Srpski lekari u Nemačkoj

Kolege,lekar sam i imam austrijsku boravisnu dozvolu u kojoj radim kao med.tehnicar.U medjuvremenu sam nasao poslodavca u Nemackoj gde bih radio kao lekar.Interesuje me da li moram da apliciram za vizu u ambasadi Nemacke u Beogradu (Einreisevisum für Deutschland.) iako vec imam boravisnu dozvolu sa kojom mogu slobono da se krecem u EU? Ili mogu sa Berufserlaubnis i ugovorom o radu da apliciram za Blau Karte(u pitanju je pokrajina Niedersachsen) Hvala.

Jos niko nije odgovorio? Mislim da nemas nikakvih problema i prepreka da se kreces i radis u EU dok ti je vazeca austrijska boravisna=radna dozvola. E sad kad dodje do isteka a ti si u De mislim da ces mozda morati da predajes (naravno minimum 4 a jos bolje 6 nedelja pre isteka) u Bg u ambasadi ponovo za vizu (ali ovaj put nemacku), jer mislim da ne moze u nemackom Bürger Service-u=Rathaus-u=opstini da se produzuje austrijska radna dozvola tj. treba ti nemacki dokument tj. boravisna=radna dozvola. Znaci mozes poceti sa novim poslom kao lekar u De i samo paziti da pre nego sto ti istekne ta austrijska viza imas uslove za dobijanje nemacke vize a to je ili spajanje porodice ili za nas lekare bruto 36000e godisnje ili garancija poslodavca da preuzima troskove tvog boravka u De. Drugim recima niko te nece legitimisati i gledati da li imas pravo boravka osim policijske kontrole ako na njih naletis. Trebace ti stan, stanodavac te nece pitati jesi li tu na crno ili kako vec da li mozes da placas stanarinu tj. mozda ces morati da dokazes kakva su ti primanja=ugovor od poslodavca. Trebace ti bankovni racun , u mojoj banci su mi uvek trazili pasos i mislim skoro nikad boravisnu dozvolu. Kad imas stan posao i racun u banci sve ostalo se odvija samo od sebe. Eto nadam se da sam mogao pomoci.

Ovo se zove otvaranje vrata nogom. Kolege, ajd nemojte da ste toliko nekolegijalni, lenji i bezobrazni. Ja sam proveo mesec dana čitajući nekoliko knjiga i pretražujući internet kako bih sastavio što bolji Lebenslauf i što bolji Anschreiben, nisam očekivao od drugih da mi sažvaću i odrade posao za mene. Ne kažem da i ti treba da potrošiš mesec dana, ali najmanje što možeš je da izguglaš Bewerbung Assistenzarzt Muster i izaći će ti stotine primera i saveta, pa sklapaj sam(a).

Pozdrav.

Ovo se zove otvaranje vrata nogom. Kolege, ajd nemojte da ste toliko nekolegijalni, lenji i bezobrazni. Ja sam proveo mesec dana čitajući nekoliko knjiga i pretražujući internet kako bih sastavio što bolji Lebenslauf i što bolji Anschreiben, nisam očekivao od drugih da mi sažvaću i odrade posao za mene. Ne kažem da i ti treba da potrošiš mesec dana, ali najmanje što možeš je da izguglaš Bewerbung Assistenzarzt Muster i izaći će ti stotine primera i saveta, pa sklapaj sam(a).

Pozdrav.

Kolega nije u redu da nazivate druge kolege, koji traze pomoc nekolegijalnim, lenjim i bezobraznim. Nema potrebe, ako ne zelite da pomognete, prosto nemojte, niko vas ne primorava. Pozdrav.

Kolega nije u redu da nazivate druge kolege, koji traze pomoc nekolegijalnim, lenjim i bezobraznim. Nema potrebe, ako ne zelite da pomognete, prosto nemojte, niko vas ne primorava. Pozdrav.

