VISOKOKVALIFIKOVANI i PLAVA KARTA--- kada sam zadnji put gledao ovde je bilo dosta slobodnih termina

ili da se lovi termin u onom drugom odeljku RADNE DOZVOLE (ili kako se vec tacno zove) gde nema slobodnih termina za naredna tri meseca??

Takodje me zanima da li meko ima iskustva sa dopunom dokumentacije? Supruga za sad ima samo ugovor ali jos uvek nema radnu dozvolu. Moze li sad da preda papire sa ugovorom a kasnije da doda dozvolu??

Pozdrav!
Ova prva opcija-plava karta. Moze predati sve sto je potrebno i kada dobije BE to dostavi naknadno. Tako je uradio i moj suprug, a evo i koleginica je danas napisala da je predala. Samo sto je on kad je dopunio dokumentaciju cekao skoro dve nedelje da ga pozovu na viziranje. To je bilo pre sest meseci, ne znam kakva je sada situacija. U svakom sl, termina ima dovoljno:)

Drage kolege,
Hvala vam što nesebično delite svoja iskustva koja su onima koji tek kreću vašim stopama od neprocenjivog značaja.
Ja tek treba da počnem sa obavljanjem lekarskog staža i dobila sam nezvaničnu informaciju da je bitno gledati da se ugovor potpiše sa Kliničkim centrom ukoliko kasnije želimo ići u inostranstvo.
Da li je to zaista tačno?
Hvala unapred.

Hvala do neba!

- - - - - - - - - -

Hvala do neba na detaljnim info!
moja email adr je j.bozovic@hotmail.com.
Treba mi kontakt za prevodioca/sudskog tumaca sa pecatom koji je priznat u Nem jer je Djokic ceo avgust na odmoru.
Pozdrav koleginice,
vise puta je pisano na ovu temu i zaista za Bayern ima mnogo informacija na forumu, ali mozda nije lose ponoviti.
Jos uvek je zvanicno potreban B2 i nema dodatnih ispita. Sto se tice dokumenata, evo spisak i link za formulare. Na formularu sve to pise.
http://www.regierung.oberbayern.bayern.de/formulare/gesundheit/appro/08959/
-diploma
-dodatak diplomi
-potvrda o polozenom drzavnom ispitu
-plan i program staza
-potvrda o upisu u lekarsku komoru i licenca, to zavisi da li je neko u Srbiji radio ili ne
-certificate of good standing
-kopija diplome B2
-potvrda iz policije
-potvrda iz suda da se ne vodi krivicni postupak
-lekarsko uverenje(na ovom linku je formular) za Regierung von Oberbayern mora biti kod lekara iz EU
-kopija pasosa
-izvod iz maticne knjige rodjenih
-ko je menjao prezime vencani list, ja sam slala medjunarodni
-CV potpisan i bukvalno prevedeno bez rupa:)
-potvrda od poslodavca potpisana
-ko ima adresu u Nemackoj salje prijavu-dozvolu boravka i potvrdu da nije osudjivan u Nemackoj.
Ta potvrda se salje i u slucaju da ste ranije ziveli u Nemackoj, imali neku vizu ili bili prijavljeni.
Ko je radio u Srbiji pretpostavljam da treba da posalje neku potvrdu, ne znam jer sam ja bila nezaposlena.
Na sajtu takodje pise da dokumenta moraju biti prevedena kod tumaca iz EU, ja imam kontakt ako nekom treba, jako brzo radi i povoljan je.
Ceka se oko 8 nedelja, ali meni su prosle nedelje rekli da je sada oko 3 meseca, pisala sam na prethodnoj strani.
Po jednu kopiju na srpskom i nemackom overiti u ambasadi ili kod notara u Nemackoj i poslati.
Mislim da je dobro ostaviti kontakt adresu u Nemackoj, ko ima nekog, na koju sve stize, jer tako brze ide. Posle nedelju-dve dobija se pismo sa sifrom za pracenje statusa na njihovom sajtu.
I suprug i ja smo sami nasli posao, tako da ne znam kako ide preko agencije.
Ako imate jos nekih nejasnoca, tu sam.
Pozdrav:)
Da dodam samo da je ovo za Regierung von Oberbayern, koliko znam apostil nije neophodan, ali mozete proveriti to na ovim formularima.

Izvinite,ovo ne razumem.I meni treba lekarsko za posao u Bayernu.
Da li ga onda radim u Bg ili u Nemackoj?
i ja ne uspevam da otvorim taj spisak sa lekarima koji su priznati u EU,tako da ako imate adr ili tel tog dr Vulevica,molim vas napisite.
Hvala
http://www.belgrad.diplo.de/contentblob/4494866/Daten/5312987/rzteliste.pdf
Draga koleginice, evo medju prvima na spisku je dr Vukovic. Suprug je kod njega radio pregled, 60e je bila cena, ali su mu onda naknadno trazili pregled od lekara iz EU. Bayern je u pitanju. Ne znam gde saljete, ali bolje prvo proveriti. Onda smo oboje uradili u Nemackoj, on platio 50, a ja 10e.

Upravo sam razgovarala sa prof dr Goranom Petrovicem,supervizorom lekara koji pregledaju zaposlene u Nemackoj ambasadi,a to su ovi lekari sa spiska.
Lekari sa spiska naplacuju lekarsko za nas koji se zaposljavamo 65eur dr Dragovic i 60eur dr Vukovic.
S obzirom da je i u drzavnim sluzbama u Beogradu cena 7000 din*i jos treba platiti prevod,onda je bolje kod gore navedenih lekara.
Ako neko ima drugacije iskustvo neka napise.
Hvala i veliki pozdrav za sve divne kolege sa foruma!

Back