Srpski lekari u Nemačkoj

Naravno napisala sam jedno propratno pismo i samo to slala.

Naravno, ovo je potpuno pogrešno, iako ponekad može da donese rezultat po principu zrna i ćorave koke. Svaka prijava treba da bude prilagođena bolnici, tj. Chefarzt-u kojem se šalje, šablonska propratna pisma u 99% slučajeva istog momenta završavaju u Trash-u.

I da dodam, oko polovine radnih mesta u Nemačkoj se dobije na osnovu Initiativbewerbunga, tako da je to izuzetno svrsishodno raditi. Pri čemu, mali savet, pre slanja prijave pozovite bolnicu, tj. sekretaricu Chefarzta i raspitajte se da li možete da je pošaljete. Profesionalnije je.

Poslednja izmena:
Terapije osteporoze , pa naravno, nemacki svrseni lekari odmah po zavrsetku studija lece osteporozu svakodnevno, kakva nebuloza, pa oni nisu normalni, pa nije to specijalisticki, mislio sam da takve gluposti i sitnice ne pitaju, tja dobro , sad jos treba da odlucim da li cu i to da ucim ili ne...
Nego svaka cast za ispit, i puno hvala za opsiran post sa puno korisnih detalja. To je prava pomoc sapatnicima sa foruma. Sve najbolje nadalje u trazenju posla itd., nadam se samo da se sad kad si polozio ne vracas u Srbiju , po principu ´´polozio sam pokazao sam sta znam i da mi je diploma ekvivalentna sa nemackom dragi nemci Vama hvala za sve ali idem ja sad kuci ´´ :rotf:

Saznao sam posle da je profa član njihove agencije za lekove i medicinska sredstva. Farmakologija (da ne kažem lekovi) mu je u krvi:D. Svojim postom sam samo izrazio zahvalnost ostalim forumašima i hvala na čestitkama :). Pomenuti princip ima odmah da ispoštujem, ko sad šiša Nemce:hahaha:.

Ne mogu a da ne prokomentarisem ovaj podvig! Znaci ovako netso je ipak moguce i to cak i u BW :D! Epic! Nevera! Svaka ti cast! Dao si nam svima izvanrednu motivaciju! Puno uspeha u daljem radu i samo napred!

Hvala! :) Za nas ne postoje nemoguće situacije u Nemačkoj, dolazimo sa Balkana i Medicinskog fakulteta;).

Izvinjavam se ako je neko o ovome već pisao ali ja nisam pronašao na forumu. U BW, a možda i u drugim pokrajinama, postoji program za integraciju stranih lekara. Možete o tome pročitati na sledećoj stranici
http://www.netzwerk-iq-bw.de/angebote-des-iq-netzwerkes-baden-württemberg-bbd.html

Na stranici imate ponuđena dva programa za lekare. Prvi je u Štutgartu i traje 8 meseci. U to je uključen kurs B2 opšteg nemačkog kao i kurs stručnog nemačkog. Zatim sledi teorijska nastava za pripremu za aprobaciju, tri meseca prakse i sam GWP. Sve finansira država i za svo to vreme primate neku minimalnu platu (kažu dovoljno za stan i hranu) i putne troškove. Njima predate skenirana sva dokumenta i na srpskom i prevedena na nemački i oni posreduju dalje tj. traže vam bolnicu koja će da vas primi na praksu (bolnica naravno odlučuje da li će da vas primi). Možete, takođe, i sami da tražite mesto a dolaze u obzir i privatne ordinacije (naravno kažete da njih ne košta ništa već sve plaća država). Uglavnom uslov da vas finansira država je da imate mesto za praksu. Za one koji već imaju papire za boravak, postoji i mogućnost finansiranja bez prethodnog nalaženja posla. Uslov za ulaz na program je minimum B1 (testiraju vas pre kursa bez obzira na sertifikate), ako već imate B2 ili viši nivo ipak ste obavezni da pohađate nastavu s tim što ne polažete ispit za B2. Poslednji kurs je krenuo 3. novembra, a sledeći bi trebao da krene jula 2015. Kontakt je Frau Ursel Herrera Torrez na stranici imate njen mejl i kontakt telefon.
Meni nije pošlo za rukom da upadnem na taj program (nisu mi našli bolnicu) ali ako nekog zanima neka se prijavi, možda mu se posreći.

