Srpski lekari u Nemačkoj

Pozdrav kolege.
Da li mi neko moze reci koliko se ceka na izlazak na Fachsprachprüfung u Stutgart? U ponedeljak predajem dokumentaciju u Regierungspräsidium i ne znam kad ce mi odrediti ispit. Ako je neko skorije polagao u Stutgart neka mi se javi. Od ispita mi zavisi BE. A vec sam dobila ugovor,ne bih da nesto uprskam
HVALA VAM

Drage Kolege forumasi,
zna li neko kakav je postupak oko dobijanja aprobacije u Brandenburg? dobija se automatski i posle koliko vremena ili se mora polagati Gleichwertigkeitsprüfung?
Hvala puno

- - - - - - - - - -

Jos nesto: imam aprobaciju i C1. Presla sam I Mecklenburg-Vorpommern u Hessen i imam radni staz 21 mesec. Aplicirala sam za neograniceni boravak. Uslov je 21 mesec proverila sam. da li ce traziti da izguram probni rad na novom radnom mestu u Hessen sto bi bilo ukupno 27 meseci rada bez prekida ili nije vazno da li prolazim probni rad na novom radnom mestu. Ja vec imam 21 mesec i uslov. Od pre mesec dana sam u Hessen i na probnom radu. Mislim da nije vazno da li sam poslodavca promenila vec je vazno da sam im zaradjivala i uplacivala penziono i socijalno 21mesec. molim vas za savet i iskustva sta dalje da radim i sta je tacno. Hvala imam Sorge...

- - - - - - - - - -

Jos nesto: imam aprobaciju i C1. Presla sam I Mecklenburg-Vorpommern u Hessen i imam radni staz 21 mesec. Aplicirala sam za neograniceni boravak. Uslov je 21 mesec proverila sam. da li ce traziti da izguram probni rad na novom radnom mestu u Hessen sto bi bilo ukupno 27 meseci rada bez prekida ili nije vazno da li prolazim probni rad na novom radnom mestu. Ja vec imam 21 mesec i uslov. Od pre mesec dana sam u Hessen i na probnom radu. Mislim da nije vazno da li sam poslodavca promenila vec je vazno da sam im zaradjivala i uplacivala penziono i socijalno 21mesec. molim vas za savet i iskustva sta dalje da radim i sta je tacno. Hvala imam Sorge...

Jel ima neko iskustva sa Umschreibung vozacke dozvole. Zapoceo sam proces, treba da polazem pismeni i prakticni i prilozim da sam prisustvovao kursu prve pomoci. Ovde sam forumu sam citao da moze da se oslobodi od te prve pomoci. Kako ? Jel posaljem samo kopiju aprobacije umesto sertifikata prve pomoci ili kako? Jeste li uzimali casove pre prakticnog, cisto da se malo uvezba (pravilna, skolska) voznja po nemackoim ulicama? Ima li testova da se nadje za pismeni deo? Koliko kosta pismeni, koliko prakticni? Moze i na PP da ne smaramo forumase. Hvala unapred

Moram da pitam jos nesto.. S obzirom da sam uspeo da se zaposlim u bolnici u mom mestu a i dalje nisam odustao od svog puta u nemacku, ovo je nesto privremeno da sakupim novac kad budem otisao tamo. Ono sto mene zanima je da li mozemo raditi sve vreme dok podnosimo dokumentaciju za radnu i boravisnu dozvolu, jer se to ceka mesecima a to je vec nekoliko plata. Hvala svima na nesebicnoj pomoci, bio bih totalno demoralisan da nema svih vas :-)

Jel ima neko iskustva sa Umschreibung vozacke dozvole. Zapoceo sam proces, treba da polazem pismeni i prakticni i prilozim da sam prisustvovao kursu prve pomoci. Ovde sam forumu sam citao da moze da se oslobodi od te prve pomoci. Kako ? Jel posaljem samo kopiju aprobacije umesto sertifikata prve pomoci ili kako? Jeste li uzimali casove pre prakticnog, cisto da se malo uvezba (pravilna, skolska) voznja po nemackoim ulicama? Ima li testova da se nadje za pismeni deo? Koliko kosta pismeni, koliko prakticni? Moze i na PP da ne smaramo forumase. Hvala unapred

Ima da se kupi cd sa svim pitanjima, kosta oko 30 € a za voznju preporucujem par casova malo da vidis fore i da se prilagidis na sistem.

