Srpski lekari u Nemačkoj

koji po meni nisu bolesnici, nego uobrazeni zapadnjaci koji idu kod doktora kad im ugine kuca, maca, papagaj...itd i za to dobijaju prvoklasnu reha terapiju z.B Nord walking, Wanderungen, Massage i eventualno po neki SSRI ili Tricyclische Antidepressiva...

Bez ljutnje kolega, ali takav stav bolje ostavi na Balkanu pre nego što kreneš na hospitaciju. Ili nemoj ni da ideš.

Drage kolege,molim Vas ako neko izlazi na PKT C1 krajem oktobra,ili poznaje nekoga ko planira da izadje ako moze da mi javi,posto bih ja izlazila pocetkom novembra,pa da ako nije problem samo kaze sta je imao na ispitu...Hvala veliko!!!!Ja bih rado ostavila neku korisnu informaciju ali nemam trenutno....Evo ja sam imala prosli put na PKT za pisanje anamneze pacijentkinju sa bolom u stomaku (kamen u zucnoj kesi),za arztbrief operaciju zucne kese sa komplikacijom bakterijske infekcije,za aufklaerung herzkatheteruntersuchung i za predstavljanje pacijenta pacijentkinju sa bolom u grudima...Jos jednom hvala na svakoj pomoci...

Postovani kolega,
ja sam imala slicnu motivaciju i dugogodisnje radno iskustvo sa dve specijalizacije u Srbiji. Trenutno sam u Nemackoj.Rekla bih da smo trenutno na ovom forumu jedni od retkih, ako ne i jedini. Javite se na pp. ako zelite!Pozdrav svima!
drage mlade kolege, doktori, ja sam profesor hirurgije na medicinskom fakultetu u Beogradu i supruga mi je vec u inostranstvu i radi, Ja sam u procesu ucenja nemackog, jerzynam da je neophodno imati barem B1 sertifikat da bi se uopste konkurisalo. Imam dve specijaliyacije i 27 godina iskustva na jednoj od najboljih klinika u zemlji. Hocu da se preselim u Nemacku jer zelim da obezbedim bolju buducnost mojoj malol.etnoj deci. Imate li neke dodatne savete i kakva je situacija sa nama koji smo zavrsili fakultet u staroj SFRJ.Imam kontakt sa jednom ozbiljnom bolncom u Karlsruheom. Hvala na eventualnoj pomoci. Veliki pozdrav i svaku srecu u zaposlenju zelim mladim kolegama.

Poštovane koleginice i kolege.
Pokušavam na sve načine doći do nekoga ko je položio aprobaciju za stomatologa i za informaciju gdje se lakše polaže. Naime znam da je u Nordrhein- Westfallen prolaznost skoro nikakva.
Veliki pozdrav svima i podrška za solidarnost!

Pozdrav svima!
Da li bi mi neko rekao na koji nacin,gde,kako bih mogla da uporedim moju diplomu sa nemackom. Citala sam na forumu da je jedan kolega ili kolegenica,ne secam se tacno, u Sachsen An. uporedio/la diplomu i da je bio/bila zadovoljan/na ishodom.
P.S. jos uvek cekam termin za Fachsprachpr. Ovo cekanje ubija. Nadam se da cu vam se uskoro javiti sa pozitivnim informacijama.

Postovanje,
Hvala sto ste nasli vremena da komentarisete moj post. Prosto mi je bilo fascinantno koliko mladih ljudi pokusava da pronadje posao, i kako se veoma dobro snalaze u tome. Na svojim predavanjima ne retko pitam koliko studenata uci nemacki ili neki drugi jezik. Molio bih Vas da mi date nekakav kontakt kako bih mogao da dobijem nesto vise informacija o svemu. Jos jednom hvala na prvoj pomoci

Pozdrav svima!
Da li bi mi neko rekao na koji nacin,gde,kako bih mogla da uporedim moju diplomu sa nemackom. Citala sam na forumu da je jedan kolega ili kolegenica,ne secam se tacno, u Sachsen An. uporedio/la diplomu i da je bio/bila zadovoljan/na ishodom.
P.S. jos uvek cekam termin za Fachsprachpr. Ovo cekanje ubija. Nadam se da cu vam se uskoro javiti sa pozitivnim informacijama.