Drugi program je u Frajburgu i traje 6 nedelja. Za njega ne znam više nego što piše na stranici... On obuhvata samo teorijsku nastavu za pripremu za GWP i za njega je uslov minimum B2.

Naravno, ovo je potpuno pogrešno, iako ponekad može da donese rezultat po principu zrna i ćorave koke. Svaka prijava treba da bude prilagođena bolnici, tj. Chefarzt-u kojem se šalje, šablonska propratna pisma u 99% slučajeva istog momenta završavaju u Trash-u.

I da dodam, oko polovine radnih mesta u Nemačkoj se dobije na osnovu Initiativbewerbunga, tako da je to izuzetno svrsishodno raditi. Pri čemu, mali savet, pre slanja prijave pozovite bolnicu, tj. sekretaricu Chefarzta i raspitajte se da li možete da je pošaljete. Profesionalnije je.

Slažem se sa kolegom. Šablonska pisma otpadaju često (nažalost i mnoga ostala). Poziv pre slanja vam povećeva šanse da bar pročitaju Bewerbung a i da vas pozovu na razgovor.

Na ovom sajtu, po mom skromnom mišljenju, ima dosta korisnih saveta oko slanja i pisanja Bewerbunga

http://bewerbungswissen.net

Evo, sada cete se svi kojima je tesko moci utjesiti. Upravo mi se dogodila grozna stvar, nikada nesto tako neugodno nisam dozivjela. Jedna gospodja me nije htjela u viziti. Nije mi rekla da mi nesto zamjera, nego je to rekla sestri. Eto, sigurna sam da se to nije dogodilo nikome na podrucju europe. Uzas. Eto.

Gospođa pacijent? Što se uzbuđuješ zbog budale ;)?

Pa ja sam u komi..ako na nesto mogu biti ponosna, ponosna sam na dobar kontakt sa pacijentima..kao dr, i nisam neko cudo..ali taj dio mi je bio jaca strana. Stvarno me pogodilo. Mislis da se ne trebam brinuti? Hvala ti

- - - - - - - - - -

Venski put postavljen iz drugog puta, potom otisao para. To je razlog. Valjda. Jaaao

Evo, sada cete se svi kojima je tesko moci utjesiti. Upravo mi se dogodila grozna stvar, nikada nesto tako neugodno nisam dozivjela. Jedna gospodja me nije htjela u viziti. Nije mi rekla da mi nesto zamjera, nego je to rekla sestri. Eto, sigurna sam da se to nije dogodilo nikome na podrucju europe. Uzas. Eto.

Nista strasno! Meni se to jednom desilo, jedna mlada pacijentica je odbila da budem njen ljekar. Ja sam isto tako reagovala, bila ocajna, ali su mi starije kolegice rekle da se ne sikiram jer se to i njima desava, nista neobicno. Cak je skoro jedna pacijentica, njemica, trazila da promjeni doktoricu koja je Öberärztin i jos plus njemica! Keine Sorge!:cool:

Ima raznih ljudi.... Sigurno nije do tebe :). Ne dozvoli da te pogađa, seti se uvek one narodne "Svetu se ne može ugoditi". Neka ti motivacija budu oni pacijenti koji te prihvataju, njih je sigurno daleko više. Gđu obriši gumicom:D.

Hvala ti puno. Ma, da mi je barem rekla da mi zamjera, nego sve fino, puna razumijevanja, bla bla..da mislim na onu od jucer koja mi je dala cokoladu? Ma, i to je.
Al jos cu malo cviliti na forumu, trpite me, sta se moze. Iznenadlila sam se koliko su stranci losiji u podrsci od domacih. ja sam u austriji, mozda je tu sve malo licemjernije, Sve mislim da cu u njemacku cim prije. Kolege koji su sve ovo prosli, ali prije 10-15 pa i 20 godina, i sada su savrseno uklopljni, najvise mi miniraju samopouzdanjje. Ovi domaci su fini, al neznam kako je iza ledja. E, generalno sam jadna. Eto. Hvala. Moram se izjadati. :(

Nista strasno! Meni se to jednom desilo, jedna mlada pacijentica je odbila da budem njen ljekar. Ja sam isto tako reagovala, bila ocajna, ali su mi starije kolegice rekle da se ne sikiram jer se to i njima desava, nista neobicno. Cak je skoro jedna pacijentica, njemica, trazila da promjeni doktoricu koja je Öberärztin i jos plus njemica! Keine Sorge!:cool:

Hvala ti puno, puno mi znaci sto me tjesite. Ja sam stekla dojam da se to ovdje nikada nikome nije desilo..meni nije..ali, tu sam stranac..eto..neznam..mnogi mi kazu da je stranac lakse biti u njemackoj nego u austriji..ne radi ovoga, nego radi puno toga. Malo sam bolje. Hvala vam svima.