Moram da pitam jos nesto.. S obzirom da sam uspeo da se zaposlim u bolnici u mom mestu a i dalje nisam odustao od svog puta u nemacku, ovo je nesto privremeno da sakupim novac kad budem otisao tamo. Ono sto mene zanima je da li mozemo raditi sve vreme dok podnosimo dokumentaciju za radnu i boravisnu dozvolu, jer se to ceka mesecima a to je vec nekoliko plata. Hvala svima na nesebicnoj pomoci, bio bih totalno demoralisan da nema svih vas :-)

Naravno, ja sam radio do 20 dana pre polaska u De.Naravno, par meseci unapred sam najavio poslodavcu da cu otici, sto sam po dobijanju radne dozvole i ucinio.Oko 3 nedelje sam cekao na vizu i toliko sam bio i nezaposlen.

Tako je, i ja sam radila dok nije bilo jasno kad tacno idem, tj.do dobijanja aprobacije u mom slucaju. Pre toga sam proverila koliki mi je otkazni rok, a u mom slucaju je bio 15 dana. Ako imas neiskoriscen odmor i to ti moze biti korisno.
Drugo, sto se voznje tice, dovoljno je da pokazes lekarsku legitimaciju, tj.aprobaciju/berufserlaubnis, bilo sta sto dokazuje da si lekar,nije nikakav problem.
Sto se tice priznavanja staza iz Srbije, to je sigurno individulano, ali ne zavisi ni od sefa, ni od personalnog, nego samo od toga da li ce vam lekarska komora nadlezna za vas izdati pismenu potvrdu o priznavanju staza (i o tome koliko staza se priznaje). To se sve radi svakako nakon aprobacije/Berufserlaubnisa, tj.nakon pocetka rada.
Kod mene je dezurstvo 24/25 sati, dolazim u 7, a idem naravno najranije oko pola 8, kada lekarima sa odeljenja predam sve pacijente, ali bas niko ne ceka vizitu, cak ni kada je haos, tako da sam i po tom pitanju stvarno imala srece, a mozda je i fah u pitanju. S druge strane, ne dezuram na poziv, nego sam na klinici sve vreme i uglavnom imam posla sve vreme. Ali kada se setim Srbije, dezuranja za dzabe i volontiranja, ne pada mi na pamet da se zalim. Samo bih dodala da je sa ovom sada pamecu 90% radnog vremena zakon. To mi daje 2 radna dana mesecno slobodno, plus nekada jos 2 u zavisnosti od toga koliko imam dezurstava. A slobodno vreme nema cenu, meni svakako vredi mnogo vise od 10% plate.

- - - - - - - - - -

I da, dokumenta iskljucivo slati UPS-om, najmanje tri puta jeftiniji od DHL-a, stize isto sledeci dan na ruke primaocu. Ima jos nekih mozda i povoljnijih, ali ne isporucuju bas svuda.

Ja sam ti na prvo pitanje odmah i odgovorila. Polaze se najkasnije posle dve godine, ali uglavnom te pritiskaju da polozis po isteku godinu dana. Sve zavisi i od toga gde radis i od tvog sefa. Ako ne mozes da dezuras bez iste, moraces brze da polazes. Neke je, sa druge strane, bas briga.

Drage Kolege forumasi,
zna li neko kakav je postupak oko dobijanja aprobacije u Brandenburg? dobija se automatski i posle koliko vremena ili se mora polagati Gleichwertigkeitsprüfung?
Hvala puno

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Poz kolege. Interesuje me kakva je situacija sa ''bolonjcima'' u pokrajini NRW? Da li se polaze GWP i PKT i da li je obavezno provesti 6+6+6 meseci pre otpocinjanja sa Weiterbildung-om?

