Dragi saputnici, sa zeljom da rezimiram pricu oko Vize i zahteva za Berufserlaubnis, podelicu sa vama moje iskustvo sa svim detaljima.
U pitanju je Niedersachen i NiZzA u Hannoveru.
Kada mi je receno da cu dobiti posao u Klinici, odmah sam se vratila kuci da pripremam dokumenta, dok je Klinika pripremala Ugovor i poslala postom na moju adresu.
Dokumenta potrebna za VIZU (samo za plavu kartu, kvalifikovana zanimanja...) :
PRE SVEGA vasu sifru termina sa E-maila, dakle odstampajte citav mail koji ste dobili nakon uspesnog zakazivanja
1. Pasos (original na uvid i 2 fotokopije - meni su trazili fotokopiju samo prve stranice, iako sam imala kopije i ostalih pecata)
2. 2 Obrasca za podnosenje zahteva (dobijate ili u konzulatu dvolisnicu ili odete u agenciju kod gospodje koja ce kompjuterski da vam popuni za 700din)
3. 2 Odstampana i potpisana informatora koja vam stoje na sajtu ambasade
4. 3 Fotografije (2 ce vam biti zakacene na obrasce, jedna uz pasos i meni je ona vracena)
5. Potpisan Radni Ugovor od obe ugovorne strane sa svim detaljima (original na uvid i 2 fotokopije)
6. STRUCNA KVALIFIKACIJA: tu sam ja prilozila prevedenu Diplomu i posto nemam radnog iskustva a time ni Licencu, prilozila sam Good standing sertifikat (iako su mi u agenciji rekli da nije neophodno ali svakako svi to imaju spremno za BE), takodje sam prilozila i dokaz o priznavanju univerziteta sa sajta ANABIN:
http://anabin.kmk.org/ (sve to u 2fotokopije i originali na uvid)
7. Diploma nemackog jezika b2 (original na uvid i 2fotokopije)
8. TAKSA koja se placa u evrima 60e i to licno uz predavanje dokumenata
Za VIZU nije potrebno overavati fotokopije, samo priloziti originale na uvid. Procedura traje oko pola sata. Ja sam na vizu cekala 4dana, u proseku je 10ak dana.
Potrebno je jos imati Zusicherung kod sebe prilikom preuzimanje Vize.
Dokumenta potrebna za NiZzA Hannover za BE Zahtev:
1. Popunjen i potpisan Antrag sa sajta NiZzA (stiklirati i za BE i za Aprobaciju)
2. Popunjen i potpisan Erklärung über Straffreiheit sa sajta NiZzA
3. Ärztliche Bescheinigung mi je rekao gospodin zaduzen za mene iz NiZzA da mogu naknadno da posaljem kada sa vizom odem nazad u Kliniku
4. Potpisan Lebenslauf koji je po shemi sa ovog linka
http://www.pact.eu/finanz/pdf/Approbation-Niedersachsen.PDF
5. Potvrda iz Policije
6. Potvrda iz Suda
7. Kopija Pasosa (samo prva strana)
8. Internacionalni obrazac izvoda iz maticne knjige rodjenih
9. Diploma nemackog jezika b2
10. Diploma sa apostilom, Dodatak diplome sa apostilom i Uverenje o drzavnom ispitu sa apostilom
11. Good standing sertifikat
12. Kopija Ugovora
Sve dokumente za prevodjenje *BEZ OVERAVANJA* (stavke 5.6.10.11.) sam slala kod dobro poznatog Dragana Djokica sa nemackim pecatom iz Biroa1 koji svoj posao stvarno radi profesionalno i naplacuje korektno. Svi prevodi su me kostali oko 14.000din.
Nakon prevodjenja sam u Konzulatu OVERAVALA kopije prevoda uz koje stoji i kopija dokumenta na sprskom, tako da nista ne mora odvojeno da se overava. Dakle na jednoj kamari poredjati po redosledu sve originale, na drugoj sve kopije sa prevodom i gospodja te kopije spoji presavije i pecatira. Po listu se naplacuje 1e, sto je meni izaslo oko 25e u dinarskoj protivvrednosti. Placanje je licno kod gospodje.
Na forumu sam saznala i uverila se da je jeftino, brzo i sigurno slanje dokumenata za Nemacku putem EMS poste. Pratite stanje putem interneta. Moja posta je stigla u Hannover za 3dana. Kostalo me je oko 3000din.
Ako ste u mogucnosti dokumenta saljite za BE u Nemacku najmanje mesec dana pre termina za Vizu. Kada sam zvala posle 4nedelje u Hannover gospodin mi je rekao *'ladno* da ako imam srece pogledace moja dokumenta 5te nedelje, sto ce reci da oni ni ne pocinju dok ne istekne prvih 6nedelja kako pise na sajtu da traje procedura. Na kraju je meni tako i bilo, da li zato sto sam zvala da ga zamolim ili je imao slobodnog vremena da pogleda, ne znam, ali eto, u 5oj nedelji mi je stigao Zusicherung za preuzimanje Vize.
Ako rezimiram trosak svih ovih peripetija, izaslo je negde na 250e
Hvala na paznji

nadam se da nisam preterala