Srpski lekari u Nemačkoj

U Sachsenu iz prve ruke uglavnom se odmah dobija aprobacija, ja sam studirala u Beogradu i imala sam visegodisnje radno iskustvo, ali pre mene su istim putem, doduse pre 2 godine, prosle i mladje kolege, ja znam za dvoje, bez radnog iskustva, sa beogradskog fakulteta, studirali po Bolonji. Tako da mi se cini da je zakljucak da je to generalno odlicna pokrajina za pocetak. Aprobacija je dokument koji se stice, dodje nesto kao licenca za rad u Srbiji, tj.mozda vise kao polozen drzavni ispit, a Gleichwertigkeitsprüfung je diferencijalni ispit izmedju naseg i nemackog fakulteta, neka me kolege koje su to prosle i sigurno bolje znaju isprave, ako gresim.
Srecno!

U Sachsenu iz prve ruke uglavnom se odmah dobija aprobacija, ja sam studirala u Beogradu i imala sam visegodisnje radno iskustvo, ali pre mene su istim putem, doduse pre 2 godine, prosle i mladje kolege, ja znam za dvoje, bez radnog iskustva, sa beogradskog fakulteta, studirali po Bolonji. Tako da mi se cini da je zakljucak da je to generalno odlicna pokrajina za pocetak. Aprobacija je dokument koji se stice, dodje nesto kao licenca za rad u Srbiji, tj.mozda vise kao polozen drzavni ispit, a Gleichwertigkeitsprüfung je diferencijalni ispit izmedju naseg i nemackog fakulteta, neka me kolege koje su to prosle i sigurno bolje znaju isprave, ako gresim.
Srecno!

Hvala puno Ogiiice na odgovoru!!! Citala sam dosta i na forumu i po netu o aprobaciji, tako da manje vise razumijem sta ona predstavlja, ali me stvarno zbunjuje taj Gliechwertigkeitsprüfung. Mogu li te pitati kada si otisla u DE da radis? i jesi ostala u Sachsenu?
Mene najvise interesuje radiologija,a imam ovde u na brdovitom Balkanu 3,5 god iskustva rada na onkologiji, pa razmisljam da apliciram i na onkologijama jer mi se cini da ih ima po oglasima. Samo pokusavam da promisljeno biram pokrajinu,gdje mi jos ne traze C1 i Fachsprachprüfung koje nemam polozene. Za sad mi se nekako cini da su najbolje Bayern, Sachsen, Nieder Sachsen, Sachen-Anhalt, i taj Meckelnburg-Vorpommern. Kolege, akoo ima neko ko ne misli da su ove pokrajine dobre, ili ima neko lose iskustvo odatle, bilo bi mi zadovoljstvo danapise svoje misljenje. Hvala svima!