Ovo nije traženje pomoći već traženje da neko odradi najveći deo posla umesto vas. A već sam savetima upravo oko Anschreibena na prethodnim stranama pomogao, samo izgleda različito percipiramo pomoć. Ja sam naučen da odradim posao sam, a ne da očekujem od drugih da mi sve sažvaću. No dobro, vi ako hoćete, pošaljite, mene jednostavno nervira takav pristup, imam stav kakav imam o tome i neću na takav način da "pomognem".

Hvala arbeitslos!

@arbeitslos
Hvala koleginice! Super skripta :)

@nvukelic
A bre kolega stvarno kakvi ste to... Dođe neko nov, bez pozdrava, bez naznake da se potrudio da pročita nešto očemu je skoro pisano i da mu eventualno nije jasno. Hoće odmah gotov proizvod, a vi tako... Prosto ste toliko nekolegijalni, lenji i bezobrazni i nećete sve opet da ponovite, sažmete i pošaljete :D :D :D

Šalu na stranu, te stvari umeju da iritiraju. Podržavam Vaš stav, ali ste možda malo neprimereno i burno odreagovali. Nije teško biti fin :)

@jadja

Koleginice zamolio bih Vas da malo prelistate forum par stranica unazad i naći ćete dosta saveta i linkova u vezi pisanja Bewerbunga. Ako Vam i dalje bude trebala pomoć pišite. Videćete da je dosta nas spremno da pomogne pa i kolega nvukelic :D, koji je dosta korisnih postova napisao. Ali očekujemo i malo samostalnog truda :). Savetujem Vam da izbegavate ovaj "S neba pa u rebra" sistem, i ne samo ovde.
Nije teško biti fin :)

Pre svega izvinjavam se zbog ovakovog mog "s' neba pa u rebra" sistema. Pocetnicka greska :)
Citam, krenula od pocetka, pa me malo glava zabolela :)
Nisam ni slutila da ce ovakve reakcije biti :) Bezobrazna nisam, a ni nekolegijalna, mozda malo tupa :)
U svakom slucaju, hvala na dobronamernosti ;)

Drage Kolege, zhvaljujem se svima na dosadasnjoj nesebicnoj i srdacnoj pomoci! Zamolila bih vas za jedno objasnjenje. Sta znaci u stvari Nachweis der Straffreiheit i da li je to ona potvrda iz suda (da se protiv mene ne vodi postupak) ili iz Mup-a (da nisam osudjivana)? To se trazi u kancelriji u Bayernu, pa ako neko ima iskustva, molim da odgovori.
Hvala jos jednom!

Drage Kolege, zhvaljujem se svima na dosadasnjoj nesebicnoj i srdacnoj pomoci! Zamolila bih vas za jedno objasnjenje. Sta znaci u stvari Nachweis der Straffreiheit i da li je to ona potvrda iz suda (da se protiv mene ne vodi postupak) ili iz Mup-a (da nisam osudjivana)? To se trazi u kancelriji u Bayernu, pa ako neko ima iskustva, molim da odgovori.
Hvala jos jednom! Broj dva poruka :)

Drage Kolege, imam jedan problem u vezi prijavljivanja za Approbtion u Bayernu. Zapravo mogu da se prijavim i bez konkretnog ugovora o radu, ali traze da prijavim neku nemacku adresu boravka. Ja je jos uvek nemam, posto ne zivim u Nemackoj, a na zalost nemam nikog poznatog da mi pomogne. Kako ste vi resavali taj problem? Hvala.