I jos nesto; uskoro idem na Vorstellungsgespräch u Bayern-u, radi potencijalnog dobijanja ugovora o hospitaciji. Koja dokumenta poneti?

Drage kolege,
postavio bih jedno pitanje na koje ste vec moxda dali odgovor :) Jedna klinika u pokrajini Niedersachsen mi nudi hospitaciju u trajanju od 2 meseca. Pa me interesuje da li bih ja mogao da je prekinem ranije, u slucaju da se pojavi ponuda za radno mesto na nekoj drugoj klinici. Mozda je vec neko od vas imao slicna iskustva...

drage mlade kolege, doktori, ja sam profesor hirurgije na medicinskom fakultetu u Beogradu i supruga mi je vec u inostranstvu i radi, Ja sam u procesu ucenja nemackog, jerzynam da je neophodno imati barem B1 sertifikat da bi se uopste konkurisalo. Imam dve specijaliyacije i 27 godina iskustva na jednoj od najboljih klinika u zemlji. Hocu da se preselim u Nemacku jer zelim da obezbedim bolju buducnost mojoj malol.etnoj deci. Imate li neke dodatne savete i kakva je situacija sa nama koji smo zavrsili fakultet u staroj SFRJ.Imam kontakt sa jednom ozbiljnom bolncom u Karlsruheom. Hvala na eventualnoj pomoci. Veliki pozdrav i svaku srecu u zaposlenju zelim mladim kolegama.

Neko mi je postavio pitanje o Kenntnisprüfung u Rheinland Pfalz pa evo da napisem za sve koje interesuje kako je bilo.
Komisija Dr Schneider, hirurg, Dr Boom, internistkinja i Prof Thelen Radiolog.
Prakticni deo sam polagala dan ranije u bolnici kod Dr Boom u Mainzu. Pacijent, 80 god dg erysipel. Dr mi je dala vec odstampane papire sa okvirno opisanim sta se trazi da napisem, znaci dg, dif. dg, terapija a ostalo ukratko (polagala sam u februaru pa se vise ne secam tacno). Imate pola sata za razgovor i pregled i pola sata da napisete sta ste nasli. U toku pregleda Dr je bila prisutna oko 10 tak minuta da vidi kako radim, pacijent je bio prakticno nepokretan zbog bolova u nozi ali ona nije previse detaljisala, bilo joj je bitno da sam cula da covek ima apsolutnu aritmiju zbog Vorhofflimmern. Najvaznije je bilo reci dif dg i terapiju. Imala sam utisak da je u guzvi i da nema puno vremena da me propituje.
Usmeni u lekarskoj komori u Mainzu: bili smo jedan kolega iz Libije i ja .
Moja pitanja:
hirurg - pacijentkinja sa bolovima ispod desnog rebarnog luka, radna dg, pregled, ostale dg metode ispricati, definitivna dg i sta uraditi (naravno ona dolazi u petak u 22 h s tegobama). Kad sam sve o cholezystitisu ispricala sledece pitanje: pacijentkinji je ujutro bolje, sta cete dalje raditi i druga opcija pacijentkinja je pozutela, sta sad? Drugo pitanje prelomi vrata femura sa akcentom na nacine definitivnog zbrinjavanja, jako bitno ko je za protezu i zasto a ko za konzervativno lecenje.
Kolegina pitanja iz hirurgije su bila appendicitis i podela preloma po Weberu, za tu situaciju je i radiolog imao snimak pa je i to trebalo dijagnostikovati o kom se Weberu radi.
Internistkinja mi je dala EKG mog pacijenta sa prakticnog, znaci pricati o VHF vrste, terapija, komplikacije, narocito pitanje NOAC. Onda jos malo o TVT posto je to bila dif dg za pacijenta i o CHA2 DS2-VASc-SCORE ali ne detaljno.. Kolegu je pitala anemije.
Radiolog me je pitao sta mislim o mamografiji (njega je bilo tesko razumeti u smislu sta ocekuje da odgovorimo, ne jezicki) ja sam tu ispricala o oprecnim misljenjima o validnosti mamografije kao i kolicini zracenja koja je velika, ali me srecom nije nista pitao o Strahlenschutz. Onda kako cu biti sigurna ako na mamografiji imam okruglu senku da li treba zenu da bioptiram ili ne, tu je trazio da kazem da je ultrazvuk dobar za diferenciranje cisti od solidni izraslina sto sam u tom momentu potpuno zaboravila ali nije bilo strasno. Trazio je da mu rastumacim koji je koji organ na jednom CT abdomena i da analiziram RTG pluca, u pitanju je bila pneumonije lobarna. Kolegu je pitao plucnu emboliju.
Sve u svemu oboje smo bez problema polozili, nije bilo nista strasno niti su detaljisali a nisu ni manje greske uzimali za zlo. Mislim da su realno ispitivali, ja npr imam iskustva samo na patologiji tako da ako sam ja polozila onda ce kolege sa klinike pevajuci da poloze.