Sto vise razmisljas bice ti gore. Jednostavno pusti to vise... I meni se slicno desilo ali sam ih pobedio ljubaznoscu i pokazao da mogu da se postavim iznad svega. To isto iskreno savetujem i tebi , a ne sumnjam da imas te kvalitete. Svaki pocetak je tezak , i ja sam uvek pripremljen psihicki i za gore situacije. Niko ne zna sta nas sve ceka u ovom poslu zato sto konstantno radimo sa bolesnim ljudima i njihovim porodicama. Uvezbace se i to vremenom , bez brige...samo smireno..pa cak i kada dodje do nekog konflikta. Lako je reci ali mora tako...i kao sto rekoh uci se vremenom. Vise puta mi se desilo da me izbace iz takta , bilo pacijenti ili neko od kolega...ali smirenost i pribranost uz kvalitetan argument u takvim situacijama su toliko dobar odgovor, da je to neverovatno. :) Stranaca je svuda , to je normalno u EU...ali ako razmisljas o tome konstantno osecas ces se jos vise stranom i odbacenom. Inace ja radim u DE , tako da svuda moze ovo da ti se dogodi..ljudi su razliciti , svakakvih ima. Npr. pre neki dan , novi prijem..gospodja deluje fino i cim mi je cula prezime pitala me bas neljubazno da li ja uopste nju mogu da razumem iako sam vise od godinu dana u DE. To me je isto malo pogodilo ali kao sto sam naveo gore , ja sam izgurao svoje. Gospodja je sada totalno promenila pricu , konstantno mi se javlja , smeska..pita me kako sam , dolazi kod mene za savet i slicno. Tako da opusti se , ovo je sve samo pocetak. Svako dobro , glavu gore i samo napred. Pozdrav svima.

Poslednja izmena:
Hvala Ecke! Slazem se sa ovim..ljubaznost i ne dozvoliti da te spuste. To sam shvatila, ali mi je trebalo. Stalno sam nesto rasciscavala, a u tome covjek izgubi vlastiti put. Moj problem je sto na poslu nemam sa kime o tome razgovarati, a covjeku razgovor treba. Puno veci problem mi je sto strucno stojim na mjestu. Domaci asistenti dobivaju prilike za ucenje..ja mogu pohadjati tecajeve, ali mene kao da zele samo za rutinski posao. Osjecam se u kalupu i nikoga nije briga kuda idem i idem li naprijed ili ne. Jednini problem je ako me nema na poslu. Naravno da na jednoj strani to zamjeram, a na drugoj se pitam koliko sam ja kriva. Vjerojatno, istina je na pola puta. Nije mi normalno da bas nikada nisam na odjelu na kojem bi u dezurstvu trebala aktivno raditi, i radim. Na jednoj strani, od tebe se nesto ocekuje, a na drugoj ti se neda ni da pridjes onome sto bi trebao savladati. Mogu jedino nakon posla pregledati liste i pokusavati sama nesto razumijeti, pa to i cinim. O otkazu razmisljam intenzivno a pitam se..sto ako je problem samo u meni..
No, svakako naucila sam nesto i to mi se cini vaznim - nikada si ne dozvoliti pokazati emocije, da smo jadni, popvrijedjeni ili slabi. Jednom mi se dogodilo da sam pukla, nakon nekoliko svjesnih provokacija starije kolegice. Jednostavno, pukla sam. Dovraga, dovoljno je ovo tesko samo od sebe i covjeku smeta svako, i najmanje iskazano neprijateljstvo. A ta zena mi od pocetka minira samopouzdanje. Ona je nakon toga - likovala i naprosto kao da je uzivala u svojoj naknadnoj ljubaznosti. Ja sam stekla dojam da mi je nakon toga ugled kod nekih ljudi pao. Eto. Osmjeh na lice, sve je predivno, nikome ne pokazati ako se i svemir rusi.Jer nema se kome pokazati, najcesce. A mi smo pametni, navikli na svasta. Ja vidim da nista gluplja nisam od njih. U puno stvari cak, suprotno.
Zato neznam,,razmisljam o novom radnom mjestu jer mislim da meni klim ana odjelu ne valja, sputava me se i gura nazad. I mislim da je Njemacka ipak bolje rjesenje, zbog drugacijeg mentaliteta. Jedan kolega iz Njemacke mi je to i rekao. Mislila sam da ja dovoljno htjeti uciti i raditi. A ovdje sam sve vise demotivirana i deprasivna.
Udavi ja sve. Hvala. Glavu gore!!