Kolege, ove nedelje putujem na prvi razgovor u DE, pronasla sam neka pitanja koja ce mozda i ostalima posluziti, drago bi mi bilo ukoliko ima neko neki savet :)
01. Erzählen Sie uns etwas über sich selbst!
02. Welche Zeitungen und Zeitschriften lesen Sie?
03. Welche Hobbies haben Sie?
04. Sind Sie ein kreativer Mensch?
05. Welche Fremdsprache wollen Sie noch lernen?
06. Wie motivieren Sie sich?
07. Welche Unterstützung erhalten Sie von Ihrer Familie?
08. Wie wichtig ist Ihnen Ihre Familie?
09. Wie würden Ihre Freunde Sie beschreiben?
10. Kann man sich auf Sie verlassen (Zuverlässigkeit, Pünktlichkeit)?
11. Wie oft waren Sie im letzten Jahr krank?
12. Wo verbringen Sie normalerweise Ihren Urlaub?
13. Treiben Sie regelmässig Sport?
14. Wie und wann erholen Sie sich?
15. Wie schaffen Sie ein Gleichgewicht zwischen Arbeit und Familie?
Stärken und Schwächen
16. Worin liegen Ihre Stärken?
17. Was war Ihr größter Misserfolg?
18. Was war die grösste Herausforderung Ihres Lebens?
19. Wie gehen Sie mit Niederlagen um?
20. Welches war Ihr bisher grösster Erfolg?
21. Welche Schwächen haben Sie?
22. Wie gehen Sie mit Fehlern um?
23. Wie bessern Sie Ihre Fehler aus?
24. Wie reagieren Sie auf Kritik?
25. Wie reagieren Sie auf unberechtigte Kritik?
26. Wie arbeiten Sie unter Zeitdruck?
27. Halten Sie Zeitpläne immer ein?
28. Wie gehen Sie mit Konflikten um?
29. Haben Sie Angst vor Konflikten? Sitzen Sie Streit einfach aus?
30. Wie gehen Sie mit Stress um?
Fragen zur Zukunft
31. Wo sehen Sie sich selbst in 5 Jahren?
32. Wollen Sie sich in einem speziellen Bereich weiterbilden?
33. Wie stellen Sie sich Ihren idealen / zukünftigen Arbeitsplatz vor?
34. Wie wünschen Sie sich Ihren idealen Chef?
35. Wie sieht Ihr ideales Arbeitsumfeld aus?
36. Wie lange werden Sie, wenn wir Sie einstellen, bei uns arbeiten?
37. Sind Sie bereit, für den Job umzuziehen?
38. Sind Sie bereit Überstunden zu machen?
39. Wieviele Überstunden halten Sie für zumutbar?
40. Würden Sie für die Firma auch ins Ausland gehen?
Teamarbeit und Co.
41. Wie gehen Sie mit schwierigen Kollegen um?
42. Können Sie sich gut in ein Team einfügen?43. Was bedeutet Teamarbeit für Sie?
44. Trauen Sie sich zu ein Team zu leiten?
45. Sind Sie in der Lage selbständig zu arbeiten?
46. Können Sie Prioritäten setzen?
47. Können Sie sich durchsetzen?
48. Wie treffen Sie Entscheidungen?
49. Sind Sie in der Lage auch “Nein” zu sagen, wenn nötig?
50. Wie verschaffen Sie sich Respekt vor Ihren Kollegen?
51. Sind Sie in der Lage sich unterzuordnen?
52. Was denken Sie über Ihren letzten Chef / Vorgesetzten / Arbeitgeber?
53. Wie würde Ihr letzter Chef Sie beschreiben?
54. Was sind Sie für eine Führungspersönlichkeit?
55. Wie würden Ihre letzten Arbeitskollegen Sie beschreiben?
Fragen Ausbildung/Studium
56. Warum haben Sie sich für diesen Beruf entschieden?
57. Was war bei der Wahl Ihres Studiums für Sie entscheidend?
58. Warum haben Sie eine Ausbildung / ein Studium abgebrochen?
59. Würden Sie diese Ausbildung / dieses Studium nochmal wählen?
60. Was war das Wichtigste, das Sie wähend der Ausbildung gelernt haben?
61. Warum haben Sie so lange studiert?
62. Was hat Ihnen an der Ausbildung / dem Studium am meisten gefallen?
63. Warum hatten Sie so schlechte Noten?
64. Was hat Ihnen an der Ausbildung / dem Studium nicht gefallen?
65. In welchen Bereichen haben Sie sich bereits weitergebildet?
Fragen zum Job
66. Wie gehen Sie mit Veränderungen im Job um?
67. Was hat Ihnen an Ihrem letzten Job gefallen?
68. Was hat Sie an Ihrem letzten Job gestört?
69. Wie stellen Sie sich ihr zukünftiges Aufgabenfeld vor?
70. Was hat Ihnen bei Ihrer letzten Firma gefallen/ missfallen?
71. Warum haben Sie sich für diese Stelle beworben?
72. Haben Sie bereits eine ähnliche Stelle bekleidet?
73. Wie stellen Sie sich einen typischen Arbeitstag bei uns vor?
74. Welche Qualifikationen sind Ihrer Meinung nach wichtig für diesen Job?
75. Wie würden Sie Ihren Arbeitsstil beschreiben?
Fragen zur Bewerbung
76. Warum sollten wir unbedingt Sie nehmen?
77. Warum sollten wir Sie nicht einstellen?
78. Warum waren Sie so lange arbeitslos?
79. Was unterscheidet Sie von den anderen Bewerbern?
80. Warum haben Sie in Ihrem Lebenslauf eine Lücke?
81. Warum haben Sie den letzten Job gekündigt?
82. Was haben Sie gemacht, während Sie arbeitslos waren?
83. Warum haben Sie so oft die Stelle gewechselt?84. Wie gut sind Ihre Sprachkenntnisse?
85. Haben Sie schon einmal im Ausland gearbeitet?
86. Wieviel wollen Sie bei uns verdienen?
87. Haben Sie noch weitere Vorstellungsgespräche?
88. Haben Sie bereits eine Jobzusage erhalten?
89. Für welchen Job werden Sie sich entscheiden?
90. Was machen Sie, wenn Sie die Stelle nicht bekommen?
Fragen zur Firma
91. Was wissen Sie über unsere Firma?
92. Woher kennen Sie unsere Firma?
93. Wie ist Ihr erster Eindrück von unserer Firma?
94. Was wissen Sie über unsere Marktsituation / Konkurenz?
95. Welche Chancen / Risiken sehen Sie für unsere Firma in der Zukunft?
96. Warum wollen Sie in unserer Firma arbeiten?
97. Wie wollen Sie zum Erfolg unserer Firma beitragen?
98. Ab wann können Sie bei uns anfangen zu arbeiten?
99. Passen Sie überhaupt zu unserer Firma?
100. Haben Sie noch Fragen an uns / an unser Unternehmen?

