Srpski lekari u Nemačkoj

Ja sam takodje stomatologiju zavrsila po starom program, trazila sam te knjige iz kojih se uci za PKT za stomatologe, ali nema, trazila sam na internetu u knjizarama u Njemackoj, takodje na Goethe Institutu u Njemackoj u njihovim bibliotekama ali nema. Pocela sam citati njemacke stomatoloske knjige i knjige deutsche für Ärzte( ono sto je bitno za nas stomatologe).Nasla sam i knjigu Fachwörter in Zahnmedizin für Zahnmedizinische Fachangestellte.

hvala Biljo na ovako detaljnom opisu. Nasla san plan studiranja za stomatologe u Berlinu, uporedila sam vec neke pedmete i broj casova sa nasim, sto se tice pretklinike nema razlike, cak smo i u prednosti po broju casova,iz skoro svih predmeta.Ali nasi stomatoloski strucni predmeti, tu nam fali dosta casova, pogotovo iz ortodoncije, ali i iz drugih strucnih predmeta. :(:(:(

Pozdrav svima!
Htjela bih samo pitati ako neko zna da mi odgovori,da li moze da se u NRW ( Bezirksregierung Düsseldorf ) dobije BE privremeno dok ne polozim FSP? Predala sam Antrag za Aprobaciju,da bih dobila termin za FSP I posle toga BE a onda kasnije tek Aprobaciju radila. Zanima me koliko se ceka da mi jave da li su dokumenta potpuna i da li se ceka da Gutachter pregleda diplomu pa tek da mi jave da polazem FSP ili mogu vec poslati Mail-om da ne bih cekala toliko dugo vec bih da me sto ranije prijave za FSP?

Apsolutno nema potrebe da dizete tenzije. Niste me najbolje razumjeli. Uglavnom,knjige su sljedece:Hellwig "Einführung in die Zahnheilkunde";,Thieme "Zahnärztliche Prothetic ,Curriculum Prothetic Band 1-3 J.R.Strub,M.Kern, Curriculum Chirurgie Band 1-3 Peter A.Reichert etc.,Zahmnedizin Memorix von Weber..

Svaka čast kolegenice, Vaše iskustvo je veoma korisno i dragoceno! Zanima me u kojoj ste formi predali naš plan i program studiranja (pretpostavljam da ste ga dobili sa matičnog fakulteta), i na koji način ste ga overili? I kako ste naslovili Vaš zahtev prema Bezirksregierung Köln, da li u formi zahteva za dobijanje aprobacije ili samo upoređivanja diplome (kako sam ja i razumeo Vaš post)? Još jednom, svaka čast na uloženom trudu i postignutom uspehu i sve najbolje na vašem daljem profesionalnom i životnom putu!

hvala Biljo na ovako detaljnom opisu. Nasla san plan studiranja za stomatologe u Berlinu, uporedila sam vec neke pedmete i broj casova sa nasim, sto se tice pretklinike nema razlike, cak smo i u prednosti po broju casova,iz skoro svih predmeta.Ali nasi stomatoloski strucni predmeti, tu nam fali dosta casova, pogotovo iz ortodoncije, ali i iz drugih strucnih predmeta. :(:(:(

Nema na cemu,nadam se da moze nesto od info da pomogne...imala sam i ja deficite kad sam preracunala casove,ali sam navukla iz drugih predmeta gde je bilo u visku,prebacivala sam u predmete gde je falilo,npr bio je iz hirurgije najveci deficit,dosta sam prebacila iz ginekologije,maksilofacijalne.....i tako sam smanjila deficit.Najvise pomaze iskustvo,ako si imala ,bilo kakvo cak i volontiranje ,treba samo detaljno opisati sta si radila i ako mozes da dobijes neku zvanicnu potvrdu za to......