Evo ja cu pokusati da vam odgovorim.. Naime, ja sam jos uvijek nezaposlena i predala sam papire za aprobaciju u Bayernu (Regierung von Oberbayern). Sad ce oni moju diplomu da uporede sa njemackom i da mi jave ishod. 99% cu morati da polazem Kenntnissprüfung, ali postoji teoretska sansa da mi je diploma izjednacena sa njemackom. Eto na taj nacin cu ja uporediti svoju diplomu sa njemackom...

Evo ja cu pokusati da vam odgovorim.. Naime, ja sam jos uvijek nezaposlena i predala sam papire za aprobaciju u Bayernu (Regierung von Oberbayern). Sad ce oni moju diplomu da uporede sa njemackom i da mi jave ishod. 99% cu morati da polazem Kenntnissprüfung, ali postoji teoretska sansa da mi je diploma izjednacena sa njemackom. Eto na taj nacin cu ja uporediti svoju diplomu sa njemackom...

Hvala na odgovoru.
Kod mene je sledeca situacija.
Cekam na izdavanje BE za BW,imam Stellenzusage od klinike koja hoce da me zaposli. E sad ja mogu da cekam da se moja diploma uporedi u Stutgart,ali cisto sumnjam da ce biti neceg. Zato bih zelela da to obavim u Sachsen An,jer sam cula da Bolonjci prolaze ili sa manjim ispitima ili sa praxom.

- - - - - - - - - -

I jos jedno, Sta vam je bilo potrebno za uporedjivanje diplome,koliko kosta i koliko se ceka na rezultat.Prosledite mi link na pp.
Bila bih vam zahvalna.

I meni su trazili aprobaciju, pa posto nisam imala drugog izbora predala sam za istu. Ali kako cu proci na ispitu bez iskustva i sa skoro 3 godine nesusretanja sa medicinom, samo Bog zna... Pa od dokumenata vam je potrebno sve sto i za BE, uz to prilozite i potvrde o radnom iskustvu jer se i to uvazava. Platila jos nisam nista, na stranici pise da se placa po izdavanju aprobacije, izmedju 250-320€, ovisno o administrativnim troskovima. Na rezultat se ceka najmanje 3 sedmice, a najvise mislim 2 mjeseca.

- - - - - - - - - -

http://www.regierung.oberbayern.bayern.de/formulare/gesundheit/appro/08954/

Koleginice, ovo vam je link... Sve tu pise, sta i kako.. Nisam se snasla na forumu kako da posaljem pp :-)... Samo download ovaj Antrag za aprobaciju i sve pise

Poslednja izmena:
@petra2005

Profesore želim Vam da uspete u Vašim planovima. Pošto ste rekli da u Karlsruhe postoji šansa za posao, ovo je link Regierungspräsidium Stuttgart koji je zadužen za dozvolu i aprobaciju u BW. Oni će najbolje znati šta je sve u Vašem slučaju potrebno kako biste tamo počeli da radite.

https://rp.baden-wuerttemberg.de/Themen/Gesundheit/Seiten/Arzt_Ausland.aspx#ANTRAGSTELLER_NONEU

Karoline Kuban je zadužena za nas i nju možete pitati o neophodnim stvarima za BW: Telefon 0711 904-39217, EMail: karoline.kuban@rps.bwl.de

Ja verujem da je sa Vas najvažnije da nađete kliniku koja će Vas primiti. Srećno pa javite šta ste uradili!

@Ärztin9

I mene si zainteresovala da vidim šta će biti. Koliko sam ja shvatio da su dokumenta za aprobaciju i BE ista. I ja sam čitao da su neke kolege dobile aprobaciju tamo tako što su odradili na klinici razliku ili su neke naše predmete koji u Nemačkoj ne postoje "pretvorili" u tu razliku. Ali koliko se sećam oni su u Sachsenu već radili pa im je Regierung to dozvolio. Slična stvar je i u Bayernu. Tamo ko radi sa BE posle 2 godine dobije aprobaciju bez GWP.

Ono što mene interesuje je da li postoji bilo ko da je dobio aprobaciju bez polaganja GWP i staža u Nemačkoj? Da li uopšte postoji takav slučaj? Ja nisam čuo... Takođe me interesuje da li sa stažom u Srbiji (ja radim 7 godina) ima veće šanse da se dobije aprobacija?