Srecno!

Ogice, veliki pozdrav.

Ja sam kolega sa dvogodišnjim iskustvom u Srbiji, za par meseci počinjem da radim u Leipzigu, Trenutno sam u procesu Gleichwertigkeit-a Diplome kod Gdje. Knabe u Leipzigu. Podneo sam sve što su tražili odnosno šta je u Antragu-u za Appo, ostalo je samo da od Ministarstva dobijem potvrdu o tome šta sam radio na Stažu, što je Frau Knabe zatražila kao ekstra dokument. Još mi ništa nisu tražili u smislu da dokazujem Palijativnu medicinu i Gerijatriju. Ja sam inače završio po starom programu.

Molio bi za tvoj savet da li da čekam da mi to traže ili da već sada vadim potvrde sa Fax-a? Inače, upoređujući predmete u Leipzigu i Nišu, gde sam ja studirao, uočio sam sledeće razlike: Fizika – što smo mi imali u okviru fiziologije, oftalmologije i radiologije; Hemija – u okviru biohemije; Anestezija – u okviru hirurgije, urgentne medicine; Ortopedija – u okviru hirurgije; Psihosomatika – u okviru psihijatrije sa medicinskom psihologijom; Zaštita od zračenja – u okviru radiologije, medicine rada i higijene sa medicinskom ekologijom; Palijativna medicina – u okviru osnova kliničke onkologije; Kontrola bola (Medicina bola) – u okviru osnova kliničke onkologije; Gerijatrija (Medicina starenja i starih osoba) – u okviru interne medicine, hirurgije, neurologije, psihijatrije sa kliničkom onkologijom i porodične medicine.

Šta su tebi od svega ovoga tražili?

Hvala

Meni su uporedjivanje radili u Dresdenu, ali isto sa programom, najnovijim, Univerziteta u Lajpcigu. Trazili su mi da im kazem gde i u okviru cega sam slusala palijativnu medicinu, gerijatriju, opstu medicinu i organizaciju zdravstvenog sistema, medicinsku ekologiju. Takodje je kod njih higijena i mikrobiologija u jednom predmetu, a epidemiologija u drugom, pa je i tu bilo nekih pitanja, ali smo u sustini i tu u plusu. Ono sto smo mi i inace u plusu, njih ne interesuje, samo zele da vide koliki je minus, sto se, ako postoji, na osnovu iskustva, moze takodje delimicno anulirati. Moram reci da imam jak utisak da dosta toga zavisi od osobe koja se time licno bavi. Svakako treba biti vrlo strpljiv i fin, i kada ti nije do toga ;-). I obavezno sve pitati, meni se desilo da ne vide neke stvari, pa kad sam ih pitala, da se isprave.
Ja ne bih nista unapred radila, samo ciljano kada oni budu trazili i sta i kako budu trazili. I staz se racuna kao iskustvo, koje pomaze da se neki eventualni minusi zanemare.
Srecno!

