Sve zavisi i na kom odeljenju radite i da li ima dovoljno radnika. Ja na proslom i ovom sada radnom mestu idem u 90% slucajeva tacno na vreme kuci.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Jel ima neko iskustva sa Umschreibung vozacke dozvole. Zapoceo sam proces, treba da polazem pismeni i prakticni i prilozim da sam prisustvovao kursu prve pomoci. Ovde sam forumu sam citao da moze da se oslobodi od te prve pomoci. Kako ? Jel posaljem samo kopiju aprobacije umesto sertifikata prve pomoci ili kako? Jeste li uzimali casove pre prakticnog, cisto da se malo uvezba (pravilna, skolska) voznja po nemackoim ulicama? Ima li testova da se nadje za pismeni deo? Koliko kosta pismeni, koliko prakticni? Moze i na PP da ne smaramo forumase. Hvala unapred
Moram da pitam jos nesto.. S obzirom da sam uspeo da se zaposlim u bolnici u mom mestu a i dalje nisam odustao od svog puta u nemacku, ovo je nesto privremeno da sakupim novac kad budem otisao tamo. Ono sto mene zanima je da li mozemo raditi sve vreme dok podnosimo dokumentaciju za radnu i boravisnu dozvolu, jer se to ceka mesecima a to je vec nekoliko plata. Hvala svima na nesebicnoj pomoci, bio bih totalno demoralisan da nema svih vas :-)
Drage Kolege forumasi,
zna li neko kakav je postupak oko dobijanja aprobacije u Brandenburg? dobija se automatski i posle koliko vremena ili se mora polagati Gleichwertigkeitsprüfung?
Hvala puno
- - - - - - - - - -
Jos nesto: imam aprobaciju i C1. Presla sam I Mecklenburg-Vorpommern u Hessen i imam radni staz 21 mesec. Aplicirala sam za neograniceni boravak. Uslov je 21 mesec proverila sam. da li ce traziti da izguram probni rad na novom radnom mestu u Hessen sto bi bilo ukupno 27 meseci rada bez prekida ili nije vazno da li prolazim probni rad na novom radnom mestu. Ja vec imam 21 mesec i uslov. Od pre mesec dana sam u Hessen i na probnom radu. Mislim da nije vazno da li sam poslodavca promenila vec je vazno da sam im zaradjivala i uplacivala penziono i socijalno 21mesec. molim vas za savet i iskustva sta dalje da radim i sta je tacno. Hvala imam Sorge...
- - - - - - - - - -
Jos nesto: imam aprobaciju i C1. Presla sam I Mecklenburg-Vorpommern u Hessen i imam radni staz 21 mesec. Aplicirala sam za neograniceni boravak. Uslov je 21 mesec proverila sam. da li ce traziti da izguram probni rad na novom radnom mestu u Hessen sto bi bilo ukupno 27 meseci rada bez prekida ili nije vazno da li prolazim probni rad na novom radnom mestu. Ja vec imam 21 mesec i uslov. Od pre mesec dana sam u Hessen i na probnom radu. Mislim da nije vazno da li sam poslodavca promenila vec je vazno da sam im zaradjivala i uplacivala penziono i socijalno 21mesec. molim vas za savet i iskustva sta dalje da radim i sta je tacno. Hvala imam Sorge...
- - - - - - - - - -
I da, dokumenta iskljucivo slati UPS-om, najmanje tri puta jeftiniji od DHL-a, stize isto sledeci dan na ruke primaocu. Ima jos nekih mozda i povoljnijih, ali ne isporucuju bas svuda.
E jako vaznu stvar sam zaboravila-Literatura!
Ja sam ucila iz sto kniga (jako losa navika jos s faksa, nikako ne preporucujem) ali na kraju za ponavljanje MEX Klinik, Kompendium für das Mündliche Examen ( to je kao slucajevi i dobro jer ima tacne opise kako se inace pacijent prezentuje i u stvarnom zivotu ), farmakologiju i radiologiju iz one serije Basics a imala sam neko vreme i uplacen program AMBOSS miamed to najtoplije preporucujem za sve koji se bave klinikom, dobro je za posao, malo opsirno ali za specijalizaciju cini mi se jako korisno. Takodje preporucujem knjigu Klinische Notfälle griffbereit autor Marcel Frimmel, takodje za klinicare dusu dalo.
Izvinjavam se na duzini i haoticnosti odgovora, samo hrabro i smireno, ja sam bez potrebe panicarila a ispit je bio jedno stvarno lepo iskustvo.
Srecno s polaganjem!