Hvala vam svima!

Onda bi trebalo razmisljati o promeni radnog mesta , ali niko ne zna kako ce biti u drugoj klinici bilo tamo ili ovde u DE. Polako traziti novo radno mesto , slati prijave ali ne brzgati..samo polako i dobro se informisati. Ne znam koliko si tamo , koje odeljenje..znanje jezika i strucno iskustvo imas. Sve je to ljudski sto si navela..sve te tvoje reakcije , iz takvih situacija se nauci sta i kako sledeci put. Nije lako ali izbora nema..ici dalje i ne obazirati se previse ili odustati..sto ne dolazi u obzir sto se mene tice , imajuci u vidu kroz koje smo muke prosli da bi dosli ovde. Puno srece..

Hvala Ecke! Ne, odustajanja nema. Ja znam da vrijedim vlastitog strpljenja..ako niceg drugog. Ipak...als imaju covjeka koji trosi novac na tecajeve..a ne daju mu minimum podrske da to realizira...lagano size kada trazim priliku i na svako moje trazenje izvlace i uvelicavaju moje greske za koje ne kazem da ih nema...a onda..neka se nose. .zivot je kratak..mogu ja i bolje. Naravno..nitko mi nista nije komentirao ovu koja me nece za dr...a ja slucajno cula kako melju o tome...fuckas takav narod...i takvu finocu.
Hvala. Pozdrav svima. Divni ste. :)

Tako je, svaku prijavu i pismu treba prilagoditi bolnici i OSOBI kojoj se salje, po mogucstvu bez greske pri pisanju imena, to je cini mi se prva tacka u svim uputstvima za korektno pisanje propratnog pisma. Takodje moram da kazem da se potpuno slazem za Initiativbewerbung, ali ja sam posao npr.dobila prijavom na konkurs, tako da-kada vec saljete, a sto ne i na konkurs, nikad se ne zna. Ostale preporuke, tipa pismo je kulturnije od imejla, penkalo za svojerucni potpis i sl, ne mogu da potvrdim, jer se u mom slucaju pokazalo kao nebitno. Cini mi se da je bitno da je licno, ubedljivo i pismeno, a najbitnije je da im odgovara vas profil. Ako vas hoce, hoce vas, i ne ocajavajte ni posle 100 neodgovorenih, jer da se sve preokrene dovoljna je jedna prava.

Hvala puno svim kolegama na informacijama! Da li ste culi za mogucnost pokretanja procesa aprobacije iz Srbije? Da se u Nemackoj podnese dokumentacija, a sedis kuci u Srbiji i ucis?

Naravno da postoji ta mogućnost. Kao što sam već napisao u mom postu br. 2427, ja nisam prethodno radio u Nemačkoj pa sam polagao. Mogao sam i u Australiji da sedim i učim:). Dokumenta im dostavite poštom ili ako ste u mogućnosti lično. Naravno imate i mogućnost da nađete posao negde gde ne morate da polažete aprobaciju (npr. Bavarska) već samo dobijete papir posle dve godine. O ovome je već pisano na forumu, da ne dužim.