Čuo sam da je u Bayernu moguće podneti dokumenta za BE bez Stellenzusage. Da li ima neko iskustva sa tim?

Poslednja izmena:
Drage kolege,

Vec 2 puta padam B2 na Geteu. Dosta je tezak ispit narocito zbog slusanja. Citao sam da postoje Osterreichische Prufung B2 i ispit koji se polaze u Madjarskoj (i da su dosta laksi od Getea) pa bih zamolio da mi kazete gde imaju i ako neko ima iskustva sa njima....

Drage kolege,

Vec 2 puta padam B2 na Geteu. Dosta je tezak ispit narocito zbog slusanja. Citao sam da postoje Osterreichische Prufung B2 i ispit koji se polaze u Madjarskoj (i da su dosta laksi od Getea) pa bih zamolio da mi kazete gde imaju i ako neko ima iskustva sa njima....

Ja sam polagala na Gete Institutu i nisam tada polozila. Nastavila sam da radim i odlucila da drugi put izadjem na Austrijskom Institutu u Beogradu i tamo polazem. Radila sam testove za ÖSD-B2 ispit (bili su mi za nijansu bolji) i polozila. Secam se da jedan kolega nije polozio tada, ali je nedelju dana posle toga saznao da se isti ispit odrzava i u Novom Pazaru, pa je polozio tamo u istom roku. Nisam znala da je i tamo moguce polagati.

Postovane kolege,
kakva su vasa iskustva sa spajanjem porodice.Citao sam da posto imam Blaue Karte, supruznik ne mora da predoci dokaz o znanju nemackog prilikom predavanja zahteva.Takodje me interesuje da li porodica moze da dodje "turisticki" u De, pa ovde podnese zahtev za spajanje ili se to obavezno mora uraditi u Srbiji?

Postovani profesore,
imate u svom sanducetu poziv za prihvatanje kontakta za privatne poruke, pa ako zelite odgovorite na njega- onda mozete da mi napisete privatnu poruku. Pozdrav!
Postovanje,
Hvala sto ste nasli vremena da komentarisete moj post. Prosto mi je bilo fascinantno koliko mladih ljudi pokusava da pronadje posao, i kako se veoma dobro snalaze u tome. Na svojim predavanjima ne retko pitam koliko studenata uci nemacki ili neki drugi jezik. Molio bih Vas da mi date nekakav kontakt kako bih mogao da dobijem nesto vise informacija o svemu. Jos jednom hvala na prvoj pomoci

Postovane kolege,
kakva su vasa iskustva sa spajanjem porodice.Citao sam da posto imam Blaue Karte, supruznik ne mora da predoci dokaz o znanju nemackog prilikom predavanja zahteva.Takodje me interesuje da li porodica moze da dodje "turisticki" u De, pa ovde podnese zahtev za spajanje ili se to obavezno mora uraditi u Srbiji?
Ne treba nemački ali to mora u konzulatu u Srbiji.

Ima slucajeva dobijanja aprobacije bez polaganja bilo cega i pre dolaska u Nemacku, ali su malobrojni i uglavnom meni do sada poznati samo za Sachsen. Radno iskustvo svakako pomaze. Nisam upoznata sa mogucnoscu uporedjivanja diplome bez zaposlenja, a mestom zaposlenja je odredjena i nadleznost za taj postupak. Ne kazem da je nemoguce, samo ja ne znam za to, pa ne mogu da dajem savete.

Pozdrav kolege,ne znam da li mogu nekome da pomognem....ja sam trenutno u procesu uporedjivanja diplome.Nemam posao,jos nigde nisam konkurisala.Trenutno se nalazim u NRW.Predala sam dokumenta u Bezirksregierung Köln,rečeno mi je da se čeka oko 3 meseca .Ako bih htela da počnem da radim negde sa Berufserlaubnisom dok čekam na odgovor ,nije moguće, jer ovde u Kelnu izdaju dozvolu za rad samo ako se odlučiš da izadješ na Kenntnisprüfung.Tako je trenutno u NRW,što ne znači da je isto i u drugim pokrajinama ....

Back