Pozdrav postovane kolege. Nov sam na forumu i interesuju me par stvari, pa ako biste mogli da odgovorite bio bih zahvalan. U aprilu polazem B2 na Goethe. Vec sam razgovarao preko skajpa sa izvesnom, ispostavilo se, nemackom agencijom za trazenje posla u lekarskoj struci-ASB Landesverband, iz Hessen-a. Gospodja je bila vrlo ljubazna i rekla mi je da moram da im dostavim sertifikat o polozenom jeziku samo sa Goethe instituta. Ja sam se tu zeznuo jer vec imam B2 sa OeSD, ali nema veze, polozicu i na Goethe. Pored sertifikata traze prevedenu diplomu med fakulteta i dokaz da sam radio u Srbiji. Da li to podrazumeva potvrdu lekarske komore ili nesto drugo zaista ne znam. Dakle, ta 3 dokumenta su im potrebna kako bi mi nasli mesto Arzt im Praktikum, dakle hospitacija. Takodje trebam da potpisem nekakav Einwilligungserklaerung. Da li mi je potreban i Berufserlaubnis, gde se to dobija, gde se podnosi zahtev za njegovo dobijanje... hvala unapred!!!

Poslednja izmena:
Drage Kolege, imam jedan problem u vezi prijavljivanja za Approbtion u Bayernu. Zapravo mogu da se prijavim i bez konkretnog ugovora o radu, ali traze da prijavim neku nemacku adresu boravka. Ja je jos uvek nemam, posto ne zivim u Nemackoj, a na zalost nemam nikog poznatog da mi pomogne. Kako ste vi resavali taj problem? Hvala.

Ne mozes da se prijavis za Aprobaciju u Bayernu bez ugovora o radu. Mozes samo za Berufserlaubnis. Pazi da ne napravis gresku.

Ako nemas adresu, upises adresu klinike.

Kolege,lekar sam i imam austrijsku boravisnu dozvolu u kojoj radim kao med.tehnicar.U medjuvremenu sam nasao poslodavca u Nemackoj gde bih radio kao lekar.Interesuje me da li moram da apliciram za vizu u ambasadi Nemacke u Beogradu (Einreisevisum für Deutschland) iako vec imam boravisnu dozvolu sa kojom mogu da se krecem po celoj EU? Hvala

Kolega, mozda je ipak najbolje da pitate direktno u ambasadi u Austriji. A inace, imam utisak da jedino ako neko ima langfristige aufenthaltserlaubnis (longterm) dozvolu za boravak iz bilo koje zemlje EU moze bez problema da radi i boravi u Nemackoj. Ova obicna dozvola za boravak, sa kojom mozete da se krecete slobodno, ne znaci da mozete i da radite slobodno u EU.

- - - - - - - - - -

Ne mozes da se prijavis za Aprobaciju u Bayernu bez ugovora o radu. Mozes samo za Berufserlaubnis. Pazi da ne napravis gresku.

Ako nemas adresu, upises adresu klinike.

Hvala puno!

Hvala jos jednom! Broj dva poruka :)

Da, to je potvrda iz našeg Suda. Uzmeš, prevedeš i gotovo :).

Pozdrav postovane kolege. Nov sam na forumu i interesuju me par stvari, pa ako biste mogli da odgovorite bio bih zahvalan. U aprilu polazem B2 na Goethe. Vec sam razgovarao preko skajpa sa izvesnom, ispostavilo se, nemackom agencijom za trazenje posla u lekarskoj struci-ASB Landesverband, iz Hessen-a. Gospodja je bila vrlo ljubazna i rekla mi je da moram da im dostavim sertifikat o polozenom jeziku samo sa Goethe instituta. Ja sam se tu zeznuo jer vec imam B2 sa OeSD, ali nema veze, polozicu i na Goethe. Pored sertifikata traze prevedenu diplomu med fakulteta i dokaz da sam radio u Srbiji. Da li to podrazumeva potvrdu lekarske komore ili nesto drugo zaista ne znam. Dakle, ta 3 dokumenta su im potrebna kako bi mi nasli mesto Arzt im Praktikum, dakle hospitacija. Takodje trebam da potpisem nekakav Einwilligungserklaerung. Da li mi je potreban i Berufserlaubnis, gde se to dobija, gde se podnosi zahtev za njegovo dobijanje... hvala unapred!!!