E jako vaznu stvar sam zaboravila-Literatura!
Ja sam ucila iz sto kniga (jako losa navika jos s faksa, nikako ne preporucujem) ali na kraju za ponavljanje MEX Klinik, Kompendium für das Mündliche Examen ( to je kao slucajevi i dobro jer ima tacne opise kako se inace pacijent prezentuje i u stvarnom zivotu ), farmakologiju i radiologiju iz one serije Basics a imala sam neko vreme i uplacen program AMBOSS miamed to najtoplije preporucujem za sve koji se bave klinikom, dobro je za posao, malo opsirno ali za specijalizaciju cini mi se jako korisno. Takodje preporucujem knjigu Klinische Notfälle griffbereit autor Marcel Frimmel, takodje za klinicare dusu dalo.

Izvinjavam se na duzini i haoticnosti odgovora, samo hrabro i smireno, ja sam bez potrebe panicarila a ispit je bio jedno stvarno lepo iskustvo.

Srecno s polaganjem!

Koleginice, hvala zato sto ste s nama podijelili iskustvo. Odmah da kazem da bih ja ovdje pala vec na prakticnom, jer erysipel mi nikad ne bi pao na pamet, pa cak ni da ga ponovim. Ali bice da je do mog neiskustva... Usput da kazem da cu sutra poslati dokumenta za aprobaciju u Bayernu, pa eto javljam se kad dobijem odgovor (nezaposlena sam :-()

E jako vaznu stvar sam zaboravila-Literatura!
Ja sam ucila iz sto kniga (jako losa navika jos s faksa, nikako ne preporucujem) ali na kraju za ponavljanje MEX Klinik, Kompendium für das Mündliche Examen ( to je kao slucajevi i dobro jer ima tacne opise kako se inace pacijent prezentuje i u stvarnom zivotu ), farmakologiju i radiologiju iz one serije Basics a imala sam neko vreme i uplacen program AMBOSS miamed to najtoplije preporucujem za sve koji se bave klinikom, dobro je za posao, malo opsirno ali za specijalizaciju cini mi se jako korisno. Takodje preporucujem knjigu Klinische Notfälle griffbereit autor Marcel Frimmel, takodje za klinicare dusu dalo.

Izvinjavam se na duzini i haoticnosti odgovora, samo hrabro i smireno, ja sam bez potrebe panicarila a ispit je bio jedno stvarno lepo iskustvo.

Srecno s polaganjem!

Svaka cast koleginice!!!
Ne smem mnogo da kukam, ali mala li je ta lista "za ponavljanje" ;)

Kolege sta mislite o odeljenju Psihosomatika? Dobio sam hospitaciju na psihosomatici, na oko izgleda da nije tezak posao, u sustini to je kooperacija lekara i psihologa i zbrinjavanje bolesnika koji po meni nisu bolesnici, nego uobrazeni zapadnjaci koji idu kod doktora kad im ugine kuca, maca, papagaj...itd i za to dobijaju prvoklasnu reha terapiju z.B Nord walking, Wanderungen, Massage i eventualno po neki SSRI ili Tricyclische Antidepressiva...

Back