Svaka čast kolegenice, Vaše iskustvo je veoma korisno i dragoceno! Zanima me u kojoj ste formi predali naš plan i program studiranja (pretpostavljam da ste ga dobili sa matičnog fakulteta), i na koji način ste ga overili? I kako ste naslovili Vaš zahtev prema Bezirksregierung Köln, da li u formi zahteva za dobijanje aprobacije ili samo upoređivanja diplome (kako sam ja i razumeo Vaš post)? Još jednom, svaka čast na uloženom trudu i postignutom uspehu i sve najbolje na vašem daljem profesionalnom i životnom putu!

Hvala kolega...Predala sam dodatak diplomi,ono sto svi dobijamo od fakulteta,ako ste na to mislili.....a knjigu koju kupujemo na fakultetu Nastavni program,gde je detaljno opisano sta smo i koliko ucili u okviru predavanja i vezbi,nju sam overila prvo pecatom fakulteta,pa su mi naknadno trazili u Kelnu da knjigu personalizujem ,tako da sam dobila jos jedan pecat od fakulteta gde sam upisala broj moje diplome i na kraju kopirala korice od knjige,onda stranu gde su pecati i sve to odnela u Prvi apelacioni sud,da bi mi udarili Haski apostil na knjigu....Knjigu sam prevodila,ne celu,samo delove koje sam trebala dokazivati.Zahtev je bio samo za uporedjivanje diplome.U Kelnu su mi objasnili da mogu ili da trazim BE kao pripremu za KP ili da predam za Gutachtera za uporedjivanje.Ja nisam mogla i jedno i drugo,mozda iz razloga sto jos nemam posao,ali koliko cujem od kolega razlicita su iskustva....Kolega i ja vama zelim puno srece,ako ima jos nekih pitanja,rado cu odgovoriti....

Koleginice Biljo, ulepšali ste nam ovu nedelju... ma, ne nedelju - celu godinu! Hvala Vam što delite informacije sa nama! Da li je moguće ceo postupak upoređivanja diplome odraditi iz Srbije? I da li je za aprobaciju (ako je diploma izjednačena) potrebno da se ima određeno radno iskustvo u Nemačkoj, kao hospitacija itd.

Ne znam za staziranje,ali ja sam BE cekala 2,5 mjeseca. Predala sam zahtjev 04.09,a 16.10 su mi poslali pismo Za dopunu dokumenata.Nakon sto sam dostavila potrebne dokumente,sad sam opet na cekanju.

Uh, mogu da zamislim kako vam je. Recite mi, ako nije tajna, kako vaša bolnica toleriše toliko čekanje? Kakve su reakcije? Da li Vas čekaju?
U mom ličnom slučaju, osećam napetost i nedovoljno strpljenja ljudi kada se čujem sa ljudima iz personala.

Hvala kolega...Predala sam dodatak diplomi,ono sto svi dobijamo od fakulteta,ako ste na to mislili.....a knjigu koju kupujemo na fakultetu Nastavni program,gde je detaljno opisano sta smo i koliko ucili u okviru predavanja i vezbi,nju sam overila prvo pecatom fakulteta,pa su mi naknadno trazili u Kelnu da knjigu personalizujem ,tako da sam dobila jos jedan pecat od fakulteta gde sam upisala broj moje diplome i na kraju kopirala korice od knjige,onda stranu gde su pecati i sve to odnela u Prvi apelacioni sud,da bi mi udarili Haski apostil na knjigu....Knjigu sam prevodila,ne celu,samo delove koje sam trebala dokazivati.Zahtev je bio samo za uporedjivanje diplome.U Kelnu su mi objasnili da mogu ili da trazim BE kao pripremu za KP ili da predam za Gutachtera za uporedjivanje.Ja nisam mogla i jedno i drugo,mozda iz razloga sto jos nemam posao,ali koliko cujem od kolega razlicita su iskustva....Kolega i ja vama zelim puno srece,ako ima jos nekih pitanja,rado cu odgovoriti....

Hvala najlepše kolegenice, na brzom i sveobuhvatnom odgovoru! Puno sreće sa PKT-om :-D !

Back