Čudna mi ta neka agencija... Dovoljan im je B2 sertifikat? Mnoge agencije već traže C1, a pogotovo u Hesenu, gde i klinike odavno traže C1. Ja se ne bih vezivao samo za tu agenciju, možda da kontaktirate još neku, gde prihvataju i ÖSD ili da šaljete sami dokumenta (ne znam da li ste već to radili pa Vam nije išlo). Gete diploma neće da škodi jedino što ćete imati jedan trošak više.
Kao dokaz o radu može da Vam posluži bilo koji ugovor, radna knjižica ili, možda najbolje, preporuka ili potvrda od poslodavca.
Potvrda komore, ako ste član, tj. radili ste, će Vam možda trebati kad budete podnosili zahtev za Berufserlaubnis odnosno aprobaciju i to ako Vam nadležna služba traži. Za agenciju ne treba. Možete im dati prevod licence ako je imate.
Dalje, Arzt im Praktikum i hospitacija nisu iste stvari. Hospitacija podrazumeva rad za dž, obično za stan i hranu, ili samo stan i može da traje od par dana do tri meseca. Kao Arzt im praktikum radite normalno za platu koja je ista kao i za Assistenzarzt-a ili upola manja, zavisi od pokrajine i klinike. Prelistajte malo forum unazad i videćete kako se u kojoj pokrajini kreću stvari. Ako radite kao Arzt im Praktikum potrebna Vam je BE, koju dobijate pre ili pošto nađete poslodavca, zavisi od pokrajine. BE je ograničena samo na jednu pokrajinu. O tome je isto dosta pisano do sada, dakle listajte unazad :). Einwilligungserklärung je ovlašćenje kojim dozvoljavate agenciji da Vas zastupa.

P.S Mali savet. Izbegavajte datum rođenja u nadimcima i korisničkim imenima na internetu zbog zaštite identiteta.

Pozdrav! :)

Ima pitanje.

Od 01.04.2015 petreban je Fachsparchprufung za rad u Niedersachsen.
https://www.aekn.de/assets/download...rmationsblattFachsprachpruefungab01042015.pdf

Interesuje me da li ja mogu dobiti radnu vizu, i onda poloziti Fachsprachprufung? Imam ugovor sa poslodavcem.
Ili moram poloziti Fachsprachprufung pa tek onda dobiti radnu vizu?

Ja sam pocetkom marta dobila ugovor u Niedesachsenu od 1.5., sredinom marta predala dokumenta u nasem konzulatu i juce su mi javili da sam dobila vizu. Samo ne znam na koliko su mi dali vizu, to cu videti tek kad odem do konzulata i ``pokipim`` je.

Fachsparchprufung mi jos nisu spominjali. Mada sam ja pre nego sto su doneli odluku za Fachsparchprufung predala dokumenta u njihovu lekarsku komoru.

Dokumenta koja sam predala za vizu:
1. ugovor o zaposlenju
2. diploma o zavrsenom fakultetu (prevedena na nemackom,sa apostilom)
3. diploma B2 jezika
4. dva obrasca koja popunjavas iz ambasade, plus onaj paragraf 55
5. pasos
6. tri fotografije
7. 60 evra
To sve u 2 fotokopije uz originale na uvid

I to je sve! Nikakav Berufserlaubnis niti bilo sta drugo dodatno! Moguce je da nekome traze nesto dodatno, ukoliko im je ugovor drugaciji od mog ( sto je normalno), i ukoliko nedostaju neke stavke u ugovoru, pa zbog toga konzulat trazi jos nesto.

Sto znaci Kolega, da iz mog iskustva, a kroz slicno i ti prolazis, mozes da dobijes vizu bez Fachsparchprufung. Iskreno se nadam da ne gresim, ali kada covek ima posla sa birokratijom uvek se iznenadi, nekada pozitivno, nekada ne.

Back