ljudi dobio sam ponudu za potpisivanje ugovora na 5 godina tj prvo na dve zbog berufserlaubnis-a u Klinici Frankfurt Oder. U ugovoru tj u ponudi pise izmedju ostalog i plata 4050 e plus 170 e.. e sad koliko je to otprilike kad se odbiju svi porezi da li neko zna?
bar otprilike koliko moze da bude?

moram da znam jer moram da se izjasnim da li prihvatam ponudu.

hvala

ljudi dobio sam ponudu za potpisivanje ugovora na 5 godina tj prvo na dve zbog berufserlaubnis-a u Klinici Frankfurt Oder. U ugovoru tj u ponudi pise izmedju ostalog i plata 4050 e plus 170 e.. e sad koliko je to otprilike kad se odbiju svi porezi da li neko zna?

hvala

Prihvataj. Bolje za pocetak ne postoji.Oko 2200 ako si sam, 2900 sa Kindergeld-om ako imas dete.

Postovanje kolege,
Trudicu se da u kratkim crtama objasnim svoju siuaciju...dobila sam posao kao stomatolog u Nemavkoj,Westfalen-Nordrhein i sad sam krenula u citavu tu pricu sa papirima koja nije nimalo jednostavna. Da bih dobila Berufserlaubnis u Bezirkregierung u Keln sam poslala brdo papira,medjutim dobila sam odgovor da dokumentacija nije kompletna..Radi se o sledecem:

1. polizeiliches Führungszeugnis - pretpostavljam da je to ono uverenje iz 29.nov
2.amtlich beglaubigte Kopie Ihres Prüfungszeugnisses mit Notentafel-
ja sam poslala omaj dodatak diplomi ali mi nije jasno zasto to nije ispravno
3. Bescheinigung der Obersten Gesundheitsbehörde das Sie uneingeschränkt als Zahnarzt arbeiten dürfen-
Da li se to dobija od suda casti ili????
4.Bescheinigung, daß gegen Sie keine Strafsache oder ähnliches im Gange ist (Certificate of good standing)
Ja sam prevela uverenje da nisam osudjivana,a to uverenje sam uzela u Palati pravde

Malo sam zbunjena u vezi ove papirologije,pa ako neko ima slicnog iskustva, tu sam..
I jos jedno pitanje...da li ste slali dokumente i na srpskom?

Pozdrav svim kolegama!

Postovana Panakea,da li mogu da dobijem neki Vas kontakt?mail ili skype

Ja sam ovde od septembra, jos uvek na istom mestu, gde planiram i da ostanem do kraja specijalizacije, ako sve bude kako treba.

Hvala Ogiice!

- - - - - - - - - -

hvala

Pozdrav kolega Maestro! Mozes li mi reci na kom si odeljenju dobio takvu ponudu? I jesi imao od strane klinike kakve zahteve u smislu patient- komunikations testa iili c1 sertifikata pre nego sto su ti ponudili ugovor? Jesi vecpodnosio papire za Berufserlaubnis? Hvala :)

Pre svega želim da uputim veliki pozdrav svim članovima.
U martu i aprilu 2015. pohađao bih kurs nemačkog jezika u Frankfurtu.(B2 nivo) Staviću link škole, jer imam preporuke od jedne koleginice za školu, a dosta je povoljna.
Interesuje me sledeće: Da li neko igrom slučaja izdaje sobu u Frankfurtu ili pak poznaje nekog ko ima sobu koju bi izdao na ta 2 meseca. Takođe me interesuje šta je kaucija i koja je garancija da će kaucija biti vraćena nakon prestanka iznajmljivanja stana.
Zahvaljujem se puno na svim dobronamernim sugestijama.
Link skole: http://www.zentrum-fuer-deutsche-sprache.de/…/z_anfahrt.html