Ja nisam imao takvo iskustvo sa pacijentom ali sam imao slicna iskustva da saznam da pacijenti ista pitanja na koja sam im ja vec odgovorio pitaju druge Assistenzärzte ili da se pacijenti raduju kad ja nisam sam u viziti, ili da posle par neuspesnih pokusaja vadjenja krvi kazu ako sad ne uspe idem ja kuci, ali mene je bas briga za sve to, sve dok mi necelnik odeljenja ili sef ne kazu da nesto nije u redu. Imao sam isto iskustvo da me kolege pred svima za ruckom pitaju zasto sam tom i tom pacijentu dao takav savet kad je vrlo bitno to i to, bio sam malo iznenadjen ali se opet nisam uzbudjivao vec sam odgovorio da je moj savet u skladu sa uputsvima proizvodjaca tog leka , u vezi koga sam posavetovao pacijenta i da ja protivno tom savetu proizvodjaca ne mogu pacijentu nista drugo savetovati jer ja necu da preuzmem odgovornost ako nastanu posledice. A ne radi se samo o pacijentu vec i njegovim advokatima koji ce jedva docekati da mogu pare da zgrnu ako sam ja rekao nesto za sta nemam pokrice. Imao sam iskustvo isto da me Oberarzt napada sto to i to nisam uradio i da sad imamo problem itd. tu nisam imao puno sta da kazem jer je sve to bilo tacno ali ako pacijent podatke o necemu nece da dậ necu ga ja prisiljavati, tu me je koliko je mogao podrzao moj mentor koji bio prisutan u toku razgovora sa Oberarzt-om. A posle mi je rekao da me potpuno podrzava i da on celu stvar vidi potpuno kao i ja. To mi je dosta znacilo ali preziveo bih i bez toga. Znaci sve dok mi ne kazu zbog toga i toga ne ide dalje, sto se inace vec desavalo u mojoj bolnici sa stranim lekarima ja teram dalje najbolje sto znam i sto su mi rekli. A sto se prica ´´iza ledja´´ tice o sebi nisam jos nista cuo(sto ne znaci da nema) ali o mnogima drugima jesam. Npr. konkretno o tom Oberarzt-u da je takav i takav i da radi tako i tako itd. ali me se to ne tice u tim razgovorima ne ucestvujem, vec ako vec ne mogu da izbegnem saslusam pa idem dalje.
Sto se tice tvoje gospodje pacijentkinje iskusio sam da pacijentkinja nemica izbaci iz takta mog mentora nemca tako da on na kraju kaze moj savet je to i to a vi radite sta hocete, naravno ´´sehr höflich´´ i on se isto nije uzbudjivao previse. Isto sam licno video da pacijentkinja nemica pita za savet lekara nemca a onda istom prilikom preispituje i sumnja u njegov savet…Tako da svasta ima. I ja sam isto imao probleme da nesto naucim i poboljsam svoj rad kad mi nije omogucen pristup svemu kao ostalima koji tu rade, pa sam ja ostajao duze i pregledao i uporedjivao dokumenta pacijenata i rad i delanje lekara u tim i tim situacijama, kao kontrolor. Sto je izazivalo skepsu kod sestara i dezurnog lekara, u smislu sta radi on sat vremena posle radnog vremena ovde , ali me i zato nije bilo briga, ja sam znao sta radim i zasto radim a za ostale sto ne znaju, e pa to nije problem. Kao sto ni onima koji su se cudili, sta ja tu radim, nije problem da svoj posao meni guraju ako moze…
Eto mozda nije od velike koristi sve ovo sto sam napisao ali ne moze da skodi…
Moj savet u tvom slucaju ne odustaj ti, vec ako nisu oni zadovoljni neka te otpuste , sto mislim da se nece desiti, ali ti u svakom slucaju pripremi teren i konkurisi gde tebi odgovara. Ne znam detalje tvog ugovora i kakvu obavezu imas prema tom poslodavcu ali mozes da pripremas teren za novo radno mesto sa pocetkom u narednih npr. 6 meseci i pravovremeno das otkaz. U svako slucaju ne preduzimaj nista dok sebi ne obezbedis nesto bolje. Pozdrav

POzdrav! Kolege, cini mi se da ima ljudi sa ovih poslednjih par stranica koji su u Sachsen Anhalt , Sachsen i Mecklenburg-Vorpommern. Moze li neko da mi kaze kakvo je tamo stanje sto se tice
1) potraznje za C1 seritifkatom
2) koliko traje berufserlabunis u tim drzavama? nekako ne zelim sebe dovoditi u situaciju da moram polagati aprobaciju u roku od 6 meseci, pa biram pokrajine
3) i koja je razlika imzedju Gleichweritgkeits prüfung i Aprobacije?

Back