Srpski lekari u Nemačkoj

Drage kolege moze li mi neko pojasniti sta je to Unbedenlichkeits bescheinigung ili certificate of good standing?
I kako bih mogla nabaviti plan i program naseg staziranja od 6 meseci?
Da li pod berufzulassung misle na potvrdu o obavljenom stazu ili se moram upisati u lekarsku komoru i izvaditi licencu? Unapred hvala na pomoci :)

Certificate of Good Standing se kod dobija u regionalnoj komori, mogu da vam to izdaju na engleskom ili nemackom, samo naglasite obavezno. Treba vam ovo pod 3. http://www.rlkbg.org.rs/images/docs/zahtev_potvrda.pdf
Licencu u Srbiji ne moze dobiti niko dok se ne zaposli (u Srbiji), kod nas mozete samo potvrdu da ste upisani u imenik komore.

Drugari,ostao sam bez posla. Lekar sam. Znam osnove Nemačkog. Imam nešto ušteđevine,planiram da pocnem intenzivno da učim jezik. Recite mi kakva su vaša saznanja o potrebama Nemačke za lekarima. Nikada ulaganje u sebe nije promašena investicija,ali da li se u vreme ove bede isplati pljunuti ogroman novac za ucenje jezika,tj. da li ce ovo trzište rada u dogledno vreme od par godina zatvoriti ili ne? Imate li neke informacije? Hvala unapred. :)

Postovane kolege,kakva su vasa iskustva vezano za aprobaciju u bayernu? kada je najbolje poslati dokumenta u minhen? uglavnom ovde po forumu se provlaci neka informacija da je najbolje posle godinu dana rada u nemackoj poslati zahtev...
Molim da podelite vasa iskustva

Kod mene bice slobodno mesto od marta aprila na ortopediji, startovao me Chefarzt sa ortopedije da li znam nekoga iz Srbije da hoce da pocne u nemackoj (prevedeno treba mu jeftina radna snaga). Radi se o ortopedskoj REHA, ko hoce da radi rehabilitaciju i specijalizira ovo je savrseno radno mesto, znaci moze da se odradi 100% REHA specijalizacija. Cak i ko nece da specijalizira REHA dobro je za pocetak, taj Chef ima Weirebildungsermächtigung za Unfallchirurgie 6 meseci (to je nista ali ako neko kasnije hoce da radi/specijalizira hirurgiju, ortopediju...bice mu uracunati tih 6 meseci, nije lose za pocetak). Jos jedna prednost je sto je u istoj zgradi internisticka reha-klinika (tu sam ja :) :) ) tako da kasnije moze eventualno da se predje tu kad se oslobodi neko mesto (za sada je kod nas na internoj sve puno). Moj Chefarzt ima 2 godine Ermächtigung za specijalizaciju iz interne. Klinika je ok, uslovi su dobri, radi se o Baden-Württemberg-u, znacajan podatak, okolina Karlsruhe i Heidelberg. Ako je neko zainteresovan pisite mi na e-mail gi_joe_no1@yahoo.com par informacija o sebi za pocetak npr. kad mozete da pocnete, godinu rodjenja, godinu upisa, godinu zavrsetka, prosek studiranja, i najvaznije sta ste radili posle fakulteta i sta biste da radite u struci i jos vaznije kako stojite sa jezikom (radi se o reha klinici gde se po ceo dan samo pricaju prazne price tako da je znanje jezika mozda i vaznije nego u Akut-KH). Ja cu da mu predlozim kandidate pa kad on odobri dobijate od mene gde treba da saljete Lebenslauf itd. Prednost je ko ima BE ili Approbation i C1, ko nema BE ili Approbation bice u prednosti ko ima C1 ali mozda moze da se prodje i sa B2, u tom slucaju mora se videti da se vec od januara krene sa praktikumom i onda im Verlauf da se polozi C1 pa Approbation (ovo je moj slucaj, ja sam 11 meseci bio praktikant od toga 4 meseca sa mentorom i 7 meseci kasnije sam na odeljenju, zato je znanje jezika ovde bitna stavka). Meni su nasli tj. predlozili stan i platili mi praktikum od cega sam ja sve finansirao, hocu da kazem da moze sve da se ugovori i dogovori Ako je neko zainteresovan pisite, pozdrav

Ovaj forum je sjajan, citam po vise puta sve informacije, hvala vam kolege na svemu. Ja sam se tek sada registrovala, jer sam stekla neke uslove za rad u Nemackoj. Polozila sam B2 jos u martu, a potom u oktobru PKT test u Tubingenu. Interesuje me vise informacija o mogucnosti izjednacenja nase diplome. SVAKA CAST koleginici Bilji Medjedovic! Ja bih krenula u taj proces, jer mi je dosta poslodavaca (preko mailom poslatih Bewerbunga na razlicite oglase) trazilo polozenu Aprobaciju!

Back