Kolega vladomed, meni nisu uopste trazili nista u vezi sa psihosomatikom, ako tebi jesu, najbolje trazi plan i program tog predmeta, vidi tematske oblasti, pa to trazi po nasem planu i programu studija.
Koleginice DrGoco, u Sachsenu ne treba C1, a ne verujem da je iko prevodio celu knjigu, to bi sigurno bila pozamasna cifra, obzirom da svaka strana ima 2 prevodilacke, ja sam, kao sto sam napisala, prevodila ciljano samo naziv predmeta/tematske oblasti/teme i broj casova koji je tome posvecen.

Postoji mogucnost da dobijem posao u Nordrhein-westfalen psihijatrija je u pitanju. Ima li neko iskustava kako se onda polaze aprobacija jer na psihijatrijskim klinikama ne verujem da se moze steci iskustvo iz interne, hirurgije i farmakologije koje se koliko vidim polazu pri aprobaciji? Da li je psihijatrija u Nemackoj uopste dobra ideja?

Drage kolege, prosle sedmice sam polozila GWP u Baden-Baden. Ovo je moje iskustvo, nadam se da ce nekome biti od koristi!!
Dakle, ispit izgleda ovako: svi kandidati (nas cetiri) imali smo termin u 10:45h, tek u 11:15h pojavio se predsjednik komisije i nakon provjere identiteta, odveo nas do pacijenata na interni odjel. Meni je bila neka baba od 87 godina, al srecom vitalna, mada malo zaboravna. :-) imali smo pravo pogledati akte od pacijenata. Nakon razgovora i pregleda, trebalo je napisati prijemno pismo i to predati. Nakon sto sam o odradila, imala sam vremena tek toliko da odem do toaleta. Odmah nakon toga bilo je predstavljanje pacijenta, ja, pacijentica i tri clana komisije koji resetaju pitanjima: npr opisati kolike, karakter kolika kod zucne kese, gdje se siri bol kod zucnih kolika, onda pregled jetre, kako odrediti jacinu boli (skala od 1-10, npr bubrezne kolike su izmedju 9-10 , zucne oko 7), sta moze da boli u lijevom ramenu, da pokazem Babinski.... nakon sto su i ostale koleice zavrsile, otisli smo ponovo u biblioteku, gdje smo imali usmeni ispit. Ispitivali su nas svi unakrsno. Gastroenterolog je postavljao po 3 pitanja, bolje receno djelio slike, ekg-ove i rtg-ove :-) npr. meni je bio jedan rtg abdomena i pola thoraxa kod pacijentice koja je nakon polipektomije zeluca dobila jake bolove(vazduh ispod rebarnog luka), onda slika trbuha sa prosirenim venama, pa ekg sa desnim blokom grane, ostali su svi dobijali ekg tipa VES, SVES, cak jedan je bio Mobiz II, bio je mikrobioloski razmaz malarije, imunoelektroforeza proteina pa pita da npr. objasnis sta vidis, koje su frakcije povecane a koje snizene, znacenje, koja bi bolest mogla biti, mislim da je na jednoj bio multipli mijelom, znam da su dvije kolegice imale imunoelektroforezu, onda slika noge(purpura), slika sake zacrvenjena, nokti crni, podliveni =DIC. Moje pitanje kod hirurga-traumatologa je bilo da je mladic pao s motora, i kratko gubio svijest, sta bi moglo biti? rtg uz to glave. posto se "ugruhao" svuda po tijelu, sta bih jos uradila od dg? ja sam rekla slezinu zbog krvarenja u kapsuli, pracenje 7 dana, a onda ima bol sa lijeve strane toraxa i pokaze rtg sa pneumotoraxom, onda opet rtg sa slomljenom klavikulom , opisati vrstu povrede i terapiju, bila je slomljena na vise mjesta sa dislociranim fragmentima. Kod drugih je bilo npr fraktura oba maleolusa, opisati sta se vidi na rtg, dg, terapija, prognoza....onda lom kuka, ne sjecam se bas najbolje, nisam mogla dobro vidjeti snimak ali znam da je bilo pitanje kakva vrsta proteze dolazi u obzir s obzirom na godine pacijenta, onda znam da je jedan rtg kranijuma bio sa hematomom kod stare zene koja ne zeli terapiju i zeli ici kuci, sta ocekujemo kod nje, sta joj dati za savjet, tj s obzirom na povredu regije( za ocekivati je s obzirom da je frontalni lobus u pitanju promjena karaktera licnosti, cinimi se da su spomenuli i nevoljnu lakrimaciju......da li sam napisala da je bio krvni razmaz sa malarijom?? a onda pita vrste malarije, koja je najopasnija(tropica)..... Ebola je bila takodje kao pitanje, sok i sve o soku, koma, vrste kome, kod mene je bio jos infarkt miokarda, to je bilo zadnje pitanje, dao mi je ekg i pitao sta vidim, koji je infarkt tj. kojeg zida, po cemu znam...uzroci, sta je embolija, terapija, zasto liza, kod koga je kontraindicirana, kad rastu troponini, kad CK MB, kad se spustaju....uglavnom nije bilo farmakologa, tako da su od lijekova samo osnovno pitali. bila je jos lika dijabeticnog stopala sa ulkusima, pa sve onda o tome....ako se jos sta sjetim, napisat cu. Citav ispit trajao je 6 sati.
eto toliko od mene, nadam se da ce moje iskustvo biti nekom od koristi!
puno srece svima!!!
pozz

:super::klap:Čestitam!
Iz RP Stuttgart su mi poslali termine za GWP u BW do kraja marta (tip nije evidentirao da sam položio:roll:). Pošto oni to često kriju kao zmija noge sve dok ne jave da si na redu za polaganje, evo termina. Možda nekom znači radi orjentacije. Uglavnom ne škodi, a čim ne škodi znači da koristi:D.

21.01.2015 Ulm
10.02.2015 Mannheim
11.02.2015 Ulm
16.02.2015 Tübingen
17.02.2015 Tübingen
19.02.2015 Heidelberg
24.02.2015 Mannheim
25.02.2015 Ulm
27.02.2015 Tübingen
06.03.2015 Tübingen
10.03.2015 Mannheim
12.03.2015 Freiburg
13.03.2015 Tübingen
18.03.2015 Ulm
19.03.2015 Heidelberg
24.03.2015 Mannheim
26.03.2015 Freiburg

Pozdrav kristalna resetko! Ne znam nazalost nikoga ko izdaje stan u Franfurtu, ali imam jedan dobar sajt preko koga je moja drugarica nalazila stanove u nemackoj dok je ucila Nemacki u Berlinu i bila je poprilicno zadovljna, i tada joj nisu trazili nikakvu kauciju koliko se secam,
Mozda si vec i cuo , evo linka, videces vec kako funkcionise

https://www.airbnb.com/
nadjes grad, kontaktiras ljude koji nude sobu u svom stanu ili ponekad ceo stan, imas i na engl i na nemackom, mislim da nije lose za pocetnika i da se ne petljas sa plaanjem kaucija unapred

Postoji mogucnost da dobijem posao u Nordrhein-westfalen psihijatrija je u pitanju. Ima li neko iskustava kako se onda polaze aprobacija jer na psihijatrijskim klinikama ne verujem da se moze steci iskustvo iz interne, hirurgije i farmakologije koje se koliko vidim polazu pri aprobaciji? Da li je psihijatrija u Nemackoj uopste dobra ideja?

Jedna moja drugarica je dobila ponudu za jednu psihijatrijsku kliniku u NRW, ali su joj onda iz Bezierkregierunga rekli da ne moze raditi tamo bez aprobacije, i dabez aprobacije u tom bezirku moze raditi na odeljenjima interne ili hirurgije, ne znam da l je bilo jos neko u opciji, posto njena klinika je bila iskljucivo psihijatrijska, nije bilo opcije da u istoj klinici radi na npr internoj do polaganja aprobacije, onda je taj posao otpao... eto toliko ja znam i zato sad u potrazi za poslom izbegavam NRW

Back